Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A birodalom visszavág – mit tanulhatnak a lázadók?

2023. november 01. 10:34 - Méltányosság Központ

Mi lett volna ha a Star Wars története A birodalom visszavág-gal ért volna véget, és soha nem készült volna el A jedi visszatér? Alighanem a filmtörténelem egyik leginkább követelt folytatása. Valami hasonló helyzet érik most Szlovákiában a választások után: Robert Fico visszavág, az ellenzéki pártok pedig megpróbálnak újra esélyt teremteni önmaguk számára a visszatéréshez.

stormtrooper-1343877_1280.jpgA magyarországi sajtó és véleményformálók, kormánypárti és kormánykritikus oldalon egyaránt, meglehetősen nagy figyelmet fordítottak az októberi szlovákiai parlamenti választásokra és az ezt megelőző folyamatokra. Eközben Szlovákiában egyre-másra jelentek meg különböző hírek, kommentárok és riportok Magyarországról, az Orbán-rendszer működéséről, általában a nyugati kritikus narratívák mentén. Ugyan pozitívan hangzik ez a kölcsönös érdeklődés, ám mi van akkor, ha eközben csak féligazságokat láthatunk és nem a lényeget? Míg a szlovákiai térben általában elhanyagolják a magyarországi ellenzék helyzetének ismertetését, megelégszenek az Orbán-rendszert leíró szekértábori logikákkal (maffia-kormány, autokrácia, neofeudalizmus, stb) és figyelembe se veszik az ezeket meghaladó narratívákat. Addig a magyarországi oldalon próbálják a hazai logikába illeszteni a szlovákiai fejleményeket (sorosisták & progresszívek vs. nemzetiek, politikailag korrektek vs. igazmondók), s gyakran bezzegországként hivatkoznak az északi szomszédra, mondván ott legalább egyes intézményeknek és eljárásoknak van politikai következménye.

Mindkét ország esetében van egy közös metszéspont: az olvasó meglehetősen felületes képet kaphat a lényeges folyamatokról, ráadásul sokszor szekértábori logikába próbálják belehelyezni a szereplőket és eseményeket. Például a szlovák mainstream közeg szerint Robert Fico gonosz tervvel orbanizálni fogja Szlovákiát, másik oldalon Magyarországról pedig úgy látszik összefog a két renitens régióban Brüsszellel szembe, azaz Robert Fico örökös szövetsége lesz Orbán Viktornak.

Az ilyen fekete-fehér alapú kizárólagos szemlélet aligha viheti közelebb akár a média, akár a magukat kormányváltónak tartó pártokat a választók megértéséhez és az áhított változások eléréshez. Hiába jött el Szlovákiában az esély 2020-ban, hogy alkotmányos többséggel alapvető fordulatot vigyenek végbe: a fékek és ellensúlyok rendszerébe, elősegítve a politikai szereplők és érdekcsoportok elszámoltathatóságát, vagy a társadalmi megbékélés és együttérzés erősítését. Ebből 2023-ra kevés valósult meg, annál több volt a személyi konfliktus és a kormányválság. S közben három év alatt Robert Fico és a SMER a visszatérésen dolgoztak. Kicsit leegyszerűsítve, mint a Csillagok háborújában: hiába semmisítették meg a lázadók az első Halálcsillagot, e veszteség csak „pillanatokra rengette meg” a Birodalmat, ráadásul közben elkezdték építeni a második szuperfegyvert, minden fronton sikeres ellentámadásba lendültek, visszaszorítva a nem rég még győzteseseket. Így esett, hogy Szlovákia legtöbbször megválasztott kormányfője három éven át folyamatosan kampányolt, hergelt és gyűjtötte a Matovič- és Heger-kormányokból kiábrándult, a COVID pandémia, gazdasági válság, orosz-ukrán háború és az illegális migráció miatt frusztrált választókat, vidéken és városokban egyaránt. Ez az amit mintha elfelejtenének felismerni Fico kritikusai: a visszatéréshez nem csak az ellenfelek sorozatos hibáira, hanem a tanulásra, alkalmazkodásra és a kitartó terepmunkára is szükség volt. Ez az, amit a magyarországi ellenzéki pártok igyekeznek rendszeresen megspórolni: elkerülik a kistelepüléseket és kisvárosokat, elfelejtik megismertetni és megértetni magukat az ott élőkkel, bemutatva az Orbán-rendszer alternatíváját.

Amíg Magyarországon A birodalom visszavág hatása 2010 óta tart és nem látni a végét, addig Szlovákiában a negyedik Fico-kormány parlamenti többsége az új ciklusban mindössze négy képviselőn állhat vagy bukhat. Ám a SMER a régi-új ellenzékének nem csak a visszatérő kormányfővel kell megbirkóznia, hanem egymással is ki kellene egyezniük és tanulniuk kellene eddigi hibáikból. Az a négy képviselő akár túl nagy akadályt jelenthet, így a „lázadók” akár több cikluson át várhatnak, amíg A jedi visszatér.

Hangácsi István

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3018248061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.11.01. 18:28:40

Aki Ficot a Star Wars Darth Wader-éhez, míg a tehetségtelen, leszerepelt Matovic bandáját és a friss Progresszív Szlovákia (PS) CIA ügynökeit a lázadókhoz hasonlítja, az egyéb aljasságokra is képes.
süti beállítások módosítása