Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Percről-percre: önkormányzati választások 2014

Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon a magyarországi önkormányzati választásokról. Az általános felvezetés után 18:30-tól Szakács András (Lánchíd Rádió) szerepléseit követjük nyomon. Mindemellett blogunkon a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőinek rövid kommentárjait is olvashatják. Az eseményeket Hangácsi István közvetíti.

Az eddig tapasztalt választási programvisszatartás után az önkormányzati voksolásokra ismét készültek tervek és víziók. A Méltányosság értékelte a budapesti főpolgármester jelöltek programjait, fókuszban az ígéretek hatásaival a főváros kohéziós folyamataira. Vajon Tarlós, Staudt, Bokros vagy Csárdi lenne-e a programja alapján a legjobb budapesti főpolgármester-jelölt?

A hazai pártok egyik kiemelkedő csataterévé vált a web és a közösségi oldalak, ahol rendre komoly verseny folyik a politikai tartalmak terjesztéséért és a célközönség eléréséért. A Méltányosság megújult politikai Véleményárfolyama az elmúlt hónapok ellenzéki internetes versengését mutatja be és értékeli egyedi módon a hazai politikaelemző intézetek közül. Melyik baloldali párt a legaktívabb és a legerősebb a magyar weben?

Köszönjük a figyelmüket!
Hétfőn Csizmadia Ervin értékel a Klubrádióban
délelőtt 9 és 10 között, szerdán pedig a Republikon Intézet választási konferenciájának vendége lesz.

 

23:30
Csizmadia Ervin zárszava: 
Érdekes dolog ez a gratuláció... Bokros Lajos - ahogy elmondja - szeretett volna gratulálni Tarlósnak, de nem teheti, mert bár szabad volt, de nem volt tiszta a választás. Csárdi Antal gratulál Tarlósnak, s az LMP közönsége megtapsolja. Mit is mondhatunk ebben a kérdésben? Két logika van, azt hiszem: 1. Nem indulunk a választáson - mondván, hogy az nem tiszta; 2. Indulunk, s ez által részvételünkkel elismerjük. Van itt "harmadik út"? Vajon elképzelhető-e mindaz a maiak alapján, hogy meginduljon egyfajta közeledés. Bokrost elnézve kevéssé. A Méltányosság szerint viszont nagyon is ilyen fordulatra lenne szükség.

23:26
Csárdi Antal sajtótájékoztató: Gratulálnak Tarlós Istvánnak, egy takarékosabb, átláthatóbb és élhetőbb Budapest átalakítását kezdenék meg, megvalósítva a program minél több elemét.
Lakatos Júlia: Az LMP-nél derűs hangulat uralkodott, ez is arra utal, hogy ők hosszútávra terveznek.
Szakács András: Nem csúsztak be az országgyűlési eredményeik alá, pozíció megtartásra játszanak az alapszervezetek hiánya miatt (nem fejlődtek, de nem is zuhantak vissza), 5 évük van erre. Nyugodtsággal nekiállhat egy útkeresésnek, de ebbe nem fér bele további szakadás. A Jobbik az önbeteljesítő jóslatát mantrázza, amely érdekes módon nem demoralizálja kudarc esetén a választókat és nem is vonják felelőségre a pártvezetést vagy a jelölteket. A megyei képviselet végképp kiüresedett, gyakorló terep maradt - se pénz, se hatáskörök. Települési szint már jobban áll, bár sok jogkört vont el a központ. Azok a települések jelentősek önálló politizálás kapcsán, amelyek saját iparral bírnak és EU-s pályázatokhoz önrészt tudják biztsosítani, ebből egyedül Szeged nem lett Fidesz-es.

23:08
Lakatos Júlia: 
A Jobbik sajtótájékoztatóján nem volt kirobbanó öröm, ennek ellenére Vona Gábor kijelentette, hogy 2018-ig a kérdés, az, hogy a Fidesz vagy a Jobbik lesz az első számú erő. Az eddigi legindulatosabb beszédet Bokros Lajos mondta sajtótájékoztatóján. Szokatlan módon nem is gratulált Tarlós Istvánnak, holott, mint mondta a politikai kultúra ezt diktálná, azonban nem érezte egyenlőnek az esélyeket. Tóbiás József és az MSZP holnaptól egy baloldali érzelmű néppártot kíván felépíteni. Gyurcsány Ferenc e tekintetben lavinát indított el a baloldalon. Még ha ez nyilvánvaló versengést és konfliktust fog okozni a pártok között, egy más fajta logikába tereli a pártok gondolkodását, mint korábban.

23:00
Vona Gábor sajtótájékoztatója: "
A Jobbik minden helyen konstruktív politikát fog folytatni, mindig a település érdeke szerint. Két tétje volt a választásoknak: kik fogják vezetni az önkormányzatokat és a településeket, valamint ki lesz a Fidesz kihívója legközelebb. A Jobbik bebizonyította, hogy egy országos párt, 19 megyéből 17 helyen végzett a Jobbik a második helyen. Sokmindenre büszkék lehetünk, szinten mindenhol újrázni tudtunk. Egy ilyen ellenszélben meg tudtuk őrizni a szavazók bizalmát. A korábbi 3 polgármesteri székhez képest megszoksoroztuk a polgármestereink számát, főleg Békéscsabán. A Dunántúlon Veszprém megyében két helyet szereztünk, elsöprő győzelmet arattunk Törökszentmiklóson és Ózdon. 2018-ban a Fidesz kihívója a Jobbik lesz. Leegyszerűsödött a hazai politikai színtér, a baloldal széthullott. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a kormányváltást elérjük, a Fidesz kétharmada nem tart örökké, mert 2018-tól a Jobbik fogja kormányozni ezt az országot."
Bokros Lajos sajtótájékoztatója: "A választás szabad volt, de nem volt tiszta. Nem mert kiállni nyílt vitára, nem volt egyenlőség a kampányfínanszírozás terén sem: mi a saját pénzünkből, míg Ő az Önök pénzéből kampányolt. Nem tudtunk hozzáférni a sajtószabadság korlátozása miatt a közszolgálati médiumokhoz, reagálva a vádakra. A demokrácia helyreállításáról van szó, amelyben oroszlánrészt vállalnak a pártok és a civil szervezetek. Hiába örülönk a 36%-os győzelemnek, de a diktatúrában ez győzelem? 2018-ban Magyarországnak le kell rúgnia magáról a polipot."

22:47
Lakatos Júlia: 
Tarlós István szerint Budapesten a jó értelemben vett rend uralkodik, probléma megoldásra fog koncentrálni, úgy látszik mégsem annyira liberális ez a város, hanem úgy magyar, hogy egy nemzetközi térben képes megőrizni identitását, ezzel utalva a kormány politikájára. Orbán Viktor az ünneplésnek szánja az estet, az értékelést holnapra hagyja. Tulajdonképpen Gyurcsány elmélete nem más, mint a Fidesz politikájának, az összefogás politikájának tükrözése. Orbán Viktor beszéde sok tekintetben ismételte az előző két választás üzeneteit, egy ívre felfűzve az egység erejének eredményét.
Szakács András: A kerületi vezetők kiemelése jelenthet komoly befolyást a főváros fejlesztésében. Ezért lehet egy-egy kiugró Fidesz-es képviselő, aki megakasztja a működést. A kettős többség elve lehet negatív is, főleg ha egy-egy nagyobb kerület összefog és megakaszt egy-egy projektet. Tarlós István vétójog követelése éppen az egész Budapest érdekében kéri ilyesféle jogot, mert egy kerületet képvisel. Nem szabad elfelejteni, hogy a pártvezetés is beleszólhat a helyi vitákba, nagyon bonyolult lesz és érdekes a budapesti közgyűlés működése. A Fidesz egy óriási szervezetté nőtte ki magát, nem kevés érdekütközéssel, amelyeket Orbán Viktor tekintélye el tud simítani. Rengeteg pénz érkezik az EU-tól és gyakorlatilag csak az EU-nak van forrása, amiért pályázati úton kell megküzdeni, erről szólt a Tarlós-Lázár vita is.

22:37
Tarlós István sajtótájékoztatója: "
A budapestiek nekünk hittek, mert látták az eredményeket. Másképp dolgozunk, látják a rendet és akceptálták az igyekezetünket. Nem sokat beszéltünk a problémákról, hanem próbáltuk megoldani. Úgy látszik mégsem annyira liberális ez a város, úgy látszik, lehet úgy magyar ez a város, hogy egy nagy nemzetközi térben elhelyezkedik, de megtartja a magyar jellegét. Köszönjük a bizalmat."
Orbán Viktor sajtótájékoztatója: "Ma megtanultuk, hogy a bajnoki cím elnyeréséért és megtartásáért is sokat kell dolgozni. Megvan a harmadik győzelmünk. Köszönjük a bizalmat. Gratulálok a győzteseknek, elsők között Tarlós Istvánnak. Úgy tűnik a 23-ból 17 polgármesteri széket szereztünk, több mint 2/3-unk van Budapesten. Gratulál a sikerteleneknek is, mert önmagában az indulás is egy nagy vállalás, demokratikus tett. Győztek jelöltek, győztek pártok is, de ma Magyarország győzött, gyözött az összefogás - alulmaradt a cinizmus és a széthúzás. Nincs nagyobb erő az együttműködésnél. Az elmúlt négy évben visszaadtuk a reményt Magyarországnak, a következő négy évben naggyá tesszük Magyarországot. A mi egységünket egy nagy közös szenvedély tartja össze: ez pedig Magyarország."

22:30
Lakatos Júlia: 
Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatója megnyitja a teret Orbán Viktor nyilatkozata előtt. Gyurcsány a teljes ellenzéki összefogás hiányát hangoztatta, a demokraták egymás ellen történő versengése helyett a Csizmadia Ervin által korábban emlegetett egységes demokrata csoportosulást állítva a balliberális ellenzék elé feladatként. A budapesti váratlan, a hagyományoktól eltérő alacsony baloldali szavazatok száma mindenképp az ő forgatókönyve irányába sodorja a többi ellenzéki pártot. Az idei év három szavazásának legfőbb tanulsága, s egyben legnagyobb feladatuk az, hogy megtanulják mikor célszerű versengeni, és mikor kell összekapaszkodni.

22:25
Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatója: "
A DK három közgyűlés kivételével minden megyében ott lesz. Nem volt magas a részvétel." A győztesek közül Botka Lászlót és Tóth Józsefet emelte ki, valamint megköszönte minden helyen az újrázoknak az eredményességet. "Ugyanakkor nem sikerült győzni Csepelen, Újbudán, Újpesten és a XVIII. kerületben - DE - lesz DK-s kerületi polgármester." Gratlulál Bokros Lajosnak, mert 5%-al többet ért el mint a korábbi önkormányzati választásokon. Kiemeli: ha nem vitáztak volna a végsőkig a baloldalon, nagyobb eredményt is elérhettek volna, jó választás volt. "Nincs jó vége, ha egymás ellen versengenek a demokraták." Szerinte meg kell teremteni az "orbáni maffiakormány" elleni koalíciót. Előrelépésként értékelte a DK-s eredményeket. Gyurcsány Ferenc korántsem volt most olyan energikus és boldog, mint az országgyűlési választások eredményei után.

22:16
Szakács András:
Az országgyűlési választások során jól látható 1990 óta, hogy leválthatóak egyes jelöltek és szorosak az eredmények - a kihívók vannak jobb pozícióban, míg az önkormányzati voksolás során sokan újráztak.
Paár Ádám: Gegesy Ferenc lihegését a nyakában érzi Bácskai János. A ferencvárosi csata még nem dőlt el. Gegesy helyzetét nehezítheti, hogy egy ferencvárosi lokálpatrióta szövetség is elindult a választáson, ez a szervezet az MSZP-DK-Együtt2014 közös jelöltjétől vesz el szavazatokat. Valószínűleg ismét érvényesült a választási földrajz, hogy a Ferenc körúttól északra fekvő utcák a fideszes polgármesterre szavaznak, míg a körúttól délre, a Mester utca tengelyén pedig balra leng ki a inga. 

22:10
Komolyra fordítva a szót - Csizmadia Ervin gondolatai: 
Az eredmények láttán az embernek eszébe jut - vajon mikor kezdődik el az az ellenzéki fordulat, amely versenyképes pályára helyezi a mai ellenzéket? Pokoli nehéz dolguk lesz! Hiszen épp ellenkező utat járnak be, mint a Fidesz. A Fidesz egy sokágú jobboldali palettát egyszerűsített le a 90-es évek végétől, s lett mára egyedüli életképes tényező. A baloldal régen volt egységes, és az elmúlt 10 évben egyszerűsítés helyett csak "bonyolódik". Irtó nehéz lesz ezt a bonyolult képletet "visszaegyszerűsíteni". Egységes Demokrata Párt? Naná. De kinek a zászlaja és kinek a vezetése alatt?

22:05
Bár a Fidesz mindent beleadott a kampányvideók terén, az MSZP vitte a pálmát! Kunhalmi Ágnes monológja egy csapásra kiváló paródiák alapanyagává vált! Egyedi lista és a legjobb variációk - vigyázat, a nyugalmat megzavaró nyelvezettel bíró videók következnek!

21:50
Szakács András: 
Az Együtt-PM gyakorlatilag kettéválik, nehéz lesz ezután a megnyert helyeken kormányozni, főleg ha a helyi közgyűlésben Fidesz-es többség van. Trükkös és hatékony kommunikációra van szükség. A különválás kapcsán már a programban is tapasztalhatóak voltak az ellentétek, itt a brand megtartása és a lakossági ismertsége is kérdéses a továbbiakban.

21:35
Lakatos Júlia: 
Nem csak Vona Gábor pózolt a kampány alatt macskával. Az imént Kálmán Olga meglepődött, hogy az LMP eredményváró központjában Lehet Mása, az LMP macskája egy pamlagon hever. Nem csalás, nem ámítás, ha az SZDSZ-nek lehetett kutyája, miért ne lehetne másnak is hivatalos házikedvence. Visszakerestük Mása történetét!

21:28
Paár Ádám: 60%-os feldolgozottság mellett Tarlós 49%-kal rendelkezik. "Meglepő módon" Bokros a második. Noha Budapestet hagyományosan liberális központnak tekintik, Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt jelöltje az utolsó helyen áll. Ennek oka lehet, hogy a magukat liberálisnak valló szavazók nem tekintik versenyképesnek a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Pártot. Eközben Békéscsabán a Jobbik nem állított önálló jelöltet, hanem a pártonkívüli Szarva Péter mögött sorakozott fel. Szarvas Péter fölényesen győzött a választáson. Nem tudjuk, mennyire értékelhető a győzelem a Jobbik győzelmeként is, mert Szarvas maga is meglepődött, hogy a Jobbik támogatja.

21:23
Talán az egyik legmerészebb Fidesz-es videókat a fótiak készítették, a Cink jóvoltából kerültek napvilágra és persze a Youtube révén. Kádár János, Kabos Gyula és a Cobra 11 örök sztárnyomozójának hangjai is a fóti Fidesz-es jelölt választására "buzdítanak". Videóválogatás VOL 3!

21:10
Lakatos Júlia: Szakács Andrásra reflektálva azt is látni kell, hogy sokan akár annak ellenére szavaztak Tarlós Istvánra, hogy nem Fidesz szavazók. Éppen azért, mert hajlandó volt konfliktusokat vállalni a város érdekében saját pártjával is. Ezt valószínüleg ő is tudja, hiszen még nap közben is megszólította a baloldali választókat jelezve, hogy megválasztása esetében őket is képviselni fogja.

21:05
Választási favicc. Fájdalmas.

tarlós-bokros.jpg

20:56
Paár Ádám: Gegesy Ferenc vezet Ferencvárosban, Karácsony Gergely pedig Zuglóban. Gegesy esetében magyarázza a részeredményt az ismertség, és az, hogy 20 évig polgármesterként szolgált a IX. kerületben. Karácsony Gergely esetében a jó imázsépítést vehetjük alapul, valamint azt, hogy Zugló lakosai előszeretettel látogatnak a Városligetbe - márpedig a múzeumi negyed terve felforgatná a Városligetet. 

20:51
Szakács András: 
Tarlós István kampánya esetében a legérdekesebb, hogy a kormány által támogatott jelöltként hajlandó volt a párttal szembe menni. A Tarlós-Lázár konfliktusból Tarlós István profitált, a budapesti lakosságot képviselte a kormány elleni kvázi vitában, az önállóságát bizonyítva ezzel. Tarlósban az az érdekes, hogy tudja: mikor nem kell kampányolni és mikor nem kell megszólalni - ezt nagyon sokan nem tudják kezelni. Csak akkor kampányolt, amikor érezte, hogy azzal képes volt mozgósítani.

20:41
Lakatos Júlia a Hír TV-ben már a választások utáni helyzetet latolgatta. Építő rombolás és egység, vagy viszály és szétesés vár a pártokra?

20:33
Micsoda felvétel! Tarlós István énekel, az 50. másodperc környékén a Várbazár felújítása során!

20:25
Csizmadia Ervin: 
Hír Tv-ben a kollégák (G. Fodor Gábor és Boros Tamás) arról beszélgettek, hogy amíg az elmúlt 10 évben a jobboldal közösséget épített, addig a baloldal ezt elmulasztotta. Azt is elmondták, hogy a jobboldal bátrabban támaszkodik az érzelmekre, a baloldal pedig ódzkodik ettől. Megelehet, igazuk van. De hova tovább ez a jobb-bal törésvonal talán már nem is létezik. Azt hiszem, az elmúlt évtized szép lassan felmorzsolta ezt a törésvonalat, de hogy pontosan mi jött a helyébe, azt még csak homályosan látjuk. Eközben Buck Gábor az ATV-ben az együttműködés kultúrájáról beszél, hogy magyarországon ez mennyire hiányzik a politikából. Hogy ma együttműködni megtanulni az iskolában olyan, mint annak idején írni és olvasni. De ez nálunk (ő az ellenzékre gondol) nem megy... Hát igen. szerényen annyit jegyeznék meg, hogy ezt hosszú évek óta mondjuk, írjuk a Méltányosságban. Szerintem 2014-ben új időszámítás kezdődik ebben az ügyben, s jön a ETM (Együttműködés Társadalmi Mozgalma).

20:22
Szakács András:
A jelenlegi önkormányzati választási kampány meglehetősen országos és nem helyi jellegű volt, kevés lehetőséget adott a régiós viszonyok megismerésére. Ezt a hibát nem csak a Fidesz, de az ellenzék is elkövette, amely a budapesti kampányt hozta túlságosan is a reflektor fénybe.

20:13
A Fidesz nagyon odatette magát a kampányvideók terén: flashmobbal és drónról készült felvétellel is bejelentkezett a TOP helyekre, bár utóbbi esetében a variáció sokkal jobb lett az eredetinél.
Videóválogatás VOL 2!

20:06
Paár Ádám: Gegesy Ferenc, a Ferencváros volt polgármestere az MSZP-DK-Együtt2014 jelöltjeként lépett fel.  20 éven keresztül vezette a IX. kerületet, az ő nevéhez kötődik a Belső-Ferencváros rehabilitációja. Sokakkal beszéltem, akik azért szavaznának rá, mert szretnék, ha folytatódna a félbemaradt városrehabilitáció. Csak van egy probléma: 1990-2010 között a helyi Fidesz, MSZP, SZDSZ egységes volt ebben a törekvésben, és Gegesy erre a szövetségre támaszkodhatott. Ma másként fest a pártrendszer és a pártok egymáshoz való viszonya. Félő, hogy egy ellenzéki jelölt megválasztása ma inkább hátráltató tényező lenne, hiszen a kormány világosan megüzente: oda nem ad pénzt, ahol ellenzéki jelöltet választanak meg (Tállai András nemzetgazdasági államtitkár alapján).

20:00
Budapesten Tarlós István vezet (53%), második Bokros Lajos (28%), harmadik helyen Staudt Gábor (11%) az eddigi adatok alapján.

19:57
A Jobbik kimaxolta a cukiság faktort, Vona Gábor két like és megosztás vadász képe.vona02.jpg

vona01.jpg.

19:48
Szakács András:
Mit várunk a pártok reakcióitól? A MOMA kétségtelenül minden eredményt igyekeszik pozitívan magyarázni, ám csak utólagosan lehet majd megállapítani, hogy mennyire segített vagy nehezítette meg Bokros Lajos az ellenzék dolgát. Bár a MOMA-nak vannak vidéki jelöltjeik, pártszervezetük nincs, csak Budapestre koncentráltak (kommunikáció kapcsán is).

19:43
Paár Ádám: Sokan mondogatták az önkormányzati választás előtt, hogy a választáson való részvétellel az ellenzék csak a kormány szekerét tolja: úgysem lehet leváltani a kormánypárt által támogatott polgármestereket a települések nagy részében, ez csak újabb pofon lesz az ellenzéknek. Ám a helyzet - szerencsére - nem ilyen egyszerű. A két világháború közötti időszak példájára hivatkozhatunk: az akkori kormánypárt leválthatatlan volt, ámde Budapest és a törvényhatósági jogú városok (pl. Győr, Szeged, Debrecen, Hódmezővásárhely) önkormányzataiban jelen voltak a liberális és szociáldemokrata ellenzéki erők. A Horthy-korszakban a politika a mindennapokban a helyi társadalmak ügyeivel való foglalkozásként jelentkezett - a helyi társadalmak életére vonatkozó legfontosabb döntések az önkormányzati testületben dőltek el. Ezért nem volt mindegy, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták bent vannak-e a városházán, vagy sem. Ha Magyarországon lenne olyan fokú önkormányzatiság, mint a két világháború között, akkor az ellenzéki szavazók valószínűleg jobban átéreznék az önkormányzati választás jelentőségét, és megbecsülnék az önkormányzati testületet mint az ellenzéki pártok és politikusok fórumát. 

19:37
Még két érdekesség, plakát és "street art". Forrás: Tumblr - csakszabadon és csehszlovák.

plakáthekk03.jpg

plakáthekk04.jpg

19:30
Hol csúszott el a baloldali kampány? Csak nyűg az összefogás, vagy lehetnek komolyabb eredményei is? Nagy Attila Tibor értékelte nemrég az MSZP helyzetét.

19:24
Lakatos Júlia:
A külföldi sajtó leginkább a Jobbik várható előretörésével foglalkozott. Ha Budapesten nem is, vidéken mindenképp maguk mögé utasíthatják a szocialistákat, állítják a szerzők. A voksolást megelőzően minden nap, így ma is címlapra került Magyarország a legismertebb amerikai hírportálon. A nyugati sajtóban a szélsőjobboldal térnyerése csak megerősíti azt a képet, hogy az Orbán kormány alatt leépülőfélben van a demokrácia. Ugyanakkor az egyik cikk kitér arra is, hogy pénz hiányában a Jobbik is csak fogatlan oroszlán. Kérdés tehát, hogy milyen források kerülnek ezekhez a településekhez, illetve az is, hogy a forráshiányos önkormányzatok nem eleve okai a társadalmi feszültségek kiéleződésének. A cikkek itt, itt és itt elérhetőek.

19:17
Szakács András: 
nem alaptalan, hogy a Jobbik azt híreszteli magáról, ők a második erő. Ám a vidéki falvakban eddig inkább a függetlenek tartoltak, a megye székhelyeken a mainstream pártok, a köztes szinten bizonyulhat erősnek a Jobbik. Az igazán komoly próba Miskolc, ahol kb mindhárom oldalnak (Fidesz-MSZP-Jobbik) egyforma esélye van. Ha a Jobbik nyerne, vélhetően "csak egy nyári fecske" eredményt érne el.

19:06
Meglehetősen aktívak voltak a pártok a kampányvideók terén, komoly muníciót szolgáltatva az internet népének. A szokásos "szavazz XY-ra" mellett akadt pár igazán gyöngyszemnek nevezhető alkotás is, jobb- és baloldalon is! Videóválogatás, VOL 1!

A debreceni Együtt-PM doki

A budapesti XIII. kerületi jelöltek szlogenválogatás

18:52
Szakács András: 
az önkormányzatok esetében a fővárosban volt a legnagyobb jogi változás, azaz átalakult a közgyűlés összetétele és a tagok szerepe. Egy jelentős decentralizáció zajlott le, a kerületi polgármesterek közgyűlési tagsága révén. Tarlós István egy olyan főpolgármester, aki általában össze tudta hozni a fővárosi bal- és jobboldali képviselői igényeket, miközben az új rendszer a jobboldali többség bebiztosítására irányul. További lényeges változás, hogy míg a vidéki önkormányzatok és nagyvárosok esetében az önkományzati vezetők nem lehetnek lobbisták az Országgyűlésben, míg a fővárosban ezzel ellentétes és nehezen alátámasztható folyamat figyelhető meg.

18:39
Photoshop vagy kampányhekk? Mindenesetre egyes óriásplakátok viccesek és meglepőek! Forrás: Tumblr, zero3ro 

plakáthekk01.jpg

plakáthekk02.jpg

18:34
Szakács András: 
a választásokon elért eredmények nagyban meghatározhatják az elkövetkező időszak pártpolitikai kommunikációját. Baloldalon talán úgy vélhetik, hogy akik nem mentek el szavazni, azok nem a Fideszre szavaztak - gyakorlatilag legitimációs okokat keresve -, míg a jobboldalon természetesen ennek ellentétjét hangoztathatják.

18:32
Szakács András a Lánchíd Rádióban élő közvetítésben értékeli Szomszéd Orsolyával (Nézőpont Intézet) az önkormányzat választásokat. Katt az adásért!

18:26
Sikerülhetett-e egy Falus Ferenchez hasonló stílusú jelöltnek valaha polgármesterré válnia a világ más tájain? Igen! Boris Johnson egy kicsit sem botrányoktól mentes előélettel, karrierrel és kampánnyal lett London polgármestere! Mégis hogyan? A kampánycsapat nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a támadásokat megcáfolja, és bebizonyítsa, hogy jelöltjük nem pusztán egy jópofa, szerethető figura, hanem a városvezetéssel kapcsolatban érdemi elképzelésekkel is rendelkező, komolyan vehető politikus. Jól kidolgozott, 200 oldalas programot tettek az asztalra. Persze az oldalszám még nem garancia, ám Csizmadia Ervintől megtudhatjuk, miért is bukott el Falus Ferenc.

18:16
A kampányidőszak egyik legnagyobb meglepetése a baloldal pártok budapesti összefogását képviselő Falus Ferenc jelöltsége, kampánystílusa, hibái és visszalépése volt, Bokros Lajos javára. Kecsöpbenő Tumblr oldalán az alábbi animációval örökítette meg ezt a huszárvágást!

tumblr_ncvhueGwVR1tq0iuuo1_400.gif

18:04
Lakatos Júlia:
 Mi az ami kimaradt a választási kampányból? Az, hogy tulajdonképpen milyen Budapestet szeretnénk. A Méltányosság speciális programelemzése rámutatott arra, hogy hiányzik a társadalmi kohézió a pártok programjából, bár egyesek már kezdik kapiskálni. De mi is az a bizonyos kohéziós faktor amit keresünk? Az Európai Unió kutatásából kiderül, hogy ugyan országonként eltér, hogy mit értenek kohézió alatt, de az összetartó, kohézív városok egyik jellemzője lehet például a holland értelmezés, ahol a társadalmi kohézió megerősítésének címszava alatt a közösségek lakói közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgoznak. Szerintük az emberi kapcsolatok "revitalizációja" megerősíti az informális, állampolgári kontrollt, ami élhetőbb városokhoz, kevesebb bűnözéshez vezet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr346783423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czegledyroli 2014.10.12. 18:37:17

Egy méltó ellenzéki jelölt! Mert Bokros úr korántsem nevezhető méltó ellenfélnek...
süti beállítások módosítása