Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Uborkaszezon helyett mémek

2023. július 05. 10:02 - Méltányosság Központ

Valószínűleg többen is úgy érezzük: a régen megszokott nyári közéleti uborkaszezon mára teljesen kikopott Magyarországon. Ráadásul évközben is hiányoznak a könnyedebb időszakok, mivel szinte minden ünnep, téma és esemény átpolitizálodott. Azonban a humor révén talán még mindig átvészelhetőek a holtpontok.

fidesz1.jpg

Az elmúlt legalább 5 évben nem volt olyan nyár, amikor egy-két hónapra alább hagytak volna a kormánypárti és kormánykritikus hangok, ne lettek volna botrányok egyik vagy másik oldalon, hirtelen a semmiből belengetett jogszabálytervezetek a kormány részéről, tüntetések és még sorolhatnánk. Mára teljesen természetessé vált, hogy a magyar politikai közbeszédben nincs nyári szieszta: az épp aktuális témák folyamatosan terítéken maradnak, de ha a helyzet úgy kívánja akár pár hónappal korábbi ügyek is visszakerülnek a reflektorfénybe.

Hogy ez a monstani helyzet jobb-e, mint a korábbi időszakok, arra úgy gondolom nincs egyetemes helyes válasz. Ám ha egy kicsit hátrébb lépünk a lövészárok szemlélettől, akkor észrevehetjük: sokak számára a humor révén viselhető el ez a légkör. A nyomtatott és netes sajtó profi karikaturistái és napirajzosai mellett jelentős mennyiségű alkalmi amatőr tartalomgyártó is megjelent az éterben, főleg a Facebookon és a Redditen. Tartalmakat tekintve pedig leginkább a mémek dominálnak. A Méltányosság blogján egy évtizeddel ezelőtt foglalkoztunk a honi mémekkel és a mémesedési trendekkel. Külön sorozatot és versenyt szentelve az akkortájt főleg a Facebookon terjengő magyar politikai mémeknek. Azóta annyiban változott az összkép, hogy a Reddit magyar csatornái (itt és itt) a hazai mémgyártás fellegvárává nőtték ki magukat.

Mémmé szinte bármi válhat, amely képes elérni egy nagyobb közösséget, amely aztán magát a mémet képes terjeszteni és alakítani, lehetőleg folyamatosan aktuálissá téve minél több felületen. Magyarországon meglehetősen kevés mém futott be igazán nagy karriert szemben Nyugaton, ahol külön trendfigyelő adatbázis is alakult.

Az alábbiakban a 2023-as év eddig leggyakoribb mémjeiből készítettünk egy összeállítást, tükrözve a meghatározó trendeket.

Kormánypárti oldalon leginkább személyiségeket célzó mémek jelentek meg: Karácsony Gergely volt az év összes hónapjában a fókuszban, pár alkalommal Gyurcsány Ferenc és Donáth Anna.

Képek forrása: Facebook

Kormánykritikus térfélen ennél jóval vegyesebb és szélesebb felhozatal volt eddig a jellemző: a kormányzás egészét, az EU-val való kapcsolatot, Orbán Viktor miniszterelnök személyét, a lombkorona sétányt, illetve Varga Juditot mémesítették meg a netezők.

Képek forrása: Facebook és Reddit

Összegzésképpen elmondható, hogy mindkét oldalon akadnak rendszeres mémgyártók és terjesztők, ám e téren a kormánykritikus tartalomkészítők jelentős fölényben vannak: mind tartalmi és minőségbeli, mind terjesztés esetében jobban teljesítenek (főleg organikusan), mint az ellentábor. Ugyanakkor a mémektől nem szabad csodát várni egyik oldalon sem. Nem ezek révén változik meg a választók pártszimpátiája, vagy gondolkodnak majd pozitívabban/negatívabban a kormányról/ellenzékről. Viszont pár pillanat erejéig azért mosolyt csalhatnak az arcunkra, politikai oldaltól függetlenül.

Hangácsi István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2518160316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása