Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az amerikai választás öt tanulsága

2020. november 10. 09:28 - Méltányosság Központ

A szokatlanul hosszúra nyúlt szavazat számlálási folyamat után az elemzők cápaként vetették rá magukat a különböző exit pollokra és választási eredményekre. Nem csoda, hiszen messze nem a papírforma érvényesült, még ha Joe Bidennek sikerült is a maga javára billenteni az elektori szavazatok számát, legitimitása erősen megkérdőjelezhető lesz a szavazók megosztottságát nézve. A kampány és a rendelkezésre álló adatok fényében a Méltányosság választási sorozatát néhány már most látszó tanulság felvázolásával zárjuk.

usa-598261_1920.jpg

  1. Elemi ösztön vs. szakmaiság

Donald Trump ugyan képes volt megérzésből kormányozni négy évig, hosszútávon mégis csak rájöttek a szavazók, hogy a politika művelése ezen a szinten egy szakma. A politikai kívülálló mítosza – ami négy éve még előny volt számára – hivatalból már nem volt fenttartható. A tanácsadókkal és a saját pártjával szembemenő kommunikáció ezúttal nem a győzelmet hozta meg, hanem hozzájárult ahhoz, hogy Biden sok éves tapasztalatával kiénekelje a sajtot Trump szájából. Egészségügyi krízishelyzetben szakmaiságra vágytak a szavazók, nem érzelmi alapú, ad hoc intézkedésekre.

  1. Kereslet és a kínálat találkozása

Válsághelyzetben a szavazók inkább egy olyan vezetőt szerettek volna hatalomban látni, akinek nem csak tematizációs képessége, hanem problémafelismerő képessége is van. Trump rosszul mérte fel a válság jellegét. A vírushelyzetet gazdasági kérdésként fogta fel, nem egészségügyi válságként. Azzal, hogy szinte a valósággal szembemenve minimalizálta a vírus jelentőségét egész egyszerűen nem találkozott az, amivel a választók szerették volna, ha foglalkozik, azzal amivel ténylegesen foglalkozott. Természetesen mindenki számára fontos volt a gazdaság életben tartása, de nem az emberi életek rovására. Ez szorosan kötődik az első tanulsághoz. Trumpot “menedzseri” képessége miatt választották meg 2016-ban, üzletember mentalitása viszont jelen esetben nélkülözte az emberi aspektusok figyelembevételét a megváltozott politikai környezetben. Biden ezzel szemben pont ezt, az együttérző, óvatos szakmaiságot kínálta választóinak.

captain-america-4428842_1920.jpg

  1. A teknős és a nyúl esete

Joe Biden stratégiája az volt, hogy minél jobban hangsúlyozza a különbséget közte és Trump között. Ha Trump vakmerő, akkor ő megfontolt. Trump meg volt győződve, hogy a jó úton jár, akkor, amikor folytatta a tömegrendezvényeken való szerepléseket, kigúnyolva Biden otthonülő, távolságtartó, az egészségügyi szabályokat maximálisan betartó kampányát. A demokrata jelöltre saját pártjából is jelentős nyomás nehezedett, hogy hagyjon fel ezzel a stratégiával, azonban az, hogy az elnök, a pozíciója által biztosított minden védelem ellenére elkapta a vírust miközben ő nem, végső soron legitimálta azt. A kitartás kifizetődő volt számára.

  1. Ne tegyél keresztbe a másiknak

Négy évvel ezelőtt nem vették elég komolyan a demokraták Donald Trumpot, így számos csatatér államban későn kezdtek el helyi szinten szerveződni. Most mintha megfordult volna a helyzet, miközben a demokraták tanultak korábbi hibájukból és a számukra kritikus államokban/városokban erőn felül kampányoltak, aközben a Trump kampány és a republikánus párt között lebomlott a kommunikáció a kampány végére, márpedig ha a párt, a helyi szervezetek, és a jelölt nem összehangoltan dolgozik, kiolthatják egymás tevékenységét.

  1. Ideje volna utólérni a 21. századot

Az amerikai választási rendszer egy olyan korban született, amelyben nem volt tömegkommunikáció, lovaskocsival közlekedtek, és a szavazóképes állampolgárok csakis fehér férfiak lehettek. Az intézményrendszer mára természetesen jóval demokratikusabb, és az utóbbi években jelentősen nőtt a szavazói részvétel is, a tekintetben azonban nem változott, hogy miközben a politikai kommunikáció nemzeti szintűvé vált, aközben a szavazás logikája még mindig a helyi politizálás logikájára van felfűzve. Ráadásul az évek során Amerika drámaian polarizálttá vált, amelyre szintén nincs megoldása az intézményrendszernek, ugyanis az alapító atyák által kitalált rendszer nem pártlojalításra épülő indulati politizálásra lett teremtve, alapvetően konszenzuális természetű, többek között emiatt lehetetlen mára elfogadni a költségvetést. A kialakult permanens kampány miatt gyakorlatilag megbénul a kormányzás, vagy csak erőből lehet átvinni törvényeket, amelyet aztán a következő elnök megsemmisít. A megosztottság ugyanakkor azt is jelenti, hogy nemigen lehet hozzányúlni ahhoz a rendszerhez, ami ezt az ellentmondást feloldaná. Joe Biden egységesítő politikája, többek között emiatt is lukra futhat.

+1. Hogyan tovább?

Ami mégis reménykeltő, hogy mind a demokrata, mind a republikánus pártban látszik némi reflexiós készség. Addig azonban amíg ez komolyabb válaszokat szül, még mindig teret biztosít a helyi politizálás a rendszer lassú, de biztos, alulról történő megváltozására.

Ha azok a (főleg fiatal) szavazók, akik kritikusak a jelen állapottal szemben úgy reagálnak az intézményi válsághelyzetre, hogy belépnek a politikába, egy új politikai generáció nőhet ki, amely hasonló horderejű változási hullámot eredményezhet, mint amit a hatvanas évekből kinövő új politikai osztály vezényelt le az azóta eltelt évtizedekben. A politikai aktivitás növelése, a visszatérés a “valódi” politizáláshoz a permanens egymásnak feszülés helyett teret nyithat némi enyhülésre.    

 Lakatos Júlia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8316280392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2020.11.10. 18:31:41

2022-re az összes illiberált diktátor ki lesz seperve.

Ennyi a trumpli bukás üzenete .

LucMandelor 2020.11.10. 19:10:17

"Nem csoda, hiszen messze nem a papírforma érvényesült, még ha Joe Bidennek sikerült is a maga javára billenteni az elektori szavazatok számát, legitimitása erősen megkérdőjelezhető lesz a szavazók megosztottságát nézve." - Trump mennyire volt akkor legitim, miközben 3 millióval kevesebb szavazatot kapott mint Hillary. Ott nem voltak megoszottak a szavazók????

röf 2020.11.10. 19:40:04

Valójában csak egy tanulsága van az ámerikai demokratikus elnökválasztásnak: ha nem ők nyernek, akkor addig svindliznek, amíg ők nyernek.

bandiras2 2020.11.10. 20:16:26

@birkamenet:
De... de... de ugye mostmár két hét múlva tényleg megbukik a zórbán?

bandiras2 2020.11.10. 20:18:33

@kovacs_janos_3:
Na mivan? Megint végtel3n ciklusba került a droidunk egybites processzora?

bandiras2 2020.11.10. 20:40:53

@kovacs_janos_3:
Amikor a hülyeség szorgalommal és elszántsággal párosul... nameg renheteg szabadidővel...

nemecsekerno_007 2020.11.10. 20:54:25

Már itt is van a blogféreg Brendel.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.10. 23:06:14

A választást Trump nyerte, a szavazatszámlálást Biden..

A demokraták egyébként nem tudtak többséget szerezni a szenátusban, és az alsóházban is képviselői helyeket vesztettek. Szinte példátlan, hogy egy elnök ellenzéki szenátussal indul neki ciklusának.

azonnali.hu/cikk/20201106_miert-vesztettek-el-a-demokratak-az-amerikai-valasztasokat

"Attól függetlenül, hogy Joe Biden vélhetően behúzza az elnökséget, ezt a választást a Demokrata Párt elvesztette: a Képviselőházban legalább három helyet vesztettek, a Szenátust pedig nem sikerült megfordítaniuk. A Demokrata Párt számára ez minden, csak nem győzelem. "

Trump 2016-os elnökké választásának mindenképpen van két fontos következménye:

1. Megakadályozta, hogy Hillary Clinton legyen az elnök, és Victoria Nuland a külügyminiszter.Katasztrófa lett volna.

2. Még pont az utolsó pillanatban sikerült egy konzervatív bírót helyezni a Legfelsőbb Bíróságba, amely így konzervatív többségű lett.:)

Örömhernyó 2020.11.10. 23:41:14

@kovacs_janos_3: 2016-ban a demokrata szavazók konkrétan zavargásokat szerveztek, gyújtogattak, boltokat raboltak ki, törtek, zúztak. Eddig kizárólag a baloldal bizonyította, hogy nem tud veszíteni.
Trump támogatói hol csinálnak most erőszakos utcai balhét?

A posztoló elfelejti, hogy Trump is növelni tudta a szavazói számát. Sőt több fekete és latinó szavazott rá, mint 4 éve.

Bidenben semmi szakmaiság nincs, semmihez se ért, sose dolgozott sehol máshol, mint a politikában, állami fizetésért. Ez még a demokraták közt is kifejezetten ritka. Igazi léhűtő.

A választás tanulsága, hogy a média csinálja az elnököt. És ha a mainstream média 4 éven át azt tolja, hog, valaki maga Sátán, literally Hitler, akkor az emberek el fogják hinni. Legalábbis sokan elhiszik, de azért Trumpra is rengetegen szavaztak, akik képesek gondolkodni.
Az is tanulság, hogy ha a média valakit a legnagyobb gonosznak állít be, akkor teljesen mindegy kit indítanak ellene, az nyerni fog. Indíthatnak az ellenfelei egy szenilis, korrupt, korábban nőket erőszakoló, lusta 78 éves öregembert is, az nyerni fog. Akkor is, ha a fia crack kokaint szív, miközben a saját sógornője veri ki neki a phaszát. És erről videó is van.
Ha Trump egyik fiáról ilyen videó került volna nyilvnosságra, mennyire szállt volna rá a baloldali média?

Az se tűnik fel az embereknek, hogy ha 4 éve állítólag Trumpnak az oroszok nyerték meg a választást, akkor most miért nem nyerték meg neki? Ja, mert az egész orosz vonal, amivel Trumpot vádolták, egy nagy kamu volt.

Lehet felkészülni az újabb háborúkra, színes forradalmakra.

Ja és a demokratáknál voltak normális jelöltek az elnökségre: Bernie Sanders, Tulsi Gabbard, Andrew Yang. De a demokratáknak megint sikerült a legkorruptabb párost kiválasztani.

Örömhernyó 2020.11.10. 23:42:51

Látom Brendel Mátyás, a magyar internet futóbolondja itt is floodol. Ideje lenne kitiltani a kovacs_janos_3 álnéven nyomuló Matyikát.

Örömhernyó 2020.11.10. 23:46:49

@kovacs_janos_3: Ha 2016-ban Hussein Obama rendezte a választást, akkor az orosz hekkerek hogy tudták Trumpot győzelemhez segíteni?
És a híres, sose látott orosz hekkerek miért nem tudták Trumpot idén győzelemhez segíteni egy 78 éves, szenilis öregemberrel szemben?

Rodney_2 2020.11.11. 01:23:23

@kovacs_janos_3:
Minden hozzászólásod tanulsága az, hogy te egy elmebeteg genetikai hulladék vagy. Anyád miért nem ment veled abortuszra?? Az egy ballib vívmány. Sosem késő korrigálni, legyél öngyilkos :)))

A választást demokrata vezetésű államokban a demokrata vezetés rendezte és a háttérhatalom nyomta a már rég halott niggerek nevében a levélszavazatokat. Ha az erdélyi magyarok szavaznak levélben az fasizmus és nyilván elcsalják a választásokat az ajvékoló genetikai hulladék elvtársaid szerint, ha az USA-ban a halott niggerek szavaznak levélben akkor az a demokrácia diadala. Látod ilyen degenerált idióta barmok vagytok ti ballibsik. Hogy fejezzen le téged konyhakéssel egy majomigráns :))) Nyugodtan küldjél 100 anyázó üzenetet, csak kiröhöglek hogy micsoda egy degenerált barom vagy.

Rodney_2 2020.11.11. 01:30:31

@Örömhernyó: A mostani választáson az oroszok és a kínaiak a degenerált demens korrupt Bident támogatták, ugyanúgy mint Brendel Mátyás vagy egy átlagos agyhalott ballibsi. Ez azért jelent valamit :))) Tanulság: mindíg az nyeri az USA elnökválasztást akit az oroszok akarnak: háháhá.

A demokraták azért indították a nyilvánvalóan alkalmatlan Bident, mert Obama alelnökeként ő tudott hozni egy csomó agyhalott nigger szavazatot, akik más demokrata jelöltre nem is mentek volna el szavazni mert ilyen szinten primitív rasszista félállat csőcselék. Emiatt muszáj volt őt indítani és még így is csak a levélszavazatokkal nyertek ahol biztosan ott dolgozott Brendel Matyi is és gyártotta szakmányban a hamis szavazatokat (floodolás :))) ). Mivel idióta, ezért még a halottak nevében is csinált szavazatokat :)))

Rodney_2 2020.11.11. 01:34:30

@birkamenet: 2022-re legkésőbb te az elmegyógyintézetbe kerülsz és ott majd lenyugtatnak, már nem is fogod tudni hogy hol ki nyeri a választásokat :)))

Örömhernyó 2020.11.11. 05:46:59

A bloggert megkérném, hogy fontolja meg Brednel efftárs kitiltását. kovacs_janos_3 néven floodol itt, más blogokban is hasonlóan viselkedik, onnan már kipenderítették, mint macskát szharni

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.11. 06:27:11

Egyetlen dolgot biztosan lehet tudni az amerikai elnökválasztás kapcsán.

Az pedig az, hogy én semmit sem tudok erről az országról és semmit sem értek ebből az országból, hiába olvastam róla millió és egy könyvet és hiába néztem meg az amerikai valóság G. F. halála utána időszakáról (is) millió és egy videót, és hiába olvastam el itthon az okos szakértők, politológusok véleményét elemzéseit. És ezt ebben a nagyon rövid posztban be is ismerem:

"....Az USA 46. elnökének személye kapcsán, tátott szájjal rohantam bele a (tiltott kifejezésű) erdőbe: én egy forgalommal szemben bicikliző falusi alkoholista magabiztosságával tudtam, hogy ura vagyok a helyzetnek, az elképzelésem helyes, az irány kétségtelen, és az egyetlen lehetséges választás Donald Trump lesz, aki az előrejelzések ellenére, szoros versenyben, de azért megnyeri az elnökválasztást...."

zordidok.blog.hu/2020/11/09/koszontsuk_az_usa_uj_elnoket_kamala_harrist

Én azt hittem, azt gondoltam, hogy többek között az amerikai városok felgyújtása és kifosztása után, az amerikaiak majd az orrukat befogva, kénytelen-kelletlen, szégyenkezve, kínok között és mély lelkiismeretfurdalással bár, minden rossz döntése elenére a covid kapcsán, erre az egyébként műveletlen, tudatlan, adócsaló, locsogó, vérbunkó valóság-show szereplőre adja a voksát, abban bízva, hogy az emberei, ahogy eddig is, igyekeznek féken tartani a hibbant agymenéseit.

A dolog éppen fordítva történt.

Az amerikai városok felgyújtása és kifosztása ellenére, a megingathatatlan demokrata szavazók mellett, a bizonytalanok egy részével és a mérsékeltebb , értelmesebb republikánusokkal az élen, az amerikaiak az orrukat befogva, kénytelen-kelletlen, szégyenkezve, kínok között és mély lelkiismeretfurdalással bár (gondolom, de már semmiben sem vagyok biztos), de erre a betegnek tűnő öregemberre szavaztak inkább, mint Trumpra. Pontosabban Kamala Harrisra, mint Trumpra.

Nem vagyok egy amerikai. Ezt csak ők értik, én nem. Ennyi a tuti.

A blogposzt viszonylag korrekt, de semmi haszna, amíg nem takarítjátok ki a kommentszekciót. És ez is tuti, és ehhez viszont értek. De ha csak a kattintásszám az érdekes, akkor így is maradhat persze.

Méltányosság Központ 2020.11.11. 21:43:33

Tisztelt Kommentelők!

Elnézést kérünk a késedelemért, a spammelő & trollkodó "visszaeső" kommentelőt már kimoderáltuk :)

Üdv:
A szerkesztők
süti beállítások módosítása