Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Trump, Európa és a világ

2020. november 03. 10:28 - Méltányosság Központ

Mit adott Donald Európának?

Európa egy dolgot köszönhet Donald Trumpnak: a magányt. Pontosabban: a magányosság érzését. Még konkrétabban: a felismerést, hogy egyedül maradt.

man-5545037_1920.jpg

Persze Európa elmagányosodása nem Trump-pal kezdődött, sőt lehet, hogy mindig is egyedül volt, de Trump volt az első, aki a látszatát sem volt hajlandó fenntartani annak, hogy számíthatunk rá, vagy hogy az európai érdekek egy lyukas garasnál többet érnek a számára. Jött Trump, és ment a levesbe a TTIP, megbillent a NATO és számos szupranacionális szervezet, mely a transzatlanti együttműködésért felel. Helyette jöttek a kínos csúcstalálkozók, az üzengetések, a fokozatos távolodás, és időnként még kereskedelmi háborúinak célkeresztjébe is becsúszott Európa.

Bár az Európai Unió az elmúlt harminc évben is igyekezett egységes világpolitikai tényezőként fellépni (jelentősége és érdekérvényesítő képességének folyamatos csökkenése mellett), de az elmúlt években vált igazán egyértelművé az a felismerés, hogy ha nem történik gyökeres változás az EU világpolitikai szerepfelfogásában, akkor menthetetlenül elszenvedője lesz a világban zajló folyamatoknak, és az egész kontinens ütközőzónája, passzív terepe lesz a nagyhatalmi játszmáknak.

Annak számos jele mutatkozik, hogy sokan felfogták, hogy Európa nem lehet aktív formálója a folyamatoknak önálló haderő nélkül. Történtek konkrét lépések is, például szorosabbá és strukturáltabbá tenné a védelmi együttműködést, és a 2021–2027-es uniós költségvetésben az Unió történelme során először fordít közös pénzt a védelmi politikára. Ugyanakkor a világpolitika dinamikáját szemlélve ezek nagyon tétova és bátortalan lépések, de mindenesetre azt jelzik, hogy elmozdultunk egy irányba, amelyhez a kezdő lökést az USA külpolitikája adta meg (az elmúlt tíz évben).

Az irány tehát megvan, csak a léptékkel meg a tempóval van némi gond, ami abból adódik hogy nem is olyan könnyű egy 27 tagállamból álló szervezetnek önálló haderőt létrehozni. Az ütőképes hadsereg nem ahhoz kell, hogy Európa lokális háborúkat indítson, vagy épp lezárjon, hanem hogy súlyt kölcsönözzön az akaratának, megfelelő hátteret nyújtson  érdekeinek érvényesítéséhez. Itt van egy másik bökkenő, mert ki dönti el, hogy mik Európa érdekei az egyes térségekben, és mi van ha a tagállami érdekek ütköznek a közösségi érdekekkel. Hogy a világ térségeiben érdekeket azonosítsunk, ahhoz közösségi hírszerzés kell és megannyi háttérintézmény, amely autonóm módon stratégiát rendel a beazonosított érdekekhez. Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, de Trump elnöksége sokat segített abban, hogy egyre inkább elkerülhetetlennek lássuk ezt az utat.

Nekünk lámpást adott az úr

Ez az elnökválasztás az elmúlt harminc év legfontosabb választása, a világ útelágazáshoz érkezett, és most dől el, hogy milyen irányba fordul, és milyen ritmusban halad tovább. Az USA a nyugati világ igazodási pontja volt az elmúlt fél évszázadban, de az elmúlt években megszűnt az lenni. A világítótorony fénye kihunyt, illetve erre az átmeneti időszakra más erők, más mozgalmak számára pislákolt ez a fény. De Donald Trump valójában nem a probléma, hanem csak egy szimptóma, a nyugati világ és a liberális demokrácia válságának markáns markere. Ugyanakkor Biden sem a megoldás, hanem  ugyanannak a problémának egy másik szimptómája.

Teljesen világos, hogy a nyugati világnak meg kell újulnia, hogy választ tudjon adni a kor egyre nyomasztóbb kihívásaira, és épp azt szeretjük a nyugati demokráciákban, hogy oly sokszor bizonyították, hogy önreflexiós és adaptációs potenciáljuk újra és újra tovább lendíti őket a civilizációs kihívásokon. Ha továbbra is hiszünk ebben, akkor a Biden/Trump vetélkedő tétje az, hogy elértük-e a mélypontot, ahonnan már csak felfelé vezet az út, vagy amerika nem ásta még elég mélyre magát ahhoz, hogy elinduljon a megújulás.

Néhány elmélet szerint az igazán szerves változásokhoz igazán mély válságok kellenek, ha nem leng ki eléggé az inga, akkor a korrekció is felületes lesz.

Nos, tulajdonképpen erre kapunk választ ma. Az amerikai elnökválasztásoknak (és előválasztásoknak) voltak már meredek epizódjai, de nehéz lenne tagadni, hogy ez az egyik legbizarrabb elnökválasztás az USA történetében. Nincs más dolgunk, mint hátradőlve figyelni, hogy meg tudnak-e lepni minket még a fináléban.

Novák Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6416270768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.03. 11:11:05

"Ha továbbra is hiszünk ebben, akkor a Biden/Trump vetélkedő tétje az, hogy elértük-e a mélypontot, ..."

Az emberiség soha nem éri el a mélypontot. Mindig van lejjebb. Ez a történelmi tapasztalat.

Fikalnyik Eugén 2020.11.03. 14:37:14

Mit adott Donald Európának?
Szabadságot, nyugalmat, egyenrangú partnerséget (80 év után tessék már megtanulni járni), valamint lehetőséget a kínai nyomás alól levegőt venni.
Ezzel szemben a Biden féle korábbi Obama adminisztráció az utolsó európai háborút okozta és fölözte le Ukrajnában, a szíriai háborút 250 e halottal, legyártotta nekünk az ISIS-t ami már a szomszédban kopogtat. Januártól pedig ezt folytatná.
Még szerencse, hogy van esze az amerikai választóknak, és ezt megakadályozhatják.
Reméljük.

Exploiter 2020.11.03. 16:27:07

A ttip miért is lett volna Európa érdeke pl...?

NemNick 2020.11.03. 16:28:44

@Fikalnyik Eugén: Hát apám... Mesélj még, szeretem a fantasy-t.
És add meg a dílered számát is, plz.

CM2131 2020.11.03. 18:19:38

Az nem tűnt fel senkinek, hogy mióta Trump van, azóta gyakorlatilag nincsenek harcban amerikai csapatok külföldön? Leállt a 'demokrácia' fegyverrel való terjesztésével.

A szájkarate persze ment, de tárgyalt inkább mindenkivel.

Érdekes módon mióta megnőttek Biden esélyei, azóta a fegyvergyárak részvényei megugrottak, vajon miért....

Alick 2020.11.03. 18:28:00

@Fikalnyik Eugén: És Donald hozta a békésebb arab államok kiegyezését Izraellel (Abraham Accord).

Alick 2020.11.03. 18:38:07

@CM2131: A trumpék terve által Izraellel békét kötő arab országok majd hozzájutnak az amerikai fegyverek legjavához.

Reding Roli 2020.11.03. 18:48:25

Kellene az új USA- EU " euroatlanti " szövetség, amire Trump láthatóan nem kèpes ...Nem hinèm hogy a kínaellenes harcot, egyedül az USA le tudja játszani ...Ami még hiányzik az, hogy az USA legyen újra a "világ csendőre" , tartsanak rendet a világ konfliktusaiban...A " Pax Americana " nagyon hiányzik ott , ahol a bèkès rendezès nem lehetsèges...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.11.03. 19:17:47

Hogy mit adott? Egy új- keresztény,konzervatív- LB tagot mindenképpen.:D

illibernyák 2020.11.03. 20:42:01

@Fikalnyik Eugén:

a magadfajta degenerált fiderrnyákokat adta Trumpli a magyaroknak.

illibernyák 2020.11.03. 20:49:49

@CM2131:

És milyen terror támadás történt az USA ellen az utóbbi négy évben, ami ellen harcolnia kellett volna? És milyen terrorállamokat kellett volna bombáznia, amikor azokat már szinte teljesen kivégezte Obama?

Biden megválasztásásának a bizonyosságára a világ összes tözsdéje emelkedik, mindenhol ünnpelnek. Csak az OTP 10%-ot emelkedett az elmúlt napokban. Nyilván azért, mert a Biden bérencek vagy mert a Soros így rabolja le a világ kisbefektetőit.

enrikokaruszo 2020.11.04. 08:15:07

ez nem koncepció, hanem gyengülés
majd jön másik

konrada 2020.11.04. 09:01:15

@illibernyák:
...azért azt már tényleg felfogás kérdése, hogy mi a jobb: ha van miért terrortámadni, és okot szolgáltatni hozzá,
...vagy az, hogy ezt megelőzik...

Szóval most nem tudom, te azt bánod-e, hogy nem tömeggyilkoltak az USA-ban, és válaszul nem tömeggyilkoltak ők se demokráciaexportként...

...vagy jópontként...;))

chrisred 2020.11.04. 09:23:14

@CM2131: Nem tűnt fel, mert előtte se voltak. Obama lényegében demilitarizálta a világot, ennek köszönhetően szabadultak el az agresszív középhatalmak (Oroszország, Törökország), és robbantak ki a polgárháborúk szerte a világon. Na meg Kim is így tolta be magát az atomhatalmak közé.

chrisred 2020.11.04. 09:25:33

@illibernyák: Milyen terrorállamot bombázott Obama? Ott ültek a drónirányítók a Pentagonban és néha elpöffentettek egy rakétát.
süti beállítások módosítása