Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az örömódán túl

2019. május 01. 11:08 - Méltányosság Központ

Tizenöt éve Európában

Tizenöt évvel ezelőtt május 1-én tűzijátékkal és közös visszaszámlálással Magyarország a régió számos országával egyetemben tagjává vált az Európai Uniónak.

europe-155191_640.png

Ma már tudjuk, hogy minden jótékony hatása mellett, az Európai Uniós lét sokkal bonyolultabb, semmint hitte az ország, és talán politikusainak jelentős része is. 2004-ben Magyarország azt hitte révbe ért.  Miközben valójában csak akkor kezdődött a felfedezés időszaka. Európa meg, illetve kiismerése. Azt hittük a befogadás a béke szigetéhez vezet egy hosszú hányattatott sorsú nemzet számára.

Hogy mégsem így lett, az nem egyik vagy másik párt hibája, hanem, hogy az európai lét valójában a folyamatos viták terepe. Csakhogy a magyar politikai kultúra alapvetően konfliktuskerülő.

“Még hogy konfliktuskerülő?!” - kérdezhetné az, aki a politikában a konfliktust csupán a pártok kölcsönös szidalmazásában látja. A politikai konfliktus európai szinten azonban ennél sokkal többet jelent. Szinte a viták forszírozását. Mindenről beszéljünk, s ha lehet mielőbb! A hazai logika ezzel szemben mikro szemléletű. “XY lopott!, Z hazudik!” A nagy kérdéseket lehetőleg ne feszegessük, jobb lesz ez így mindenkinek. Így aztán, amikor Európában kiéleződnek a feszültségek, némiképp riadtan nézünk, hogy mi is ez? Föderalizmus vagy szuverenitás, hogy jön ez mihozzánk?

Pedig ez volna Európa lényege. Jó volna ide megérkezni már. Tudjuk, messziről jöttünk, és nagy utat tettünk meg. Ha térképet keresünk azonban a következő tizenöt évhez, ebbe az irányba kellene továbbhaladni. Ne féljünk a nagy kérdésektől. A viták hangzavarja nem üti az örömódát.

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4814797508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2019.05.01. 22:47:58

Na ja, a dadogós D209 többek között ott is megígérte, hogy 1 éven belül bevezetik nálunk az EUR-t - csak azt nem mondta, hogy hitelek alapjaként a CHF-el karöltve. Rafinált volt a kis huncut, na.

enrikokaruszo 2019.05.02. 13:05:21

ugyanaz a szar, szebb csomagolásban

kiskutyauto 2019.05.02. 15:20:44

Nem siránkozni kéne, hanem nem kellett volna hagyni, hogy 10 év alatt MINDEN EU adományt ellopjanak... mert előtte mondjuk hogy a felét lopták el a baloldali kormányok az orbánérában megismétlem: MINDET ELLOPJÁK ÉS MÉG HOZZÁ LOPJÁK AZ ÁLLAMI BEVÉTELEK FELÉT IS..!!!! Mivel tűrjük, sőt tapsolunk hozzá, MEG IS ÉRDEMELJÜK... tovább jó nyomorgást nélkülözést kedves barátaim tisztelt hölgyeim és uraim hajrá Magyarország hajrá agyhalott magyarok...

Nancsibacsi 2019.05.04. 20:18:13

@kiskutyauto: Az EU szerinted jótékonysági szervezet, aki "adományoz"? Miből? Örökölt? Vagy honnan van pénze?

Gondolkodni kellene egy kicsit, mielőtt ökörségeket beszélsz.
süti beállítások módosítása