Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mindenkiben van egy kis Barbie?

2023. augusztus 21. 07:22 - Méltányosság Központ

Aki a Barbiet egy didaktikus, rágógumi színű, női egyenjogúságról szóló filmnek látta, nos nézze meg megint. A film ugyanis sokkal inkább szól a politikai ellenállásról, mint a nemi szerepekről. Lakatos Júlia blogbejegyzése.

summer-3203207_1280.jpg

Most, hogy egyre többen látták a Barbie filmet, megszaporodtak a viták az üzenetéről. Feminista remekmű, vagy férfigyűlölő gender propaganda? A táborok felsorakoztak egymással szemben, s megindult a szokásos harc. Holott politológus szemmel ez a film legalább annyira az elnyomás elleni lázadásról szól, mint az egyenlőség kivívásáról. Másként fogalmazva, ez a film, mint annyi más amerikai film, arról szól, hogyan éljünk demokráciában. Hogyan teremtsünk közösséget, mi a teendő, ha igazságtalanság ér minket, milyen különböző életminták lehetségesek, és még sorolhatnánk. A filmnek erről a funkciójáról rendkívül sokat ír a Méltányosság, legutóbb épp a film civilszféra-teremtő szerepe kapcsán. Ha karikírozottan is, a Barbie is egy ilyen film. De ne szaladjunk ennyire előre. Hogyan jutunk el Barbie tökéletes rózsaszín világától az ellenállásig?

A Barbie egy alternatív univerzumba repíti a felnőtteket, ahol a nőket érintő összes problémát megoldották, s úgy vélik, ezáltal a való világban is jobbá tették minden nő életét. Egy aprócska bökkenő van a történetben, s ezt az is kitalálhatja, aki nem látta a filmet. A női dominancia természetesen a férfiak rovására jött létre. Barbie-honban nő az elnök, kizárólag női alkotmánybírák vannak, nők a Nobel-díjasok. A férfiak azonban nem rendelkeznek komoly társadalmi szereppel. Üres fejű, szépfiúk, akiknek egyetlen célja az életben, hogy elnyerjék kiszemeltjük szerelmét.

Mondani sem kell, mennyire csúfos ébredés a sztereotip Barbie-ábrázolást megtestesítő főszereplőnek, és a hozzácsapódó Ken-nek, amikor egy a való világba induló küldetés teljesítése kapcsán rájönnek, hogy a mi társadalmunkban a dolgok pont fordítva működnek. Túl nagy spoilerezés nélkül annyi elmondható, hogy Ken-nek roppantul megtetszik a férfiak által uralt világ ötlete, s míg Barbie saját problémájának megoldásán fáradozik, Ken visszautazik Barbie-földre, és bevezeti a patriarchátust, átfordítva az erőviszonyokat. Visszatérve, a hatalmától megfosztott Barbie elveszíti a reményt a változtatásra, ám emberi segítői megszervezik az ellenállási mozgalmat, beépülnek a rendszerbe, egyenként átállítják a nőket, és egymás ellen fordítják a férfiakat, hogy visszavegyék a rendszert. A poszt-szovjet térségben tapasztalt “színes forradalmak” mintájára lezajlik a “rózsaszín forradalom”, s helyre áll a régi rend, azaz mégsem. A férfiak bizonyos előnyöket szereznek, s elindulhatnak az egyenjogúság felé vezető úton. Ha volna kézikönyv a rendszerváltásokhoz, a szerzők elégedetten csettintenének.

A film ebben az olvasatában tehát nem a nemi szerepekről, hanem a rendszerek sérülékenységéről szól. Minden rendszeréről.Arról, hogy a legjobb szándékú kezdeményezések is igazságtalanságba fordulhatnak, s hogy a túlzások végül mindig ellenállást szülnek.

Tanmese arról, hogy a demokráciák mennyire könnyen lebonthatók, de arról is, hogy még az elnyomó rendszerek ellen is lehet lázadni, s azok is megdönthetőek. A kulcs a közösségek kezében van, s a reménytelenség helyett a cselekvésben. A közösség ugyanis mindig többre képes, mint az egyén. Legalábbis az amerikai filmekben. S ha azt hinnénk, hogy Magyarországon ez úgysem érvényes, jusson eszünkbe a film zárógondolata. Az ember halandó, de az eszmék örökké élnek. Hogy a képzelet alkotta világból mennyit viszünk át a valóságba, csakis rajtunk, embereken múlik.  

Lakatos Júlia

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7618197555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.08.21. 17:29:53

Előrebocsátom, hogy elvből vagy elvekből nem nézem meg ezt a filmet. Amit írok az az eddigi cikkek és internetes információk, kritikák alapján evidens.

Egyrészt ez kb. annyira, ha nem jobban rágógumi, mint a Marvel filmek. Van egy rendkívül sikeres termék, amit generációkon keresztül adtak el a népnek, illetve pontosabban egy nagyon fontos vásárlói csoportnak, a nőknek. Most a vásárlói csoport kap egy filmet. Nem túlságosan más ez az egész, mint mondjuk a Transformers, amikor a fiúk játékáról csináltak egy filmet. (Mondjuk én a Transformerst is az emberi hülyítés egyik gyalázatos termékének tartom). Persze maga a női célközönségre szabott játékról szóló film egy irtó jó ötlet, ahogy az egész profitabilitása is mutatja: azok a nők, akik 50 éven át barbiztak, most fizetőképes fogyasztók, akik beülnek a filmre. Mindnek emocionális kötődése van a Barbiehoz. A sikere kb. előrevetíti, hogy lesz élő remakes Frozen vagy Én kicsi pónim is.

A másik, hogy telepakolták a jelenlegi feminizmus marhaságaival, hogy vonzó legyen a célközönségnek. Ez egyébként egy rendkívül megmosolyogtató fricskája az életnek. Ma azok a woke-ok, feministák imádják a Barbie-t, akik 15 évvel ezelőtt legszívesebben felgyújtották volna az egész Mattel gyárat. Ennek főként az az oka, hogy Barbie nők generációinak a szépségideálját befolyásolta. Mint sokan tudják talán a kétezres évekig egy felnagyított Barbie nem lett volna "életképes", mert annyira vékony volt a dereka, nagy a melle, hosszú a lába stb. Én még emlékszem a 90-es vagy 2000-es években olyan cikkekre, ahol a feministák az ördög játékaként bélyegezték meg a Barbie-t vagy éppen a patriarchátus elnyomásának eszközeként. Nagyot fordult a világ, a játékcsinálók is reagáltak arra, hogy a célközönség immár az egyetemre bejutott képzett nő, aki karriert akar csinálni. Így lett doktor, tudós stb. Barbie, no meg néger eszkimó és japán. Ez a változás megmosolyogtató.

Persze mindig van, aki többet akar belelátni egy filmbe, mint ami benne van, ezért is az interpretáció a fenti cikkben.
süti beállítások módosítása