Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Rekviem egy vízióért

2019. február 12. 07:34 - Méltányosság Központ

4 vezető - 40 beszéd sorozat

A Méltányosság legfrissebb kutatásában négy neves európai vezetőt (Emmanuel Macront, Angela Merkelt, Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort) vizsgálta, s ahogy a bevezetőnkben előrevetítettük, az elkövetkező hetekben beszámolunk a tanulmány legfőbb tanulságairól, külön foglalkozva mindegyik vezetővel.

orban.jpg

Kilenc évvel ezelőtt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében fölvázolt egy víziót; nem hosszan, de nagyon hatásosan festette le egy alternatív Magyarország vízióját, és azt fogalmazta meg, hogy a kétharmados győzelem egy korszakváltás kezdete, mely lezár egy olyan korszakot, amelyben a rendes, becsületes emberek állandóan vesztesekké váltak. Ezt a lezárandó érát posztkommunista korszaknak, illetve átmenet korszakának nevezi, ezzel szembehelyezkedve olyan országot vízionál, ahol aki betartja a törvényeket és becsületes, az jobban jár mint aki nem. Olyan országot, ahol a tisztességes emberek előtt tér nyílik, és nem egyszerűen erkölcsi, hanem anyagi előny is származik abból, ha valaki munkát vállal, családot tart fönt, betartja a törvényeket, és becsületesen dolgozik. Az ő világukat, az ő országukat akarjuk fölépíteni – fogalmaz a miniszterelnök.

Ez egy végtelenül egyszerű, ugyanakkor kellőképpen vonzó vízió, mely nagyon egybevágott a szavazók mindennapi tapasztalatával, hiányérzetével, elvárásaival. A lecsúszó középréteg és a leszakadó egyharmad azon közös életérzésével, hogy a lehetőségek súlyos deprivációjában kell élniük és megtervezniük életüket. Az immanens ígéret az volt, hogy nem kell, hogy ez így legyen.

Aztán ez a vízió és az ehhez tapadó vállalás ebben az expozícióban nem jelent meg többé a miniszterelnök narratívájában, jóllehet a korszakváltás motívuma sokszor visszatért, de más tartalommal, égészen más sarokpontok mentén. Annyi maradt meg a vízióból, hogy aki munkát és gyereket vállal az jobban jár, de a morális mankót bizony kirúgták az elképzelés alól; fölülírták egyéb szempontok: az eredeti tőkefelhalmozás, a nemzeti tőkésosztály megteremtése, a kulturális és gazdasági elitváltás, az oligarcha-viszonyok átrendezése. Mindenestere a kilenc évvel ezelőtt felvázolt alternatív Magyarország-vízióhoz nemhogy nem kerültünk közelebb, hanem jóval távolabb vagyunk, mint amikor ez megfogalmazódott.

Sajátos módon visszatér egy hasonló képlet évekkel később, persze egész más kontextusban. Orbán szerint az Európai álom lényege abban állt, hogy azt az ígéretet nyújtotta Európa felnövekő generációinak, hogy ha rendesen elvégzed az iskoláidat, tiszteled a törvényeinket, tiszteled a szüleidet, és szorgalmasan dolgozol, akkor biztos lehetsz abban, hogy te többre fogsz jutni, és jobban fogsz élni, mint a szüleid. A miniszterelnök állítása, hogy az elmúlt évtizedben ez az ígéret megrendült, elveszett. Ennek okát Európa lemaradásában látja a kontinentális világversenyben.

Ha elfogadjuk ezt a tételt, akkor kijelenthetjük, hogy két vízióval, két álommal lettünk szegényebbek az évtized végére: egy európaival, mely megkopott, megtört, elhalványult; és egy magyarral, amely soha meg sem valósult.

Novák Zoltán

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8814621666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csobi2011 2019.02.12. 18:53:41

Az álom szó mióta két 'l', mert a cikk többször is így írja. Előbb magyarul kéne megtanulni és csak utána az észt osztani.

arabok balrol 2019.02.12. 19:35:27

Amikor Orban az elso beszedet mondta, a minimalber netto 50, az atlag netto 130 volt.

Most a minimalber 100, az atlag 220.

Ha barki mas Orbanon kivul nem csak dumalt volna, hanem hasonlo eredmenyt er el, akkor most nem itt tartana az ellenzek.

Jakab.gipsz 2019.02.12. 19:56:14

T. Méltányosság Központ !

Miért hazudoztok össze-vissza, ez nem csak szánalmas, hanem méltánytalan.

Miért maradt el az eredmények méltatása ? Kiknek dolgoztok Ti?

campobaszo 2019.02.12. 20:12:00

@arabok balrol: Elismerve az Orbán kormányok érdemét a minimálbér emelés terén: Orbán először a múlt évezredben értékelte az évet,amikor a bruttó minimálbér volt 22500 Ft.2005 és 2015 között pedig vesztett a reálértékéből.Érdemi növekedés 2016 óta történt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2019.02.12. 20:28:14

Ismét egy naiv balek, aki 2010-ben még hitt Orbánnak. Köszönjük...

Nincs közöttünk csicska 2019.02.12. 20:37:41

@campobaszo: de ezt ugy, hogy 10% minimalberemeles es berminimum-emeles idenre is garantalva van, ez az inflacio 3x-osa. Ugy, hogy a Magyar gazdasag termelekenysege messze nem no ilyen tempoban. Ami azt is jelenti hogy a kozgazdaszok egy resze altal sulykolt aranyszabaly, miszerint csak a termelekenyseg fokozasa lehet alapja a tartos beremelesnek, itt meg is dolt.
Annyi latszik, hogy ha elfogynak a munkara foghato emberek, akkor emelkedni kezdenek a berek. Es abban a sokat szidott Fidesz kormanynak oriasi szerepe volt, hogy a foglalkoztatast latvanyosan megemelte. Igy nottek az adobevetelek, es csokkenteni lehetett az szja-t. Azert az ilyesmit el tudnam viselni a kovetkezo evekben is.

Brix 2019.02.12. 20:51:22

Az álmok mindig csak a kisembereknek szólnak, " a felzárkózás a nyugathoz" ," a plebejus demokrácia" Az elit rèteg nem álmodozik, hanem megèli mások álmait: sok tízmilliós földalpú támogatások, szubvención hízott milliárdos megbízások, cèghálók, luxus èlet...Nem fog itt semmi sem változni, mert tekintèlyelvű a magyar , így hatalomban tartja elnyomóit, az elnyomó " nagyúri" Orbán- rendszert....

Brix 2019.02.12. 20:58:20

@Nincs közöttünk csicska: A privát szfèra - főkènt a nyugati befektetèsek ès kereslet- ami lehetővè tette a bèremelèseket...Van is hova, mert a V4 országokban mindenhol magasabb bèrek vannak...Tavaly kb 8%- ot gyengült a forint az euróhoz kèpest, így van is hova bèrt emelni...A maginfláció 3 felett , picit...Sok.

Blaise Hérisson 2019.02.12. 21:04:10

az ÁKK mutatói az államadósságról: akk.hu/hu/statisztika/allamadossag-finanszirozas/a-kozponti-koltsegvetes-adossaga
Ügyesebbek akár kis diagramot is készíthetnek belőle.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.12. 21:35:39

@Brix: Nem minden nagyszeru, de a szomszedainknal erosebb a beremeles uteme, a lemaradas regebbi

GépBalta 2019.02.13. 04:02:00

@arabok balrol: Mióta Orbán az első beszédét mondta, 25%-ot gyengült a forint, háromszorosára nőttek az ingatlanárak, úgyhogy pont nem verem a seggem a földhöz örömömben, hogy a fizetések meg éppcsak megduplázódtak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.13. 06:12:57

Akkor azt hittem, csak szöveg az egész. Azóta kiderült: tényleges terv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.13. 06:14:56

@Republic Forever!:

Én meg a fordítottja vagyok: akkor még nem hittem neki. Azt hittem, marad a liberális görénykurzuson belül, apró reformokkal. Így nem is szavaztam rá. Azóta kiderült: komolyan gondolja a liberalizmus leváltását. Így már támogatom.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.13. 07:42:31

@GépBalta: A fizetesek euroban is nottek, szoval koszonjuk, Emese. Az inflacio sosem volt ilyen alacsony.
süti beállítások módosítása