Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Miként látja Putyin a világot?

2019. február 05. 10:00 - Méltányosság Központ

4 vezető - 40 beszéd sorozat

A címben szereplő kérdésre is választ keresett a Méltányosság európai vezetőket elemző kutatása.

putin-2972184_640.jpg

Vlagyimir Putyin korunk egyik meghatározó világpolitikai aktora. Kérdés lehet azonban, hogy miért került be az vizsgált politikusok közé, hiszen Oroszország csak félig európai ország, az Európai Uniónak pedig nem tagja, hanem bizonyos szempontból inkább ellenfele. A kutatás célja az volt, hogy a jelenlegi európai politika főbb irányvonalait meghatározó politikusok gondolatait térképezzük fel – és akár európai vezetőnek tekintjük Putyint, akár nem, az bizonyos, hogy komoly befolyása van Európára, és az európai politikában véleményének nagy súlya van. Egy olyan irányvonal legmarkánsabb képviselőjéről beszélünk, amelyet számos európai politikus és polgár közel érez magához, és amely kétségkívül szerepet játszhat Európa jövőjének kialakításában a májusi európai parlamenti választás után is.

Minden európai politikus kénytelen valamiképpen viszonyulni Putyin világképéhez, ha másképp nem, annak teljes elutasításával, így fontos megismernünk, hogy pontosan mit is gondol az orosz államfő a világ nagy dolgairól.

Putyin beszédeinek elemzése során szembeötlik az orosz államfő tudatossága. Pontosan tudja, hogy beszédei világpolitikai jelentőségűek, ennek megfelelően alaposan megtervezi őket, és meglepően konzekvens álláspontokat képvisel; tudatában van annak, hogy mit mondott az adott témáról akár évtizedekkel korábban, és beszédeit egymásra építve koherens üzenetet küld a világnak akkor is, amikor a szövetségesi viszonyait folyamatosan változtatja (elég csak a „Nyugat elleni fordulatára” gondolnunk 2007 környékéről). A következetességet és az alaposságot mindennél többre tartja, és gyakran veti ellenfelei szemére, hogy ők se nem következetesek, se nem alaposak.

Az orosz államfő konzekvens abban, hogy alapvető célja az Orosz Föderáció világhatalmi státuszának visszaállítása arra a szintre, amelyet a Szovjetunió képviselt a globális politikában. Számára a legfontosabb, hogy Oroszország legalább egyenlő partnerként ülhessen az asztalnál, ezért rendkívül gyakran hivatkozik a nemzetközi normákra, amelyek formális betartására rendkívüli módon ügyel. Azt gondolhatnánk pedig a róla kialakult kép alapján, hogy az erőt helyezi előtérbe, de beszédeiben a szabályok betartása mindenek felett áll – így tudja ellenfeleire olvasni, hogy ők nem tartják be a szabályokat, míg Oroszország igen.

Putyin minden beszédét áthatja a történelmi szemlélet; az aktuális helyzetet sosem önmagában, hanem akár évszázados távlatokban értelmezi; kikeresi a történelem azon eseményeit, amik az ő aktuális álláspontját igazolják, és a folyamatokat ezek mentén mutatja be. Például egyre inkább úgy véli, hogy a Nyugat maga okozza a migrációhoz vezető konfliktusokat, köszönhetően túlságosan rövidlátó közel-keleti (terrorellenes) politikájának. A Közel-Kelet kezelésével kapcsolatos nézeteltérés pedig az egyik fő mozgatórugója annak, amiért Putyin a 2000-es évek közepétől kezdve egyre inkább neheztel a Nyugatra, ugyanis úgy érzi, hogy ő folyamatosan hasznos, a közös érdekekre fókuszáló és pragmatikus javaslatokat tett le a Nyugat asztalára, de ezek süket fülekre találtak.

dsc_3163_-1000x700.jpgA migráció problémája azonban számára csak egy a sok közül: a világ Putyin értelmezésében konfliktusok sokasága, amelyek között lavíroznia kell, ezeket a konfliktusokat pedig pragmatikusan oldaná meg. Az általa elképzelt világrendképbe egyre kevésbé tudja beilleszteni az Egyesült Államokat és az EU-t, viszont egyre jobban beleillik a megerősödő Kína és a Távol-Kelet. Ezért alakult alaposan át a liberális világrendről alkotott képe: míg korábban úgy látta, a liberális világrendbe betagozódva egyenlő fél lehet Oroszország, az elmúlt tíz évben úgy érzi, a jelenlegi erőviszonyok mellett ez nem lehetséges; ezért a fennálló egypólusú rendszert egy kiegyensúlyozottabb, többpólusú világgal váltaná fel, amelyben az Egyesült Államok (és a liberális Nyugat) dominanciája megszűnne.

A tanulmányban részletesebben is elemezzük azt a képet, amit Putyin beszédei kirajzolnak, de már ennyiből is látszik: érdemes az orosz államfőt komolyan venni, mert ő is komolyan veszi a beszédeit. Értelemszerűen, mivel Putyin rendkívül jó hatalompolitikus, beszédeit hatalmi eszközként is használja, ezért nem szabad úgy gondolnunk, hogy minden szava teljesen őszinte, de a gondolati sémáiba betekintést adnak ezek a szövegek, és ez nagyon nagy érték, hiszen ezek a gondolati sémák komoly hatással vannak Európa jelenére és hatni fognak Európa jövőjére is.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314608242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása