Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A történelem újraírása

2022. szeptember 12. 08:30 - Méltányosság Központ

Se szeri, se száma az olyan, többségében nyugati filmeknek, könyveknek, amelyek valamilyen fikciós, alternatív történelmet írnak le. Vajon Magyarországon lehetséges volna ilyen? Lakatos Júlia blogbejegyzése.

fencing-2242344_960_720.jpg

Érdekes sorozata van a The Atlantic című amerikai magazinnak, amelyben péntekenként összegyűjtik azon új könyvekről szóló ismertetőiket, írásaikat, amelyekről úgy vélik tematikailag összeillenek. Az e heti tematikus összeállítás olyan szépirodalmi szerzőket hozott össze, amelyek a történelmi eseményeket egy új szemszögből, vagy elképzelt narratíva mentén közelítették meg. Márpedig a lehetőségek erre végtelenek. Hogy csak a lap által bemutatott példákból szemezgessek, vannak szerzők, akik ily módon értelmezik újra híres emberek életét, mások olyan emberek szemszögéből mutatnak be múltbéli eseményeket, akiket a maguk korábban elnémított a társadalom. Megint mások a fikció eszközeivel élve nyúlnak vissza a történelmi traumákhoz, például az a könyv, amely elképzeli milyen lett volna, ha John F. Kennedy, túlélve az őt érő gyilkossági kísérletet, egy harmadik elnöki ciklust szolgálva a vietnámi háborúban megsérült katonák mentális egészségét javító programot indít, amely a traumák elbeszélésével képes megszüntetni azokat.

Az összeállítás azzal ér véget, hogy akár író az ember, akár nem, sokunknak jót tenne, ha időnként kedvezőbb történelmi kimeneteleket, jobb életet képzelnénk magunk elé. Miközben az ötlet nagyon tetszik, mindez elgondolkodtató egy olyan társadalomból nézve, ahol még a történészek esetében is állandó harc dúl a tekintetben, hogy mi is történt “valójában” a múltban. Gondoljunk csak bele milyen éles kritikákat kapott a Besúgó című sorozat, amiért nem “hiteles”, azaz korhű, miközben a sorozat nem akart több lenni, mint egy beszélgetésindító fikció, amelynek nem volt célja a témában elmaradt filmeket pótolni.

Paár Ádám kollégám már foglalkozott a történelem egy lehetséges alternatív változatát elmesélő filmekkel, itt és itt, azonban legtöbb példája külföldi produkció (pl. Becstelen brigantyk, Vadiúj vadnyugat). Mindez felveti a kérdést, ahol a balsors, mint nemzeti jellemző az ország himnuszában is megjelenik, hogyan is képzelhetne valaki pozitív történelmi alternatívát? Talán Magyarországon nem is lehet. Elvégre a kormánypárti nemzet-és történelemértelmezéssel szembeni egyik leggyakoribb kritika, hogy újraírják, megmásítják a történelmet, már csak azért is, mert úgy vélik, hogy történelemképünk hibás, nem csak maradi, mintakövető ország voltunk mindig, voltak mintaformáló, dicsőséges időszakok is. Hogyan lehetne alternatív történelmet írni, akár szépirodalmi eszközökkel egy ilyen országban?

Lehet, talán csak negatív alternatívákat tudnánk? Amennyiben ugyanis azt képzelnénk el mi történt volna, ha az évszázadok során Magyarország a történelem győztes oldalán állt volna, túl sok ellenérzést keltene. Mintha el akarnánk tagadni a múltat. Talán csak úgy lehetne, ha a történetek arra fókuszálnának, mi lett volna, ha a pozitív dolgok nem úgy alakulnak ahogy. Nyomasztó disztópia tárgya lehetne az például, kicsit a Good bye, Lenin! című tragikomédiára hajazva, hogy mi lett volna, ha a hidegháború nem úgy alakul ahogy. Nincs nyitás, nem omlik le a berlini fal, Magyarország marad továbbra is a szocialista tömb része, nincs piacgazdaság, demokrácia, Európai Unió. Innen nézve mai életünk egész más értéket nyer, és talán nem is olyan ördögtől való az idézett magazin felvetése.        

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr717929213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.09.13. 10:23:02

Mi lett volna ha a magyarok 56-ban ukránok lettek volna? Nemadták volna meg magukat 2 nap alatt a ruszkiknak, hanem harcoltak volna a hazájukért?

Mi lett volna, ha a magyarok 2010 után nem ruszki bérencekké váltak volna, hanem magyarokká? Akik nem putyinnak nyalnak mert ezt parancsolják neki, hanem a hazájukhoz hűek maradtak volna.

Minden ballib bérretteg 2022.09.13. 11:12:13

Mi lett volna ha a baloldlai liberális oldal, nem a magyar nemzet kiárusításán, megszüntetésén ügyködne ?
Mi lenne ha csak egyszer a Gyurcsány bérrettegői a haza érdekeit tartanák szem elött ?

birkamenet 2022.09.13. 12:35:42

@Minden ballib bérretteg:

Hehe te értelmi fogyatékos bulgár birka, marha időszerű idióta vagy, amikor kifogásolod, hogy orbánod kiárusitotta az energiaszektort a ruszkiknak, oszt nincs gáz! Csak17-szeres áron. Nálatok fidernyákoknál ezt hivják hazaárulásnak.

chrisred 2022.09.13. 14:41:47

@birkamenet: 2014-ben az ukránok gyakorlatilag puskalövés nélkül, néhány nap alatt átadták a Krímet az orosz hadseregnek, pedig 20 ezer katonájuk állomásozott ott. 1956-ban a pestiek pedig gyakorlatilag fegyver nélkül vették fel a harcot az orosz tankok ellen.

birkamenet 2022.09.13. 16:07:06

@chrisred:

Hivatalos források szerint "Magyarország története során addig sosem rendelkezett akkora fegyveres erővel - béke idején - mint az 1950-es évek első felében."

120 ezres hadsereg, stb, google!

MEDVE1978 2022.09.13. 16:12:50

Ezek mindig érdekes játékok, a mi lett volna ha? felkiáltással. Emlékszem, gyerekként olvastam Rákosi Viktortól a Korhadt fakeresztek című novellagyűjteményt, amiben volt egy novella arról, hogy mi lett volna, ha a magyar sereg 48-ban 70 évvel modernebb puskákat használt volna az osztrákok ellen. NA ennek nem sok értelme van, mert egy fontos tényezőt cserélt ki irreálisan.

Ha a történelmet nézzük, akkor sokkal több nagyon picin múlt szituáció volt, ahol sokkal viccesebb, a mi lett volna ha. A lényeg, hogy mindig az adott reális helyzetből kell kiindulni. Ezért nem volt mondjuk realitás az, hogy a magyar hadsereg 1919-ben a frontról hazatérve egységes marad és rögtön mondjuk a románok és szlovákok ellen vonul, ahogy sokan ezt ma vágyálomként projektálják. A magyar hadsereg akkor állt egy rakat nemzetiségből, aki haza akart menni, egy rakat fáradt, sebesült, éhező katonából, akik csak ételt és pihenést akartak, illetve elégedetlenek voltak, szavazójogot akartak. Ezért szavaztak meg egy olyan idiótát, mint Károlyi Mihály.

Viszont mondjuk reálisabb volt, hogy a német csapatok belelőjék az angol expedíciós hadtestet Dunquerke-nél a tengerbe, ezzel kiütve Nagy-Britanniát a világháborúból és megnyerve azt. Vagy az, hogy Yarmouknál az első három nap felesleges idióta párbajozgatása helyett a bizánci sereg kinyírja Khalid Ibn Al-Walid seregét és ezzel egy az egykori nyugatit elhomályosító keleti birodalmat hozzon létre (cserébe lett kalifátus).

chrisred 2022.09.14. 08:04:57

@birkamenet: A google neked is segíthet annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy az akkori néphadsereg melyik oldalon állt.
süti beállítások módosítása