Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Alternatív program

2022. július 25. 07:56 - Méltányosság Központ

A mostani tusnádfürdői miniszterelnöki beszéd után az elemző négy pontos programot hirdet. Elemző ritkán tesz ilyet. Ez tehát egy kivételes alkalom. De persze az elemző nem akar indulni a választáson. csak elmélkedik.

buborek4.jpg

Bár a politológus ritkán (mondhatni sose) ír programot, most – Tusványos után - mégis szükségét érzem, hogy egy rövidke programot fogalmazzak meg. A félreértések elkerülése végett ez kizárólag a saját programom, ami enyhén szólva is vázlatos, mindössze néhány alapelvre szorítkozik. Amolyan békeprogram. A könnyebb kezelhetőség kedvéért mindössze négy területre koncentrálok: 1. Geopolitika. 2. Hatalompolitika, 3. Pártpolitika, 4. Társadalompolitika.

Geopolitika. Abból indulok ki, hogy a világban egyszerre két álláspont érvényesül. Az egyik Európa egységét hangsúlyozza. Szokás ezt Európa föderalizálásaként azonosítani. Vele szemben ott állnak a másik oldalon azok, akik Európát nemzetállamok laza vagy szorosabb együttműködéseként szemlélik. Magyarország kormánya az utóbbi, ellenzékének nagy része az előbbi csoportba tartozik, közöttük átjárás nincs. Programom egyszerű: ha valaki föderalista, legyen szeme és füle a nemzetállam-hívők érveire, és persze fordítva. Nincs totális föderalizmus és nincs totális nemzetállam.

Hatalompolitika. Abból indulok ki, hogy a hatalom nem ugyanazt jelenti mindenki számára. Az egyik oldalon azt vallják: minél kisebb hatalmat bárkinek. A másik oldal ezzel szemben azt vallja: minél több hatalom, annál jobb, mert annál stabilabb a kormányzás. Magyarországon a mai ellenzék szerint a kormánynak nem hogy túlhatalma van, de hatalomgyakorlása autokratikus. Az ellenzék viszont annyira utálja a hatalmat (nem csak a jelenlegit, hanem úgy általában), hogy nem sugároz magáról a sikeres kormányzáshoz szükséges „hatalomképességet”. Programom egyszerű: a hatalmon lévők minimalizálják, az ellenzékiek viszont maximalizálják hatalmi ambícióikat.

Pártpolitika. Abból indulok ki, hogy Európa demokráciáiban sokpárti verseny van, gyakori kormánybukásokkal és-váltásokkal, ellenben nálunk ez másképpen van. Nem csak ma. Mindig is. Nálunk szinte ismeretlen a koalíciós kormányzás, a koalíciós válság vagy az előrehozott választás. Programom egyszerű. Az „örök kormánypárt” tagjai ne csak azt mantrázzák, hogy ellenfeleik kormányképtelenek, pláne, hogy nem nemzetiek. Minden ellenzéki párt magától értetődően nemzeti. De az ellenzék se elégedjen meg azzal, hogy a kormánypárt náci, fasiszta vagy ennek egyéb kombinációi.

Társadalompolitika. Abból indulok ki, hogy emberi jogokban, kisebbségi jogokban és más hasonlókban Nyugat-Európa  évtizedekkel előttünk jár. Ott például a család megítélése egész más, mint itthon. A mai magyar kormány töretlenül hisz a hagyományos, nukleáris családban, és miért ne tenné. De valahogy ezt kizárólagosnak tekinti. Programom egyszerű: e hagyományos felállású család nagyszerű dolog, de a legcsaládközpontúbb politika sem mondhat le arról, hogy azokhoz is legyen egy jó szava, akik nem ilyen családban vagy másfajta összetételű családban élnek. Ugyancsak önuralmat javaslok azoknak, akik szerint a család egy 19. századi, a mai korban önmagát túlélt intézmény.

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8517890211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Einstand, mondja Weber 2022.07.25. 22:52:13

Méltányolom a mérsékelt megközelítési módot. De:
"Az ellenzék viszont annyira utálja a hatalmat (nem csak a jelenlegit, hanem úgy általában), hogy nem sugároz magáról a sikeres kormányzáshoz szükséges »hatalomképességet«. Programom egyszerű: a hatalmon lévők minimalizálják, az ellenzékiek viszont maximalizálják hatalmi ambícióikat."

Ez téves. Az ellenzék vezéralakjai naponta adják erős jelét annak, hogy mennyire vágyják a hatalmat. Belebetegszenek. Orbán vagy a kormányoldal bármit mond, vagy nem mond, az ellenzék azonnal lecsap, és igyekszik valami szlogent formálni belőle. Nem mondhatom, hogy értem ennek a célját, mert ez akkor még célravezető lehetne, ha most következnének a választások, de az a hajó már elment, most senkit nem érdekelnek a népszerűségi adatok, azt pedig még az akarnokok is érezhetik, hogy kormányt dönteni ilyen vérszegény módon soha nem fognak. Vagyis a bozsékolás elég öncélú, mégis beszédes. Az ellenzék minden percében szeretné megdönteni az Orbán-kormányt, és mondanom sem kell, hogy akkor már saját magát tartaná a legalkalmasabb jelöltnek. Ennél több hatalmi ambíciót, nekik? Kösz, inkább ne. Még belehal valamelyik.

sírjatok 2022.07.26. 00:15:37

Jaj van egy vicc, pont erről a cikkről jutott eszembe :)

Az erdőben az egerek már nagyon unják, hogy minden állat megeszi őket, a kígyó, a róka, a hiúz mind rájuk vadászik. Elmennek hát a bölcs bagolyhoz, hogy megkérdezzék, mit tehetnének.
A bölcs bagoly gondolkodik, majd így szól:
- Látjátok, a sündisznó is hasonló, mint ti, mégse vadásszák. Egyszerű a tennivaló, változzatok sündisznókká!
Az egerek döbbenten néznek:
- Na de bölcs bagoly, hát mi egerek vagyunk. Hogyan változzunk sündiszkókká??
- Hát az már nem az én területem, én az elemző vagyok.

Szóval értékelem én a jó szándékot, meg érezni a jóindulatot, de ez így egy kicsit ilyen :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.26. 06:26:40

@Einstand, mondja Weber:

Hadd foglaljam össze egy mondatban: Az ellenzéknek az a baja a hatalommal, hogy nem az övék.

Más szempontból persze találó az állítás, hogy az ellenzék nem akarja a hatalmat. Az ellenzék a hatalom gyakorlása helyett egyértelműen az EU föderalista törekvéseinek kiszolgálója akar lenni, Brüsszel egyfajta magyarországi helytartójává. Valahogy úgy, ahogy a cocizmus alatt a jogelődjük a szovjet hatalom magyarországi fiókszervezete volt.
süti beállítások módosítása