Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az édes kétpártrendszer

2023. március 27. 08:30 - Méltányosság Központ

Egyre többször kerül szóba, hogy a DK jót húzott, amikor létrehozta árnyékkormányát. De vajon van-e esély Magyarországon egy klasszikus kétpártrendszere? Édes-e, ami készül?

lump-sugar-g1da145b16_1920.jpg

Bár az elmúlt 33 évet Magyarország sokpártrendszerben töltötte, mióta a DK létrehozta a maga árnyékkormányát, meglehet, egy új korszakba léptünk, amely elvben elvezethet a kétpártrendszerig.

Elvben.

S nem arról van szó, mi lenne jó vagy üdvös. A sokpártrendszer is lehet nagyon hatékony és kreatív, és a kétpártrendszer is lehet módfelett kontraproduktív. S még csak arról sincs szó, hogy szeretjük, vagy épp ki nem állhatjuk a DK-t. Ez pártpreferencia kérdése. Az igazi kérdés az, hogy a Fidesz által létrehozott dominánspárti rendszerben hogyan teremthető hatékony ellensúly.

Mindjárt eljutunk ide is, de előtte a kezdetekről. A Fidesz nem mindig volt domináns párt, értve ez alatt azt, hogy lényegében egyedül leural mindent. A Fidesz egy aprócska pártja volt a rendszerváltásnak, és az első tíz évében az is maradt. Nagy (és egyben kormány-) párttá először 1998-ban vált, sok-sok pofon és kudarc után. Érdemes ezt a felemelkedést folyamatában látnunk.  

De még miután naggyá vált a Fidesz, az után se volt biztos, hogy ki lesz a tartósan domináns párt. Az MSZP-nek sokáig volt sansza erre, hiszen hiába nőtt meg a Fidesz 1998-ra, az MSZP 2002-ben, sőt 2006-ban is megverte. Az MSZP nyolc éves kormányzása idején simán aspirált arra, hogy ő belőle lesz egy sokciklusú domináns párt. Csak hát Őszöd. Őszöd után a baloldalnak erre nem maradt esélye.

Ellenben több mint érdekes, hogy manapság mégis Őszöd főszereplője az, aki a DK-t kívánja domináns szerepbe hozni a baloldalon. Érdekes, de nem érthetetlen. Merthogy a magyar pártrendszernek a 2000-es években létrejövő új szereplői (Jobbik, Lehet Más a Politika), majd a még újabbak (Párbeszéd és mindenki más) erre egyáltalán nem voltak képesek. 2019 után ugyan ez az egész ellenzéki komplexum összefogott a Fiesszel szemben, de a helyett, hogy (mint ígérte) kétharmaddal leverte volna, őt verte le a Fidesz sokadik kétharmaddal.

Van itt még kérdés? Lehet ilyen helyzetet reparálni? Nem, nem lehet.

Ilyen helyeztben tényleg valami merőben újra van szükség. A DK kísérlete innét válik érthetővé. A Fidesszel, mint domináns párttal szemben, úgy tetszik, szükség van egy ellenzéki domináns pártra is. Másképpen szólva: a sokpártrendszerből talán épp mostanában formálódik ki a jövő kétpártrendszere.

Dobrev Klára és más DK-s vezetők londoni útja mintha épp ezt lett volna hivatva megerősíteni. Ne feledjük: Gyurcsány Ferenc felemelkedése az 1990-es évek végén is „Londonban” kezdődött. Úgy értve, hogy a brit modellt akarta már akkor is átültetni, amikor Tony Blair politikájának hazai szószólójává vált. Az óta jóval több, mint 20 év telt el, s Gyurcsány most áll legközelebb ahhoz, hogy pártját a többi ellenzéki párt fölé emelje.   

Egy utóirat azért tartozik ide.

Magyarországon volt már egyszer (igen, egyszer!) kétpártrendszer. 1846 és 1848 között. Emléke ködbe vész, de azért éppen most ideje van felidéznünk. Az a kétpártrendszer is brit mintára készült, volt benne egy konzervatív és egy liberális párt. Csakhogy a kettő az istenért nem fért meg egymás mellett, mert a korabeli liberálisok (Kossuth, Deák és társaik) nem fogadták el a konzervatívokat nemzeti pártként. Fura módon a konzervatívok számítottak akkor idegennek. Össze is omlott az a pártrendszer, függetlenül forradalomtól és szabadságharctól.

Ma a DK az Orbán-rendszer esküdt ellenfelének hirdeti magát.

Nem állíthatjuk, hogy ebből az alapállásból létrehozható lesz a klasszikus, brit alapú kétpártrendszer.  

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője bizonyára tájékoztatta erről a minap a nála járt DK-s küldöttséget.

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9018081180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.27. 11:20:41

A DK jót húzott?
Miből? Kin?

Amúgy az árnyékkormányát a ner média nagyrészt felkoncolta ill a szemétdombra küldte.

MEDVE1978 2023.03.27. 13:52:33

Számos oka van, amiért ez nem működik. A korszellem nem a kétpártrendszer felé megy. Azok a domináns pártok, amelyek korábban uralták a közéletet már a legtöbb országban meggyengültek. Az USA-ban is látni ezt, ahol pedig nagyon stabil ez a rendszer: a tea party nagyon erős érdekérvényesítése a 2010-es években vagy a Bernie Sanders féle radikálisabb megközelítés is része. Ott formailag azonban fennmarad a kétpártrendszer. Nagy-Britanniában nem, ott a liberálisok, a skót nacionalisták, a DUP tényezők lettek, illetve a torykat szinte szétrobbantja a mérsékelt szárny és a különböző szélsőséges frakciók harca.
Más fejlett országokban már szét is esett a korábbi kétpárti domináns rendszer. Franciaországban a korábbi szocdem / kereszténydemokrata felállás felismerhetetlenül esett szét. A németeknél a korábban 35-40% körüli CDU/CSU és a jó pillanataiban 30-40% körüli SPD uralta a közéletet. Ez azóta jelentősen lecsökkent, a CDU/CSU a 30%-ot próbálja elérni és stabilizálni, az SPD 12-20% között mozgott. Emellett rengeteg kisebb, korábban rétegpárt van még a parlamentben, a szélsőbal és szélsőjobb mellett még a zöldek, illetve a liberálisok is.

A sokszínűség oka a társadalom széttöredezése és az egyes társadalmi szegmensek különböző érdekei. A szolgáltatói szféra felemelkedésével és a jelenlegi gazdasági realitásokból adódóan az egyes rétegek érdekei nagyon erősen elkülönülnek. Létrejött egy jómódú nem ipari termelői vállalkozói vagy magasan kvalifikált alkalmazotti réteg, ami a fejlett országokban érdekképviseletet akar magának. Ez a németeknél a liberálisok, az angoloknál a toryk libertariánus része, a franciáknál Macronhoz tagozódnak be stb. A fiataloknál és a globalizáció nyerteseinél egyre hangsúlyosabb a környezetvédelem, ami a zöld pártok megjelenését hozta magával. A globalizáció vesztesei ugyanakkor csalódnak a hagyományos pártokban és szélsőbal / szélsőjobb alternatívákat támogatnak. A korszellem tehát inkább a rétegek érdekképviselet felé megy, a nagy, integráló néppártok ritkán tudják sikeresen kiszolgálni ezeket az igényeket. A magyar ellenzéki oldalon pontosan ezt látni: a Mi Hazánk a FIDESZ-ben csalódott, de szélsőjobboldali globalizációs vesztesek pártja, a DK részben egyesíti a globalizációs veszteseket és a liberálisokat, a Momentum a fiatal városiak pártja stb.

A fentiekből is nyilvánvaló, hogy normál esetben az érdekek különbözősége miatt csak egy nagy nemzeti cél mögött, leginkább brutális válságban lehet integrálni vagy egy karizmatikus politikus képes integrálni a sok érdekcsoportot. Lényegében Magyarországon pontosan ez történt, persze maffiamódszerekkel megspékelve.
Orbán a mai napig építgeti a saját mítoszát.

Nem gondolom, hogy Gyurcsány ilyen karizmatikus vezető lenne, azt pedig még kevésbé, hogy elég hiteles lenne ahhoz, hogy a nagy nemzeti célt megjelenítse. Azt nem nehéz tudni, hogy az átlag FIDESZ törzsszavazó mit gondol Gyurcsányról, de ez nem is kulcsfontosságú. Az jóval érdekesebb, hogy a FIDESZ-hez sodródott nem elkötelezett törzsszavazó, a bizonytalanok és az ellenzék egyéb pártjai mit gondolnak Gyurcsányról. Ez pedig egyértelmű: a FIDESZ-es sodródó és bizonytalan szavazók egyértelműen a FIDESZ által 17 évig harsogott narratívát adják vissza Gyurcsányról, hiszen ez volt a döntő narratíva. Ezzel egyébként a kérdés nagyjából el is dőlt, mert ha a FIDESZ törzsbázis + a sodródók + a bizonytalanok utálják őt és ő a jelölt, akkor sohasem lesz kormányváltás. De ott van még az ellenzéki szavazók döntő része, akik közül:
a Mi Hazánk szavazóbázisa utálja, nemzetvesztőnek tartja, még jobban, mint a FIDESZ;
az MSZP szavazók számára egy akarnok, aki a 30+%-os pártjukból csinált egy 5%-osat, aztán a vereség után otthagyta a halálára, végül most a maradék politikusaikat szipkázza el;
a Momentum, LMP, Párbeszéd számára az az ember, aki nem állt be a vereségnél melléjük és az első adandó pillanatban cserben hagyta a szövetséget;
a Jobbik szavazóinak valószínűleg a Mi Hazánkhoz hasonló a viszonyulása, annak ellenére, hogy a politikusaiknak nem mindig.

Tehát Gyurcsány még az ellenzéket sem tudja egyesíteni, nem hogy választást nyerni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.27. 17:36:54

@gigabursch: "Amúgy az árnyékkormányát a ner média nagyrészt felkoncolta ill a szemétdombra küldte."

Hagyjuk a NER-médiát. Van BÁRMILYEN média, ami az elmúlt két hónapban írt arról, hogy az árnyékkormány ténylegesen mit is csinál? Én szívesen elolvasnám, mert a választ nem is sejtem.

@MEDVE1978: "a FIDESZ által 17 évig harsogott narratívát adják vissza Gyurcsányról, hiszen ez volt a döntő narratíva."

A lakosság mindig elégedetlen az aktuális kormánnyal. Ez afféle természeti törvény, hiszen egy kormány sem tud mindenkinek a kedvére tenni, így mindenkiben marad valamilyen elégedetlenség. Ezért az automatikus hátrányért cserébe megilleti annyi pályaelőny, hogy megvédheti magát a saját sajtójában. Az továbbra is szánalmas ökörség, amikor az ellenzékiek arról panaszkodnak, hogy megszűnt a sajtószabadság és a kormánymédia fölénye elsöprő, mert minderről az elnyomott sajtóból értesülünk naponta. Arról már nem Orbán tehet, hogy az ellenzék egyszerűen nem képes olyat mondani, ami megüti a hallásküszöböt, ők is ugyanazt a pár dolgot ismételgetik reménytelenül. Amikor pedig az ellenzék védelmébe veszi a buzikat, az arabokat vagy a kitartó háborúskodást a szomszédban, akkor ők tehetnek arról, hogy rossz oldalra álltak be. Én rohadtul nem szeretnék Franciaországban, Angliában vagy a Benelux-országokban élni, mert ezek éppen felszámolják saját magukat. Nem fog megbukni a hanyatló kapitalizmus, de az átlagos fehér ember beköltöztette magához az ellenségeit.

2024 2023.03.27. 17:54:15

"De vajon van-e esély Magyarországon egy klasszikus kétpártrendszere?"

Egyszer még lehet, de nem a DK-val. A párt akár még erősödhet tovább valamelyest a többi ellenzéki alakulat kárára, de bummm...ott a fal. Van egy növekedési korlát Gyurcsány Ferenc személye, az ő korábbi kormányzási teljesítménye, mint vörös posztó a választók szemében és a párt húzóembereinek (Gréczy, Varju, Vadai, stb.) vállalhatatlansága miatt.

Geo_ 2023.03.28. 09:39:12

Korábban a Méltányosság egyértelműen a kétpártrendszer mellett érvelt - ez a poszt egy hasznos és jó elmozdulás :-)
süti beállítások módosítása