Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Tükör által homályosan

2021. január 12. 17:42 - Méltányosság Központ

Rajnai Gergely blogbejegyzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az, hogy nem ismerjük, milyenek is azok, akikkel nem értünk egyet, eltorzítja a róluk kialakított képet.

ball-625908_1920.jpg

A múlt hét híreit az amerikai Capitolium ostroma dominálta mind Magyarországon, mind a világsajtóban. Természetesen a szinte példátlan eseménysorozat aktuálpolitikai jelentősége az elsődleges indoka ennek a dominanciának: az amerikai demokrácia működését ritkán próbálják aktívan megakasztani, márpedig most erre láttunk példát. Van azonban egy másik ok is, amiért a zavargásokról készült képek és videók ekkora jelentőségre tettek szert: úgy jelentek meg rajtuk a jobboldali populista szavazókat, ahogyan azt a Trumppal nem szimpatizálók el szeretnék képzelni.

Általánosan elfogadott szociológiai tény, hogy a környezetünkben jellemzően hasonló politikai nézeteket vallók vannak; velük beszélünk, őket látjuk, őket ismerjük. A családon belül a politikai attitűdök is öröklődnek, és az, hogy hol élünk (város/vidék), mi a szakmánk, milyen oktatásban részesültünk, mennyit keresünk, általában meghatározzák, hogy kik az ismerőseink, barátaink. Márpedig ezek a tényezők nagyon erősen hatnak a politikai preferenciákra is, így nem csoda, hogy mindenki elsősorban azokkal találkozik, akik többé-kevésbé hasonló véleményen vannak. Ha mégis volnának komoly politikai nézeteltérések akár a családtagokkal, akár a barátokkal, ezek sokszor ahhoz vezetnek, hogy vagy kevésbé tartjuk a kapcsolatot az illetővel, vagy a konfliktusok megelőzése érdekében kerüljük is a politikai témákat a beszélgetések során.

Így kialakul egyfajta politikai/társadalmi buborék: csak a hasonló véleményű és hasonló társadalmi helyzetben lévő, hasonló problémákkal küzdő emberekkel beszéljük meg a közügyeket. Még jobban felerősíti ezeket a hatásokat a közösségi média, ahol kedvünkre szűrhetjük a tartalmakat politikai preferenciáink szerint, és, ha nem akarjuk, nem olvasunk olyan véleményeket, amelyekkel nem értünk egyet. Ráadásul a fentebb említett meghatározó törésvonalak közül néhány (különösen a város/vidék megosztottság) hatása felerősödött az elmúlt években, ezért a különböző társadalmi csoportok közötti politikai véleménykülönbség élesebbé vált, ennek eredményeképpen pedig az eltérő csoportokban eltorzult a politikai ellenfeleikről kialakult kép, és egyfajta karikatúrát képzelnek el sokan, amikor a nekik nem tetsző oldal szimpatizánsaira gondolnak.

A buborékok kialakulása ezt a karikatúrát csak felerősíti, és a hagyományos és közösségi médiából is megkaphatjuk ezt a torz képet megerősítő jelzéseket. Erre volt példa a múlt heti washingtoni vandál tömeg is. Abszurd kinézetű, agresszív, szimbolikus jelentőségű amerikai intézményeket nem tisztelő (sőt, azokat megtámadó) csődület, akik csak saját politikai idoljuk sikerével törődnek, és a legkevésbé sem tűnnek intelligensnek. Mindenki, aki nem szimpatizál Donald Trumppal (és általában a populizmussal), valahogy így képzeli el a Trump-szavazókat, és ezekben a képekben megerősítést nyert ez a nézet. Ismerünk hasonlóra magyar példákat is, elég csak a „sósavas bácsira” gondolni, aki néhány évvel ezelőtt savval fenyegette a Fidesz-székháznál tüntető fiatalokat, és sok ellenzéki számára megszemélyesítette Orbán Viktor rajongóit, akik agresszívak, maradiak, és nem igazán tűnnek intelligensnek.

Ezek a képek természetesen egyáltalán nem reálisak: egy adott politikai oldal legszélsőségesebb figuráit mutatják talán legrosszabb pillanataikban, nem az „átlagos” populista szavazót reprezentálják.

Mégis, miután megerősítik azt az karikatúrát, amit sokan politikai riválisaikkal azonosítanak, népszerűvé válnak, és megnyugtatják azokat, akik eleve nem szeretnék megismerni politikai ellenfeleiket, hiszen azokkal nem lehet és nem is érdemes vitatkozni. Ezért ezek a képek alkalmasak az előítéletek megerősítésére, ami a politikai megosztottságot is csak növeli. Ezért is népszerűek azok a videók és képek, amelyek karikatúra-szerűen ábrázolják egy-egy politikai oldal szimpatizánsait.

Rajnai Gergely

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1116385608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jonatanxx 2021.01.13. 09:16:30

@kovacs_janos_45: Rólad szól a post. :)
Trump "hívő" vs. Demokrata "szavazó".
"Birka", "bérkommentelő (krumpliért!!!)" Orbán "hívő" vs. "demokrata", "értelmes", "fiatal" ellenzéki szavazó.
A legjobb, amikor egységesen az "önálló" gondolattól megrészegülve bégetik: "biiirkaaaa, biiirkaaaa".

Az USA választásokat a jelek szerint elcsalták. Nem pár Trump "hívő" gondolja így, hanem a 74millió Trump szavazó 60%-a! Az állítólag 80millió Biden szavazó 10%-a! Ez majdnem 50millió ember az USA-ban. És még egy "kevés" világszerte. Tucker Carlson (Fox News) mondta a napokban: "Lehet bolondnak nézni, letiltani a Twitterről ezt a több millió embert. Ettől nem fognak mást gondolni. Az egyetlen megoldás a megnyugtatásukra a minden gyanús jelre kiterjedő vizsgálat."
Ennyit akart Trump is, és ezt utasították el. Nem a bizonyítékokat cáfolták, a bizonyítékok vizsgálatát utasították el. Ez nem megnyugtató.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.13. 10:43:50

Várható volt, hogy előbb-utóbb válasz születik a néger rasszista ultraliberális tombolásra, ennyi az egész.

lobaszopiatej 2021.01.13. 10:55:03

Sőt, a Gyurcsányista BLM-esek most örülhetnek!

2021.01.13. 10:55:49

@jonatanxx: tényleg rólad szól a poszt, és jellemző, hogy még annyira sem tudsz szöveget értelmezni, hogy ez átjöjjön, ugyanaz a konteós barom vagy, mint a szőrös, tülöksapkás idióta. Mennyire életszerű, hogy egy 300 milliós országban senki, semmilyen érdemi bizonyítékot nem tudott felmutatni az állítólagos csalásra, senki nem fotózott le, vett fel diktafonra semmit, ami bizonyíték lenne? Csak és kizárólag az az üres állítás van, hogy csaltak. Persze, tudom, háttérhatalom, gyíkemberek, Bill Gates alapítvány, szíriuszi pártus hercegek :) A magadfajta félkegyelműt azért nem veszik komolyan sehol, mert nagyon is egyértelműen félkegyelmű vagy. Olyanokkal meg értelmes ember nem vitázik, én is hibáztam most.

Reding Roli 2021.01.13. 11:06:51

Èrdemes meghallgatni Arnold Schwarzenegger tweetjet az üggyel kapcsolatban , ő egy valódi , bölcs republikánus , szemben Trump elvakult híveivel, akik szèlsősèges csoportjai a nácikkal hasonló gondolkodású emberek...Ők a társadalom szemetei : a fèlművelt, katonai egyenruhás, automata fegyveres , igènytelen, ignoráns , explicit rasszista gyűlölködők - a Proud Boys, a QAnon- hívők , ès társaik.....
Most megtettèk viszont azt a szívessèget erőszakos fellèpèsükkel, hogy felfedtèk a szèlsőjobboldali populizmus valódi arcát, következmènyeit az egèsz világnak, azoknak is , akik eddig nem látták hogy mekkora nagy nèpbutítás ès mennyire veszèlyes hatalmi ideológiáról van szó...
Tanulság Magyarországnak is , hogy ne dőljenek be az emberek a " populizmus " hazugságainak, mert abból soha nem születik társadalmi nyugalom, bèke, konszenzus ...
A szèlsőjobb populizmus - az irracionalizmusra , a gyűlöletre, a megosztásra , az ideológiai\ társadalmi ellentètek felszítára alapozott autoriter politika - világszerte óriási károkat okozott az elmúlt èvekben, de most esèly van , hogy megszabaduljunk ettől a veszèlyes betegsègtől amely jelentős tömegek elmèjèt mètelyezte ...
Talán egyszer eljön a racionalizmusra , a konszenzuskeresèsre , a mèrsèkeltsègre , a kölcsönös megèrtèsre alapozott politika ideje is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.13. 11:33:54

@kovacs_janos_45:

Tehát a tombolás és a gyújtogatás a megoldás a rendőri hibákra.

jonatanxx 2021.01.13. 12:11:52

@kovacs_janos_45: Sajnos a posztot nem sikerült megértened. Arról szól, hogy az információs buborékod miatt hülyének nézed az ellenoldalt. Ez rád vonatkozik. Én pusztán az első kettő hozzászólásod miatt még nem néztelek hülyének. De ezt az álláspontom - új információk alapján - tudom módosítani... :)

Viszont hajlandó vagyok elfogadni az álláspontod, ami tény az tény. Egyben nagyon örülök, hogy a magyar közbeszéd egyik sarkalatos pontját a te oldalad is megnyugtatónak találja, pl Mészáros Lőrinc vagyonával és az esetleges korrupcióval kapcsolatban, hisz:
1) egyetlen konrtét és jelentős csalás vádját sem tudtátok megnevezni
2) egyetlen rendőrség sem nyomoz
3) egyetlen bíróság sem foglalkozik az üggyel
ezek a tények... stb, stb, stb... :D

(Mellesleg az 1. pont nem igaz, számos pont megnevezhető. És az 5-ös pont sem igaz, nem csalásra buzdította, hanem ellenőrzésre.)

birkamenet 2021.01.13. 12:14:38

@MAXVAL birсaman közíró:

bulgár birka, beszereztétek már a sámánototokat, amikor jövőre ti, orbán felszopó illiberált kisfidernyákok fogjátok megrohamozni a Parlamentet?

Neked jó, mert be se kell öltöznöd, hogy félőrült sámánnak nézzél ki!
Úgy ahogy vagy már rohanhatsz is nagy dobbal meg galamb tollakkal a fenekedben vezetni a forradalmat a nemzetközi háttérhatalaom és a SorosMigráncsBrüsszel által elcsalt választás miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.13. 12:16:27

@birkamenet:

Lelkünk már eleve sámán.

Rohamozni fizikailag semmi értelme, mi a szellemet rohamozzuk. Azt viszont éjjel-nappal.

birkamenet 2021.01.13. 12:21:21

@jonatanxx:

na l+atom, a fidess új bértroll verbuvált. Hát öcsém, te olyan mélysötét vagy mint a fidess bödön legalja. Önmagad szállítod ugyanis a cáfolataidat a saját VALÓSÁGTAGADÁSODRA.

Figyelj, te nagyon kezdö ilibernyák: amikor az ellenzék azt harsogja, hogy Orbanbisztánban a NER maffia tagoknak minden ügyét elkenik, meg nyomozást se indítanak, nemhogy bírósági tárgyalásra kerülne a dolog, te meg ezt tagadod, akkor ne legyél már olyan nagyonhülye, hogy még le is szögezed:

" pl Mészáros Lőrinc vagyonával és az esetleges korrupcióval kapcsolatban:
2) egyetlen rendőrség sem nyomoz
3) egyetlen bíróság sem foglalkozik az üggyel"

Látod milyen hülye vagy te? Holnapra Rogán már új trollt fog beszerezni helyetted, az heti troll pótlékod is ugrott!

birkamenet 2021.01.13. 12:24:23

@MAXVAL birсaman közíró: "a szellemet rohamozzuk. Azt viszont éjjel-nappal. "

jaja, ezt tudjuk elmebeteg Putyin trollja, ezt a szellemet hívják Sorosnak. Meg migráncsnak. Minden nap látjuk a kemény harcotokat a szellemek ellen.
Az viszont új hogy meg alvás ehlyett is a szellemekkel harcolsz?! Nem semmitöl ment el neked az eszed!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.13. 12:33:50

@birkamenet:

A gerinces kisember sose áll le a harccal, ez van, gazdáid ezért is rettegnek tőlünk. Szemét jogállamotokat a balfékekkel és egyensúlytalansággal a földbe döngöljük, hiába nyivákoltok. Pont.

jonatanxx 2021.01.13. 13:09:40

@shitgun: :D Szánalmas vagy. Rólad szól és nem is érted... Arról szól, hogy olyannak látsz, amiket leírtál, mert nem tájékozódsz, vagy ha mégis, manipulált tájékoztatást kapsz és kajálod kétpofára. (Ezzel kapcsolatban lécci ne konteózz, mivel pl a Facebook elismerten a "számodra érdekes" tartalmakat jeleníti meg neked.)
Nem nincsenek gyíkemberek, a föld nem lapos, nem szórnak mérget repülőkről. Mint ahogy az orosz hekkerek sem mindenhatóak, aki a Fidesz mellett ír érveket nem kap krumplit, sőt választásoknál sem osztanak.
Nem létezik háttérhatalom, ellenben léteznek irreális gazdasági hatalommal rendelkező gazdasági érdekcsoportok, akik etnikai, vallási, politika és néha gazdasági érdekek mentén lobbiznak, és befolyásolnak kormányokat sőt szövetségeket. Ha ezt tagadod hülye vagy. Ha ezeket háttér hatalomnak, vagy nagy világ összeesküvésnek hívjuk akkor konteó, és engem lehet hülyézni, bár nem mondtam ilyeneket, de te tudod, hogy én mit tudok vagy gondolok. Hát tegyed. :D
Választásokat csaltak és csalnak el folyamatosan, és fognak is ilyet tenni. Tájékozatlanságodat bizonyítja, hogy szerinted egyetlen felvétel, stb sincs az USA választási csalásokról. Számos van (volt?) a neten, amelyek vagy azt jelentik amit látunk rajta, vagy hitelesen megmagyarázható, de ehhez vizsgálat kellett volna. Ez nem történt meg.

Nem, nem kezdem el neked kikeresni ezeket, elsősorban azért nem, mert meló, ennyit meg nem érsz, de pl azért sem mert a Youtube (általa bejelentetten) törli az ilyen tartalmakat. Jó taktika a "konteók" cáfolatára. :)
www.socialmediatoday.com/news/youtube-will-now-remove-videos-alleging-voter-fraud-in-the-2020-us-election/591924/
Mondd csak, ha egyetlen felvétel sincs, mit töröl a Youtube?

Na mégis nesze, és persze a magyarázatok is megvannak:
www.dw.com/en/us-election-fact-check-the-voting-dead/a-55545125
- A testvére volt csak nem láttuk... de ez tuti nem jellemző.
- Téves adat.
- Na jó nem frissítette a szoftvert de máshol nincs ilyen.
- Meg sem nézem mert nincs rá bizonyíték.
- _Már_ nem 101% szavazott, kijavítottuk.
- stb...
Más már nem nagyon található. Nyilván konteo, hogy a google keresési algoritmusa befolyásolható. Csak nem olyanok már mint a a Youtube... ja várjál, az ugyanaz. :o

jonatanxx 2021.01.13. 13:13:30

@kovacs_janos_45: Háát lehet, hogy neked papírod nincs róla, de látszani nagyon látszik! :D
Mellesleg az a Facebookos link némi adatvédelmi aggályt felvet. Részedről asszem kb szabálysértés a blogger részéről némi pénzbe is kerülhet. Monnyuk Maxval sem túl óvatos, de ez nem jogosít fel téged semmire.

2021.01.13. 13:27:42

@jonatanxx: konteó lvl 2.:van bizonyíték, csak megsemmisítették, eldugták :) Hát ezzel nehéz vitatkozni, egy lépés, és újra a gyíkembereknél vagyunk :) Nem azt mondom, hogy nincsenek a folyamatokat befolyásoló érdekcsoportok, és nem gondolom, hogy a szemmel látható történesek mögött nincsenek egyéb történések, de amit a rohamozók például bemutattak, az a szimpla ostobaság és konteózás világa (most komolyan, Qanon, tényleg? ), ami nevetséges. csakúgy mint azzal jönni a nincs bizonyítékra, hogy persze, mert letörölték. Mindig, mindent letörölnek EZEK.

birkamenet 2021.01.13. 13:28:23

@jonatanxx:

öcsém , mára állj le, mert te már teljesen belehülyültél!

Háttérhatalom persze hogy van: Orbán és az általa a háttérben kiépített NER maffiája!
Manipulált tájékoztatás persze hogy van: M1-M119, Hír TV meg az össze shasonlóan fidess kézben levö média!
Választási csalás meg csak azért nincs, mert az USA összes bírosága és bünüldözö szerve ezeket mind letagadják. Mindenki megvan tehát vásárolva!

Öcsém, mondd már meg, hogy honnan gyüjt be titeket a fidess netes troll osztálya???

2021.01.13. 13:30:29

@jonatanxx: birca teljesen nyíltan vállalja magát, szóval nincs semmi abban, hogy az egyébként bolond brendelmatyi linkelte a profilját.

jonatanxx 2021.01.13. 14:01:20

@birkamenet: Nem érted amit olvasol, de ez nem baj, a szart is kell pucolnia valakinek a disznók után.

jonatanxx 2021.01.13. 14:24:41

@birkamenet: Az USA megtámadta Irakot mert minden illetékes szervezete által bizonyított tény volt, hogy tömegpusztító fegyvereik vannak. Aztán nem voltak...

Nem azt mondanám, hogy lefizették őket, hanem azt, hogy gazdasági érdekük fűződik hozzá... Ugye mennyivel szebben hangzik?
Másfelől, ki mer ekkora felelősséget felvállalni?!? Mi lett volna, ha a végeredményt megfordító eredmény jön ki egy vizsgálatnál. Bidenék elismerték volna? Milyen hatással lett volna a már magát győztesnek hitt tömegekre? A nyáron már megmutatták, hogy mire képesek mondva csinált ürügyekkel.
Ahogy azt sem tudni, hogy mi lett volna ha Trump még ennél is tökösebb, és tényleg biztatja a tömeget, mondjuk országos szinten, beleértve a nemzeti gárdát, a hadsereget, és a BLM, Antifa és demokraták által egész nyáron megalázott rendőrséget? Azt kell mondjam, felelősségteljesen döntött.

jonatanxx 2021.01.13. 15:01:03

@shitgun: Eldugott bizonyítékok: a tények makacs dolgok. A Youtube töröl, a Facebook, Twitter, stb... tilt és töröl, az Amazon ellehetetlenít, egy 160millió useres közösségi oldalt (Parlel), a Goggle-val Parlel-re keresve fel sem jön. Az Apple, Google kivette az appstore-jaiból. Telex és az Index megírja, hogy a Parlel a Trumpisták és konteó hívők oldala, holott ez natur hazugság, bárki regelhet, és a userek kb 90% az USA-ban volt. Ha ennyi "Trumpista" lenne még csalással sem lehetne elvenni tőle a választást. Ezek tények.
Mellesleg belinkeltem e factcheck oldalt is, ahol persze cáfolnak de, hogy mennyire erősek ezek a cáfolatok azt döntsd el magad!

QAnon!!! Pont ezért zseniális ez a poszt. Tudod mi az? Tudod kicsoda Q?
A QAnon semmi más, mint egy (vagy több) ember pár posztja, amiben sok hülyeség van. Van egy sarkalatos pontja: hogy Trump, akit Q-nak hívnak a posztokban, elnöki hatalmával élve megszüntet egy pedofil világösszeesküvést. Van sok ember aki _feliratkozott_ erre posztra. Többségük Trump szavazó, de ez nem jelenti azt, hogy minden hülyeséget elhisznek, csak éppen van egy közösségük, ahol végre nem sátánként mutatják be Trumpot. Nem, nem léteznek QAnon sámánok, akkor sem ha egy idióta szarvakkal a fején masírozik a Capitoliumban. Mellesleg állította ez a csávó magáról, hogy QAnon sámán??? Az ellenséges média az, aki felturbózta a QAnont, a Trump szavazók lejáratására. Na és PONT ERRŐL SZÓL EZ A POST!!! Nem csodálkoznék, ha az egész QAnon-t pont demokrata oldalról találták volna ki. Persze ez tényleg súrolja az összeesküvés elméletet, de logikus lenne, és azért egy kamu post elindításához túl sok fantázia, energia nem kell.
Jó példa erre az előző USA választáskor egy szerb kattintásvadász oldal, ahol tényleg csak hülyeség, álhír jelent meg az USA-val kapcsolatban. A független Index.hu az jelent meg, hogy lekapcsolták ezt az oldalt, ami főleg a Trump szavazók körében volt nagyon látogatott és PONT. Végül is minden állítás ebben igaz. A gond csak ott van, hogy Trumpot lejárató tényleg képtelen hazugságok jelentek meg, és a Trump "hívők" felháborodni, tiltakozni, cáfolni és anyázni jártak oda. Ezzel persze szép pénzt hoztak az oldal működtetőinek, valamint az igazság megfelelő interpretálásával le lehetett járatni őket.

Végül: az USA-ban vagy csaltak, vagy nem, de számos jel arra mutat, hogy igen. Ezeket a jeleket nem vizsgálták ki és azt a pár tízmillió embert akit ez nyugtalanít, nem megnyugtatták egy vizsgálattal, hanem módszeresen és erőből eltüntetik a nyomokat, információkat. Ez tény!

Az apokalipszis lovasa 2021.01.13. 15:02:07

@shitgun: "konteó lvl 2.:van bizonyíték, csak megsemmisítették, eldugták"

Öreg bazdmeg vedd már észre:
"Mészáros full korrupt csak a rohadt fideszesek elkenik az ügyeit, azért nincs vádemelés meg bizonyíték, ez az eltitkolt igazság!"
vs
"Hö, hát ha bármi csalás lenne az amcsi választáson, hát akkor hol az ügy, hol a bizonyíték, kispofám?"

Ezt a kettősmércét :D Ennyire kibaszott hülyék nem lehettek, bár brendelmatyit megnézve azért elgondolkodok, hogy de :D

Az apokalipszis lovasa 2021.01.13. 15:04:59

@kovacs_janos_45: "ilyen elmebetegek a konteo-hívók, mint te."
az ilyen ámokfutásaid után szerencsére mindenki el tudja dönteni, ki az elmebeteg :D És csak mondom, a titkos fideszháttérhatalom, ami elkeni a csúnyakorruptfideszesek ügyeit, az is konteó :D

2021.01.13. 15:23:05

@Az apokalipszis lovasa: magaddal vitatkozol ombre, nevesítve szalmabáb érvelés. Az első felét én nem állítottam szembe az amerikai történésekkel, azt te költötted hozzá. Ráadásul a két dolog aligha áll kapcsolatban egymással, azért kapcsoltad össze, mert szerinted ez cáfol valamit, de ezt csak te találtad ki. Így könnyű vitázni, hogy mindkét felet te játszod :)

2021.01.13. 15:29:58

@jonatanxx: az a szuper a konteókban, hogy lényegüknél fogva bizonyíthatatlanok, hiszen akkor már nem konteók lennének. Így minden konteó alátámasztható egy másikkal, vagy éppen kifordítható, és akkor is ugyanolyan érvényes lesz a saját logikájával. A Qanon is csak elterelés, az elterelés elterelése, a háttérhatalom háttérhatalmának kicsavart logikájú fegyvere, semmi nem az, aminek látszik, ami pedig bizonyító erejű lenne, az következetesen mindig eltüntették, letörölték. Naná, hiszen ha meglenne egy darab bizonyíték is, akkor a konteó már nem lehetne többé konteó :) Ráadásul az egész visszafele is igaz, ha valamit nem tudunk bizonyítékkal igazolni, akkor igazolhatjuk konteóval, hiszen azt megcáfolni nem lehet, vagy a cáfolat is bevehető az elméletbe, mint kreált vagy manipulált (elhallgatott, törölt, stb.) dolog, így a valóság végül nem válik zavaróvá.

Tsteinar 2021.01.13. 15:35:12

Nagyjából ugyanez ráhúzható a napokig, hetekig letáborozó és utcákat lezárókról, szobor döntögetőkről.

6.Lenin 2021.01.13. 15:44:39

Milyen bizonyíték kell arról, hogy az USA-ban választási csalás történt, libsikéim?

A bizonyítékot magatok szolgáltatjátok.

Orbán elcsalta a választásokat, mert nem tette lehetővé a másik oldal hozzáférjen az információkhoz.
Tehát az információk visszatartása= választási csalás.

Mo-on kb fele-fele a média aránya a kormány párt, ellenzék között.

Akkor mi is történt az USA-ban?

6.Lenin 2021.01.13. 15:47:43

@kovacs_janos_45:

Mások személyi adatait az érintett engedélye nélkül nyilvánosságra hozni, pláne az érintett lejáratása céljából= bűncselekmény.

személyes adatokkal visszaélés!

MEDVE1978 2021.01.13. 16:51:06

A politikai erőszak szerepe és megítélése az érdekes az egészben, meg hogy hogyan leng összevissza az inga.
Az amcsiknál mindkét oldali (szélsőjobboldali és szélsőbaloldali) politikai erőszak is jelen van. Mindkettő már nagyon régen. Elég ha valaki az Timothy McVeighre és az Oklahoma City bombatámadásra gondol, de volt World Trade Center merénylet is még a 90-es években. A szélsőbal pedig szintén aktív volt, legkésőbb az 1999-es Seattlei csata óta, amikor a militáns tüntetők kifosztották és szétverték a fél várost.

A politikai erőszak tehát folyamatosan jelen van az USA-ban, 2020-ban is volt rendesen, csak akkor Black Lives Matter tüntetéshullámként. Most persze a "jelképet gyalázták meg" igazából ez a fő probléma.
Van egy jó South Park rész, arra emlékeztetett az egész, amikor a South Parki lakosok jól berúgnak és részegen elfoglalják Amerikát.
Persze lehet itt puccsot emlegetni, de nem volt semmi ilyen. A részeg és buta csőcseléket feltüzelte Trump, aki gondolta, hogy majd erőt demonstrál, de rosszul sült el, azt bementek a Capitoliumba is.
Bármennyire is ezt vizionálja 0-24-ben a CNN, meg a fél USA, ez nem puccskísérlet volt, hanem egy rakat marha parádézása (egy igazi puccsnak célja van, meg struktúrája, ennek aztán nem volt).

Amit most nagyon finoman elhallgat mindenki, hogy ettől még a színesek problémái, és ha úgy tetszik a rendszerszintű diszkrimináció is megmarad. Biden centrista és az elit tagja, ugyanúgy mint Hillary Clinton. Drasztikusan semmit nem fog változtatni, a színesek felé továbbra is szóban lesz aktív, de senki ne várjon többet. Egyébként pont egy fekete fickótól hallottam azt egy interjúban, hogy a feketék szeretik azt hinni, hogy a demokraták annyira mellettük állnak, holott Clinton alatt a 90-es években volt egy rakat szigorítás a büntető törvénykönyvben, illetve erősebben kriminalizálták a droghasználatot, ezért rengeteg fekete került börtönbe az akkor hozott törvények alapján. És ezt bizony a demokraták hozták. Kamala Harris is egy elég kemény nő, aki arra építette fel a karrierjét, hogy fellép a bűnözők ellen, ebbe a gyakran bűnelkövetővé váló feketéket is beleértve. Míg a Black Lives Matter buta utópiákat kergetett arról, hogy a demokraták majd leépítik a rendőrséget, Harris pont, hogy keménykezű volt államügyészként.

MEDVE1978 2021.01.13. 16:53:25

És kedves posztoló, hogy ha nem akarod, hogy Matyi (az, aki elejt pártucat hozzászólást floodolva) összematyizza a blogodat, akkor javaslom, hogy mondjuk tiltsd az idióta, náci, elmebeteg szavakat, ezzel már jelentős hátrányt okozol neki :D

6.Lenin 2021.01.13. 16:53:37

@kovacs_janos_45:

Fasisztoid inkvizíció
Egyebkent a szemelyeskedes dolog igy szabalyozas nelkul a konzervativ klikk inkvizicios eszkoze. A dolog kivaloan alkalmas az ellenzek elpusztitasara, hiszen nincs definialva. A kettos merce hihetetlen torz jelensegeit figyelhetjuk meg. A klikk szamara veszelyes kritikara barmikor ramondhato, hogy szemelyeskedes, es igy retorzio jar erte. Ugyanakkor a klikk maga a legvulgarisabb, legsoptetebb, legprimitivebb szemelyeskedeseket engedi meg maganak. Egy eklatans pelda, amikor egyazon uzenofalon szerepelt az en kitiltasomrol szolo bejegyzes, amin csak egy ironikus kritika volt egy szavazas formajaban, es ugyanezen a lapons zerepelt valaki masnak egy olyan sertese [[7]], amely orvosi esetre utalt, es amit ertelmes ember meg sem enged maganak."

"amely orvosi esetre utalt, es amit ertelmes ember meg sem enged maganak. "

Matyi! Orvosi eset vagy, és nem értelmes ember.
ezt te írtad.

6.Lenin 2021.01.13. 17:09:42

@kovacs_janos_45:

"A helyes eljárás tehát az, hogy nyíltan minden szerkesztőt becsülni kell, nem szabad a végsőkig sem a jó szándékát elvitatni (ha mondjuk maga is bevallja a rossz szándékot, akkor persze az más). A szerkesztőket a szócikkek, a lektorálások, a viták, az irányelvekben tett összes munkája alapján értékeljük. A szerkesztők értékeléseiben a különbséget inkább magunknak tartsuk meg. Nyíltan inkább csak a pozitív irányban szabad kifejezni. Negatív irányban senkit nem szabad lebecsülni. "

Matyi!

Rájöttem az okra.
Lebecsültek, és ez neked nagyon fáj. Többre tartottad magad.
Pedig igaz, te egy beteg, és nem értelmes ember vagy. Egy fasisztoid magányos ember. Szerintem már így is fox elpatkolni.

6.Lenin 2021.01.13. 17:18:03

@kovacs_janos_45:

Matyi!

Rájöttem az okra.
Lebecsültek, és ez neked nagyon fáj. Többre tartottad magad.
Pedig igaz, te egy beteg, és nem értelmes ember vagy. Egy fasisztoid, magányos ember. Szerintem már így is fox elpatkolni.

Alick 2021.01.13. 17:46:10

Sajnos Metéltpöcsös Mattatiás Brendelstein szerény képességeivel a trumpli-hívek átlagától is le van maradva.
:)

birkamenet 2021.01.13. 19:29:16

@jonatanxx: "Nem csodálkoznék, ha az egész QAnon-t pont demokrata oldalról találták volna ki. "

Én meg nem csodálkoznék, ah téged meg a Soros talált volna ki hogy bemutassa a világnak, hogy mekkora mélysötét idióták vagytok ti illibernyákok.

Mit mondjak, tökéletesre sikerült a Soros terv!

birkamenet 2021.01.13. 21:13:57

@MEDVE1978: "Bármennyire is ezt vizionálja 0-24-ben a CNN, meg a fél USA, ez nem puccskísérlet volt, hanem egy rakat marha parádézása (egy igazi puccsnak célja van, meg struktúrája, ennek aztán nem volt)."

ja, de ha nemcsak párszáz marha ostromolt volna, hanem több 100 ezer vagy mind a 70 millió, akkor a tudományos definíciód a parádézásról igencsak csődöt mondott volna.

birkamenet 2021.01.13. 21:18:01

@MEDVE1978: "Clinton alatt a 90-es években volt egy rakat szigorítás a büntető törvénykönyvben, illetve erősebben kriminalizálták a droghasználatot, ezért rengeteg fekete került börtönbe az akkor hozott törvények alapján."

Hát f.sza egy kormány az, amelyik nem rendre, közbiztonságra és egészséges életekre törekszik, hanem a drogdealerek és fogyasztók igényeinek akar megfelelni.

nincs1agy 2021.01.13. 22:07:23

@birkamenet: Bocsi, de Fegyőrék nem akartak bejutni a Parlamentbe? Akkor miért nem voltál felháborodva??

2021.01.13. 22:31:57

Milyenek Trump hívei? Kábé, mint Trump: ostobák.

jonatanxx 2021.01.14. 02:46:08

@shitgun: Khm... Gyíkember, semmi nem annak látszik aminek látszik. Valaki itt szalmabábot emlegetett. :)
Nem, valami az aminek látszik és van ami nem az. Ne keverj össze egy abszurd állításos kontetót (chipes oltás, chemtrail, gyíkember, stb...), valamivel (választási csalás), ami számtalanszor előfordult a történelemben. Nem biztos, hogy így volt, de a látott tények alapján (mégeccer: factcheck oldalak minden állításra azt írják, hogy megtörténtek, csak nem nagy számban, egyedi eset volt stb...) alapos a gyanú.
Mellesleg USA választással kapcsolatban számos video _volt_ a neten ahol az látszott, hogy szavazatszámlálók szavazólapokat töltenek ki sorban, Biden sapkában számolgatják a szavazatokat (persze lehet, hogy hót becsületesen, de azé' mégis...), szavazóhelyiséget takarnak el a megfigyelők elől. És ott is mindenki azt bizonygatta, hogy semmi sem az aminek látszik... :) Akkor most hogyan van ez?

másik különvélemény 2021.01.14. 10:11:39

Brendel Matyi felébredt.. :DDD

kvp 2021.01.14. 10:26:56

Az USA-ban most annyi tortent, hogy nem eleg tiszessegesnek lenni, annak is kellene latszni. De a demokrata part es a republikanusok establishment-hez tartozo resze nagyon nem latszik annak. Tehat minden demokratizacios cenzurazasukat es az alhirtek elhallgattatasat olyan modon vegzik, amivel sajat magukat hozzak gyanuba. Lehet ez nem szandekos, csak igy sikerul. Lehet, hogy nem tortent csalas, de mivel a teljes transzparencia helyett az agyonhallgatast es a cenzurat valasztottak, igy soha nem is derulhet ki mi volt az igazsag. Ha meg nem latni be azon a bizonyos ablakon, akkor sokan azt mondjak, hogy akkor biztos csaltak. Volt ahol szo szerint letakartak az ablakokat, hogy ne lehessen ellenorizni a szavazatszamlalast. Onnantol teljesen mindegy, hogy tiszesseges es torvenyes volt-e, mert nem bizonyithato egyik oldal sem. A birosagok pedig kimondtak, hogy ehhez a helyi valasztott kepviseloknek joguk van, alapvetoen nem is kell az emberek donteset sem figyelembe venniuk.

Gyakorlatilag most ugy tunik az emberek es a kulvilag szamara, hogy a media es tech cegek barkit kijelolhetnek gyoztesnek es az fog nyerni, fuggetlenul az emberek akaratatol. Es semmit nem tettek annak erdekeben, hogy ezt a latszatot eloszlassak, sot meg raduplaztak a magan cenzurara. Ha 2022-ben az urnazaras utan 1 perccel az AP bejelenti, hogy ki nyerte a magyar valasztast, akkor mit tehet a magyar allam ezen dontes ellen? Ha nem erositi meg a sajto / kozossegi media donteset, akkor bizonyitott csalas torent. Ha megerositi, akkor pedig kar megszamolni a szavazatokat. Na kb. ez tortent az USA-ban is, annyi kulonbseggel, hogy a helyi kormanyzatok valasztott kepviseloi nem az USA-hoz hanem a kenyeradojukhoz husegesek (mondjuk ez ertheto) es mint kiderult a helyi valasztott tisztsegviselok jelentos resze a kulonbozo globalista NGO-k tamogatasaval kerult pozicioba. Legismertebb talan az uj amerikai alelnok, aki a teljes politikai karrierjet egy globalista nagytokes tamogatasanak koszonheti, aki penzugyileg erdekelt az USA megszuneseben es helyette egy vilagkormany letrejotteben. Ebben tamogatjak a korabban altala tamogatott poltikusok, mind az USA-ban, mind az europai unioban. Amit sokan nem fognak fel, hogy ez teljesen legalis. A nacik is teljesen legalisan kerultek hatalomra, a demokraciak fontos szabalya, hogy ha olyat valasztanak meg demokratikusan, aki utanna szetveri, azt meg lehet tenni es legalis.

Hogy jonnek ide a politikai csoportok? Egyreszt a kozossegi media a nagyobb profit miatt raerositett a velemenybuborek hatasra, masreszt igazabol erdekukben all az, hogy az amugy ellenseges nagytokes globalistak es antikapitalista globalistak egy oldalon harcoljanak. Ahogy a globalis nagytokesek es Kina is osszefogott. Gyozelem eseten pedig majd eldontik egymas kozott, hogy ki vezesse a vilagot. Lassan gyoznek, szoval ha sikerul attol a kb. szazmillio antiglobalista amerikai nacionalistatol megszabadulniuk, akkor johet az osztozkodas a kinai kommunista partvezetes es a globalista nagytokesek kozott. Mondjuk azzal, hogy Kinaban a hosszu tavon megbizhato pozicio oroklesi rendszerrol visszaalltak a sztalinista vezeto alapu rendszerre sokkal sebezhetobbe valtak. (mint ahogy Magyarorszagon is ezert sebezheto a kormanypart, mert szemelyekhez kotott, nem csoportos eszmekhez) Igy a globalistaknak jo eselyuk van arra, hogy ha az USA-t sikerul belulrol legyozni es az EU-t besoporni (kb. mint Kanadat), akkor mar csak a szovetseges kinai vezetest kell lecserelni a sajat globalista kapitalista vezetesukre es akkor a bolygo teljes civilizalt reszen egyseges vilagkormany lesz. Kina ezzel szemben arra keszul, hogy gazdasagi, majd katonai erovel o lesz a vezeto es a globalistak hodolnak be neki. Szerintem egyebkent teljesen mindegy ki gyoz, mert nekunk egyreszt nem osztottak lapot, masreszt mindenkeppen rosszul jarunk. Persze egy globalista, nemzetek nelkuli vilagallam nem biztos hogy ugyanannyira rossz mint egy Kina kozpontu vilagmeretu nemzetkozi allamkapitalista rendszer vazallusanak lenni. (mar csak papiron kommunistak, valojaban Kina allamkapitalista) Viszont jelenleg az USA-ban ez a ket csoport erdekszovetsegben all egymassal es igazabol csak a globalizmussal elegedetlen, kb. szazmillios, de meglehetosen szervezetlen, nem tul okos, raadasul barminemu kepviselet nelkuli, viszont allig felfegyverzett lakossag all az utjukban. Mindenki masnak ott is teljesen jo ha megszunik az USA es lesz helyette egy globalis vilagallam. Meglatjuk mit kezdenek veluk, mert ugy nez ki valamiert nincs turelmuk kivarni amig maguktol kihalnak par generacio mulva. A fenti folyamat eredmenye hatarozza majd meg, hogy nem egesz ket ev mulva mi lesz nallunk, megvarjak amig kihal a mostani vezetes es lakossag vagy inkabb lecserelik a veztest egy jelentosen globalistabbra, felgyoristva az europai egysult allamok letrejottet, ami mar lehetove tenne annak egyszeru csatlakozasat a kozben letrejovo vilagallamhoz.
süti beállítások módosítása