Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A politika természete

2020. december 14. 09:53 - Méltányosság Központ

Túlontúl gyakran ragadunk le a konfliktusok erkölcsi vonzatánál és nem látjuk meg a mögötte rejlő érdekkülönbséget. Nem csoda, ha a botrányoknak nincs következményük. Lakatos Júlia blogbejegyzése.

snow-4809304_1920.jpg

Huzamosabb ideje kering egy bonmot az interneten miszerint amikor a fiatal asszony megkéri a bölcs embert, hogy véssen valami olyat a gyűrűje belsejébe, ami jó időkben irányadó, rossz időkben vigasztaló, akkor a bölcs egyetlen szóval ereszti útjára. “Elmúlik.” Nem csak a koronavírus kapcsán jut eszembe egyre gyakrabban ez a kis szösszenet, hanem minden egyes alkalommal, amikor valamilyen politikai konfliktust igyekszik egyik vagy másik fél létfontosságúnak, mindent elsöprő jelentőségűnek beállítani. Holott pár nap alatt el is felejtettük, és már jön az újabb, sorsdöntő ügy. Gondoljunk csak bele, hogy alig két hét leforgása alatt legalább háromszor hördült fel a teljes ellenzék, hogy na most aztán kormányoldalon tényleg átléptek egy lélektani határt (Demeter-ügy, Szájer-ügy, költségvetési vétó). Az ellenzéki szavazó pedig pontosan ennyiszer kókadt le, amikor azt érzékelte, hogy a felháborodáson túl, nem tudott különösebben profitálni ezekből a számára kedves politikai erő. Nem is fog, és nem azért, mert nem elég fejlett a politikai kultúránk (amúgy nem), vagy, mert a Orbán Viktor olyan furfangos, hogy mindenkinek túljár az eszén (ld. ha Trianont ő tárgyalta volna…) Egyszerűen azért, mert a politikai konfliktusok természete ilyen. Túlontúl gyakran csinálunk erkölcsi kérdést, abból, ami valójában érdekütközés, aztán csodálkozunk, hogy minden csoda három napig tart, vagy még addig se. 

Az uniós költségvetés körül előálló alkufolyamat kiválóan tükrözi ezt. Az Európai Unió egy olyan közösség ahol egyszerre együttműködnek és versenyeznek egymással a tagállamok. Bizonyos kérdésekben partnerei egymásnak, másokban ádáz ellenfelei. Mintha egy bonyolult menüettet járnának, folyamatosan keringenek egymás körül, és miközben a kormányfők egyik nap még széles mosollyal kezet ráznak valamilyen közös ügy kapcsán, másnap már kígyót-békát kiabálnak egymásra és legfeljebb privátban szólnak oda, hogy “Bocs haver, de tudod, hogy megy ez.” Így fordulhat elő, hogy olykor szó szerint ajtóstul rontanak be a házba, amikor jogállamiság (értsd gazdasági, politikai érdekek) védelme a tét. Hogy ettől még az erkölcsi oldala az ügyeknek valóban dühítő lehet? Igaz. De ez nem fontos, pontosabban nem ez fontos ilyen esetekben.

Ha Magyarországot és Lengyelországot egy érdekközösségnek vesszük, a velük szembenálló tagállamokat pedig a másiknak, látni fogjuk, hogy mindkét félnek érdekében állt elfogadni a költségvetést, azonban mindketten arra törekedtek, hogy minél inkább a saját feltételeik szerint szavazzák meg azt. Innen nézve valóban mindenki számára előnyös megállapodás született. Költségvetés is van, uniós forrás is van, és mindkét fél győzelmet kommunikálhat, hiszen maradt is a jogállamiság kritérium meg nem is. Az előnyös alku persze nem jelenti azt, hogy ez jó, azt meg végképp nem, hogy ez a legjobb megállapodás, ami születhetett volna. Pusztán azt, hogy a konfliktus ideiglenesen nyugvó pontra került, túllendültek rajta, és hamarosan jön a következő. Épp azért, mert habár egyességre jutottak, a probléma maga nincs megoldva. Egész egyszerűen, mert a kiinduló konfliktus nem a jogállamiságról szól, hanem a hatalmi harcról. Ez pedig messze nem dőlt el, és természetesen véglegesen soha nem is fog. Lesznek időszakok, amikor a mainstream lesz domináns, és lesz olyan, amikor az ilyen-olyan kihívóik lesznek képesek jobban érvényesíteni érdekeiket. A mesékben hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a jó diadalmaskodik a gonosz felett, de a politika nem így működik.

Természetesen jó dolog hinni az ideákban. Jó dolog hinni, hogy egy fontos ügyért harcol az ember. Elemzőként azonban fontos rámutatni, hogy ez a vita valójában nem arról szól, amiről hisszük. Fontos a jogállamiság. Nagyon is! Úgy vélem a Fidesznek is fontos, még ha látszólag ellene is beszélnek. Ha, ahogy azt TGM is állítja, a jogállamiság alatt magát az államberendezkedést értjük, akkor láthatjuk, hogy jogállamiság nélkül nem illiberális demokrácia van, hanem anarchia. Ezt szerintem egyetlen párt sem szeretné Magyarországon. Sok mindent lehet mondani a Fideszre, de azt nem, hogy ne lenne államcentrikus. A Fidesz a jogállamiság mainstream, szerintük liberális, keretezésével áll hadilábon. De igazából ez épp olyan politikai narratíva, mint ahogyan az Unióé is az. Akármennyire is hívei vagyunk a jogállamiságnak ettől még látni kell, hogy a költségvetés körül lezajlott konfliktus egy hatalmi harc, jogállamisági köntösbe bújtatva. Aki ezt kimondja, az nem Európa-ellenes, nem kormánypárti, hanem a politika működésének leírója, és ezt be is lehet bizonyítani.

Ha valaki ismeretlen eredetű krónikus fájdalommal rendelkezik, azt szokták javasolni az orvosok, hogy vezessen fájdalomnaplót. Jegyezze fel mikor keletkezett, meddig tartott, milyen intenzitással, mit vett be rá stb, s ebből kísérlik meg a későbbiekben kikövetkeztetni a kezelési módot. Bármilyen pártok, vagy nemzetek közötti konfliktus kapcsán javaslom, hogy figyeljük meg, jegyezzük fel a körülötte levő érdekütközéseket,és megoldási módjukat. Látni fogjuk, hogy a gyakran késhegyre menő konfliktusok egyik napról a másikra szinte mágikusan megoldódnak, amikor az egyik fél megkapta a másiktól amit szeretett volna (klasszikus eset a fegyvervásárlás, vagy egyéb gazdasági együttműködés). A politikai konfliktusok valójában így működnek. Mindig is így működtek. Meg lehet nézni egy évre visszamenőleg, és borítékolható, hogy ahogy közeledünk a választásokhoz egyre inkább felerősödik ez a trend. Ha képesek vagyunk a konfliktusokat szétszálazva, lecsupaszítani pusztán az érdekellentétekre, talán kevésbé felemelő, de jóval akkurátusabb képet kapunk a politika természetéről. Akik Merkelt kritizálják, hogy csak addig fontos a jogállamiság, amíg nem veszélyezteti a gazdasági érdekeket, nem értik, hogy annak se lett volna kézzel fogható hatása a magyar demokrácia állapotára nézve, ha valamilyen módon kivasalták volna magyar a kormányból a jogállamisági kritérium feltétel nélküli elfogadását. Nem is ez volt a cél.

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6516336610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2020.12.14. 11:01:05

Mindig a pénzről van szó... (John McLane)

nemecsekerno_007 2020.12.15. 08:27:00

Csak a naív ballibák hiszik, hogy nem a pénzről szól minden, mert ők mindig a másét költik.

nemecsekerno_007 2020.12.15. 09:08:51

@hasdrubal_barcas_123: Nagyon gyenge már ez az ,,Orbán lop,, duma, találjatok ki mást mert rosszul fog esni az újabb 2/3.

Wildhunt 2020.12.15. 09:41:47

@hasdrubal_barcas_123: szia gendermatyi. Gyorsan élvezkedj, mert jön a troll és megbassza anyádat a hátadon.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.15. 11:13:09

Valóban, Orbánnak is szüksége van "jogállamiságra", amennyiben az úgy működik, hogy a neki megfelelő rendben, kordában tartja az ország működését, miközben az ő hatalmát, az ő cselekvését semmiben nem korlátozza.
Csak az a piciny problema, hogy ezt csak Orbán és köre (valamint lengyel barátai) nevezné jogállamnak, senki más.
Mivel a jogállamban elvileg nem létezhetne a "kivéve a gyevi bírót" elve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.15. 11:32:18

Kelet-Európa megizmosodott és feltette a kérdést "nyugat, hol a pénzem?". Ez azonban ellenkezik a nyugati "jogállamisággal", mely szerint a nyugat sose vonható felelősségre semmiért.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.15. 12:28:10

@MAXVAL birсaman közíró: "Kelet-Európa megizmosodott és feltette a kérdést "nyugat, hol a pénzem?"."

Ja, ja.
Mint a viszkisrabló a bankban. Emberek, hol a pénzem, hozzátok már'?

nemecsekerno_007 2020.12.15. 14:31:36

@Patreides: Annyira naivak vagytok, hogy nem szabad rátok bízni egy ország irányítását. Persze a naivitás alapvető emberi jog, de azt nem engedhetjük, hogy ezek a naívak tartsák szárazon a puskaport.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.15. 15:24:10

@nemecsekerno_007:

Nem vagyok annyira naív, hogy ne tudjam: a politika mocskos dolog akkor is, ha tiszta. :)
Csak azt szeretném, ha nálunk is csak annyira lenne mocskos, mint Németországban, vagy az Egyesült Királyságban.
És annyira lenne szabad az információ, a média, és annyira lenne fair a választás, és szilárd, jól működő a jogállam.
Egyetlen mondattal: ha nem a volt Szovjetunióra és a mai Oroszországra hasonlítana a rendszerünk, és a bolsikra a kormánypártunk.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.15. 16:07:03

Nem tudom, ki kezeli ezt a blogot, de ha egyetlen mozdulattal nem képes kiirtani egy agyament troll script-bottal sorozatban ideba@ott kommentjeit, akkor jobb, ha inkább valami mással foglalkozik ezentúl.
A blog.hu simán lehetővé teszi egy hozzászóló idióta összes idelökött kommentjének egy mozdulattal való kimoderálását, törlését, csak oda kellene figyelni, hogy egy idióta ne tehesse tönkre egy csomó ember beszélgetését.
És nem, ez nem múlik el, ez mindenhol megjelenik, és aki nem irtja, annak a blogja kimúlik, mert senkinek nem lesz kedve itt reagálni bármire is.

kvadrillio 2020.12.15. 16:12:37

MÁR AZ INFLUENZA IS MEGJELENT, DE INFLUENZAJÁRVÁNY MÉG NINCS... ORIGO,,,,,

.....l Nem jelentettek még halmozódást. Az oltások 83 százalékát használták fel eddig, a három év alattiaknak adható vakcinából csak 36 százalék fogyott el.

A 3 ÉV ALATTIAK VAXIGRIP TETRA OLTÁST KAPHATNAK. HOL A BÜDÖSBE VANNAK A VAXIGRIP OLTÁSOK, HA A PATIKÁKBAN NEM LEHET KAPNI, MERT ORBÁN LEFOGLALTA MINDET, A HÁZIOPRVOSOK MEG NE M KAPTAK BELŐLE ÉS HOSSZÚ VÁRÓLISTÁK VANNAK ?????!!!!!
MIÉRT NEM SZÁLLÍTJÁK KI A PATIKÁKNAK, HA CSAK A 36 %-ÁT HASZNÁLTÁK FEL EDDIG ?????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

élhetetlen 2020.12.15. 16:28:19

@nemecsekerno_007: „tetűcsúszdás”. Brendel csak hülye, de te hülye is vagy és szemét is. Nyertél!

kvadrillio 2020.12.15. 16:53:46

A KÖV. UNIÓS KTSGVETÉSNÉL MAGYARORASZÁG KB. 40 MILLIÁRD EURÓ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐT KAP ÉS 10 MILLIÁRD HITELFELVÉTELT....

ORBÁNNAK AZT KELL FELFOGNI VÉGRE, HOGY NEM AZ Ő......ÉS HŰBÉRESEINEK AZ ÉLETSZÍNVONALÁT KELL EBBŐL EMELNI, MERT KELLLLLLL!!!!!, HANEM A MAGYAR NÉP ÉLETSZÍNVONALÁT KELL EMELNI EBBŐL !!!!!

HA EZT NEM FOGJA FEL VÉGRE, AKKOR HIÁBA JÓ ULTIZÓ, ROSSZ VÉGE LESZ A POLITIKAI ÁMOKFUTÁSÁNAK !!!!!

Életszínvonal és fogyasztás: a bolgárokkal és a lettekkel egy csoportban Magyarország
GettyImages-1208729673
ENTÉ
ENTÉ
követés
2020.12.15. 15:38
Az egy főre jutó GDP-t vizsgálták az uniós átlaghoz viszonyítva, ami alapján Magyarország a 70 és 100 százalék közötti kategóriában foglal helyet, viszonyításként a leggazdagabb országban, Luxemburgban ez 260 százalék, Romániában vagy Lettországban pedig 70 százalék alatt van. Az Eurostat nézte az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást, öt tagállam van az uniós átlag 75 százaléka alatt, köztük Magyarország.

Némileg csökkent tavaly, de így is óriási maradt a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott, a tavalyi végleges adatokat tartalmazó jelentésből.

Vásárlóerő-egységben (PPS) számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 27 tagú közösségben. Bulgária javított, de továbbra is erős lemaradásban van.

VIKTOR !
NEM AZ KELL, HOGY TE GAZDAGODJÁL, GYARAPODJÁL..., ÉS A HŰBÉRESEID GAZDAGODJANAK, GYARAPODJANAK, HANEM A MAGYAR NÉP KELL, HOGY GAZDAGODJON, GYARAPODJON !!!!!

EZT KELL VÉGRE FELFOGNOD VIKTORRRR !!!!!

MAJD A HABSSSSSRUBELLLLE....LEÍRJA ECCER NEKED EZT 40 MILLIÁRDSZOR, HOGY MEGÉRTSD VÉGREHHH !!!! :)))))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.15. 18:26:10

@Patreides:

Nem, hanem mint a népek tengere Petőfinél az elnyomó, liberális atomgályák ellen.

élhetetlen 2020.12.15. 18:55:05

@hasdrubal_barcas_123: Miért is vagyok hülye és szemét, amiért felháborodtam a „tetűcsúszdás”-on. Mikor gondolkodtál utoljára?

Méltányosság Központ 2020.12.16. 12:47:28

A Spammer/troll kommentelőt kimoderáltuk.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.16. 15:55:27

"Akármennyire is hívei vagyunk a jogállamiságnak ettől még látni kell, hogy a költségvetés körül lezajlott konfliktus egy hatalmi harc, jogállamisági köntösbe bújtatva."

Persze, ugyanezt el lehet mondani az USA-ról is, abban a formában, hogy ők hívei a demokráciának... egészen addig, amíg ez az üzleti érdekeiket, a gazdasági terjeszkedést szolgálja.
Ha ugyanezt egy diktatúra szolgálja jobban, akkor azzal működnek együtt (például az arab világban), vagy éppen a CIA segítségével meg is döntik a szabad választáson megválasztott elnök rendszerét (pl. 1973-ban Chile-ben.)
Meg lehetnek ők az emberi jogok szószólói, egészen addig, amíg nem sérti valami a gazdasági-hatalmi érdekeiket, onnantól egyedül az USA állampolgárok jogai számítanak ("lsd még: Én a Római Birodalom polgára vagyok!", vagy Asimov-nál: "Én az Alapítvány polgára vagyok!"), a többiek le vannak ejtve.
Az oroszok (Putyin) ezt nyíltabban csinálják: a környékükön mindenhol etnikai konfliktusokat gerjesztenek, szítanak (nyilván abból, ami amúgy is parázslik valamennyire), régen a KGB, most az FSZB megfelelő tervei szerint, majd bevonulnak - akár katonailag is - béketeremtőként, védelmezőként, és az "oszd meg és uralkodj" elve szerint ők lesznek ott a valódi urak. Az EU-t nyilván nem támadják le katonailag, de a folyamatos sz**kavarás megy ezerrel itt is, mindenkinél mindenki ellen viszályokat szítanak, részben álhírek tömegével, meg a szentpétervári trollhadsereggel is.
Kína is nyomul ezerrel, részben gazdasági befolyást szerezve mindenhol, ahol bajban vannak (például felvásárolnak nagy görög tengeri kikötőt), vagy nagy kölcsönt adnak olyan vasútvonal felépítésére, ami csak nekik hasznos, de katonai bázisul akár egész szigeteket létrehoznak a dél-kínai tengeren, fenyegetve Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Japánt...

Persze, nyilván, ez világos, sosem az emberi jogokról, a jogállamiságról, stb. van szó itt meg ott, ezekben a konfliktusokban, az csak a színjátszó köpenyeg, ami elrejti a lényeget, ami alatta van, a valódi gazdasági-hatalmi érdekeket.

De hát ez régi dolog, a vallásháborúk sem a vallásról szóltak annak idején, hanem a hatalomról, és a gazgasági érdekekről, a pénzről, vagyonról.
De nyilván Tróját sem Szép Heléna két szép szeméért ostromolták a görögök, hanem a mediterrán térség hatalmi pozíciójáért, területekért, gazdagságért, a tengeri kereskedelmi uralomért (lásd még.: föníciaiak, Karthago stb.)
"Ezért az arcért indult ezer hajó.
S égtek porig Ilion tornyai?"

Hát nem, nem azért. A hatalomért, gazdagságért, mi másért? Már akkor is, és most is, mindörökké... Ámen.
Az örök tánc az aranyborjú körül.
Ami egyébként az élet és az evolúció örök tánca, az élőlények harca az energiaforrásokért az adott élettérben.
Az entrópia elleni ideiglenes győzelem másképp nem megy, ez maga az élet.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.16. 16:12:52

@MAXVAL birсaman közíró: "Nem, hanem mint a népek tengere Petőfinél az elnyomó, liberális atomgályák ellen."

Orbán nem az elnyomás ellen "szabadságharcol", hanem azért, hogy az övé lehessen a hatalom, hogy ő lehessen az "elnyomó".
Az EU meg arra épülne, hogy tárgyalásokon, a kölcsönös előnyök mentén szülessenek kompromisszumok a problémákra.
Ez annak, aki csak győzelem-vereség rendszerében gondolkodik (itthon meg ráadásul mellé téve a "vae victis" ragadozó cápa mentalitást), nyilván teljesen idegen, és amíg csak ő viselkedik így, és amíg el is nézik neki, addig hozhat is ideiglenes sikereket.
Nyilván az EU-ben is képviselnie kell minden tagországnak a saját érdekeit, de win-win megegyezésre, kompromisszumra törekedve, nem robogva, mint az örült, hogy ki ugrik félre előbb.
Orbánnak ki kéne nőnie a kamaszkorból, ahogy az oroszoknak is. (A japánoknak meg a gyerekkorból, de az meg egy másik történet.)

Nem elnyomásról van itt szó, csak normális - kitartó, okos, de kompromisszumkész, és becsületes - érdekérvényesítésre lenne szükség, kulturált tárgyalásokon. Elvileg ez lenne a politika lényege egy ilyen szervezeten belül.
A sáros-sz*ros bocskort, vagy a véres huszárcsizmát oda lehet b**ni az asztalra, de ez egy idő után elhozza a következményeket, ha nem is azonnal, és nem villámsebesen, de akkor is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.16. 18:37:20

@Patreides:

Az elnyomottak nem így gondolkodnak. Elnyomóink gyengülnek, s ütjük őket, minek akarnánk nekik többet megadni ennél? Nem érdekünk, hogy a nyugatnak jó legyen.

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.16. 19:01:24

@MAXVAL birсaman közíró:

Ütitek őket, komolyan? Mivel?
És mégis, mit nem adtok meg nekik? Gránitszilárdságú alaptörvényt, bőrkötésben?
Komolyan visszahozzuk a régi cucilista viccet: a kelet OST, a nyugat WEST?

Patreides · patreides.blog.hu 2020.12.17. 17:31:26

Mi az Igazság? Olyanja mindenkinek van, egy külön az övé?
Az ilyen "igazság" inkább az "érdek" fedőneve.
Abszolút igazság nyilván nincs, de a tisztesség, a méltányosság, a humánum igazsága azért valamennyire mindig felismerhető.

"Mosolygok, ha dühös vagyok,
Csalok és hazudok.
Teszem, amit tennem kell,
S így boldogulok.
De tudom, mi a jó,
És tudom, mi helytelen.
És meghalnék az igazságért,
A Titkos Életemben,
A Titkos Életemben."

élhetetlen 2020.12.17. 19:43:48

@nemecsekerno_007: „De Brendelt te nyerted :)))))„. Arról én nem tehetek, te viszont tehetsz arról, hogy hülye is vagy, és szemét is. Jó, arról nem tehetsz, hogy kevés észt kaptál, de ismeretszerzéssel lehetne javítani az eseten. A szemétséget pedig magad választottad.
süti beállítások módosítása