Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Ellenzéki lemorzsolódás

2019. május 29. 09:23 - Méltányosság Központ

Egy keserédes, de természetes folyamat

Habár sajnálatos az eredmény a rosszul szereplő pártok számára, úgy vélem ennél jobb forgatókönyv nem is lehetett volna az ellenzéknek. Tudom, ez nem vigasz azon pártok szavazóinak, akik többet reméltek, mégis az ellenzéki oldalon már réges-rég kellett volna egy profiltisztítás.

bread-2542308_640.jpg

Mert mi is történt? Az amit az MSZP-P hangsúlyozott a kampányában, hogy nagyobb esélye van egy nagy ellenzéki tömbnek, mint a pártoknak külön-külön, igazolódott. Csak épp nem úgy ahogyan azt gondolták. Hiába értették meg, hogy az ellenzék valamely pártjának ki kell nőnie magát egy domináns párttá, végül a nagyon erősen európai témákkal kampányoló DK és Momentum vált ezzé az erővé. Legalábbis a választók megadták az esélyt arra, hogy a jövőben azzá válhassanak. Ez a két párt ma a generációs és vérmérsékleti különbségeikkel olyasmi, mint az SZDSZ és a Fidesz volt a rendszerváltás hajnalán.

A Momentum épp az a forró fejű, álmodozó brancs, ami a Fidesz volt a jóval higgadtabb, tapasztaltabb, kicsit idősebb SZDSZ mellett. “Az ifjúsági tagozat.” Érdekes lesz figyelni, hogyan alakulnak, mikor tör az ifjúsági tagozat a nagytestvér babérjaira.

Na de a DK élén mégiscsak olyasvalaki áll, aki egyszer már megbukott! – mondják sokan, talán majdnem akkorát csalódva abban, hogy Gyurcsány Ferenc még ennyi idő után is a magyar politika meghatározó szereplője lehet, mint abban, hogy az Orbán-rendszer köszöni szépen, folyamatos konfliktusok közepette, de él és virul. Kétségtelen, hogy Gyurcsány Ferenc személye a DK legnagyobb tehertétele, ugyanakkor a legnagyobb erőforrása is. Ráadásul ahogy a Momentum is, a DK is képes volt egy új arccal előállni az új üzenetéhez, és ezen a választáson ezt díjazták a választók. A DK és a Momentum is képes volt “importálni” olyan témákat, amelyek Európa-szerte foglalkoztatják a választókat és lefordítani azokat a magyar társadalom nyelvezetére. Mindkét párt sokat dolgozott a rebrandingen, a termék profiljának átalakításán, és ez úgy tűnik most beért. Az, hogy a győzelem másnapján egy megújult erejű Gyurcsány Ferenc ott folytatta Orbán Viktorral ahol abbahagyta, az már egy más kérdés. Dobrev Klára személye ettől még nagyon jól működött az EP kampányban.

De miért van szükség kevesebb pártra az ellenzéki oldalon? Miért ne virágozhatna száz virág? Azért, mert még így is túlzsúfolt az ellenzék. Kioltják egymást az üzenetek, és nincs egy erős vezető. Sok lúd disznót győz, de nem egy ilyen rendszerben.

Ha az ellenzéki választónak azon kell gondolkodnia, hogy melyik ellenzéki pártot szeresse az X-ből, ne csodálkozzanak, ha nem lehet megszorongatni a kormánypártot. Ellenben érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet az, amit díjaztak a szavazók a DK és Momentum üzeneteiben. Kivételesen szerintem minden bukott párt tudja mit rontott el, azt azonban még nem biztos, hogy tudják mit tehetnének másképp. Megmaradásuk attól függ, hogy képesek-e ezzel szembenézni, ne adj isten még bocsánatot is kérni szavazóiktól, mint Ungár Péter. Azonban ha mégsem lesznek képesek pusztán a reflexiótól újult erőre kapni, ne hullassanak könnyeket, ez a természet rendje. Sokszor a kevesebb több.

Lakatos Júlia

102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7914867598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2019.05.29. 22:51:07

@Quercus Maximus:
“...de aki egy demokráciában kormányozni akar, annak választást kell nyerni, nem matekversenyt.”

Vagy legalább legyen képes ezreket utaztatni szomszédos országokból, legyen lehetôsége törvényt alkotni az ellenőrizhetetlen levélszavazás megkönnyítésére, legyen neki kiszolgáltatva többszázezer közmukás, valamint legyen ellenőrzése alatt a reklám, a média, és a szavazás lebonyolításához igénybe vett számítógépes hálózat üzemeltetése!

Ezek mind a szükséges minimális feltételek ebben a jelenlegi “demokráciában”, bizony!

És igazad van, ezek között a matekverseny még csak nyomokban sem fellelhető...

Brix 2019.05.29. 22:52:51

@Quercus Maximus: Magyarországon demokrácia van" Esetleg elvi szinten , a valóságban viszont nem működik a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló , plurális demokratikus rendszer. A fidesz elvégezte a megfelelő törvènyi módosításokat, melyek megnehezítik a hatalomváltást , szűkitik a demokratikus szabadságjogokat, leepítek a jogállamot a fèkek ellensúlyok rendszerèt..A közmèdia kèzivezerlès alatt áll, az állami propaganda szócsöve...Az ellenzéki politikusokat nemtelen eszközökkel diszkreditálják a közmediaban, amit a bíróság is többször kimondott ( Hadházyt az összes személyiség -jogi pert megnyerte...
Az állami propaganda ès a pártpropaganda összefolyik a választási időszakban..Az ellenzéki pártokat vegzaljak az államhatalmi szervek, lsd: ASZ- a Fideszt soha....Az ellenzéki partok munkáját a közalkalmazottak nem merik segíteni, mert Orbán emberei elbocsátják őket...A legfőbb ügyész szintèn pártkatona...A hatalmi ágak elválasztása nem működik..
A Konklúzióm az, hogy lehet hogy papíron még demokrácia vagyunk , de a peremfeltètelek annyira egyenlőtlek az ellenzéknek ès a kormánypártnak , hogy kijelenthetjük , csak rèszben, vagy nem teljesen szabad demokrácia vagyunk....Ha még azok vagyunk egyáltalán ès a demokrácia szó mindenféle jelzős szerkezetben használata nem túlzás - e az Orbán- rendszer esetèben....

Belzebubo 2019.05.29. 23:44:18

@Quercus Maximus: a név kötelez... Mo-n kb. annyira van demokrácia, mint a császárkori Rómában. (Na jó, mint a népi demokráciában) Az isteni Caesar a Palatinus dombról kihirdeti az igét, amit a bölcs senatus természetesen csont nélkül megszavaz, és ha netán valami óvatos senator nem ért 100 %-an egyet, mehet jobb esetben Tomiba (Pardon, Brüsszelbe, mint Navracsics, vagy eltûnik örökre, mint Mikola pl. ) De a NÉP, az megkapja a circust és a kenyeret - ez utóbbit azért csak módjával, hogy annál jobban örüljön, amikor a választások elôtt osztogatnak. Úgy-e kedves Circus Maximus?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 05:41:40

A lényeg itt egy: nem lesznek a ballibek hatalmon még 20 évig. Ennek biztosítéka éppen Gyurcsány győzelme.

szepipiktor 2019.05.30. 07:11:29

@Quercus Maximus: Pontosan írtad le, de ugye már ez is elég a megvakult "elvtársaknak" a támadásra, a mellébeszélésre.
Naná, hogy a utaztatottak söntötték el a választást. Igaz a fidesz és a következő közötti eltérés nem pár százalék, de ez is elég a szűkölőknek.

szepipiktor 2019.05.30. 07:25:13

@morph on deer:
Amikor a bringaemelgetésre buszokkal szállítják a vidékieket a szervezett kerékpárosok vezetői és az így látható "fővárosi" tömeggel követelik a jogaikat (minden más közlekedővel szemben), amikor helyi érdekeltségű dolgokhoz utaztatják a híveiket tüntetni (lásd a pár napos toroczkai menetelés, és a pár fős momentum alapú ellentüntetők bejelentettek egy darab buszt, amivel a további tüntetőiket szállítnaka a helyszínre, amikor nemzetközi szerveződés van egy helyi dolog lenne, csak mert az nem felel meg az aktivista szektáknak, akkor az demokrácia?
Vagy demokrácia az, ha minden diktatúra, ami nekünk nem felel meg és mi bármit tehetünk, az a demokrácia?
Tényleg az utaztatottak (bizonyítés?) dönti el már sok éve az összes szavazást?????
Tudod te olyan figura lehetsz, akinek nem áll fell a fütyije, nem tud gyreket csinálni az asszonynak, de a szomszédot gyalázod, aki meg orrba-szájba kefél. És azzal védekezel, hogy az asszonyod igényei megnőttek... Nem te vagy a tehetetlen, impotens, hanem a szomszéd tehesége akadályoz a kefélésben.
Igazi bolsevik kisebbségi álláspont.
.
Te is ostobának tartod tehát a társadalom döntő részét!
Mert azt állítod, hogy a hiányzó szavazatokat azoktól az ostoba passzívaktól nem kapjátok meg, akik otthon ülnek, nem tudnak semmit, mert a médiahiány akadályozza ebben őket.
Hát egy büdös nagy francokat!
Igen, mozdulj ki és hallgasd meg az átlapembereket!
Nem a közmédia miatt képviselik a saját érdekeiket, hanem mert élnek, léteznek és nem ideológiai propaganda alapján szolgálnak szektákat.
Ti gyalázzátok folyamatosan a társadalom döntő részét, mert nem rátok szavaz! Nem a közmédia teszi ezt, nem a "utaztatottak" teszik ezt, nem a elcsatolt területeken élők teszik ezt, hanem az ellenzék.
Szavazatokat vártok, miközben egységesen lekurvázzátok a szülni akaró, családra vágyó nőket?
Nem fogjátok megkapni, de nem a fidesz, nem a közmédia miatt.

törppicur 2019.05.30. 07:55:18

@Brix: a demokráciához nem kell a pártok váltógazdasága. A mutti és előtte Kohl is elég ügyesen elvolt váltogatás nélkül. Nekünk sem hiányzik. Legfeljebb néhány kisebb kormány és kormányzásképtelen szervezet gondolja magáról, hogy ő alkalmas lenne.

törppicur 2019.05.30. 07:58:56

@morph on deer: szomszédból buszoztattak? Tudod? Ha tudod, azt is tudod, mennyit. 100 busznyit? 200-at? 50.000 embert? Bizonyíték?

Amúgy nem több, mint 50.000 volt a különbség? Ha ennyit, mind a fellegváratokba, Budapestre vitték volna, ott is kevés lett volna a nyeréshez.

Ad Dio 2019.05.30. 08:04:02

Az, hogy a Momentum erősödött, akár lehetne jó hír is (bár számomra még az LMP-nél is megfoghatatlanabbnak tűnnek). Viszont az, hogy a DK lendült neki, az egy baromi durva zsákutca. GYF életjáradékot kaphatna (ha ugyan nem kap) a Fidesztől a tevékenységéért. GYF egy tehetségtelen bohóc. Egy senki. Viszont a hatalomvágya leírhatatlan. SOHA nem vonul vissza. SOHA nem áll félre. SOHA nem adja át a helyét SENKINEK. Ez alól a felesége sem kivétel.

N. Barbie 2019.05.30. 09:16:31

@Quercus Maximus: "Amíg az ellenzék nem érti meg, hogy a vidék nélkül nem lehet leváltani a Fideszt, amíg a libbant oldal egy emberként birkázza le a Fidesz szimpatizánsokat, amíg a lepukkadt budapesti romkocsmaértelmiség úgy gondolja, elegendő ha Pestről, a romkocsmákból, egy hosszúlépés mellől üzenget lekezelően a vidéki választóknak, addig Orbánnak nincs mitől félni."

Hadd forditsam le ezt afidesznyik nyelvezetet a valosagra: amig az elenzeknek nem lesznek olyan lehetosegei a videki (vagy barmilyen) kampanyolasra, mint a feldiktaturat epito maffiapartnak, addig nem lesz kormanyvaltas. Mert amig a kormanypart szamolatlanul koltheti a kozpenz szazmilliardokat egyreszt a sajat hazug sikerpropagandajara masreszt a szinten hazug, ellenzeket mocskolo kampanyara, az utolso 10 fos faluban is csak a kormanypart plakatja diszeleg, mert penz nem szamit alapon megteheti, addig senki, meg a fidesznyikek se celozgassanak fair es demokratikus valasztasokra. Mert nem az.
Leforditom sportnyelvre, azt nagyon szeretik a fidesznyikek. Ha egy futoversenyen mindenkinek a szabalyokat betartva kell futni es ugy nyerni, kiveve egy indulot, akinek mindent szabad, doppingolni, eltoretni a tobbi futo labat sot atiratni a szabalyokat, na akkor az a verseny minden csak nem demokratikus es tisztesseges.

Mert ugye latom, ahogy a legutobbi valasztasok utan (is) dongeti a mellet a sok idiota fidesznyik, hogy mekkorat nyert a maffiajuk. Ja. Csak azt nem teszik hozza, hogy mivel es hogy, habar jol tudjak ok is, de nyilvan elismerni nem akarodzik, igy megy a mese a fair valasztasokrol meg a lekezelo, nagykepu, altalanosito duma a romkocsmasokrol meg belpestizesrol.

2019.05.30. 09:24:31

az ellenzéki térfélen úgy tűnik, hogy minden út gyurcsány(né)hoz vezet:
mdf --> mdnp --> lmp --> p(m) --> mszp --> DK <-- momentum <-- együtt <-- szdsz

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:31:38

@morph on deer:

Nézz utána hányan szavaztak levélben. Segítek: 58 ezren, ez az összes szavazat 1,5 %-a.

Mi a gond azzal, hogy külföldön élők hazautaznak szavazni a választás napján?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:34:03

@Brix:

Olyan rendszer sehol sincs, ahol mindenkinek egyenlő az esélye.

A modern demokrácikban a választás fő tényezője: kinek van több, olvasottabb médiája.

Pl. a Munkáspártnak 100-szor kevesebb médiája van, mint a ballibeknek.

Ezt a problémát nem lehet megoldani, csak ha eleve tiltunk minden médiát, ami abszurdum lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.30. 09:36:39

@N. Barbie:

A nép meglátta mire képesek a ballibák, így sose fog szavazni rájuk, legalábbis addig nem, míg fel nem nő egy új nemzedék, melynek már nincs közvetlen tapasztalata a ballib országrontásról.

Szóval gazdáid következő esélye a 2040-es választás lesz.

werinter 2019.05.30. 09:43:46

A legnagyobb baj még mindig az, hogy a magyar lakosság döntő hányadának egyik oldal sem kínál alternatívát. A Fideszt elvből elutasítják a normális emberek, az ellenzéki civakodás pedig a kutyát nem érdekli már. Azt a 5-5,5 millió választópolgárt kellene megnyernie valakinek, akik (szinte) sose mennek el voksolni, mivel nincs kire.
Velük lehetne megbuktatni a kormányt ÉS az ellenzéket IS!

N. Barbie 2019.05.30. 09:44:32

@MAXVAL bircaman közíró: Gazdazik az orbanszopkodo propagandapapagaj, aranyos :)
A semmitmondo ballibezesed meg qrvara unalmas. Mindent elintezni egy kis ballibezessel meg sorosozassal, ennyire futja a hozzad hasonlo atlaghulyefidesznyikektol.

midnight coder 2019.05.30. 09:49:12

@N. Barbie: Nyilván, a privatizélés, olajügyek, durván túlárazott autópályaépítések, stb. mellett szegény baloldalalnak nincs pénze megszervezni egy vidéki kampányt... A másik lehetõség, hogy nincs az a hülye baloldali milliárdos aki ebbe a bolhafészekbe pénzt toljon. Mert Orbánékat még csak-csak le lehetne gyõzni, de utána ismét 4 év, a Megyó-Fletó kúrmányzáshoz hasonló "sikertörténet" következne, ez pedig pár liberrált értelmiségin kívül kb. senkinek nem az érdeke. Amúgy az ellenzék állapotát szépen mutatja, hogy a DK lett a vezetõ párt, a baloldali sajtóét pedig az, hogy ennek farokcsóválva örvend, miközben ennél jobb forgatóköny Orbánéknak az sem lett volna, ha egyetlen ellenzéki EP képviselõ sem jut be.

2019.05.30. 09:56:47

@N. Barbie:
a választási rendszer úgy van felépítve, hogy az lényegében ellehetetlenítse a nyugati (atlanti-transzatlanti) típusú kétpárti váltógazdaságot. nem, nem az orbán "sátán" építette így fel. már a 1990-es választási rendszer is olyan volt, hogy az egykamarás parlamentben a szavazatok nagyjából felével alkotmányos többséghez lehetett jutni. csak akkor még senkinek se sikerült. egy ilyen rendszerben egy párt, vagy pártszövetség érdeke, hogy egységet teremtsen, a politikai ellenfeleit pedig lehetőség szerint megossza. az mdf-szdsz paktum is kiszorította a többi pártot. többek között ez osztotta meg a fkgp-t és kdnp-t. az mdf-szdsz paktum kiszorította az mszp-t, amit akár még is lehetett érteni. kiszorította a hatalomból a fidesz-t. és többek között ez eredményezte orbán "illiberális" fordulatát. ez egy modern kori vallásháború, amit mindkét fél le akar játszani.

mgdé 2019.05.30. 10:16:16

@Quercus Maximus:

Primitív, csúsztató, süket duma. :D

Az állítólagos "romkocsmaértelmiség"-ieknek van választási lehetőségük.
A tefélédnek meg nincs.

Ezért uszulsz.

mgdé 2019.05.30. 10:19:59

@MAXVAL bircaman közíró:

Birca, Birca, Barbie sosem volt "ballib". Így ballib "gazdája" sem lehet.
S ezt te pontosan tudod.

Így aztán ballib "gazdája" sem lehet.

Ezek szerint ma trollkodós napod van ...

2019.05.30. 10:24:20

@Ad Dio:
ez az össztársadalmi játék része. a jobber, szélsőjobber gyerekek szülei, nagyszülei elég gyakran ballerek. ők gyurcsányra szavaznak. de nem beszélik le felmenőiket, mert hogy tudják, hogy ez a záloga annak, hogy az "libsik" ne térhessenek vissza. ez hozta létre a "centrális" erőteret. illetve az, hogy pesten van egy "ávós" "proli" réteg és ahhoz kapcsolódó értelmiségi csoport, akik nagyjából mindenben "horthyfasisztákat" látják. ez polarizálja a közéletet. az egy évszázaddal ezelőtti viták vannak újratöltve. 20. század nincs lejátszva. az lmp próbálkozott harmadik utassággal sikertelenül. most a momentum lépett erre az útra. illetve lehet, hogy rá se lépnek. fekete győr andrás legutóbb azt mondta, hogy minden további nélkül együtt tudnak működni dobrev klárával. és még az is lehet, hogy a dk képviselői is az alde frakciójába ülnek.

Minden ballib bérretteg 2019.05.30. 10:27:47

Ha az agyatlan ballib szavazók vért akarnak látni, akkor Gyurcsányra és a DK-ra szavaznak, ha pedig csak 1-2 harcos megmozdulást, akkor az MSZP-re.

A számosságuk pedig vándorol egyikből a másikba, de összességében egy fikarcnyival sincsennek többen az exkomcsik, hanem egyre kevesebben vannak.

röf 2019.05.30. 10:34:13

"A DK és a Momentum is képes volt “importálni” olyan témákat, amelyek Európa-szerte foglalkoztatják a választókat"
Feltétlenül. Európa-szerte.
Eirópai minimálbér.
Európai minimálnyugdíj.
Európai multiadó.
Egyforma szürke kabátot mindenkinek.
Szakállas nőket a címlapokra.
Imaszőnyeget a katedrálisokba.
10% alapkamatot.
100% magántulajdont.
Ejrópai egybesült államokat.
Igen, még ez hiányzik nekünk.

N. Barbie 2019.05.30. 10:38:52

@midnight coder: Nyilvan, mert csak ket part letezik, a "ballib" meg a fidesz. Ja, nem.
Ha el is fogadom, hogy a ballibeknek (ertsd MSZP, esetleg DK, tudom, megy a kinkeserves osszemosas mar egy ideje fideszeknel, hogy minden ellenzeki part amblokk a ballib, de ha kerhetem ne menjunk el ilyen propaganda iranyba) volt lehetosege eleget lopni hogy kitartson a penze par kampanyolasra, akkor is felmerul a kerdes, hogy a tobbi part mit is csinaljon? Csak azert kerdem mert szamtalanszor lattam mar, hogy irta tobb fidesznyik a meset, hogy jajmajdhafelnoegyujgeneracioakkornematolvajfideszreszavazok.
Kerdes, hogy ugyan mibol none fel? Minden kampany penzbe kerul, ha kilep az aktivista az ajton onnantol penz kell a kocsiba, vonatra, szorolapra, mindenre. Akkor hogy is lehet szazmilliardos kozpenzbol propagandazo part ellen felvenni a versenyt? Ja, sehogy.
Vagy akkor minden part meg lesz tamogatva par milliarddal, mint anno ahogy a fidesz a partszekhazmutyival?

Csak azert irom ezeket, mert erdekel, hogy egy fidesznyik szerint a realitasok talajan megis hogy nohetne fel a hon ahitott hiteles ellenzek, akikre vartok, hogy ne kelljen mar a feldiktaturat epito nagyuzemi tolvaj fideszre szavazni, mert ti annyira de annyira nem akartok rajuk szavazni, csak nincs jobb. Marmint ez a mesemonda.
Kerdes, hogy ilyen feltetelekkel realis e elvarni a felnovo uj generaciot vagy csak kifogas, hogy addig is lehessen tolvajhazugmaffiara szavazni, jol tudva, hogy irrealis alomvilag ennek letrejotte.

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 10:39:22

"Kivételesen szerintem minden bukott párt tudja mit rontott el"

Szerintem meg, ahogy ez alatt a 9 év alatt nem esett le nekik, úgy most sem esett le.

Az, hogy most Gyurcsányéknak, meg a momentumnak sikerült "erősítenie" (az idézőjel nem véletlen) az csupán az ellenzéki oldal átrendeződése, és nem a Fidesz fogyása.
Ez a irracionális diktatúrás kampánytéma alapból hitelteleníti az ellenzék kommunikációját. Ennek megfelelően az ellenzéki összefogás nem az ellenzék erősödését hozta, hanem az eddigi potentát ellenzéki erők gyengülését eredményezte. (Lásd Jobbik pl.)

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 10:47:44

@N. Barbie:

"Akkor hogy is lehet szazmilliardos kozpenzbol propagandazo part ellen felvenni a versenyt? "

Ahogy pl. a Fidesz tette 98-ban, vagy 2010-ben, úgy. Mert ott voltak az országot szétmutyizó szocik az egyik oldalon, az SZDSZ-es haverjaikkal, a közTV-ig bezárólag tulajdonolt sajtóval, és tele zsebbel, az ellenzéki oldalon meg ott volt a csóró kis fidesz.

Minden ballib bérretteg 2019.05.30. 10:55:05

@Comte de Gippaud:

Plussz a Momentum és a DK szöges ellentétei egymásnak.

A DK a napi gyűlöletkeltés melegágya, az összes és egyetlen mondanivalójuk az antifideszesség. Azaz minden rossz amit a Fidesz csinál, és a szavazóik nácik, fasiszták.

A Momentum meg azt mondja, hogy vannak dolgok amiket jól csinál a Fidesz, vannak amiket rosszul, és a Fidesz szavazókra hajtanak elsősorban.

midnight coder 2019.05.30. 10:57:45

@N. Barbie: A generáció épp felnõtt, lásd Momentum, csak mivel baloldali, így halvaszületett az is. De ha balos lennék, az biztos hogy 1000x inkább rájuk szavaztam volna, mint a DK-ra.

2019.05.30. 11:04:22

@werinter:
már kádár is próbálkozott skandináv típusú államberendezkedéssel. azzal, hogy a garzon szekrénysor, primó számítógép és junoszty téve lesz a gyerekeknek a modern kori "házi oltár". és a párt északi típusú népegyházat teremt. és ez majd integrálja a határon túli magyarokat. a párttitkárok egy része a gyerekeit egyházi elit iskolákat íratták. keresztényszocialista vonalon. és az agrárszocializmus a reformokkal (kis, közép és nagyháztáji birtokokkal) sikeres volt. a szociális piacgazdaságot az iparban megteremt gmk rendszer. és félállami külkereskedelmi vállalatok létrehoznak egy újgazdag polgári elitet. lényegében az volt a cél, hogy létrehoznak egy északias társadalmat reformszocialista alapokon. és vegyesvállalatokat hoznak létre a nyugattal. a hungaroring brit-magyar vegyesvállalatként indult. ebben részt vett a magyar autóklub, a hungarocamion, a volán tefu az ibusz, a malév, kivitelőzként az állami útépítő vállalat. és ehhez kapcsolódtak a britek. vagy mondjuk a mc-donalds magyar-amerikai vegyesvállalatként indult úgy, hogy a bábolnai állami gazdaság volt a kizárólagos beszállító. és létrejött magyar versenytársa a city grill. formálódott egy szocialista piacgazdaság. amelyik engedett a népiességnek. csepű-lapú gongyola játékban kisdobosból falusi kisbíró lett. úgy versengett zalakomár és csesztreg apraja-nagyja. a műholdas csatornák foghatók voltak a lakótelepeken a gelka hálózatán. a 80-as évek végén ezzel próbálkoztak.

csakhogy ez már akkor sem tetszett a fővárosban egy csoportosulásnak, akik faji alapon szerveződő osztályharcot hirdettek csak nem kommunista, hanem extrém liberális kapitalista irányt célozták. és ez nem skandináv típusú népjóléti rendszert célozta, hanem azt, hogy a szocik eladósítják az országot, a libsik pedig eladják. totális privatizációval pareto hatékonyság javítást hajtanak végre. és így megy végbe egy atlantista-transzatlantista modernizáció. és úgy lesz budapest világváros. és főváros "liberális" népe ez utóbbira szavaz a mai napig. a momentum is ezt támogatja. ezért bújik fekete győr andrás dobrev klára nadrágjához. ezt követeli meg tőlük az ellenzéki "lakájmédia". ugye olyan is van. ha nem ezt teszik, akkor az lmp-hez hasonlóan kegyvesztetté válnak.

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 11:04:29

@Én de genere Mi:

"Az állítólagos "romkocsmaértelmiség"-ieknek van választási lehetőségük.
A tefélédnek meg nincs."

Hmm..... Egy esetleges jövőbeni ellenzéki összefogás esetén is ?

Amúgy nekünk jobboldaliaknak tényleg nincs. A jobbik már kinyírta magát és a hitelességét, esetleg talán a Mi hazánk jöhet képbe.
A cél mindenképpen az, hogy ezt a tehetségtelen, a pragmatizmust teljesen nélkülöző, lózungok, és szlogenek mentén politizáló ballib ellenzéket ameddig lehet távol tartsuk (mi szavazók) a kormányzás lehetőségétől.

Kivlov 2019.05.30. 11:06:11

"De miért van szükség kevesebb pártra az ellenzéki oldalon? Miért ne virágozhatna száz virág? Azért, mert még így is túlzsúfolt az ellenzék"

A baloldalon az. És nemcsak az ellenzék, hanem általában véve. Az összes párt balos.
Nincs egy klasszik jobboldali gazdaságpolitikára alapozó párt sem a kínálatban. Mondjuk egy olyan országban, ahol az Államtól várja a nép a mannát meg a segítséget, nem is lesz. Max. majd ha felnőtté válik a nép...

2019.05.30. 11:13:33

@Minden ballib bérretteg:
azonnali.hu/cikk/20190528_nem-zavarja-a-momentumot-ha-gyurcsanyekkal-egy-frakcioban-kell-ulniuk

A Momentum pártelnökét, Fekete-Győr Andrást is megkérdeztük róla, hogy ha esetleg egy padsorba kerülnének a Demokratikus Koalícióval, akkor félre tudnák-e tenni azt, hogy nem is olyan régen még egyértelműen kijelentette, hogy Gyurcsánynak el kéne takarodnia a közéletből:
„Az Európai Parlamentben Dobrev Klára és további három DK-s képviselő fog dolgozni. Szerintem ők kiváló kampányt csináltak, több vitán is részt vettünk velük. Le a kalappal a kampányuk előtt, együtt fogunk velük tudni működni az Európai Parlamentben.”

a momentumosok egy része lehet, hogy úgy gondolja, hogy valamiféle harmadik utasságot képviselnek, mint a momentum. schiffer andrás is úgy képzelte aztán kiderült, hogy a pártja nem ezt gondolja. a momentum esetén úgy tűnik fordított a helyzet. a tagság többsége lehet, hogy harmad utas, de a pártvezetés egyáltalán nem úgy tűnik. ők lényegében az mszp-szdsz új generációjának tűnnek.

ulpius66 2019.05.30. 11:18:32

@N. Barbie:

Nagyorrú Barbi!

Aki NEM SZAVAZOTT, ANNAK POFÁJA LAPOS!!!!!!!!!!

N. Barbie 2019.05.30. 11:31:36

@Comte de Gippaud: "Ahogy pl. a Fidesz tette 98-ban, vagy 2010-ben, úgy. Mert ott voltak az országot szétmutyizó szocik az egyik oldalon, az SZDSZ-es haverjaikkal, a közTV-ig bezárólag tulajdonolt sajtóval, és tele zsebbel, az ellenzéki oldalon meg ott volt a csóró kis fidesz. "

Igen, ismerem ezt a nepmesei motivumokkal gazdagon diszitett fideszes urban legendet.
Alapbol, a maihoz kepest a fair valasztasok mintapeldai voltak azok a valasztasok, ahol az ellenzeknek egyaltalan eselye volt nyerni. Ma nincs ilyen, igy ertelme se sok van osszehasonlitani valoban demokratikus es fair valasztasokat a mai cirkusszal.
Mondtam, a realitasok es a valosag talajan alljunk, ha elkezded a szokasos fideszes kakaszetkenegetest, hogy jajdeaszocikalattisilyenmediatulsulyvoltakormanypartoknak akkor mar alapbol hazudsz es nincs ertelme folytatni. Ugye nem kell sorolnom a kamudat cafolo tenyeket? A ballibek alatt is tobb evente egyszer 5 percre hivtak meg a kozTVbe barmilyen ellenzeki politikust? Nem. Es ha mar "koz"TV, abban az idoben is olyan szinvonala volt, mint ma, hogy lenyegeben az utolso fidesz lakajsajto (ertsd nagyuzemi hazudozo) bulvarhireket vettek at? Nem.
(felreeertes ne essek, minden kormany alatt a kozmedia egy kicsit elfogult volt az aktualis kormany irant, de ez az egyoldalu, lenyegeben a kormany kritika nelkuli propagandamediajava fajulas, mint ami most van, na ilyen nem volt. Aki mast mond, tudatosan hazudik)
A ballibek is kozpenzszazmillardokbol plakatoltak tele hazudozassal a kormanyzasuk alatti 8 evben folyamatosan az orszagot? Nem.
Visszaelve parlamenti tobbsegukkel atirtak a valasztasi torvenyt a sajat javukra? Nem.
Felvasaroltak kozpenzbol a media szinte egeszet? Nem.
A sor estig folytathato. Tenyleg mindig el kell ezeket ismetelni minden fidesznyiknek, csak mert szandekosan ertetlenkedtek?

N. Barbie 2019.05.30. 11:34:21

@ulpius66: Majd akkor ugass, ha en is kaptam olyan lehetosegeket a valasztasi jogom ervenyesitesere, mint te, vagy a tuti fidesz szavazo kettos allampolgarok. Addig meg elmehetsz anyadba.
Jol nezunk ki, hogy egy ostoba fidesznyik keri rajtam szamon a nem szavazast, az, akinek a partja szandekosan neheziti meg a kulfoldon dolgozok szavazasat.

N. Barbie 2019.05.30. 11:39:12

@Comte de Gippaud: "A jobbik már kinyírta magát és a hitelességét, esetleg talán a Mi hazánk jöhet képbe. "

Hanyszor mondjam, ne a propagandat, hanem a valosagot.
Kinyirta magat. Igen. Ok magukat. Es nem volt ennek semmi koze inkabb ahhoz, hogy 9 eve folyamatosan hazudozik roluk a fideszpropaganda, szarra buntettette oket viktor, igy nem tudtak lenyegeben semmit kampanyolni, vagy hogy a fidesz felvasarolt par kilepot a partbol es penzt nem sajnalva tolja oket (gy.k. ez a mi tanyank).
Tehat ismetlem, a valosagot leszel szives, nem a fideszpropagandat.

mgdé 2019.05.30. 11:48:34

@MAXVAL bircaman közíró:

Szerintem meg Barbie jobban tudja mint te. :P
Úgyhogy nincs mit tisztázni a "ballibekkel".

ulpius66 2019.05.30. 11:48:50

Nagyorrú Barbi!

Ha szavazhattál volna, akkor kire szavaztál volna?

S. Baldrick 2019.05.30. 11:51:52

@Quercus Maximus: " Magyarországon demokrácia van, minden híresztelés ellenére."

Szerintem nevezzük inkább szovjet típusú demokráciának.

ulpius66 2019.05.30. 11:51:56

Nagyorrú Barbi!

index.hu

"Lendvai Ildikó: Mi legyen veled, MSZP?"

Jó olvasgatást!

ulpius66 2019.05.30. 11:54:05

@S. Baldrick:

Bal Drick!

A KURVA ÉLETBE!

JEGYEZZÉTEK MÁN EGYSZER, S MINDENKORRA!

HA A BALLIBSIK VANNAK HATALMON, AZ DEMOKRÁCIA, HA A BALLIBSIK VANNAK ELLENZÉKBEN, AKKOR AZ NETTÓ FASIZMUS!

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 11:57:31

@N. Barbie:

"Visszaelve parlamenti tobbsegukkel atirtak a valasztasi torvenyt a sajat javukra?"

Ja. Pl. a csepeli két választókerületből (ami a szociknak lejtett de q.vára) csináltak egyet.
Felháborító ! Maradjunk abban, hogy ha le akarták volna cserélni a kormányt a választók, ahogy azt megtették 2010 ben, úgy megtehették volna az utóbbi két ciklusban is.

mgdé 2019.05.30. 12:02:25

@Comte de Gippaud:

Az alap hsz szerzője csalódott, harcos kádárista. De bizony még az is lehet, hogy leginkább nemzeti-rákosista.
Ő is kényszerből fideszszavazó mint - ezek szerint - te is, csak épp nagyon más indíttatásból, lévén ő egy végül a Fidesznél kikötött vadbalos.

ulpius66 2019.05.30. 12:05:26

Nagyorrú Barbi!

Ha mán ez a fasiszta Orbán elvette a szavazati jogodat, akkor legalább azt áruld el, addig amíg szavazhattál, kire savaztál?
(remélem addig sem a Fideszre savaztál.....)

ulpius66 2019.05.30. 12:08:36

@Én de genere Mi:

Degenerált!

... és azt akkor még ki is hagytam, hoDy AKI A FIDESZRE SZAVAZ, AZ ÉSZNÉLKÜLI BUNKÓ EGYBITES BIRKA, AKI A BALLIBSIKRE SAVAZ AZ MINDEGYIK HÁROM DIPLOMÁVAL RENDELKEZŐ, KÉT NYELVEN BESZÉLŐ FELVILÁGOSULT ÉRTELMISÉGI!

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 12:11:42

@N. Barbie:

"Es nem volt ennek semmi koze inkabb ahhoz, hogy 9 eve folyamatosan hazudozik roluk a fideszpropaganda,"

Figyu, a jobbikot 2 dolog tette taccsra.

-A kezdeti antiszemita attitüdjük, ami magyarországon, ahol a lakosság 10%-a érintett bevallottan, (be nem vallottan szerintem van az 20% is) szóval ez, ill. a magyar emberek idegenkedése a szélsőségektől eleve behatárolta a szavazó bázisuk nagyságát.

-A másik, meg furcsa módon, az utóbbi időben történő hátraarc, amit végrehajtottak, mivel ez nem hozott (az előéletüket tekintve érthető okokból) újabb szavazókat nekik, a régiek meg lemorzsolódtak.

A Fidesznek, még ha 1000-el tolta is a befeketítést nem sok szerepe volt ebben, a szavazóbázisuk az antiszemitázás miatt éppen hogy nem hagyta volna ott őket.
Elintézték ők saját magukat. A Mi Hazánk létrejötte teljesen logikus következmény volt.
Én már régen is azt mondtam, a Jobbik, első hibázása az antiszemita megnyilvánulásoknak köszönhető. Innentől szépen belekerültek egy magas falakkal körbevett zárt politikai kategóriába, aminek voltak egyrészről előnyei, (stabil, és aktív szavazói bázis) másrészről hátrányai, (minimális esély a szavazóbázis bővítésére).

ulpius66 2019.05.30. 12:11:42

Kedves ballibsi elvtársak!

... és akkor az még ki is maradt, hogy a Fidesz elcsalta a választásokat, aki otthon maradt az a ballibsikre savazott volna, ha elment volna választani.

TEHÁT IGAZÁBÓL A BALLIBSIK NYERTÉK A VÁLASZTÁSOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 12:20:44

@ulpius66:

"... és azt akkor még ki is hagytam, hoDy AKI A FIDESZRE SZAVAZ, AZ ÉSZNÉLKÜLI BUNKÓ EGYBITES BIRKA, AKI A BALLIBSIKRE SAVAZ AZ MINDEGYIK HÁROM DIPLOMÁVAL RENDELKEZŐ, KÉT NYELVEN BESZÉLŐ FELVILÁGOSULT ÉRTELMISÉGI!"

Ja.
A ballibsik kis híján taccsra vágták az országot, de balf.sz aki nem rájuk szavaz.
De mi nem érhetünk fel azokba az intellektuális magasságokba, ahonnan ezt át lehetne látni.
Ééértem........
Ja, nem.

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 12:24:17

@ulpius66:

"TEHÁT IGAZÁBÓL A BALLIBSIK NYERTÉK A VÁLASZTÁSOKAT!!!!!!!!!!!!!!!!"

Zorbándiktátor meg monnyon le. :)))

mgdé 2019.05.30. 12:34:36

@ulpius66:

Kicsike öcsike, akkor keress valami definíciót a Fideszre sem és a ballibsikre sem szavazókra is.

(Nahát, hogy magadra vetted az erdészruhát! :DDD)

Ténymegállapítás:
A marslakók gerinc nélküli élőlények.

szamaritánus 2019.05.30. 13:07:19

@N. Barbie: te mentel ki ajroert gurizni, gurizz a komcsijaidert is

N. Barbie 2019.05.30. 13:41:03

@Comte de Gippaud: Tehat akkor ahogy gondoltam, azt mondod, hogy a kormanypropaganda 9 eve folyo hazudozasainak, a szarra birsagoltatasuknak meg egyeb, csupa mintademokraciara jellemzo dolgoknak aztan semmi de semmi hatasa nem volt. Aham. Ok.
Ujra kerem, a realitasokat, ne a fideszpropagandat.

A ket pontod ettol fuggetlen. Az elso teljesen helyes.
Egy szeljobb partnak az ideologiajabol fakadoan elegge limitalt a szavazobazisa. Barmit csinalnak, nem erhettek volna el kb. 20-25%-nal tobbet. Ebbe bele lehetett volna torodni es elfogadni az orok ellenzeki statuszt, ok nem fogadtak el. Ezert volt a szelrol elmozdulas. Ezt a fideszpropaganda ugy talalja, hogy hiteltelenedtek, szembementek az addigi programjukkal stb stb.
Mondjuk igazan aranyos, mikor ezt az anno vadlibsi fidesz mediakanalisa mantrazza.
Szoval semmi hatraarc nem volt, nemileg igazodtak a mai kor elvarasaihoz, lenyesegettek az ilyen novakemoke fele vallalhatatlan bohocokat.
Nyilvan a fidesznek ez nem tetszett, igy kezdte is roluk a propagandahazugsagokat, mert nekik az a jo, ha van sok kisebb part, mint egy olyan amelyik valodi konkurencia meretuve nohet.

N. Barbie 2019.05.30. 13:42:48

@szamaritánus: Bar tudnam mirol beszelsz. Ja, hogy ertelmes gondolatra nem futja, igy jon a felsoros beugatas, ertem.

ulpius66 2019.05.30. 13:45:00

@N. Barbie:

Nagyorrú Barbi!

Te mit pofázol bele a nagyok dolgába?

Menj szépen vissza mosogatni valamelyik Észak-Angliai éjszakai lebujba, az a te világod!

N. Barbie 2019.05.30. 13:51:49

@ulpius66: Micsoda meglepetes, amikor elfogyott a sosevolt erve az atlaghulyefidesznyiknek, akkor jon a szemelyeskedes. Igazi jo ostoba hulyeje vagy te viktorodnak, az ilyen agyhalottakat imadja o a legjobban. :)
Amugy igy szerenyen te lennel egyike a nagyoknak vagy mi? Na ne nevettesd ki magad, nalad meg birka is ertelmesebb egy kicsit, pedig hat, hogy is fogalmazzak, o se a legelesebb kes a fiokban. :)

ulpius66 2019.05.30. 14:01:03

@N. Barbie:

Kedves Nagyorrú Barbi!

Aztán te ottan a távoli Angolországban honnan veszed az infókat a hazai állapotokról????

Bármibe le merem fogadni, hogy kizárólagos hírforrásaid a ballibsi portálok, és ballibsi blogok!

MEGNYUGTATLAK!

EZEK AZ OLDALAK TÉNYLEG HŰEN LEÍRJÁK A MAGYAR HELYZETET!
(na jó, ez vicc volt......)

midnight coder 2019.05.30. 14:09:13

@N. Barbie: "Alapbol, a maihoz kepest a fair valasztasok mintapeldai voltak azok a valasztasok, ahol az ellenzeknek egyaltalan eselye volt nyerni. Ma nincs ilyen, igy ertelme se sok van osszehasonlitani valoban demokratikus es fair valasztasokat a mai cirkusszal."

Hogy a fenébe ne lenne. Az országgyûlési választásokon 50% fölött szerzett szavazatokat az ellenzék. Az már az õ egyéni szociális problémájuk, hogy a tûznek és a víznek kellett volna koalíciót kötnie, illetve hogy olyan az ellenzék amilyen. Ha anno Fletó a puccs után nem kezd el osztogatásokba és hozza vissza a szarból a kormányzást trükkök százaival akkor nyernek ugyan 2006-ban Orbánék, de utána nem válik szitokszóvá a baloldal. Ha a bukása után nem veri szét az MSZP-t és csinál magának külön DK-t, akkor ma legalább kívülrõl egységesnek látszanának. Orbánékat ma nem azért nehezebb legyõzni, mert az õ oldalukon változtak különösebben a dolgok, hanem azért mert az ellenzék van olyan állapotban, amilyenben. Persze ezt valamelyik pártnak elkötelezõdve elég nehéz lehet beismerni, de ez van. A Horn-féle 98-as MSZP simán szarrá verné a mai Orbánékat. Csak az már nincs.

midnight coder 2019.05.30. 14:21:43

@uniót erdéllyel: "már kádár is próbálkozott skandináv típusú államberendezkedéssel. azzal, hogy a garzon szekrénysor, primó számítógép és junoszty téve lesz a gyerekeknek a modern kori "házi oltár"

OFF
Apróbb szépséghiba, hogy a Primo már a születésekor is sok évvel volt lemaradva az aktuális technológiától, ráadásul eléggé hajmeresztõ megoldásokkal (Pl. kapacitív billentyûzet). A késõbbi változat, a pro primo már 8 bites gépnek egész jó lett volna, de addigra már a 8 bites gépek kora is kezdett leáldozni, és a cucc csak prototípus formájában jelent meg. Ráadásul akkorra már volt TVC is, ami az enterprise 128 korai prototípusának volt a klónja (a Primo pedig a HT-1080Z szoftverét örökölte, ami a COCO nevû TRS80 klónnak volt a klónja, de mivel a hardver teljesen más volt, szegény primo eléggé küzdött a szoftverhiánnyal is).
/OFF

A gengszterváltás még csak véletlenül sem a pesti értelmiség ötlete volt. Igazából a Gorbacsov-féle reformkommunisták kezdték átlátni, hogy érik a szovjet 56, és ezért jött a glasznoszty és a peresztrojka és a rendszer békés leépítése, a hatalom átmentésével. És ennek voltunk mi egy állomása. Itt tesztelték, hogy milyen hatásfokkal megy az átmentés. A folyamat már 86-ban megindult, és teljes sikerrel zárult - a szocik elsõ körben ugyan kikerültek a hatalomból, de a második körben simán visszaszavazta õket a nép. Csak közben az események begyorsultak, és máshol már nem ment ilyen simán és gördülékenyen az átmentés. Ezért is állunk mi a legszarabbul a visegrádi négyek közül.

2019.05.30. 14:31:19

@N. Barbie:
végül is az ellenzéki médiát két egyenként 20-25 milliárdos tőkealap támogatja, mint a soros alapítvány és vele együttműködő bertelsmann. a "liberálisok" a valós politikai támogatottságukhoz képest jelentősen túlreprezentáltak. a közvéleménykutatók jelezték a dk előre törését az mszp ellenében. és az ellenzéki "lakájmédia" (olyan is van, nem csak kormánypárti) büntette az lmp-t és beállt a momentum mögé. őket sem a programjuk, a politikai elképzeléseik, hanem média hájp, hiszti emelte a magasba. ahogyan a rendszerváltás után lényegében az összes párt a médiaháború (ami tkp. egy modern kori vallásháború) aktuális győztese, vagy vesztese. most a fidesz került fölénybe, de amikor a média 80%-ban fidesz ellenes volt, akkor az vajon miért nem zavart? amikor köztévé politikai műsorai ki voltak szervezve a gyárfás vezette naptévébe, akkor közszolgálati volt? a rendszerváltás után nem nagyon van olyan médium, ahol ne lett volna egyoldalú tájékoztatás. ez sem 2010 óta van így, hanem korábbra datálódik. 1990 óta így van, vagy inkább 1910 óta.

inteligencs elenzeki 2019.05.30. 14:40:25

" A Horn-féle 98-as MSZP simán szarrá verné a mai Orbánékat."

A 98-as MSZP-t az a néhány nemzedék tartotta életben, akik a Kádári korszakban nőttek fel, és az Antall kormánytól várt és meg nem kapott osztrák életszínvonal megvalósulásában csalódtak.
Így jött vissza a Kádári nosztalgia, a deklaráltan MSZMP utódpártjával, és Hornékkal. (Volt szakszervezeti bizalmi nyuggerek, párttagok, özemi f.szomtudja kik stb). A hagyományos szoci területek jellemzően ilyen populációból állnak össze . (bányász városok, Pécs, Miskolc, Pesten Angyalföld, Csepel stb.)
Szóval ebből a néhány nemzedékből legfeljebb csak egy aktív már, mint választói réteg. A "munkásőrök" száma mostanra erősen megcsappant .
Azt nem állítom, hogy a98-as MSZP garnitúra most nem szerepelt volna valamivel jobban, mint a mostani MSZP, de hogy szarrá verné Orbánékat, az erős túlzás. Nekik sem lenne nagyobb bázisuk ugyanis.

konrada 2019.05.30. 14:41:44

@ulpius66:
...szavazati jogát csak a börtönviselteknek mellékbüntetésül, és a gondnokság alatt állóktól veszik el.
...de nem a zorbán óta, hanem már sokkal régebben.

Ha Barbie-től elvették, akkor ennek ezek közül lehet oka.

...szóval tőle nem vették el, de mivel magyarországi lakcímre van bejelentve, így csak személyesen megjelenve az átjelentkezési választási körben szavazhat, és mivel az a választókör - külföldi tartozkodás esetén akár messze is lehet az ottani ideiglenes tartózkodási helyétől, ez valóban elég komoly akadály lehet.

... azt meg, hogy nem szavazhat levélben állandó magyarországi lakosként külföldön tartózkodása során, köszönje meg Gyurcsánynak, illetve az ellenzéknek, akiknek tiltakozása miatt nem lehet előzetes regisztrációval levélben szavazni:
index.hu/belfold/2012/11/19/elolanccal_tiltakoznak_a_regisztracio_ellen/

...szóval így járt. Lehet fideszezni, de ebben speciel pont fordítva: azért, mert nem nyomták át erőből, hanem elfogadták az ellenzéki vétót...

N. Barbie 2019.05.30. 14:47:16

@ulpius66: Kizarolagos hirforrasaim azok a portalok, akik nem vesztik szazszamra a sajtopereket a hazudozasaik miatt. Tehat nem a fidesz propagandakanalis.
De ha tudsz hiteles fideszes mediat azt is szivesen olvasgatnam, csak mond melyik az, mert en egyrol se tudok.

ulpius66 2019.05.30. 14:50:08

@konrada:

Köszi!

Nagyorrú Barbi!

Akkor ki vette el a savazati jogodat?
(mindezt persze csak akkor kérdem, ha tudsz olvasni, és fel is fogod amit olvasol....)

2019.05.30. 14:52:47

@midnight coder:
faipar.hu//uploads/images/cikkek/2014/butordesign/20140211_butor_05reka.jpg
www.retronom.hu/files/images/kepek/98/1985_primo.preview.jpg
kádárék skandináv társadalmi kísérletét a nyugat kaszálta el. egyrészt a cocom lista. a szocialista táborba nyugatról nem lehetett behozni high tech alkatrészeket. magyarország sem volt kivétel. és budapesten az úgynevett "liberális" értelmiség nagy része nem szociális piacgazdaságot akar, hanem amerikanizmust.

ulpius66 2019.05.30. 14:53:54

@N. Barbie:

Nagyorrú Barbi!

Kérdéseiddel NE HÚZZ BELE A CSŐBE!

HISZEN MINDANNYIAN JÓL TUGGYUK, "HITELES FIDESZES MÉDIA" AZ NINCS!!!!!!

AMI HITELES, ÉS MÉDIA AZ CSAK BALLIBSI LEHET!
(kicsit persze segítek: amit a ballibsi médiumok okádanak, annak az ellenkezője az igaz....)

2019.05.30. 14:57:38

@N. Barbie:
propaganda és ellenpropaganda van. aki nem él magyarországon annak fogalma nincs, hogy mi történik. felteszem már bácsfi diánától is rettegtél. az ensz közgyűlést nem hívták össze, de majdnem. a náci veszély miatt. ami ebből állt.
www.ejfelkapitany.hu/diana.jpg

N. Barbie 2019.05.30. 14:59:58

@uniót erdéllyel: "végül is az ellenzéki médiát két egyenként 20-25 milliárdos tőkealap támogatja"
Erre esetleg valami forras? Remelem hogy nem csak valami fideszpropaganda, ami tokealapok osszerteket hasonlitja tolvajfideszek konkret sokszazmilliard kozpenzkoltesehez.
Arrol nem is beszelve, hogy maganember azt tamogat a vagyonabol amit akar, ennek mi koze van ahhoz, hogy az allampart kimerithetetlen kozpenzbol kampanyol 0-24-ben 9. eve?

Igen, az is zavart, amikor a koztTV a ballib kormanyokkal volt elfogult es ok tobb feluletet kaptak, mint az ellenzeke. Ahogy a fidesz elso amokfutasa idejen meg nekik volt nagyobb szeluk.
Ismetlem, gyengebbek kedveert: valamivel tobbet. Ezt ne probald a mai totalis allampartpropagandaTV-hez hasonlitani, akik mar hirbol se ismerik a szakmaisagot, a magukra nezve amugy kotelezo szakmai kodexet es kritika nelkul veszik at a kozpenzbol fenntartott fidesz media utolso nevetseges bulvarhazudozasat is. Ez is csak egy a tipikus fideszes szarszetkenegetesi probalkozasokbol, amikor a fidesz pofatlan kozpenzbol mediafelvasarlasat es kozmediaelfoglalasat probaljatok bagatelizalni.
Feltettem a kerdeseim fentebb a haverodnak, hogy a koztv-re jellemzoek voltak e egyes dolgok a ballib kormany alatt, persze valaszt nem kaptam. Nyilvan, a napnal vilagosabb tenyeket csak megerositeni lehet, csak az kinos lenne a fideszeseknek, igy marad a nema csend meg a tereles.

2019.05.30. 15:01:11

@szepipiktor: "Amikor a bringaemelgetésre buszokkal szállítják a vidékieket a szervezett kerékpárosok vezetői és az így látható "fővárosi" tömeggel követelik a jogaikat (minden más közlekedővel szemben)" - úristen, te mekkora kretén vagy :))) Gondolom valami hisztériás nyugdíjas balfék vagy, aki gyíkemberes konteókat gyárt a kis kőbányai paneljában. Aztán a buszokba hogy teszik be a sok bringát észkombájn? Ennyit ér a többi agymenésed is balfasz.

N. Barbie 2019.05.30. 15:03:09

@ulpius66: nem kell az onsajnaltato nevetseges duma. Nevezz meg csak 1-et a fideszes mediak kozul, akik nem vesztik futoszalagon a sajtopereket.
Csak 1-et, ha olyan hitelesek, mint ahogy eloadod, akkor gondolom nem nagy keres, ugye?
Majd utana sajnaltasd a maffiad meg obegassal a csunya ballib mediarol.

N. Barbie 2019.05.30. 15:08:22

@uniót erdéllyel: "propaganda és ellenpropaganda van. aki nem él magyarországon annak fogalma nincs, hogy mi történik"

Nyilvan, fogalmam se lehet, hiszen 1422-ot irunk es postagalambokkal kommunikalunk, ja , nem. Na hagyjuk is szerintem.

Igen megvan diacska, en nem rettegtem tole, inkabb nagyokat rohogtem rajta.

Azt egyebkent latom, hogy a naciveszellyel riogatas a maniad. Valo igaz, a ballib ervelesi hiba sokszor nyilvanult meg abban, hogy kinos kerdesekre egy kiados nacizas volt csak a valasz.
Namost azt mond meg nekem, hogy mennyivel is jobb vagy egyaltalan mitol jobb a mindenkire, aki nekunk nem tetszik rasutni a naci belyeget annal, mint ami most van, hogy mindenki aki nem fidesz, az hazaarulo, nem is Magyar, sorosberenc szarhazi migrisimogato stb. stb. Hmmm?

Buchhalter 2019.05.30. 15:21:47

@midnight coder: annyi hülyeséget hordasz össze ,hogy az hihetetlen! Románia kurvára szar minden szempontból.Az ugye nem esik le a Fidesz utálatod alatt,hogy onnan 4 millió ember lépett le és arányaiban még kevesebb gyerek születik mint nálunk.Szlovákiában a maffia százakat ölt meg és ásott el a szociális ellátó rendszere szintén kurva szar.Bulgária : tengerparton kívül szinte mindenhol megállt az idő. Soroljam ég? Ja Olaszország,Spanyolország,Portugália és Görögország átlag 10-12 % munkanélküliséggel küszködik. Talán a Csehek jöttek ki jól a rendszerváltásból és az Eus tagságból meg persze az EU kemény magja az újonnan belépők kárára ( silány termékek elárasztása és a friss csatlakozók nemzeti iparának szétverése privatizáció név alatt) Nem is tudom a privatizáció alatt nem az agyon bálványozott liberál haverjaid voltak tűz közelben?

N. Barbie 2019.05.30. 15:24:22

@konrada: @ulpius66:
Es ki mondta, hogy elvettek a szavazati jogom? Mert en biztos nem.

"azt meg, hogy nem szavazhat levélben állandó magyarországi lakosként külföldön tartózkodása során, köszönje meg Gyurcsánynak, illetve az ellenzéknek, akiknek tiltakozása miatt nem lehet előzetes regisztrációval levélben szavazni:"

Hat persze, rogton gondoltam, hogy errol is a 9 eve levaltott gyurcsi tehet, mert viki majd beszart par ezer DK-s nyuggertol, aha. Na ne vicceljunk mar. Igaz, hogy azota a fidesz szepen megadta a MO-n soha nem lako kettos allampolgaroknak a konnyu levelszavazast (jaaaaa, hogy azok 99%-a fideszes, biztos tok veletlen, hogy ok kenyelmesen szavazhatnak), nekik nem kell a bukaresti vagy pozsonyi Magyar nagykovetsegre elmenniuk, nem szamit, a kulfoldon dolgozok szivatasa akkor is gyurcsi hibaja.
Na szoval ha kerhetem ezeket ne, egy szint ala meg ti fideszesek se menjetek mar le.

Ezzel szemben a valosag az, hogy az elozetes regisztraciot az AB kaszalta el.
Azt persze mar nem irta kedves konrada elvtars, hogy a fidesz azt is akarta (2012-korul, az internet fenykoraban, teszem hozza), hogy az elozetes regisztraciot kizarolag szemelyesen az illetekes jegyzonel lehessen megtenni. Neten, vagy levelben, aaaa, dehogy.

"Lehet fideszezni, de ebben speciel pont fordítva: azért, mert nem nyomták át erőből, hanem elfogadták az ellenzéki vétót..."

Tehat a fideszmentegeto hazudozasokkal ellentetben a valosag az, hogy az AB kaszalta el a valasztasi torveny tobb pontjat, es nem pedig mint mar irtam, par ezer DK-s nyuggertol fosta ossze magat viki.
Na nem azert mintha az eloz.reg valami jolly joker lett volna, es ha bevezetik akkor maris levelben szavazhattam volna. Szoval tereles lvl 1000000

2019.05.30. 15:45:14

@N. Barbie:
kétféle balliberális társadalomkép van. az egyik az északi típusú társadalom, a skandináv minta és a másik az amerikai demokrata párti, a soros típusú nyílt társadalom. előbbihez helyi termelő vállalatok kellenek, utóbbihoz külső gyarmatok. magyarországon egyikhez sem adottak a feltételek. a rendszerváltás után lett volna esély szociális piacgazdaságra áttérni. maguk a skandinávok is feladják a saját társadalmi eszményképüket és áttérnek a soros félére.

N. Barbie 2019.05.30. 15:56:26

@uniót erdéllyel: Remek, es ez melyik hozzaszolasomhoz is kapcsolodik?

2019.05.30. 16:22:03

@N. Barbie:
feltételezetem, hogy a kétféle balliberális világképet kevered össze. de ezek szerint nem. attól vagy beszarva, hogy jön az orbán "sátán" és kiszorítja a szegény kis soros alapítványt, és szegény kis bertelsmann-t. akik ugye orbán ellenesek. az nem tűnt fel mondjuk, hogy az o1g mém a a comedy central logójából készült.
hu.wikipedia.org/wiki/O1G
en.wikipedia.org/wiki/Comedy_Central_(Hungarian_TV_channel)
a new york-i viacom elindította a heti hetes helyett dörgést villám gézával. nem lehet azt mondani, hogy az ellenzékben a szegény kis liberálisok nem rendelkeznek média támogatókkal. dehogy nem. a valós társadalmi támogatásukhoz brutálisan túlreprezentáltak. ez a hájp hozta fel a momentumot. ők lennének az új szdsz. a korábbi képviselők, főhivatalnokok gyerekei. a "független" euronews szerint fekete győr andrás 2018-ban az év emberének jelölte. mi a francra vannak ezek a díjak alapozva? a "független" euronews 2019-ben ugyanezt a díjat juncker-nek ítélte oda, aki európa jelcinje. felteszem ezek a "hiteles" források, a hvg és társaik.

N. Barbie 2019.05.30. 16:24:51

@Én de genere Mi: "Birca, Birca, Barbie sosem volt "ballib". Így ballib "gazdája" sem lehet.
S ezt te pontosan tudod.

Így aztán ballib "gazdája" sem lehet.
"

Hogyne tudna, tuti, hogy emlekszik ra, hogy ugy otezerszer voltam en mar lenacizva az evek alatt. Csak a "vitakeszsege" (ertsd a szellemi szinvonala) kimerul a ballibezesben meg sorosozasban minden alkalommal, amikor tenyekkel, ervekkel, adatokkal nem tudja cafolni a vitapartnere allitasait. Tehat lenyegeben mindig.

N. Barbie 2019.05.30. 16:28:33

@uniót erdéllyel: Most akkor azt suketeled, hogy meg van nem fideszlakajmedia, igy minden rendben van, az egyik part nyugodtan felvasarolhatja kozpenzbol a media majdnem egeszet, nincs vele problema, ettol meg a valasztasok fair-ek, demokracia van, minden partnak ugyanannyi eselye van.
Mert az en olvasatomban ezt jelenti a suket dumad, de biztos tevedek, mert ennyire ostoba meg egy fidesznyik se lehet, hogy ezeket el is higyje.

mgdé 2019.05.30. 16:53:09

@N. Barbie:

Birca, bár sokszor végletesen berögzült gondolati sémái vannak, nem hülye, csak
a) trollkodik
b) hite szerint szent_aknamunkáját végzi az "ellenséggel" szemben.

De igen, időnként mindenki jobban járna, még ő is, ha inkább valóban_hülye lenne. :)

mgdé 2019.05.30. 17:00:34

@Buchhalter:

Ha már, akkor a cseheken kívül a szlovénok, a baltiak (lévén nekik a Szu-ban lét az összehasonlítási alap),
de valószínűleg még a lengyelek is.

De abban igazad van, hogy m coder-t ütni kell. ;)

2019.05.30. 17:22:06

@N. Barbie:
a kereskedelmi tévék reklámpénze is közösségi pénz. amikor a fidesznek 40% volt a támogatottsága, akkor ők sem kapták meg a politikai műsorok 40%-át hanem ezek a "független" szerkesztőségek 100%-ban orbán gyűlölők voltak. a politika műsorok iránt érdeklődők 40%-ban a fidesz adta. és 0% volt a részesedésük a programigazgatói, szerkesztőségvezetői helyeken. és azt mondták, hogy ez "piac". az az oldal nyer, aki több pénzt gründol és felvásárolja a másikat. ez sem 2010-ben kezdődött.

mgdé 2019.05.31. 00:19:07

@Quercus Maximus:

Ekkora dupla szó-fosást! :DD

Mennyit fizetnek érte?

S rubelben vagy forintban kapod?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.31. 05:56:06

@Én de genere Mi:

Tiltakozom. Igenis hülye vagyok. Legalábbis a szó liberális értelmében,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.31. 05:57:53

@Én de genere Mi:

Elfelejted, hogy a Jobbikkal együtt sikeresen néppártosodott, magyarul: ballibásodott.

N. Barbie 2019.05.31. 10:25:11

@uniót erdéllyel: Latom az alap problemat sem erted, nem csodalom fidesznyikkent.
A kerTV reklambevetele cegektol jon vagy a tulaj finanszirozza (kiveve a kozpenzbol felvasarolt es kozpenzbol kitartott TV2-ot), az csinal vele a TV amit akar, azt ad vagy nem ad le, amit akar. Ha a torvenyeknek megfelel (a TV2-ot meg a "koz"TV-t mar ez sem erdekli), onnantol senkinek semmi koze hozza, hogy mit csinal.

Ellenben a kozpenzbol (segitek: mindenki kozpenzebol, a nem fideszre szavazokebol is) mukodtetett koztv-nek kutya kotelessege lenne hitelesen, nem elfogultan stb. tajekoztatni, nem pedig a kormanypart propagandamediajava valni.

Hasonlo modon igaz ez a tobbi mediara is. Ha az allampart a haverok utjan felvasaroltatja a media donto tobbseget, majd allami reklamokbol kitartja (piaci alapon masnap tonkremenne mind), na onnantol lesznek szivesek az allampart fanjai nagyokat kussolni a demokraciarol, szabad, egyenlo valasztasokrol, egyenlo lehetosegekrol meg hasonlokrol.

Orulok, hogy segithettem.

N. Barbie 2019.05.31. 10:26:57

@Quercus Maximus: Igazan meghato mese, kar, hogy koze nincs a valosaghoz, csak a fidesznyik propaganda mesemondak egymasra fuzese.

N. Barbie 2019.05.31. 10:29:41

@Én de genere Mi: De, szegenykem merhetetlenul ostoba. Akinek mindenre, de szo szerint mindenre annyi a valasza, hogy ballibsorosmigri, az mar bocs, de nalam a legalja unintelligens fajanko.
Majd ha bizonyitja, hogy ezeken kivul mast is tud, nem csak fel soros okoskodasokat nyomni az elobb emlitett 3 szo varialasaval, akkor majd elgondolkozok, hogy valoban annyira ostoba e. Jelen allas szerint igen.

2019.05.31. 12:28:54

@N. Barbie:
reklámpénz is közösségi pénz. és amikor annak felét fidesz szavazók fizették, akkor sváby andrás és az ellenzéki rezsimszolgák azt mondták, hogy ők majd fidesz ellenes, orbán gyűlölő műsorokra költik. mert így döntöttek az igazgatótanácsok, így döntött a libsi lakájmédia. ez esetben ugye nem zavart, hogy a népesség felének akaratát mellőzték mondván, hogy a piac a szokásos üzletmenetben többségi alapon diktál. mert közvetlen a cégektől érkezik a pénz és nem a lakosságtól. és azt az igazgatótanácsok képviselik.

na pont így érvel a fidesz. közvetlen a adópénz az államhatalomtól érkezik. most ők vannak felhatalmazva alkotmányos többséggel. tehát az 1990 óta szokásos üzletmenetben nevezik ki az igazgatótanácsot, a felügyelőbizottságot. ahogyan az mdf-szdsz paktum, vagy az mszp-szdsz kormányok idején. csak most az szdsz van mellőzve és verik a seggüket, hogy kitört a fasizmus. amikor a fidesz volt mellőzve, akkor az volt a "liberális" "demokrácia". vagy a fidesznek, vagy az szdsz-nek (és utódpártjainak) el kell tűnnie a magyar közéletből ahhoz, hogy magyar közéletbe visszatérjen a normalitás.

N. Barbie 2019.05.31. 12:40:16

@uniót erdéllyel: Aha, tehat ha mondjuk a Coca Cola reklamoz az RTL-nel, az kozossegi penz, nem pedig a ceg penze, amit reklamra forditott. Ertem. Te amugy normalis vagy? Johogy nem mar ennyi erovel akkor a fizetesem is kozossegi penz, amibol megvettem a kolat.

Innentol pedig teljes tevut a tobbi iromanyod is. Azt meg hiaba probalod kinkeservesen magyarazni, jo fidesznyik szokas szerint, hogy a media a fidesz elott is ugyanigy mukodott, ugyanigy felvasarolta egy part es kozpenzzel kitomte, ez kamu, ordas hazugsag.

2019.05.31. 13:06:18

@N. Barbie:
a fidesz úgy szerezte a média portfoliójának egy részét, hogy horn gyula gyűlölte az szsdsz-t, akivel kényszerből kellett koalícióra lépnie. úgy utálta őket, hogy azt mondta: nem esett neki jól a vasárnapi ebéd hacsak arra gondolt, hogy hétfőn koalíciós egyeztetésre kell mennie. ezt tölgyessy péter visszaemlékezéséből lehet tudni. azt mondta, hogy horn egyszer az szdsz szó hallatán olyan ideges lett, hogy magára borította a kávét. horn gyula akarta azt, hogy a tv3 ne nyerjen. mert az egy az egyben az szdsz lakájmédiája volt, a libsi rezsimszolgákból állt össze. és nyert az rtl klub. hallgatólag ezt támogatta a fidesz. így félállami segédlettel valamivel nagyobb média portfólióhoz juthatott. horn számítása nem vált be, mert az szdsz az rtl klubot elfoglalta. ez a médiaháború megy a rendszerváltás óta. van egy magát "a" "szabad" sajtónak képzelő csoportosulás, ők "a" tudás, "a" civilek, stb. egy az ország nagy részén közutálatnak örvendő társaság. és velük szemben van megválasztva a fidesz. az mszp is velük szemben volt megválasztva csak ők kényszerből koalícióba léptek velük. és most azért van porondon tartva gyurcsány, hogy az szdsz ne térhessen vissza. a szoci nyuggerek is utálják a szadeszt. csak orbánt se szeretik. és megválasztják gyurcsánynét. ez blokkolja a szdsz-t. és egyébként a jobbik is ezért jött létre. ez is az össznépi játékból jött létre a centrális erőtér. szinte mindenki a szdsz-szel szemben áll. kivéve nagyjából 1-2-3-500 ezer embert. attól függően, hogy index, a bertelsmann és az rtl klub, soros alapítvány és társaik mennyi szavazót tudnak összetrombitálni. nekik van brutális média befolyásuk. miközben szinte mindenki őket utálja.

2019.05.31. 13:21:09

@N. Barbie:
az adóforintok elköltéséről az állam többségi alapon rendelkezik. nem a lakosság, hanem az államhatalom. az adófizetők 50%-a nem ilyen közmédiát szeretne. csakhogy nagyjából 50% egységet mutatva meg van elégedve. és ezzel ők uralják a közmédiát.

és mondhatod, hogy ez a rendszer antidemokratikus. pont annyira felel meg a választói akaratnak, mint amikor szinte az összes nagy kereskedelmi csatorna liberális volt. miközben a libsik szövetségben a komcsikkal a reklámpiac legfeljebb felét adták. 1997-2015 között a fidesz volt kiszorítva úgy, hogy a fideszesek reklámpénzéből a kertévékben fidesz ellenes műsorok készültek. mert kisebbségben maradtak az igazgatótanácsokban. és a "demokraták" azt mondták: így működik a "piac".

N. Barbie 2019.05.31. 14:14:13

@uniót erdéllyel: Ezt a zagyvasagot te Jezus Istenem.
Eloszor lenyegeben megkerdojelezed a maganvagyon letezeset aztan meg valami erthetetlen tereles szdsz-el meg persze sorossal. Sirok oreg, sirok.

Halvany kozod nincs mit beszelsz, csak kinkeservesen probalod elfogadhatova magyarazni az elfogadhatatlant.
Nyilvan valamennyire liberalis minden sokaig fentmaradni akaro TV, mert valoszinu roved uton csodbe mennenek, senki nem hirdetne naluk (marmint piaci szereplok), ha ilyen mostani fideszlakajkanalis fele marhasagokat tolnanak.
Az meg egyenesen nonszensz, hogy a "libsike" volt barmelyik TV. Ultramegamarhasag. Tudod ezt esetleg igazolni valamivel vagy csak a szokasos fidesznyik mentegetozes mikor elokerul a kozpenzbol fideszmediabirodalom epites?

Az ado elkolteset persze, hogy a mindenkori kormany intezi. Csak vannak irott es iratlan szabalyok. Peldaul hogy nem epitunk kozpenzbol mediabirodalmat. A fidesz elott ezt senki nem csinalta meg, minden erre iranyulo celozgatas szimpla hazudozas.

Aha, 97 es 2015 kozott szgeny fideszke ki volt szoritva, mindjart elsirom magam.
Az ugye megvan, hogy 98-2002 kozott az o elso amokfutasuk zajlott, es mint minden kormanyt, oket is favorizalta a kozTV?
Ne legyel szelektiv amnezias, csak kinevetteted magad.
A valaszokat a tegnapi kerdeseimre meg azota is varom.
Ha szerinted ugyanolyan volt a mediaviszony es a kozTV allapota a nem fidesz kormanyok idejen mint most, akkor valaszolj mar nekem arra, hogy akkor is evek teltek el ket ellenzeki politikus kozTV-be hivasa kozott? A kozTV akkor is kizarolag a kormanypropagandat tolta, az ellenzeket meg kizarolag a kormanymediabol vett szemenszedett bulvarhazugsagokkal jelenitettek meg?
A media 80-90%-a akkor is konkret kormanystromanok tulajdonaban volt, akiket allami megrendelesbol tartottak el igy tehat kozpenzbol hazudoztak tele az ellenzekrol az orszagot, amiert szazszamra vesztettek a sajtopereket?
A sor meg hosszasan lenne folytathato, de ezekre is eleg ha valaszolsz. Ja, nem kell fel oldal tereles rajuk, egy igen-nem eleg lesz.

mgdé 2019.05.31. 14:16:48

@uniót erdéllyel:

Szerencsére, mi, az ősnép, Szombathely városát is visszafoglaltuk már a nagy agresszor pannonkeltáktól.

S, szintén szerencsére, a szépséges damaszkuszi acél Deutsch Tomit is láthattuk vagy ezerszer a tv-ben a Tocsik-ügyről kérdezni, megítélni, állást foglalni, nyilatkozni. Örök emlék. :)

2019.05.31. 18:01:28

@N. Barbie:
1997-2015 között a kereskedelmi tévék politikai műsorai nagyrészt fidesz ellenesek voltak. nagyrészt orbán-gyűlölő "libsik" voltak a szerkesztők, műsorvezetők, programigazgatók. miközben ezekre a műsorokra a fidesz választói fizették a reklámpénz felét. csak a "liberális" network igazgatótanácsai úgy döntöttek, hogy ez nem érdekli őket. mert a szokásos üzletmenetben ezt megtehették. többségi alapon leuralták az oligopol sajtópiacot. ahogyan a fidesz is leuralhatja. és ha győz a momentum, akkor ők is. és kétség nem férne hozzá, hogy meg is tennék. alkotmányos többséghez jutnának a dk-val. gyurcsány és gyurcsányné is elégtételt venne. fekete győr andrás az apjával. ez egy kiszorítósdi, amiben jelen állás szerint mindenkit a parttalan bosszúvágy vezérel. ha nincs kiegyezés, akkor valamilyen irányba el kell dőlnie.

2019.05.31. 22:48:32

@Én de genere Mi:
azt, hogy egyes népcsoportok honnan eredtek, hogyan vándoroltak a jelenkorban az archeogenetika kutatja. lehet a kárpát-medencének ősnépe? miért ne lehetne. egy vagy több y-dns, ami a kárpát-medencében jött létre és amelyik sikeresen elterjedt. és ebből kialakult egy kőkori földműves nemzetség, kézműves, háziiparos réteg. lehet ilyesmi? és erre telepedtek rá különféle katonanemzetségek birodalmi jelleggel. lehetett ilyesmi, hogy volt, van egy kárpát-medencei ősnép. persze, hogy lehet. ez esetben nem volt olyan mértékű invázió. illetve a vándorlás nem feltétlen volt egyirányú. az mta az ilyen típusú feltevéseket élből elveti. mert abból nem jönne ki a finnugor őshaza.

a finnugor őshazának se ókori, se középkori írásos emléke nincs se a magyar, se a nem-magyar krónikákban. sehol, de még egy fél mondat utalás se, hogy lett volna több ezer éves együtt élés az ősfinnekkel. nem a rokonság, valamilyen nyelvi és genetikai kapcsolat, hanem az eredet teljesen légből kapott. ami több ezer éves együttélésre, az indoeurópai népektől teljesen elszigetelt finnugor őshazára van alapozva. annak tárgyi emléke nincs, élettani nyoma sincs.

és erre mondta az mta, hogy ez nem néperedet, hanem nyelvi eredet. de ugye nem lehet érteni, hogy több ezer éves az többi népcsoporttól elszigetelt együttélésben hogyan nem ment végbe a keveredés. és ha az ősfinnugorok, valamint az erről leváló obi ugorok szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték, akkor hogy váltak szét két egymástól genetikai nagyon eltérő összetételű népességre.

a legújabb kutatások még jobban összezavarják a képet. mert az avar korban találtak több finnugorra jellemző gént, a vezérsírokban. ha a köznép körében nem nagy számban nincsenek jelen, akkor nőágon beházasodtak. és úgy jöttek. finnugor rokonság oké, eredet néperedetként, nyelveredetként sem oké. ez majdnem nyilvánvaló. de 7. századi sírokban találnak finnugorokat, illetve azt a gént, amire azt mondják, hogy ők valószínűleg finnugor törzsből valók. az sem mind urali, hanem olyan, amire az archegenetikus azt mondja, hogy ez legvalószínűbben kelet szibériai, leginkább jakutföldi. és a finnugor részbe olyan. persze az a gén az őskorban jött létre adott esetben 10-20-30 ezer éve. jakutföldről meddig kóboroltak a nemzetségek. és hogyan váltak törzsi vezetővé. és ezek után a régész hogyan korszakol. melyik motívumra mondja azt, hogy ez ilyen, vagy amolyan. ez sokszor nem egyértelmű.

és az mta egy a finnugor őshaza elméletbe kapaszkodik, annak létét akarja minden módon bizonyítani. ahonnan ezek szerint a 7. században vagy korábban is érkeztek jelentősebb számban a kárpát-medencébe. legalábbis katonai vezetők. van 7 darab finnugor lelet. erre alapozva lehet mondani. de a maja-magyar rokonság hívei örülhetnek, mert a hun korból a honfoglalás korából is találtak olyan sírt, amiben megtalált férfi egyenes férfiágon latin-amerikai indiánokkal rokon. marosszentgyörgyön és kenézlő-farkaszugon. és ugye ebbe is bele lehet kapaszkodni, ahogyan 7 finnugorból is megmagyarázzák, hogy volt egy őshaza. és van 2 lelet, amire ősi maja-magyar kapcsolatot lehet alapozni. amire az mta azt mondja, hogy na ne, az hülyeség. az nem szignifikáns. azok a latin-amerikai indiánok kóbor leszármazottai, akik valahogy ide keveredtek. ők ketten. a másik 7 meg úgy jött, hogy ők az eredet. legalábbis a nyelveredet.

N. Barbie 2019.06.03. 10:59:52

@uniót erdéllyel: Hazudsz, hazudsz es hazudsz. Csak a szokasos fidesznyik "vita"kultura.
Az emlitett idoszakban csak sima libsi szerkesztok, riporterek stb. voltak, nem orbangyulolok. Ertem en, hogy miert szurtad hozza, csak nem igaz. Emlekezz akkori interjukra fideszesekkel, aztan hasonlitsd ossze maiakkal, ha szokoevbe be is hivnak ellenzekit barmelyik fidesz kanalismediaba (beleertve a "koz"TV-t, masrol nem szol az interju, mint a fideszmedia bulvarhazudozasairol kerdesek). Na ha ez szerinted ugyanaz volt, akkor tudatosan hazudsz.

Ezt a teljes agyrem "miközben ezekre a műsorokra a fidesz választói fizették a reklámpénz felét" hulyesegedet mar megtargyaltuk, felesleges mantraznod. NEM fizettek a felet a fidesz valasztoi, mert nem kozpenzbol eltek a kormanypart mediai (merthogy lenyegeben nem is voltak), mint most.

"ahogyan a fidesz is leuralhatja. és ha győz a momentum, akkor ők is. és kétség nem férne hozzá, hogy meg is tennék."

Igen, ertem en a szarszetkenegetesi probalkozasod, ez is szokasos fidesznyikeknel, csak kurvara hazugsag.
LeuralHATja. Le. Csak nem tettek. Segitek: az mszp-szdsz kormanykoalicionak meg nagyobb szazaleka volt a parlamentben, mint most a fideszednek. Csinaltak feldiktaturat? Csinaltak a maihoz hasonlo mediaviszonyokat? Es a tobbi es a tobbi. A valasz nem. Kinos, mikor a lesajnalt, a fideszeknel ordognek kikialtott ballibek mutattak peldat politikai fairplaybol, mi? Na azt elhiszem.

Hat igy ennyi szetszedni a hazudozasaid kisujjbol.
Persze a konkret kerdeseimre nem valaszoltal, micsoda meglepetes...
süti beállítások módosítása