Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Van-e szükség demokráciában választásra?

2018. június 11. 13:58 - Méltányosság Központ

Mielőtt az olvasó azt kérdezné: ki ez az őrült, aki ilyesmit kérdez, sietek leszögezni: David Van Reybrouck, belga politikai író egész könyvecskét írt, s nem is kérdő módban.

kerdoiv.jpg

Nem azt állítom persze, hogy az ő véleménye többségi lenne. Ritka, mint a fehér holló. De aki elolvassa könyvét, az legalább elgondolkodik. Merthogy a szerző nagyon izgalmas mondja el, hogy az emberiség politikai történetének nagy részében nem volt választás. Sőt a demokráciák történetében is csak kései termék, alig 200 éves. Korábban sorsolás volt, és a szerző szerint ezen ma is érdemes lenne elgondolkodni.

A hazai ellenzék például sorsolással bizonyosan hatalomra kerülne, mert választással – nagyon úgy tűnik – nem tud. Immár három egymást követő választást nyert kétharmaddal a Fidesz, és jó esély van rá, hogy – mint a miniszterelnök célzott rá – ez 2030-ig így maradjon. De ha netalántán így maradna, ha minden választást mindig ugyanaz nyer, akkor mi szükség van választásra?

A választás elvben a legjobb politikai erő kiválasztásának módszere. De ha végigtekintünk a mai Európán, azt látjuk, hogy pokolian nehéz ezt a „jót” megtalálni. Az első probléma, hogy egymagában szinte sose sikerül, azaz egy párt soha nem nyer olyan fölénnyel, hogy kormányt tudna alakítani. Nézzük meg Csehországot, hosszú hónapok óta nincs kormánya. De a legtöbb helyen hosszú vajúdás van, amíg feláll valamilyen koalíció, ami aztán ki tudja, mennyi időt ér meg. A választás tehát a helyett, hogy tisztázna, inkább összezavar. A második probléma, hogy az emberek egyre kevésbé hisznek a választásokban. Közvélemény-kutatás évtized óta csökkenő trendeket mutatnak. Ebből pedig csakis gyenge legitimáció következhet. Hiába sikerül nagy nehezen összekalapálni egy koalíciót, az iránta való társadalmi bizalom elve csekély. A harmadik, hogy itt van az Európai Unió szintje. Az Európai parlamenti választásokon elve kevesebben vesznek részt, s ezért az EP legitimitása még inkább csekély, mint a nemzeti parlamenteké. A negyedik, hogy mindezeket az anomáliákat látva egyre többen úgy vélekednek: „el kell engedni” a választásokat, úgy kell tenni, mintha azok nem is lennének, s tulajdonképpen egy permanens civil mozgalommal kell helyettesíteni a pártpolitikát.

Itt tehát már a problémának egy más szintjéhez érkezünk: egyáltalán kellenek-e még pártok?

Magyarországon minimum 2014 és 2018 között szembesülhettünk azzal, hogy az ellenzékben lévő pártok nem hatékonyak a kormánypárttal szemben. Egyre másra jelennek meg az olyan ellenzéki szövegek, miszerint a jövőben nem is ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség. Az ellenállás pedig nem parlamenti munkát, hanem utcai tiltakozást, mozgalmakat, állampolgári engedetlenséget, azaz csupa pártpolitikán túli eszközt jelent.

S végül még egy kérdést: a választásokon és a pártpolitikán túli eszközök egyre fokozottabb alkalmazása vajon a demokrácián való túllépést is jelent? Lehet, hogy nem is az a kérdés, szükség van_e választásokra, hanem az, hogy szükség van-e demokráciára?

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3214032238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 15:43:28

Egyszerűbb, ha a bölcsek kinevezik a parlamentet és a kormányt.

A bölcsek kiválasztása pedig legyen Soros által finanszírozott emberek feladata.

Így demokratikus, mert a buta nép nem képes élni jogaival.

Ad Dio 2018.06.12. 14:00:27

Én egyre kevésbé gondolom azt, hogy a képviseleti demokrácia hosszú távon működőképes volna. A megoldást a közvetlenség fokozásában látom. Ez persze még sokáig nem váltja ki a parlamentet és ezzel párhuzamosan a választásokat, de az ideológiai alapú csoport/identitás/pártválasztás ideje lassan lejár. Nagyon várom azt a politikai erőt, aki komolyan előveszi a közvetlen demokrácia ideáját.

A sorsolást azonban sokan már az ókorban is baromságnak tartották.

www.youtube.com/watch?v=qx_E4k54oH4

45:10-től

Szalay Miklós 2018.06.12. 14:25:01

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia nem elhanyagolható visszásságairól:

egyvilag.hu/temakep/076.shtml

chrisred 2018.06.12. 15:24:41

@Ad Dio: Egyetértek. A modern parlamentáris demokráciák kialakulásakor tényleg létezett olyan szűk csoport a társadalmon belül, amelyik információ-monopóliummal rendelkezett, ezért logikus volt, hogy a társadalom többi (szavazati joggal rendelkező) része felruházza közülük a szimpatikusabbakat vagy az elfogadhatóbb elveket vallókat a közhatalmi funkciókkal. Mára ez a monopólium megszűnt, és az akkori előny, hogy egy "gentleman" nem foglalkozik más érdemi dologgal, csak a közéleti karrierjével, mára hátránnyá vált. A hivatásos politikusoknak nincs több ismeretük szakmai témákról, mint egy átlagpolgárnak, a megszerzett általános tudásanyaguk gyorsan elavul, lényegében a szakmai háttérbázisuk aláírógépeivé válnak.

Ad Dio 2018.06.12. 15:35:14

@chrisred:

Átmeneti kor következhet(ne ha lenne rá politikai akarat), ami lassan áttenné a súlypontot a közvetlenség irányába. A pártok még sokáig megmaradnak a rendszerben, de a polgárok ideológiai fegyelme egyre lazul. Ha engem kérdezel, ez végeredményben pozitív végű folyamat.

"a szakmai háttérbázisuk aláírógépeivé válnak"

Még ha ez volna, de sokszor csupán a lobbigépezet kiszolgálói, akik egy kis apróért...

chrisred 2018.06.12. 15:50:48

@Ad Dio: Ha lesz ilyen folyamat, válságokkal és sok szenvedéssel jár majd, mint általában a társadalmi kiváltságok megszüntetése a történelem során. Pláne akkor, ha a társadalmi kiváltság a közhatalmi funkciókhoz való hozzáféréssel jár.

alfacharlybravo 2018.06.12. 17:08:39

@maxval balcán bircaman: Mint a Die Zeit bloggere írta kormányzót kell kinevezni a primitív buta népek élere egy németet vagy franciát. Ostobaság ez demokratikus választás, lásd problémás Olasz választások.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.12. 17:12:21

@alfacharlybravo:

Így igaz.

Hiszen ha "helytelen" eredmény születik egy választáson, az a demokráciával való visszaélés.

Ad Dio 2018.06.12. 17:16:31

@chrisred:

Meglátjuk... talán... Az elit lecserélése épp gőzerővel folyik és én nem nagyon hiszek most a politikai restaurációban. Más kérdés, hogy még nem igényli a tömeg a közvetlen szavazást... bár ki tudja: vajon a párizsi nob igényelte 1789-ben?... vagy csak utólag érett be a dolog?...
süti beállítások módosítása