Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A nők országa - erős idegzetűeknek!

2014. szeptember 04. 13:23 - Méltányosság Központ

Bár még tart a vénasszonyok nyara, könyvajánló blogsorozatunk ideiglenes lezárásaként Mi már az őszi politikai időszakra készülünk. Vajon milyen lenne egy mai Magyarország, ha a nők kezében lenne a legfontosabb demokratikus intézmények irányítása? Hogyan lenne képes ezzel megbirkózni a hazai társadalom, főleg a férfiak? Utópisztikus történet, realisztikus üzenetekkel!

A képzeletbeli latin-amerikai Faguasban egy teljes nőuralmú demokrácia jön létre. Hogy mi kellett ehhez? Csupán egy vulkánkitörés, amelynek hatására lecsökkent a férfiak tesztoszteron szintje. No meg elszánt nők, egy jól megszervezett – nőkre építő – kampány, és egy a korrupcióból végletekig kiábrándul társadalom. A nem szokványos történet lehetőséget teremt arra, hogy elgondolkozzunk a szerző szavain: „Hogy nézne ki egy olyan ország, amit teljes egészében nők irányítanak? Lehetséges-e a nők érdekei szerint újraszervezni a társadalmat egy gondoskodóbb, harmonikusabb és kevésbé elnyomó rendszerré?” Mégsem ezért az egyébként izgalmas feltevésért érdekes Gioconda Belli amúgy kellemes nyári olvasmánynak számító regénye.

877494_5.jpgSokkal inkább azért, mert A nők országa bemutatja, mennyire nehéz egy társadalmat alapjaiból újraépíteni, és, hogy mennyire bonyolult feladat bármilyenfajta mentalitásváltás elérése politikai eszközökkel, hogyan szülhetnek társadalmi megosztottságot és ellenállást a reformok által okozott érdeksérelmek. Továbbmenve, a könyv azt is megmutatja, hogyan válhat akár a legjobb szándékú elképzelés is radikálissá, milyen könnyen csap át az egyik szélsőség a másikba, egyáltalán, miért nem működik a politikai tabula rasa elve. Olyannyira nem, hogy amikor a közigazgatásból hazaküldik a férfiakat, kisvártatva merényletet hajtanak végre az elnök asszony ellen. A kómában fekvő elnöknő visszaemlékezésein keresztül végigkövethetjük egy mozgalom születését majd felvirágzását. Az utat a hatalom óvatos kóstolgatásától a „boldogizmus” ideológiájának bevezetésén át egészen az alkotmány újraírásáig. A férfi-női tematikától eltekintve, ha szembenálló politikai erők egymásnak feszülésére bontjuk le a történetet, olykor félelmetesen ismerős jelenetek játszódnak le szemünk előtt.

Még ha a blog bejegyzés címében megfogalmazott állítás kicsit túlzás is, a könyv nem egy feminista Állatfarm, mégis, mindenképp kialakult világképpel rendelkező olvasóknak ajánljuk, nyitott szellemmel való kritikus olvasásra. Az álmodozók, a könnyen belelkesedők, valamint azok, akik hajlamosak „beleszerelmesedni” minden újba óvatosan közelítsék. Csábítónak és egyszerűnek tűnhetnek ugyanis a történet valójában nagyon mély gyökerű felvetései. A Marxizmus és feminizmus elképzeléseitől napjaink legmodernebb közgazdasági és politikatudományi elméleteit felvonultató könyv, a jól(l)ét és boldogság valamint az egyenjogúság kérdéseit teszi közérthetővé, könnyen fogyaszthatóvá. Habár erősen utópisztikus, mégis válaszokat nyújthat azokra a kérdésekre, amit a populizmusról szóló előző könyvajánlónk vetett fel. Egyformán érdekes, azok számára, akik az orbáni „társadalmi kísérlet” ideológiák, és elméletek között mazsolázó természetét kívánják megérteni, mint azok számára, akiket érdekel a baloldaliság egy másfajta megközelítése, mint amit Magyarország megszokhatott a rendszerváltás óta.

Ami pedig a nőuralmat illeti, férfiak és nők számára is elgondolkodtató olvasmány. Végső ítéletet azonban ne várjon az olvasó, hiszen ahogy Henry Kissinger mondta, „Soha senki nem fogja megnyerni a nemek csatáját. Túl gyakori a barátkozás az ellenséggel.” 

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr56668347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz a DUALS TÁRSKERESŐ Kft-vel? 2014.09.05. 10:40:27

  A kérdés jogosan merül fel, mert a cég saját tőkéje már 6. éve, nagy mértékben negatív, viszont a most életben lévő 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről szerint már régen be kellett volna zárni a céget, mivel a tulajdonosa nem gondoskodott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos libsizmus 2014.09.04. 21:36:05

"Az agytröszt független, nem pártkötődésű..."
Akkora hülyék vagytok basszátok meg, hogy tanítani kéne. "Agytröszt", "független". Innen lehet teljes bizonyossággal felismerni a bolsevik típusú pártkötődéssel felvértezett libsit.

egysmás 2014.09.05. 07:51:07

Az orbáni, az nem Orbáni.
Még akkor sem, ha az ő kalapján a bokréta az Isten.
Ugyanis az orbáni az MELLÉKNÉV.

Barbaarb 2014.09.05. 10:35:38

Lehet, hogy nincs végkövetkeztetés, és le akarja magáról vetkőzni a feminista hatást, de a kiinduló pont már feminista elfogultságot tükröz. Hiszen a tesztoszteron-szint lecsökkenésével indokolja a lehetőséget, és a korrupciót úgy említi, mint a férfiak irányította társadalom kizárólagos velejárója.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.05. 12:13:11

Szerintem nem attól függ egy társadalom, ország, politikai berendezkedés minősége, hogy nők vagy férfiak vezetik, hanem hogy a vezetők erkölcsileg, szellemileg kimagaslóak és tisztességesek-e vagy sem. Láttunk már korrupt politikusnőket, női vezetőket, sőt gonosz vagy szadista hajlamúakat is. És vannak szégyenletes anyák, érzéketlen és durva feleségek, stb. Ahogy nyilván férfi változataik is léteznek. Szerintem a legnagyobb butaság és diszkrimináció a nemek szerint felosztani, (meg)ítélni. Egy jó példa rá a törvényi előírás, hogy egy vezetői testületben minimum hány százalék nő legyen. Régen rokoni kapcsolatok, pártállás, vagyon határozta meg, ki hova kerül. Most a nemi hovatartozás? Mikor érünk el odáig, amikor a szakmai tudás, az erkölcsi tisztaság, a szellemi kapacitás lesz a "sine qua non". Szerintem a nők országa, férfiak országa, pártállam, diktatúra, stb. ugyanannak a torzult, hamis, igazságtalan társadalmi, politikai berendezkedés külsőben más-más, de lényegében azonos változata. Az, hogy nő vagy, nem elég arra, hogy diszkrimináljanak - de önmagában ettől többre sem elég.

Gergő - gergo.me

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.05. 15:49:06

Tehát ez egy "Védett férfiak" utánzat?
süti beállítások módosítása