Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Breaking news: az Egyesült Államok elnökének fia összejött a walesi herceggel!

2023. július 10. 07:02 - Méltányosság Központ

Egy filmben. Illetve a történet alapjául szolgáló könyvben. A Vörös, fehér és királykék című bestseller politikai eszkapizmus a javából, egyben jókora csavar az egyik agyonhasznált amerikai filmes klisén. A mű mégis több mint egy klasszikus történet új köntösben, legalább annyira szól a politikáról, és a valóság formálásának módjairól, mint arról hogyan érzékenyítsünk, és hogyan ne.  

fairy-tale-g5da0bbf84_1280.jpg

Ha csak tehetem, nyáron igyekszem kerülni a szakmai könyveket. Általában történelmi regények, igaz történetek, önéletrajzok váltogatják egymást habkönnyű strandolvasmányokkal. Most mégis kezembe került ez a könyv és kiváncsivá tett, hogy “mit tud”. Vajon csak a szokásos történet pepitában? Egy európai miniállam sármos hercege beleszeret egy amerikai lányba/az Egyesült Államok elnökének lánya külföldön beleszeret egy helyi srácba, ám rájönnek, kapcsolatuk sosem működne, végül mégis győz a mindent elsöprő szerelem? 

Valószínüleg, ha nem épp akkor kezd el a Libri a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva bizonyos könyveket lefóliázni, vagy nem két napig bírja az Amnesty International szivárványos padja, továbbá Ungár Péter nem nyilatkozza azt a Pride-hónap kapcsán, hogy tegyük túl magunkat azon, hogy léteznek meleg emberek és igyekezzünk konstruktívabb vitát folytatni ezen a területen (is), akkor nem kezdek bele a könybe. Így viszont úgy éreztem csak akkor tudok tisztán látni az úgynevezett szivárványpropaganda kérdésében, ha elolvasom a kötetet.

Első észrevételem, hogy a könyv nagyon jól mutatja be az elnökválasztási kampányok, illetve általában az amerikai politika világát, annak nyers valóságában. A második az, hogy annak ellenére, hogy a szerző a kőkemény valóságból indul ki, mégis egy alternatív politikai valóságot kínál, részben reakcióként Donald Trump 2016-os győzelmére. Ilyen is lehetne Amerika, ha megértőbb volna, ha az emberek bátrabbak lennének stb. Ugyanakkor pont amiatt, hogy egy álomvilágot teremt, néha rendkívül leegyszerűsítő, főleg európai szemmel. Habár a szereplők küzdenek a külső elvárások terhével, a hagyományok, illetve a családi örökségeik által teremtett konfliktusokkal, a probléma feloldása túlságosan is magától értődő. Végül mindenki elfogadó, közvetlen környezetük kiáll a szereplők mellett, elítélve azokat, akik nem haladnak a korral, morális győzelmet aratva. Tiszta Hollywood, tényleg forgatókönyvíróért kiállt.

Csakhogy a valóság ennél bonyolultabb, főleg Magyarországon. A könyv gyenge pontja pont arra mutat rá, miért nem segít a konfliktusok feloldásában, ha a semmiből egyszercsak megjelenik egy szivárványszínű pad. Nyilván, aki eleve támogató, abban jó érzést kelt, azonban, akinek az elfogadás nem evidens, azt nem segíti a megértésben. Az ellenzők számára az ilyen típusú érzékenyítés inkább fenyegető semmint edukatív. Éppúgy úgy fogják érezni, hogy külsőleg rájuk kényszerítenek valamit, mint akik csak szeretnék nyugodtan megélni identitásukat. Inkább csak olaj a tűzre, amelynek következtében mindkét fél úgy érzi még erősebben kell védelmeznie a maga igazát.

Kell-e tehát védeni a gyerekeket az ilyen könyvektől?
Úgy vélem, épp csak annyira amennyire az egyéb felnőtt tartalmú irodalomtól.
Attól még, hogy heteroszexuális párokról szól, nem adunk Júlia regényt egy gyerek kezébe.

Ha a kormány valóban komolyan gondolja, hogy a család dolga edukálni szexuális téren a gyerekeket, akkor a felnőttek dolga megvédeni őket az általuk károsnak vélt tartalmaktól, nem az államnak, vagy a piacnak. Akár “becsomagoljuk” a konfliktusainkat, akár “közszemlére” tesszük őket, valójában a könyv rámutat arra, hogy egyik hozzáállás se visz közelebb azok feloldásához. A beleélőképesség erősítése, a létező társadalmi egyenlőtlenségek, és frusztrációk enyhítése, a különböző generációk, ideológiák, osztályok közötti átjárás elősegítése inkább, azonban ezek jóval komplexebb feladatok, mint egy könyv lefóliázása, vagy egy pad lefestése.

Lakatos Júlia

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2018163758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.10. 21:46:24

A szivárványszínű pad otromba provokáció. Azért provokáció, mert ott is ellentéteket, konfliktust gerjeszt, ahol addig ilyen nem volt.

Jogos lenne a szivárványos pad, ha a közfelfogás a szokásos színű köztéri padokat diszkriminatív módon heteró vagy anti-LMBTQ...XYZ padoknak tekintené - de ez nincs és soha nem is volt így, sőt senki embernek eszébe sem jutott a köztéri padokat a szexuális irányultsággal összekötni...

...Egészen addig, amíg pár izgága aktivista nem gondolta úgy, milyen jó lesz újabb frontot nyitni ott, ahol eddig békesség volt.

Nem kell senki arcába tolni, hogy "mi LMBTQ...XYZ vagyunk". Mi sem toljuk senki képébe, hogy "mi heterók vagyunk". Senkit nem érdekel, ki kivel mit csinál az ágyban.

Hivatkozol Ungár Péterre, akinek mostanában jópár megnyilvánulásával tudok egyetérten - ez engem is meglepi: azzal is, hogy senkinek nem az tölti ki az életét, hogy buzi (bocs, ő használja a buzi szót!), vannak buzik, ideje elengedni.

Javaslom az LMBTQ...XYZ aktivistáknak, hogy vegyék tudomásul: vannak heteró emberek, ideje ezt is elengedni.

Azt is tudomásul kell venniük, hogy mindig lesznek olyanok, akik nem szeretik a homoszexuálisokat, transzokat, kövéreket, szakállasokat, szőkéket, cigányokat, négereket stb. Ahogy vannak homoszexuálisok, transzok, cigányok, négerek stb., akik nem szeretik a heterókat, magyarokat, fehéreket stb. Ezt is ideje végre elengedni. (Találkoztam már nem egy homoszexuálissal, aki a homó életmódot felsőbbrendűnek tartotta a heterónál. Tapintatos voltam, nem kérdeztem meg, mit gondolnak a szüleikről.)

Nem kell senkit érzékenyíteni, "edukálni". Senkitől nem várok megértést, pláne tiszteletet azért, hogy a génjeim kombinációjának köszönhetően heteró vagyok. Tőlem se várjon, pláne ne _követeljen_ tiszteletet senki azért, mert őt a génjei másmilyenné formálták.
süti beállítások módosítása