Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Foci és politikai siker

2021. június 21. 09:27 - Méltányosság Központ

Ha jól megy egy fociválogatottnak, az a kormánynak vagy az ellenzéknek kedvez? Ezt a kérdést vizsgálta meg Rajnai Gergely blogbejegyzésében.

Tovább
14 komment

Politika a falusi Angliában

2021. június 14. 10:32 - Méltányosság Központ

74 éve halt meg Flora Thompson angol regényíró, akinek szociografikus és félig önéletrajzi regénytrilógiája bemutatja egy 19. század végi angol falucska és kisváros hétköznapjait. A regényből a BBC nagysikerű sorozatot forgatott Lark Rise to Candleford címen. Flora önmagát írta meg a főszereplő, Laura Timmins alakjában. A faluról tizenhat évesen a városi postahivatalba kerülő oxfordshire-i parasztlány szemével látjuk az angol falusi miliőt, népszokásaival, népi kultúrájával. Viktória királynő uralkodásának utolsó két évtizedében járunk, amikor a kapitalizmus és a gépi civilizáció lassan fölbomlasztják a Lark Rise-hoz hasonló falusi közösségeket. És persze látjuk alulnézetből az angol politikát is. Amit érdemes összehasonlítani a mával.

Tovább
Szólj hozzá!

A kifáradás, az elviselhetőség, és a politikai ciklus

2021. május 31. 10:15 - Méltányosság Központ

Hogy lehet, hogy tizenöt évvel az őszödi beszéd után még mindig kampánytéma Gyurcsány Ferenc kommunikációs katasztrófája? Miért számít ez a 2022-es választások szempontjából?

Tovább
30 komment

Nőtörténet, film, társadalom

2021. május 17. 10:56 - Méltányosság Központ

Bizonyos témákkal nem lehet bukni a filmművészetben. A női sorsok filmvásznon való ábrázolása kezdettől nagy érdeklődést váltott ki. Ehhez képest mai napig alulreprezentáltak bizonyos etnikai és kulturális hátterű nők a hollywoodi filmművészetben. A társadalmi különbségek lassan oldódtak a filmvásznon, így parasztlány és az első festőnő is fölbukkant, de még mindig elmaradva valós évszázados teljesítményük mögött.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása