Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Amikor a miniszterelnök lánya sorozatot ír

2023. december 04. 20:19 - Méltányosság Központ

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc gyermekei szüleikről inspirálódva egy filmsorozat forgatókönyvét írják meg, majd azt egy nemzetközi streaming platform megrendezi. Ha Magyarországon nem is, Szlovákiában 2023-ban már megvalósult.

clapper-5699745_1280.jpgA győztes című sorozat rendezője az Oscar-díjra is jelölt Jan Hřebejk, írója pedig az a Zuzana Dzurindová, aki képzett forgatókönyvíró, színházi dramaturg, színműíró és szerző, nem utolsó sorban Mikuláš Dzurinda kétszeres szlovák ex kormányfő lánya. A kitalált történet elsősorban egy családi vígjáték, ám Zuzana bevallottan merített apja karrierjéből, a szlovák és a regionális politikából is. Erről egy kicsit később. Előbb ismerjük meg a főbb szereplőket és a családot, spoiler-mentesen.

A történet alaphelyzete a következő: Ján Chudák veterán politikus egy évtizedig irányította Szlovákiát, de sorozatos politikai botrányai miatt lemondásra kényszerült és ezzel együtt látszólag visszavonult. Főszereplőnk ugyan örül annak, hogy végre több időt tölthet a családjával, ám titkon a hatalomba való visszatérésen dolgozik. Chudáknak három lánya van közülük a legidősebb, Barbora, apja nyomdokait követi a pártpolitikában, a középső lánya Adela és a legkisebb Hanka viszont még középiskolai diákok pár év korkülönbséggel. A főszereplő felesége, Sasa, elismert szülész-nőgyógyász egy pozsonyi klinikán. Chudák nem egy mintaapa, hiszen családját éveken át hanyagolta a politikai karrierje és az ország fejlődése érdekében. Mivel sokáig élte a kiváltságosok életét, emiatt olyan mindennapos helyzetek jelentenek számára nehézségeket és kihívásokat, mint a lányaival való beszélgetés, a kávéfőzés és a főzés, a bevásárlás, unokáinak felügyelete, játszótéri házirend betartása, korábbi választóival való kommunikáció és még sok más. Mindez rengeteg komikus helyzetet szül, amelyek gyakran nevetségesek, máskor inkább kínosak és akadnak tanulságosak is.

497248-the_winner_vitaz_photo_zuzanapanska_11_small-07b409-large-1692624071.jpg

Politikai szempontból vannak áthallások múltbeli és aktuális szereplőkkel és helyzetekkel. Chudák utódja a pártbéli társa Michal Mráz lesz: egy ambíciózus, amolyan „szépfiú” karakter, aki rögvest szembe megy a Chudák-éra pénzügyi kiegyensúlyozottságon alapuló politikájával. Kísérteties párhuzam a megfontolt Dzurindával és az őt váltó Robert Ficoval. Utóbbi 2006-ban egy fiatalos és törtető személyiségként jelent meg, aki nem épp a megszorításokra építette politikáját. A sorozatban párszor említik a magyarokat érdekes kontextusban. Például az első részben, amikor a konkrétan a Zuzana Čaputováról mintázott államfőnek a protokoll vezetője tesz egy epés megjegyzést Chudáknak: „Az elnökasszony még Orbánt is jobban kedveli magánál.” Ennek apropója, hogy sorozat írója vélhetően Robert Ficora gondolhatott (Chudák helyett), hiszen aligha volt nagyobb ellenlábasa Čaputovának államfőként, mint a SMER elnöke, aki felé számtalan alkalommal folytatott kemény, gyakran vulgáris üzengetéseket. Persze akadnak más helyzetek is. A sorozat utolsó része a legmeghökkentőbb, hiszen az események mellett elhangzik az alábbi mondat is: „Hiszen nekünk ti nem is számítotok országnak, csak egy síüdülőnek.” Hogy, ki mondta kinek és miért, azt érdemes megnézni!

A győztes nem akar szlovák Kártyavárként működni, elvétve jelennek csak meg benne a politikai machinációk és váratlan lépések. Célja egyértelműen a könnyed humoros szórakozás, görbe tükröt mutatva a politikus családjáról. Eközben sok kiváló pozsonyi panoráma felvétellel tarkítva bájos családi vígjátékként megállja a helyét. Mivel az elmúlt években volt pár hazai sorozat, ami szlovák minta alapján készült (A mi kis falunk és a Gólkirályság), A győztes magyarországi közegre alakítva hatványozottan izgalmas kísérlet lenne. A kérdés csak az, vajon ki írna és rendezne meg egy ilyen sorozatot idehaza?

Hangácsi István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9318273763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása