Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Piacgazdaság – show-szerűen

2023. március 06. 08:30 - Méltányosság Központ

Paár Ádám blogbejegyzésében bemutatja, egy üzleti showműsor hogyan segítheti a nyugatos piacgazdaság megértését.

A piacgazdaság szervesen hozzátartozik a Nyugathoz. Magyarországon 30 éve gyakori panasz, hogy nem alakult ki tudás a nyugati értékekről, így a piacgazdaságról sem. A magyar értelmiség alapjában véve két módon képzeli el az állampolgárok nevelését a piacgazdaságra: részben a formális köz- és felsőoktatás intézményi keretében (piaci, gazdasági ismeretek oktatása), részben a gyakorlat útján, a vállalkozások keretében. Kettő között, például a média területén kevés gyakorlati hasznos tudnivalót találhattak a nézők – a közelmúltig.

Előre kell bocsátanom: az üzleti show műsor az a része a populáris kultúrának, amely a legkevésbé áll közel e sorok szerzőjéhez. Ám amint megtalálta a Cápák között című műsort az RTL Klubon, szinte odaszegeződött a kanapéra. A műsor 2019 óta fut a csatornán, jelenleg az 5. évadnál tart. Miről van szó? A vasárnap este 7 és fél 9 között futó műsorban adott öt tehetséges, sikeres vállalkozó, akik az üzleti élet különböző területein megvalósították magukat. Akad köztük agrárvállalkozó, életmód-program kidolgozója, szoftverfejlesztő cég vezetője, vagyis az üzleti élet széles palettájáról érkeznek. Figyelemre méltó a férfiak uralta üzleti életet tekintve, hogy a férfi-nő arány 4:1. Ők kvázi a „zsűri”, az ún. „cápák”, akik elbírálják a show-ba bekerülő kezdő vállalkozókat, akik ötleteikhez, vállalkozásuk beindításához kérnek pénzügyi segítséget – magyarán befektetőként tekintenek a „cápákra”. A „cápák” sokfélék karakterben: megtalálhatjuk köztük a lazán élcelődő, szarkasztikus figurát, a kedves, mosolygós karaktert és a „szigorúan vizsgáztató professzor” típust is. Mindegyiküknek megvan a maga érdeklődési területe. Van olyan, aki az agrárium felé érdeklődik, van, aki a fenntarthatóságot szolgáló projekteket részesíti előnyben, és van olyan, aki a női vállalkozók támogatását tekinti szívügyének. A műsorba bárki jelentkezhet a kezdő vállalkozók közül. Az ágazat, valamint az adott termék „mérete” meg hasznossága sem kizáró ok a műsorba kerüléshez: az élelmiszeripartól a vendéglátásig, a férfiinget a nadrághoz rögzítő ruházati eszköztől az elektromos autók töltését optimalizáló szoftverig terjed a termékskála. A műsor egyik titka az, hogy nem tudjuk, kik kerülnek be, milyen új termékkel – mindig lehetséges, hogy valaki egy forradalmasító ötlettel áll elő. A nézettség egyre növekszik: a 18-49 év közötti célközönség körében 2022 márciusában, valamint 2023 első negyedévében folyamatosan a legnézettebb műsornak számít az RTL Klub műsorai között.

A műsor követi a klasszikus törvényszéki tárgyalás vita vagy a választási vita koreográfiáját: a közönséget (jelen esetben a „cápákat”) kell meggyőzni arról, hogy az adott ötlet, termék vagy vállalkozás jó, vagyis érdemes a „cápáknak” befektetni. A műsor kiélezettségét biztosítja, hogy az öt „cápa” a saját pénzét kockáztatja, így ha érdeklődnek egy termék iránt, igyekeznek mindent kipuhatolni róla, továbbá az egymás közötti ellentétek is felszínre kerülnek. Ha közösen érdekli őket egy termék, szükségszerűen versenyeznek is egymással a minél kedvezőbb befektetési ajánlatért, vagyis egymást is figyelik, illetve kénytelenek egymásra is figyelni.

Szokás leszólni, idejétmúltnak nevezni a tévézést. A japán lícencen alapuló, immár 40 országban vetített Cápák között hosszú idők óta a legintelligensebb műsor a magyar televíziózás kínálatában (azon érdemes picit elgondolkozni, hogy ez a műsor egy kereskedelmi adón megy, miközben az ember feltételezné, hogy – egy másik világban – ez a gazdasági műsor, amelyből tömegek tanulhatják meg a vállalkozás alapismereteit, éppenséggel a közszolgálatiság része is lehetne). S ha föl kellene állítani egy mércét, hogy napjainkban melyik infotainment (szórakoztatva informáló, nevelő) műsor szolgálja leginkább azt a célt, hogy közelítse Magyarországot a nyugati értékekhez, akkor az a Cápák között. Mert e műsorból a közönség megtanulhat számos apró kommunikációs fogást, tárgyalási stratégiát, amelyek pozitív irányba fordíthatják egy vállalkozás jövőjét az üzleti tárgyaláson. Játszva szert tehetünk közgazdasági, vállalkozási ismeretre.

Az öt vállalkozó abban is nagyon jó választás, hogy kiválóan tudnak hallgatni, és figyelni az önmagát reklámozó kezdőkre. Képesek az érveiket vagy ellenvetéket érthetően előadni. Mert legtöbbször az a baj a profikkal, hogy ha kezdőket kell nevelniük (bármely profik, bármely területen), nem mindig tudnak a kezdők számára is érthető nyelvezetet használni. Szükséges, hogy a nevelők kicsit olyan fejjel gondolkodjanak, mint a neveltjeik, és oldják a bikkfanyelvet. Nem is tehetnek mást, ha át akarják adni az ismereteiket. Nem véletlen, hogy sokszor az öt üzletember nem is pénzt ajánl, hanem mentorálást – ami sokszor értékesebb lehet, mint a pénz (a mentorálás abban állt, hogy az egyik „cápa” fölkínál a befektetendő összeg mellett lehetőséget, hogy tanácsot, továbbképzést nyújt a kezdő vállalkozó és munkatársai számára). Hiszen a sok pénz nem garancia a sikerre, ha az rossz szakmai és emberi döntéssel párosul, míg a tanácsokból és tanulásból lehet okulni, és ez később sokszorosan megtél erkölcsileg is (ami a legfontosabb), de egyébként anyagilag is (hiszen a vállalkozó azért vállalkozik, hogy megéljen). Ha nemet is mondanak egy termékre mind az öten, képesek ezt udvarias, tapintatos formában megtenni. Magyarországon nagyon nehéz műfaj a „nemet mondás”, főleg olyan módon, hogy ne bántsák meg a másik embert. Az öt vállalkozó ebben is profi.

Sokan mondják, hogy a Nyugat lényege az önreflexió és a tanulás. Nos, ha ezt értéknek tekintjük, ez a műsor szolgálja a nyugatosodás célját, méghozzá izgalmasan, szórakoztatóan! Kommunikáció, empátia, építkezés, távlati gondolkodás, közgazdaságtan, vállalkozási alapismeretek, reflexió és önreflexió egy műsorban. Kell-e nyugatosabb műsor?

Paár Ádám

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3418064634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása