Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Dominancia a szellemi térben

2022. augusztus 30. 10:03 - Méltányosság Központ

Miként nyilvánul meg a domináns pártrendszer a magyar szellemi térben? Rajnai Gergely blogbejegyzése erre a kérdésre ad válaszokat.

Tovább
Szólj hozzá!

A gonosz és a vádló

2022. augusztus 22. 13:07 - Méltányosság Központ

Elképzelhető, hogy egy demokrácián belül élesebb konfliktusok legyenek, mint amikor a demokráciák ellenfelei a diktatúrák voltak? Mindenesetre meglepődhetünk, hogy a demokratizálódás harmadik hulláma után harminc évvel a szókészletünkben milyen kifejezések vannak.

Tovább
3 komment

Észak-északnyugat: A falu a nyugati és északi sorozatokban

2022. augusztus 15. 08:33 - Méltányosság Központ

A magyar filmsorozatok sokszor nem tudnak mit kezdeni a faluval. A mozgókép vagy idealizálja a vidéket, vagy minden vidéki embert bugyutának néz. Nyugat-Európában a falusi élet realista igényű bemutatása állandó témája a filmsorozatoknak. Ennek oka, hogy a paraszti életforma jobban megőrződött a…

Tovább
2 komment

Van-e ismerethiány az EU-ban?

2022. augusztus 08. 08:04 - Méltányosság Központ

Az ukrán-orosz háború kapcsán általános reakció volt, hogy az Európai Unió geopolitikai szempontból “fénysebességre” kapcsolt. Ahogy múlik az idő, és a konfliktus egyre inkább elhúzódik, úgy tűnik azonban, hogy az új geopolitikai ambíció inkább csak szavakban realizálódik, semmint tettekben.

Tovább
Szólj hozzá!

Mikor mit tehet egy politikus?

2022. augusztus 01. 16:01 - Méltányosság Központ

Miként változott meg a tusnádfürdői beszéd alapján a magyar kormány mozgástere? Milyen logika mentén alakítja ki Orbán Viktor hosszútávú stratégiáját? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Rajnai Gergely blogbejegyzése.

Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása