Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

2022 előtt

2021. december 20. 09:03 - Méltányosság Központ

Az év végéhez közeledvén nem maradt más hátra, mint hogy összesítsük milyen év volt 2021, és mit hozhat 2022. Kezdjük az előbbivel. 2021 még mindig vegyes év volt.

lighthouse-3276720_960_720_1.jpg

A koronavírus 3., 4. hulláma továbbra is óhatatlanul meghatározta a politikát, és hétköznapjainkat egyaránt, azonban már kellően “normalizálódott” ahhoz, hogy a választási kampány már úgy érvényesüljön, mintha nem pandémiás időszakban lennénk. A politikusok nem is tehettek mást, mint hogy normál üzemmódban támadják egymást, hiszen akárki is kerül kormányra pontosan ugyanilyen helyzetben kell helytállnia. A vírus nem áll le attól még, hogy az országban egyéb fontos teendő is van.

Kétségtelen, hogy az év egyik legérdekesebb politikai jelensége az ellenzéki előválasztás megvalósulása, és az abból magát győztesen kiverekedő Márki-Zay Péter indulása Orbán Viktorral szemben. És itt nem is a személy a fontos, hanem maga a folyamat. Az, hogy az ellenzék pártjai hosszú idő óta először képesek voltak koordináltan végig vinni valamit, amit elterveztek. Persze, feszültségek, kiszólások mindig vannak, azonban mégis, hasonló fegyelmezettséggel vitték végig tervüket, mintha a Fidesz szervezte volna az előválasztást. Hogy ez elégséges lesz-e ahhoz, hogy átvegyék a kormányrudat, még nem látni. Természetesen a Fidesz politikusai sem malmozással töltötték az utóbbi évet. 2021 feladata számukra az volt, hogy egyfelől bemutassák az eddig elért sikereket, másfelől megvillantsák mindazt, amit a jövőben nyújthatnak még a választóknak, végül pedig felvázolják annak a rémképét, hogy mi történne, amennyiben mégsem a Fidesz kerülne hatalomra. A jövőre nézvén fontos kihívás a párt számára, hogy meggyengültek nemzetközi partnerei, és nehezebb a mellett érvelni, hogy amit csinálnak nem egyedi a világban.

A fentiek alapján sejthetjük, hogy 2022 nem lesz könnyebb év. Ha csak abból indulunk ki, hogy az Egyesült Államokban a hálaadás-napi családi összejöveteleket követően drasztikusan megugrott az omikron variánssal fertőzött koronavírusos betegek száma, akkor feltételezhetjük, hogy januárban Magyarországban is sokakat elér a fertőzés. Nem lesz könnyebb azért sem, mert mindkét politikai erő azt szeretné elhitetni, hogy 2022-ben sorsot választunk. Az utóbbi évtized során lassan minden kampány esetén azt hallhattuk, hogy ez minden idők legkiélezettebb kampánya. A Fidesz egy kiépített rendszert véd, és még több ciklussal tervez fejben, hogy megvalósítsa mindazt, amit nemzetépítés gyanánt elképzelt a ’90-es évek végén. Az ellenzék viszont rendszerellenzékként teljes mértékben megkérdőjelezi ennek a projektnek a legitimitását, valamint a jelenlegi kormány demokratikusságát. Súlyos teherként lebeg az ellenzék feje felett az is, hogy amennyiben valóban hatalomra jut, hogyan tud visszatérni az általa helyesnek vélt demokráciaképhez úgy, hogy e-közben az alkotmányosság keretei között maradjon, és ne reprodukálja azt a helyzetet, ami ma is jellemzi az országot, miszerint a társadalom egyik fele illegitimnek tartja a másik kormányzását.

A Méltányosság Politikaelemző Központ sosem foglal állást, mindig csak elemez. Megpróbál szempontokat adni ahhoz, hogy az olvasók el tudják dönteni miként gondolkodjanak egy kérdésről. Habár az év végén most már összegzünk, 2022-ben is ezt tesszük majd. Választásokhoz kapcsolódóan és attól függetlenül.  

 Lakatos Júlia

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8316788506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.12.20. 13:59:35

Mi kisemberek mindent meg fogunk tenni MZP szélsőségesen ballib kormányzati tervei ellen.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.12.20. 18:05:11

Az ellenzék viszont rendszerellenzékként teljes mértékben megkérdőjelezi ennek a projektnek a legitimitását, valamint a jelenlegi kormány demokratikusságát.

És mégis egy eleve elcsalt választáson kívánja leváltani a saját törvényeire is fittyet hányó antidemoktatikus rezsimet...

Halibuli 2021.12.21. 16:26:05

Anyjuk! Hozd be a tavalyi pezsgőt! Lölő 'szotyi" lett a a valaha élt leggazdagabb magyar! A "Lánchídépítő legnagyobb magyar' a fasorban sincs" Hála a csodatévő Orbinak! Ő csak ráteszi a kezét egy gázszerelőre és az ország vagyonára, meg az EU-s pénzekre és csoda lesz. Ő a király! Nem is király, egyenesen fára(j)ó.

Halibuli 2021.12.21. 16:41:02

Igenis van reinkarnáció4 Hitler is újjá tudott születni egy narancsban.

Halibuli 2021.12.21. 16:48:12

Juj, de örülök! Novák közlegény lesz a főparancsnok! Képessége egyenes arányban van gyakorlatával.

birkamenet 2021.12.21. 18:19:00

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): "Mi kisemberek mindent meg fogunk tenni "

Te nagy marha birkája az országnak, csak egy hajszálon múlott, hogy ne a tetemed jöjjön le a lélegeztetőgépről az októberi covidbirkamenet után, s lám pont ugyanolyan hülye maradtál mint előtte voltál.

Sebaj, az omikron mutáns Jobban fog teljesiteni a jövő évi birkamenteléseiteken!

Muhammad Balfas 2021.12.21. 19:13:00

Sztem Kláriferi nem örül. Ha Orbán azon agyalt, hogy milyen jelölttel baszhatna ki leginkább Gyurcsányékkal, akkor megtalálta.:D

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.12.21. 19:29:50

@birkamenet:

Kistáska! Úgy le vagytok maradva, hogy rajtatok még az omikron sem segít. Vajon MZP mikor jelenti be, hogy hát, izé..mégse.:))

birkamenet 2021.12.21. 22:21:51

@Veszéjben a lyogállamiság !:

Mi van bulgár covidbirka, elökúsztál orbán gazdád seggéböl a 78-ik fikanickeddel?

Ti már csak röhejbe való kamu közvelemyény kutatást tudtok nyerni, de valóságosat már régen nem. A külföldre kimeneketitett Tiborcpityu egyébként csókoltat a luxus életéböl és további megállás nélküli birkamenetett kíván neked!

birkamenet 2021.12.21. 22:26:15

@Muhammad Balfas: " Ha Orbán azon agyalt, hogy milyen jelölttel baszhatna ki leginkább Gyurcsányékkal, akkor megtalálta.:D"

Nme volt neki nehéz a kétmillió birka cselédje közül egyet vakon kiválasztania!

Ekrü 2021.12.22. 07:12:47

"Kétségtelen, hogy az év egyik legérdekesebb politikai jelensége az ellenzéki előválasztás megvalósulása, és az abból magát győztesen kiverekedő Márki-Zay Péter indulása"- Sikerült is személyében olyan miniszterelnök jelöltet választani aki sikeresen leamortizálja az ellenzéket még a választások előtt anélkül,hogy a Fidesznek bármit is tenni kéne érte. Ráadásul annyira buta,hogy ahelyett ,hogy elgondolkodna az eredményen,inkább kutatóintézetet cserél. Végül is jó pénzért bármelyik kihozza neki,hogy ő fog győzni,csak aztán nem csodálkozzon ,ha tavasszal szembe jön vele a valóság .. :))))))))
@birkamenet: "Ti már csak röhejbe való kamu közvelemyény kutatást tudtok nyerni, de valóságosat már régen nem."- Kicsit se zavarjon,hogy ezt a közvélemény kutatást maga MZP rendelte,méghozzá egy kizárólag balos kutatóintézettől. De,így a jó,dugjátok csak a homokba a fejeteket és akkor majd tavasszal jön ,no nem a 2/3 hanem a 4/5-ös Fidesz győzelem. :))))
süti beállítások módosítása