Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Macron és Orbán

2020. július 06. 10:53 - Méltányosság Központ

Adott egy kutatás Angela Merkel, Emmanuel Macron, Boris Johnson és Orbán Viktor válságkommunikációjáról. Akik arra tippelnének, hogy egyik oldalon Macron és Merkel, másik oldalon Johnson és Orbán megnyilvánulásai hasonlítottak legjobban egymásra, kénytelenek lennének csalódni.

lion-3057316_1920.jpg

Nem először találjuk ugyanis azt, hogy több a közös a francia köztársasági elnök, és a magyar miniszterelnök kommunikációjában, mint elsőre gondolnánk. Míg Boris Johnson arra használta a veszélyhelyzetet, hogy megváltoztassa a róla kialakított képet és botránypolitikusból nemzetegyesítő szereplővé váljon, Angela Merkel pedig 2017 óta nem volt ilyen népszerű a maga konszenzuskereső nyilatkozataival, addig Emmanuel Macron és Orbán Viktor a harci retorika széleskörű alkalmazásával került válságkommunikációs szempontból egy csoportba. Azonban ahogyan korábban is, most is azt látni, hogy nagyon más megközelítéssel jutottak közös nevezőre. Míg Macron esetében maga a vírus volt az ellenség, amely ellen nemzeti összefogással kell szembeszállni, addig Orbán Viktor “jól bevált dolgon ne változtass” elv alapján beépítette a vírust korábbi kommunikációs stratégiájába, és politikai ellenfelei a víruskezelést akadályozó szereplőkké léptek elő. Miközben jól követhető volt a váltás, amikor a vírus háttérbe szorította a korábbi témákat, a brüsszelezés, sorosozás nem került le repertoárjából. Ezzel szemben Emmanuel Macron, aki az európai és a nemzeti szuverenitás növelését a szolidaritás igényével egészítette ki beszédeinek többségében, egyáltalán nem volt konfrontatív. Kommunikációja nem volt pártpolitikai mezőben értelmezhető, egyetlen egyszer sem említette a pártokat vagy az ellenzéket. Ugyanakkor akárcsak Orbánnak, rendkívül konzisztens volt kommunikációja, talán túlságosan is, ahhoz képest, hogy kommunikációs stratégiájával épp a sárgamellényes tüntetések politikai veszteségeit próbálta volna kiegyenlíteni.

Hogyan lehet, hogy látszólag ugyanarról beszél két politikus és mégis teljesen más eredménye lesz?  Elvégre miközben a francia állampolgárok többsége elégedett volt a válságkezelés végeredményével, kifejezetten elégedetlenek voltak Macron válságkezelői képességeivel. Hiába vezényelte a vírus elleni harcot, mégis megbüntették az olyan kezdeti nehézségekért, mint a maszkok hiánya. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy Macron két fő üzenetéből – szuverenitás és szolidaritás – az utóbbit biztosan annak a politikának a folytatásaként látják, amely épp a tüntetésekhez vezetett, hiszen sokan úgy vélték, hogy reform elképzelései túlzott áldozatvállalást várnak az állampolgároktól. Habár Macron szorgalmazta a nagyobb függetlenséget a globális ellátórendszerektől, különösen az olyan termékek esetében mint a szájmaszkok és a lélegeztetőgépek; látni kell, hogy kommunikációja ugyan rendelkezett ellenségképpel, de valódi számonkérhető ellenféllel nem. A vírus elleni harc önmagában még nem volt elég. Míg Orbán esetében a konzisztens kommunikáció egy alapvetően bevált stratégiát vitt tovább és alkalmazott a rendkívüli helyzetre, addig Macron egy eleve veszteségeket okozó narratívát próbált a vírusra alkalmazni, sikertelenül. Az jelenleg még nem látszik, hogy hosszútávon megtérül-e kitartása koncepciója mellett, annyi biztos, hogy a vírushelyzet gazdasági következményének kommunikálásához várhatóan valamiféle csavarral kell majd előállnia, ami talán épp a szuverenitás előtérbe helyezése lesz a szolidaritás igényével szemben.     

Lakatos Júlia

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr315984408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fikalnyik Eugén 2020.07.06. 13:58:11

Mondjuk az is nagy különbség, hogy Macron nem gondolja azt, hogy a TF1 az övé, ezért aztán mások is elmondhatják a véleményüket.

nincs1agy 2020.07.06. 14:55:14

@Fikalnyik Eugén: Macron mögött ott áll a háttérhatalom, és a francia sajtó, amely Fillon is pillanatok alatt kinyírta. Leszarja ő az állami TV-t. Nincs rá szüksége enélkül is elképesztő agymosó médiagépezet áll mögötte..

nincs1agy 2020.07.06. 14:56:54

Macron jövője Merkel mutti bőkezűségén múlik. Egy öregasszony kitartottja..

birka menet 2020.07.06. 15:40:29

@nincs1agy: " Macron mögött ott áll a háttérhatalom,"

Húha, de megijedtünk! Mint gyerekkorunkban a boszorkánytól, meg a laposemberektől, akik mindenhova bekúsznak. A gyerekagyúaknak felnőtt korra maradt a háttérhatalomtól való rettegés.
A háttérhatalom, amit még sose láttunk, azt se tudjuk ki az, mi az, csak azt tudjuk, hogy Marie néni menne szavazni a falujában a jobboldalira, de akkor előugrik a háttérhatalom és arra kényszeríti Marie nénit, hogy szavazzon Macronra.
Hiába, a háttérhatalom mindenhol ott van, ők mondják meg, hogy mi legyen egy országban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.07.06. 18:25:48

@birka menet: Ja,és a ballib médiatúlsúlyról se feledkezzünk meg idehaza!:))

morph on deer 2020.07.06. 19:11:56

Már csak azt várom, hogy Macron is pacalt zabáljon, és előadja a “megjöttek a fehérvári huszárok” című műalkotást, valami kisüstitől önfeledt pillanatban...
Addig a fasorba’ sincs, bizonyááám!

nincs1agy 2020.07.06. 19:38:47

@morph on deer:

A coq au vin is egy paraszti étel, de attól ugye hasra vagytok esve, mert francia. Hülye magyar libsi 2020..

nincs1agy 2020.07.06. 19:40:54

@birka menet:

Könnyebb a homokba dugni a fejed, mint szembesülni a valósággal. Libsi szokás ez is..

nincs1agy 2020.07.06. 19:43:40

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

RTL, ATV, Index.hu, 24.hu, HVG.hu, 444.hu, azonnali.hu, 168 óra, HVG, Népszava, Magyar Narancs, ÉS

Tényleg nagyon el vagytok nyomva..

morph on deer 2020.07.06. 22:02:08

@nincs1agy:
“ A coq au vin is egy paraszti étel...”

De azt legalább nem csak “paraszt” módjára lehet enni, hanem civilizált ember módjára is.
Persze csak azoktól várható ez el, akik ki is tudják mondani, szóval orbán itt szóba se jöhet.
Vezéred táplálkozási szokásait és eszközhasználati készségét ismerve, talán jobb, ha nem is próbálkozik vele. :D))

A lényeg: én még véletlenül se hasonlítgatnám a mi tahó kis uralkodónkhoz, akinek még a kés-villa használata is kihívást jelent, hogy az általános civilizált viselkedést ne is említsem...
Csak nézd meg ezt a (két) fotót:
1- senki más nem tehénkedik rá a pulpitusára, mert tudnak viselkedni,
2- olyan szerencsétlen, alárendelt testtartással áll oda egy felnőtt ember elé, mintha nem egy ország miniszterelnöke lenne, hanem a falusi hentes ha vendégségbe híják a “városba”, és aki elveszettnek érzi magát a hurkatöltője nélkül!
Komolyan mondom, szánalmas!

Halibuli 2020.07.06. 22:47:41

Orbán csak azt teszi amire Mészáros utasítja.
Lőrinc csak egyet füttyent és azt a zsíros üzletet kapja meg
amelyiket csak akarja.. Mindenki azt hiszi Mészáros csak stróman, pedig
ő a főnök!! Vajon mit tudhat Orbánról, hogy így ugráltatja?

kvadrillio 2020.07.06. 22:49:54

Bogár László A nép uralma...MAGYAR HÍRLAP CIKK...JÓ CIKK !

"""...Amikor a szemünk láttára hullik szét a nyugatias demokrácia, egyre sürgetőbb lenne elgondolkodnunk, hogy vajon mi jöhet az összeomlás után...Most, amikor a szemünk láttára hullik szét a nyugatias demokráciának nevezett rejtett globális diktatúra, egyre sürgetőbb lenne elgondolkodnunk azon, hogy vajon mi jöhet az összeomlás után. Van-e, lehet-e olyan berendezkedés, ami átveszi a szerepét? Ha őszinte választ akarunk, akkor nincsenek túl jó híreink ezzel kapcsolatban, mert egyelőre még az az elbeszélési mód se nagyon van kialakulóban, amely alkalmas lehetne a helyzet elemi szintű tisztázására. Ehhez ugyanis arra volna szükség, hogy részletesen feltárjuk, miként roncsolta szét a tradicionális szakralitás létberendezkedését az a „láthatatlan” erő, amely ezt követően Isten helyére a soha nem definiált „népet” helyezte, ami egészen egyszerűen azért nem uralkodhat, mert ő a szellemi hierarchia legalsó szintje.Ez a nagy történelmi „perverzió”, amelynek hívószavai a szabadság és egyenlőség voltak, éppen a lételméleti lényeget hamisítja meg brutálisan, csakhogy ennek átlátása és nyilvánosságra hozatala elég reménytelen vállalkozásnak látszik. Az elmúlt évszázad során ez a láthatatlan történelmi erő engedelmes munka- és fogyasztóerő állatok gigantikus csordáivá igyekezett tenni az emberiséget, így a szellemi lejtőn cinikus gátlástalansággal lefelé rugdalt emberiség egyre nehezebben lenne képes a helyzet megértésére is, nemhogy az átgondolt és összehangolt cselekvésre. Amit tehetünk, az egyelőre annyi, hogy megpróbáljuk minél pontosabban megérteni ennek a lejtőnek a lényegét, és ahol csak lehet, fékezni a pusztítást. Reménykedvén abban, hogy lesz még, lehet még egyáltalán visszafordulás."""
(A szerző közgazdász)

HMMM.....A NÉP AZÉRT NEM URALKODHAT, MERT Ő, A SZELLEMI HIERARCHIA LEGALSÓ SZINTJE ! ...?????????DEFINICIO: NÉP, FőnévnépEgy nemzetállamhoz tartozó nők és férfiak összessége (egy nép).AMELYBE...BELETARTOZIK ORBÁN IS, TRUMP IS, MEG AZ UTCÁN FEKVŐ KOLDUS IS !!!!!  TALÁN EZT KÉNE ELŐSZÖR MEGÉRTENIE A """"SZAKRÁLIS HIERARCHIA UN. SZELLEMI ELITJÉNEK !"""

birka menet 2020.07.07. 00:30:12

@nincs1agy:

Látom hülyegyerek, friss fidióta troll toborzás vagy. Te anyaszomorító, 3-4 havonta cseréli rogán a troll granitúrátokat, 3-4 havonta ugyanazokra az agyhalálotokra kell reagálnia az értelmes embernek.

luis5 2020.07.07. 06:01:04

A magyar helyzet is egyedülálló annyiban h ilyen hazaarulo virusdrukker balféknek sehol máshol nincsenek. Az anyjukat eladnak egy nagyobb fertozeshullamert.

midnightcoder2 2020.07.07. 07:23:22

@Matthias Corvinus: Matyika, ha egy hozzászólást 20x küldesz el egymás után, azzal nem vagytok többen.

midnightcoder2 2020.07.07. 07:35:00

@kvadrillio: A nép alatt általában a nép tömeget értjük, azaz az átlagpolgárt. A demokrácia lényege az, hogy a takarítónéni szavazata is egyet ér, és a tudományos akadémia elnökéé is. És ugye az MTA-nak csak egy elnöke van, takarító néni viszont elég sok. Ez lenne az igazi baj a demokráciával, ha létezne. Ha a takarító néninek kellene döntenie Pl. arról, hogy épüljön-e újabb blokk a paksi atomerőműhöz, akkor elég komoly baj lenne, mert hogy ehhez a döntéshez neki sem képzettsége, sem információi, sem erre allokált ideje nincsen. Illetve képességei sem feltétlenül. Volt anno egy kísérlet, ahol egy sakkmester játszott egy rakás ember ellen. Az egyik oldalon volt a sakkmester aki lépett valamit, a másik oldalon a sok ember mindegyike léphetett egyet-egyet, és a számítógép azt a lépést választotta, amire a legtöbben szavaztak. Persze a sakkmester nyert, mert az átlagpolgár annyira nem tud sakkozni.
De szerencsére erről igazából szó sincs. Az átlagpolgár válláról leveszi a döntés terhét a jó média. Jucika néni a takarítóasszony nem fog energetikáról szóló cikkeket böngészni a világhálón, esetleg elmenni iskolába fizikát tanulni, hanem megnézi az Index címlapját, ahol a jó Atomcsapda blog elmondja neki, hogy az atony az egy szar dolog mert hogy sugározik.

midnightcoder2 2020.07.07. 07:38:10

@Matthias Corvinus: Matyika, itt egyenlőre te vagy az, aki különféle álneveken írogat. Legutóbb Pl. math0 néven boldogítottad a közönséget.

midnightcoder2 2020.07.07. 07:48:15

@Matthias Corvinus: Mondjuk az iskolákat speciel elég gyorsan bezárták. Orbánék inkább ott kúrták el nem kicsit, de nagyon, amikor kiürítették a kórházakat. És persze ott, hogy az előző kormányokkal kéz a kézben hagyták lerohadni az egészségügyet. Ami azért is érdekes, mert a nyugdíjasok, akik ezt legsűrűbben veszik igénybe, pont az ő szavazóbázisuk. És ők sokkal többen vannak, mint a stadionok törzsközönsége.

midnightcoder2 2020.07.07. 07:53:33

@Matthias Corvinus: Abban az országban, ahol képviselők tiltakoznak olyan táblával a kezükben, hogy "Képviselőkbe belefolytani a szót illendő ?" egy blogpost hozzászólásában ez azért nem akkora tragédia. Nem is beszélve az Indexről, ahol a címlapon vannak néha akkora helyesírási hibák, hogy a fal adja a másikat.
De ha mégis, akkor legközelebb teszek félre némi hamut a grillezés után, hogy a fejemre szórhassam.

midnightcoder2 2020.07.07. 08:02:12

@Matthias Corvinus: Őszintén szólva, nem tudom ezt miért nekem címezted, de a sajtószabadság az, amikor bárki kiadhat sajtóterméket akinek pénze van rá. Ilyen van ma, és nem volt Pl. a Rákosi rendszerben, ahol volt hogy az írógépeket is lezárták a hétvégére, nehogy valaki ellenzéki röplapokat írogasson rajtuk. Amúgy pedig minden pártsajtó állami pénzből megy, az ellenzéki legfeljebb az előző ciklusok, vagy a gengszterváltás alatt megszerzett állami pénzből. Csak mivel a baloldal már nagyon régen volt hatalmon, és nem is nagyon várható, így az ellenzéki sajtó most kicsit éhezik. Szegény Népszabó konkrétan éhen is halt. Jóval olcsóbb ugyanis egy 444.hu-t fenntartani, a szavazóbázishoz pedig ez is eljut. Érdemi mondanivaló pedig amúgy sincs.

midnightcoder2 2020.07.07. 08:07:20

@Matthias Corvinus: "HAZUDSZ, náci selejt, az ellenzék nyomatta a témát, és Orbán több napot késett vele."
Matyika, ebben a történetben pár nap akkor nem sokat osztott vagy szorzott. Nézd meg ellenpéldaként a derék svédeket vagy az angolokat.

"Meg még sok helyen elbaszták Orbánék. Te mégis erre a selejtre szavazol"
Már a legutóbbi parlamenti választáson sem rájuk szavaztam, hanem a Jobbikra.

midnightcoder2 2020.07.07. 08:09:22

@Matthias Corvinus: "majd kormányváltás után Orbánékat dobjuk ki az tévé székházból"
Na te büdös kulák! Látod azt a gerendát? Oda fogunk felakasztani! Majd ha egyszer lesz szögünk...

midnightcoder2 2020.07.07. 08:33:50

@Matthias Corvinus: "az atomerőműről kellene népszavazást tartani, meg konzultálni, nem a menekültekről"
Egyikről sem kellene konzultálni. Az atomerőművet fel kell építeni, a migriket pedig vissza kell zavarni a saját kontinesükre. Ezt diktálja a józan ész, aminek te állítólag nagy híve vagy.

midnightcoder2 2020.07.07. 08:42:07

@Matthias Corvinus: "a sajtószabadság nem az, hogy minden faszságot ugyanúgy és kötelezően nyomatnak a magán újságok"

De pontosan az. Ha valaki valamit mondani akar, és van rá pénze, akkor mondhatja, akár jobbról, akár balról. De azt fogja mondani, amit a tulaj akar. Közszolgálati médiának pedig léteznie sem lenne szabad, pont azért mert állami pénzből nem kellene propagandát nyomatni.

midnightcoder2 2020.07.07. 08:43:02

Tényleg kellene egy matyikaszűrő.

midnightcoder2 2020.07.07. 09:05:29

@Matthias Corvinus: "Az nem sérti a sajtószabadságot, ha az indexet többen olvassák, mint a náci szennylapokat, mert ez az olvasók döntése, és mert az index nem adófizetők pénzéből működik."

Azt te honnan tudod Matyika, hogy az Indexnek miből van a pénze ?

midnightcoder2 2020.07.07. 09:07:32

@Matthias Corvinus: "Én azt írtam, hogy az nem sajtószabadság, hogy a magánmédiának valaki elő akarja írni, hogy ne arról írjon, amiről akar"

Miért, ki mondja meg az Indexnek vagy a HVG-nek hogy miről írjon, a tulajokon kívül ? Illetve bizonyos korlátok azért vannak, Pl. pedofil képeket nem lehet kihozni a címlapon. De Orbán karikatúrákat igen.

midnightcoder2 2020.07.07. 09:11:58

@Matthias Corvinus: "De szerinted ez a médiaszabadság"
A médiaszabadság az, hogy lehet-e olyan médiát alapítani, ahol el lehet mondani amit akarsz (kivéve Pl. a fent említett pedofília). Ilyen egyszerű. Észak-Korea ma: nem. Magyarország ma: igen. Ennyi.

A kiegyensúlyozott média az egy másik kérdés. De az sem arról szól, hogy állami pénzből vagy magán pénzből finanszírozzák, hanem arról hogy az egyik oldalnak ennyi sajtója van, a másik oldalnak meg annyi. Hogy aztán azt most lopott pénzből fizetik, vagy régebben ellopott pénzből, vagy kockázati befektetők pénzéből akik a jövőbeli lopás reményében fektetnek a dologba, más kérdés.

midnightcoder2 2020.07.07. 09:49:12

Valaki igazán tehetne egy olyan feltételt a blog.hu-ba, hogy ha egy nick 3x küld be 70%-ban azonos tartalmú hozzászólást, azt tiltsák ki az egész rendszerből. És csak az elsőt jelenítsék meg.

birkamenet 2020.07.07. 09:52:39

@midnightcoder2: "A demokrácia lényege az, hogy a takarítónéni szavazata is egyet ér, és a tudományos akadémia elnökéé is. És ugye az MTA-nak csak egy elnöke van, takarító néni viszont elég sok. Ez lenne az igazi baj a demokráciával, ha létezne. Ha a takarító néninek kellene döntenie Pl. arról, hogy épüljön-e újabb blokk a paksi atomerőműhöz, akkor elég komoly baj lenne, "

Neked lövésed sincs ahhoz a korszakhoz élsz, lövésed sincs ahhoz a dolgokhoz, amelyek által a világ boldogabbik fele már ezer éve elhúzott a magyar ugar mellett. Neked csak az illiberális birkalét való, különben összesesel az életben ha egyszer kineveznének polgárrá és úgy kellene élned.

Okostóni, a takarítőnő is állja Paks számláját és az összes KOCKÁZATÁT, tehát nehogy már kitúrja akárkit is a döntéshozatal és a KRIKTIKA lehetőségéből. Nem degenerált illiberált országokban úgy müködnek a dolgok, hogy a közszolgálati média korlátlan és egyenlő lehetőségeket bioztsosít minden félnek, hogy a polgárok előtt vitatkozzanak a témákról. A polgár meg ha nem ért semmit úgyse fog véleményt nyilvánítani, ha meg érti akkor meg alapvető joga véleményt alkotni, egyetérteni vagy tiltakozni.

Tudom, hogy nálatok ostoba diktáror imádó fidessbirkáknál ez már anarchia, csak hát nem a nyugati polgár van rendszeresen a történelem szopórollerén, hanem ti, az ostoba, igénytelen magyarbirka.
De legalább jól érzed magad a rendszerben, mert neked ez a lét való.

konrada 2020.07.07. 10:53:05

@midnightcoder2: "Tényleg kellene egy matyikaszűrő. "
...mi a francnak etetted???;))

midnightcoder2 2020.07.07. 11:51:23

@birkamenet: "Okostóni, a takarítőnő is állja Paks számláját és az összes KOCKÁZATÁT, tehát nehogy már kitúrja akárkit is a döntéshozatal és a KRIKTIKA lehetőségéből"

Nem azt mondtam hogy ki van túrva, hanem azt, hogy ő nem tud döntést hozni, mert nincs meg hozzá sem a tudása, sem az információi, sem az erre allokált ideje. Ergo nincs döntési pozícióban, max. ismételgetni tud különféle véleményeket amiket a médiából hall. És ez kb. a mai demokrácia lényege. Juci néni nem az alapján fog dönteni, hogy legyen-e Paks2 hogy tanulmányozza a döntéshez szükséges cikkeket különböző forrásból, hanem párthűség illetve a média alapján.

nincs1agy 2020.07.07. 20:35:29

@morph on deer: Hidd el a parasztok paraszt módjára ették ,te sznob köcsög..
süti beállítások módosítása