Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Koronavírus: Ha nincs semmid, használd azt

2020. március 17. 08:56 - Méltányosság Központ

Ahogy egyre agresszívebben nyomul előre a koronavírus, napról napra szűkűl be a megszokott életterünk, vonulunk vissza a máskor csak pihenésre fenntartott otthoni szféránkba.


corona-4912807_1920.jpg

Sokaknak önmagában az is nehéz lehet, hogy korlátozni kell a társas interakciókat, arról nem is beszélve, hogy teljes szakmákban szűnt meg egyik napról a másikra a megélhetés reménye. Hát még, ha belegondolunk abba, hogy vélhetően ez csak a kezdet, számos európai országban már teljes mértékben megállt az élet. Az állapot nagyon is hasonló egy háborús helyzethez, még, ha az ellenség egy vírus formájában is üti fel a fejét. Mindez azért érdekes, mert napjaink világpolitikájának egyik alapja, hogy közel egy emberöltő óta nem volt a világ egészére kiterjedő fegyveres konfliktus. Mi történik a világgal, mi történik velünk, ha hirtelen átáll egy ilyen rendkívüli, majdhogynem hadi állapotba?

Jelen esetben leginkább az, hogy újra megtanul helyettesíteni, nem az elsődleges preferenciáink szerint választani, illetve némiképp nélkülözni is. Kis időre visszatérünk szüleink, nagyszüleink bölcsességeihez, akik még kénytelenek voltak elszenvedni háborút, forradalmat, vagy épp hiánygazdaságot, ennek megfelelően jobban fel is voltak készülve rájuk.

Az az életforma, amely ma leginkább a zero-waste mozgalom követőire jellemző, miszerint mindent újrahasznosítottak valamilyen formában, számukra magától értődő volt. Ők mindenféle elitképzés nélkül tudták az amerikai tengerészgyalogosok egyik szlogenjét, ha nincs semmid, használd!

Olykor lehetetlennek tűnő helyzeteket is meg lehet oldani némi kreativitással. Aki esetleg nem a nagyi meséiből győződne meg erről, annak a bekuckózásos időszakra ajánlom Chris Hadfield könyvét, Egy űrhajos tanácsai földlakóknak, amelynek már az alcíme is sokatmondó: Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltéségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat.

thermometer-1539191_1920.jpgPersze a helyettesítés nem csak azt jelenti, hogy nem friss ételt veszünk, hanem konzervet, vagy hogy az iroda, iskola helyett otthon tartózkodunk. Politikai szinten is leginkább ahhoz hasonlítható a jelen helyzet, amit a nyolcvanas évek sorozathőse MacGyver tett, akinek nem volt olyan probléma egy svájci bicskával, illetve némi barkácsolással ne tudott volna megoldani. Jobb híján mindenki a helyettesítés elvét alkalmazza valamilyen formában. Azaz politikai értelemben nem feltétlen a népszerű, vagy könnyű döntést hozzák meg, hanem ami a legnagyobb eséllyel útját állja a vírus terjedésének. Ha be kell zárni az iskolákat, annak ellenére, hogy ezer szempontból nem megoldott ennek az optimális megvalósítása, akkor azt. Majd idővel megszületik a megoldás is mindazon kérdésekre ennek kapcsán, amelyek most még megoldhatatlannak tűnnek. Kevés a tudásunk, kevés az eszközünk, sokszor frusztálóan lassúnak tűnik egy-egy döntés meghozatala, máskor súlyát tekintve túlzónak egy másik. Minden korábbi tapasztalat ellenére egyetlen kormány sincs felkészülve ilyen horderejű döntések meghozatalára. Demokráciákban nem lehetne más körülmények között végrehajtani ilyen mértékű beavatkozást a magánéletbe, illetve a gazdaságba. Itt most nem a legkisebb rosszt keresik, hanem bármit, ami segíthet. Ha mozsárágyúval kell légyre vadászni, ám legyen.

Ahhoz azonban, hogy ezt elfogadják az emberek, érteniük kell, hogy ez egy áldozat a közösség jólléte érdekében. Lehet azt mondani, hogy egy másik párt, vagy másik ország jobban, hatékonyabban, gyorsabban cselekedett volna, de igazából ez az a helyzet, ahol nem célszerű ilyen összehasonlításokkal élni.

Ha van alkalom, amikor fel kell függeszteni a szokványos politikai logikát, amelyben reflexszerűen rossz minden, amit a másik fél képviselője mond, ez az. Ha van helyzet, amikor össze kell adódni az ötleteknek – ellenzékinek és kormánypártinak – és nem egymást kioltani, akkor ez az.

Határhelyzetekben ugyanis nagyon hamar kiderül, hogy mi valódi érték, és mi porhintés. Ami csak politikai érdekből születik, pillanatok alatt viszaüt előterjesztőjére. A demokrácia, a demokráciát működtető politikusok, és az érintett álampolgárok sokféleképpen vizsgáznak az elkövetkező időszakban. Remélhetőleg helyettesítésből és kreativitásból jól.

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7915529238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása