Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az előválasztás kiválasztottjai

2019. június 24. 08:40 - Méltányosság Központ

Először is szögezzük le a legfontosabbat: előválasztani fontos és jó dolog.

73903148-1024x576.jpg

2013-ban is ezt gondoltam, amikor az akkori ellenzéki pártok körében fölmerült, hogy előválasztással válasszák ki miniszterelnök-jelöltjüket. Akkor ezt nem tették, és a 2014-es választáson az esélytelenek nyugalmával léptek fel. 2018-ban már föl se merült, hogy előválasszanak. Meglehet persze, akkor is Orbán Viktor győz, ha vele szemben egy előválasztáson kiválasztott jelölt lép fel. Lényeg a lényeg: ez a módszer véleményem szerint hasznos.  Nem tudom, a világon hány helyen létezik az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztás útján történő kiválasztása. tételezzük fel, hogy sok ilyen hely van. Budapest ezek között is előkelő helyen szerepel majd. Vasárnap este láthattuk, milyen az, amikor a szétszabdalt ellenzéki pártok jelöltjei állnak a porondon, és egymással vitatkoznak.

Mondjunk is valamit erről a vitáról. Nos, a műsor jól indult. Mintha előre meg lett volna koreografálva: a jelöltek az első háromnegyed órában több ponton is vitatták egymás elképzeléseit. A második részben viszont ezek a kritikák elhaltak, és a jelöltek már azt hangoztatták, hogy szinte mindenben egyetértenek, a közöttük lévő különbségek elhanyagolhatók. Írjuk ezt be a hagyománytalanság számlájára.

Merthogy az előválasztásnak akkor van értelme és tétje, ha nagyon erősek a vitapontok. Bármily furcsa, nem csak a személyiségek közötti különbségek döntőek, hanem az is, hogy ki mit mond. Gondoljunk csak arra, hogy 2000-ben, az elnökjelölti előválasztási kampányban George W. Bush és John McCain küzdött egymással. Hát, nem éppen finomkodtak, pedig mindketten a Republikánus Párt jelöltjei voltak. De ott ez benne van a pakliban. Az amerikai választó tudja, hogy a jelöltek kígyót-békát kiabálnak egymásra, majd ha valamelyik nyer, a másik beáll mögé. A tegnapi vitában itt is hangoztatták a jelöltek, hogy bárki is győz, a többiek beállnak majd mögé, mert az ő egyetlen ellenfelük Tarlós István. Ám azért a nézőnek hiányzott az erősebb vita. 

Ami azért is hiányzott, mert állandóan arról hallunk, hogy a háttérben az ellenzéki pártok állandóan fúrják egymást. Igen? Akkor lássuk a medvét! De nem láttuk.

Láttunk viszont három valóban eltérő személyiséget, illetve valóban eltérő mélységű városirányítási szaktudást. Ezen persze ne rugózzunk sokat, mert ha volt western-színész (Ronald Reagan) elirányíthatta anno az Egyesült Államokat (méghozzá nem is akárhogy), miért is ne lehetne például riporteri múlttal elirányítani azt. Akár még azt is lehet. Minden elképzelhető. Hiszen az kiderült az előválasztási kampány eddigi menetéből, hogy az ellenzék nagyon ráállt erre a dologra, az előválasztás kiválasztottjai apait-anyait beleadnak.

Az viszont egy érdekes vonása volt a tegnap estének, hogy a stúdióba párt-tapsoncokat hívtak. Érthető persze, hogy ezt az eseményt nagy élménnyé, amolyan ellenzéki majálissá akarták tenni. Még az is érthető, hogy nehezebben tudtak volna 10-10 pártszimpatizánst bemondásos alapon behívni. Akárhogyan is: szögezzük le ismét, hogy az előválasztás jó dolog.

Csizmadia Ervin

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5214908786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.24. 11:58:42

Ha Reagen esetében a "nem is akárhogy" azt jelenti, hogy ez az egybites szabadította a világra a neoliberális idiótizmust, akkor egyetértek.

Nincs közöttünk csicska 2019.06.24. 14:40:08

Libbantak imadjak a tet nelkuli vitakat, s hasonlo koldoknezeseket. Ez egyszer szurkolok a pestieknek, legyen libbant polgarmesteruk.

Itt videken ugyanis fontos lenne onnan nemi forras-atcsoportositas.

Minden ballib bérretteg 2019.06.24. 15:13:22

Az előválasztás lefedi a magyar politika ellenzéki valóságát.

Vajon a szervilis újságíró hölgy nyer, aki életét tette arra, hogy a ballibeknek alákérdezzen ?

Vagy az ex-SZDSZ-es lilára festve ?

Vagy a saját pártját és szavazóit nem egyszer eláruló, a saját kerületében az összes mutyit megszavazó tapasztalt pávatáncos ?

Győzzön a jobb !
És nyerjen Tarlós !
Ez Budapest érdeke.

Kivlov 2019.06.24. 15:42:50

"Lényeg a lényeg: ez a módszer véleményem szerint hasznos."
Az. kár hogy így épp a sokszínűség veszik el, ami a demokáré egyik lényege. A demokáré meg ferkóék kedvenc magyar szava...az orbán meg a lőrinc után...

clemens 2019.06.24. 15:47:14

Mindenek előtt olyan jelölteket kellene találni akiken látszik a tettrekészség, a felkészültség, a vezetni tudás, és hogy valóban győzni akarnak, nem csak szerepelni.
Szegény Karácsony egy puhapöcs, oda áll ahova leteszik, egyetlen előnye a "szépfiúság"
Olga a megcsömörlött állás nélküli "riporter", akinek éppen kapóra jött valami felkínált gyurcsányi aprópénz.

várúrfi 2019.06.24. 15:50:05

@Minden ballib bérretteg:

Egyébként minek a három (4) szereplős ellenzéki roncsderbi, ha mindenben egyetértenek?
MIközben finoman döfködik egymást?

Nincs közöttünk csicska 2019.06.24. 15:51:50

@várúrfi: hogyhogy minek, ha a demokracia miatt

szepipiktor 2019.06.24. 17:28:41

Vajon akkor miért ne lehetne városvezető egy médiaszemélyiség, egy tévés, egy rádiós?
Ja, hogy CSAK akkor ok, ha az KO, ha Puzsér, akkor nem.
Mert demokráciát képvisel az ellenzék.
Ja nem.

rockjano 2019.06.24. 18:14:32

Kurva jó volt látni már nem is tudom mióta igazi POLITIKAI VITÁT mégha nem is volt annyiar durva azért voltak csipklődések.

Ettől már teljesen elszoktunk és nekem pl. kurvára hiányzott.

tarlós mint valami disznófejű gőgös várúr úgy gondolkozik... nagyon ráfér őrá is és a rohadék bagázsára is egy kiadó seggberugás

Weißkopf 2019.06.24. 20:25:55

"ha volt western-színész (Ronald Reagan) elirányíthatta anno az Egyesült Államokat": nyilván nem ő egymaga irányította az USA-t, hanem (mint minden normális elnöknek) voltak tanácsadói szovjet, közel-keleti stb. témában. Csak kis hazánkban divat 2010 óta, hogy 1 zseni dönt minden kérdésben, legyen az Paksi Atomerőmű, Városliget, budai Vár, Kossuth Lajos tér átszabása stb.

georgenius 2019.06.24. 20:38:47

@Nincs közöttünk csicska: Vidéken még ékezetek sincsenek az ékezetes betűkön? Ez biztos nemi örömöt okoz.

sZulamith 2019.06.24. 21:35:34

Édes lehet a hatalom ize, ha Tarlós még maradni akar. Vagy nincs választása:)

Világít a torony 2019.06.25. 02:20:20

Drága Csizmadia Dottore! Mégis miről kellett volna tenni? Egymás programját kellett volna fikázni, kivesézni, Tarlós módra leszarozni, vagy mit? Annyira gyagya lenne az átlag ellenzéki szavazó, hogy az egymás kritikájából venné az ihletet a x behelyezéséhez? Nem abból választ, amit az ajánlatokból reálisnak ítél?

Világít a torony 2019.06.25. 02:23:11

@Nincs közöttünk csicska: "Itt videken ugyanis fontos lenne onnan nemi forras-atcsoportositas."
Legyen elég az a pár kg burgonya, melyeket szavazások előtt osztogatnak az agyhalottaknak. Télen van pár hasáb nedves tűzifa is. Mi több kelhet még a fideszes tahóknak?

safa 2019.06.25. 05:32:15

Bármelyikük jobb lesz mint Tarlós. Élhetetlen a város....
süti beállítások módosítása