Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A jó ügy

2019. június 07. 09:30 - Méltányosság Központ

Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a mai politikában az erős üzenetek eredményeznek előretörést a pártoknak.

one-against-all-1744093_640_1.jpg

A szürke, menedzser-jellegű politikusok és pártok, legyenek bármilyen tapasztaltak vagy ügyesek, rendre népszerűtlenné válnak, ha nincs hozzájuk köthető erős üzenet – elég csak Hillary Clintonra vagy Angela Merkelre gondolnunk. Ezzel szemben azok a politikusok, akik valami erőset állítanak, látszólag könnyedén törnek előre függetlenül attól, hogy értik-e a politika mindennapi működését vagy sem. Nem vitás, a választók egy jelentős tömege egyértelmű üzeneteket igényel.

Ennek a jelenségnek ékes példája volt az európai parlamenti választás. A legnagyobb párt az EP-ben az alig néhány hónapja létező Brexit Párt lett, amelynek egyetlen, de annál erősebb és egyértelműbb üzenete volt: az Egyesült Királyság ki kell lépjen az EU-ból. Előretörtek a német Zöldek, az olasz Liga, és Emmanuel Macron hangsúlyosan progesszív pártja is remekül szerepelt.

A modern politikában egyre inkább a karizmatikus személyek és a kiemelt ügyek azok, amik számítanak a választóknak. Egyre kevésbé számít az, hogy valaki megbízhatónak, jó menedzsernek tűnjön, legyen képes nyitni több különböző réteg felé. Aki egy fontos ügyben tud egy erős, érthető állítást tenni, annak egyre inkább nyert ügye van. A képlet azonban nem olyan egyszerű, hogy elég csak egy kemény állítást mondani, és máris garantált a siker. Az áttöréshez két dolog szükséges: egyrészt egy olyan személy, aki képes az erős üzenetet képviselni a nyilvánosság előtt (ezzel az aspektussal most nem foglalkozunk), a másik pedig, mivel kormányzóképesség és rugalmasság helyett az ügyek politikájának napjait éljük, a megfelelő ügy kiválasztása. Nagyon nehéz megtalálni, mi az az ügy, ami fel kell vállalni. Egyrészt fontos kell legyen a választók számára, másrészt hosszútávon fenn kell tartsa az érdeklődést, harmadrészt a pártnak vagy politikusnak hitelesnek kell lennie az ügyben.

puzzle-3348518_640.jpgAz EP-választás megmutatta, hogy mindhárom ponton el lehet bukni. Az LMP például Magyarországon hiába kampányolt gyakorlatilag ugyanazzal az erős üzenettel, ami a német Zöldek áttörését eredményezte, mivel Kelet-Európában a klímaváltozást még nem érzi a választók tömege központi kérdésnek (nem úgy, mint Nyugat-Európában), ezért komoly visszaesést könyvelhetett el. A témát úgy kell megválasztani és megfogalmazni, hogy a helyi célközönségnek legyen fontos, szinte minden országban más és más volt a kulcsfontosságú téma, amit pajzsra emelve sikert lehetett elérni.

Olyat is láttunk, hogy valaki egy érdekes ügyet képviselt, de csak ideiglenesen tudta fenntartani az érdeklődést a témával kapcsolatban. Ilyen például az AfD, ami a brüsszeli technokrácia és a föderális Európa elleni háborúként kezelte a választásokat – ez a kérdés bizonyos időszakokban fontos volt Németországban (pl. a görög válság legnehezebb időszakaiban), de ma nem ez a központi kérdés a választók számára.

pencil-1891732_640.jpgArra is akad példa, hogy hiába a jó téma, a képviselő hiteltelen. Görögországban a baloldali kormány immár nem tudja hitelesen képviselni azt, hogy küzd az EU és az IMF megszorításai ellen, hiszen már régóta kormányon hajtja végre ezen szervezetek utasításait. A választói ezért nem tudtak tovább arra az üzenetre szavazni, ami korábban sikert hozott nekik.

A magyar eredmények is az ügyek politikájának tipikus lenyomatai. Azok a pártok, amelyek nem rendelkeztek egyértelmű üzenettel a kampányban (Jobbik, MSZP), vagy rossz témát ragadtak meg (LMP), jelentősen meggyengültek. A kormánypártok a migráció napirenden tartásával erősek maradtak, és két olyan párt tört előre, ami a több Európa ügyét tűzte zászlajára. A DK az Európai Egyesült Államok koncepciójával egyértelműen az egész EU megerősítésére tett javaslatot (az így megváltozó EU részeként pedig Magyarország is megváltozna), míg a Momentum az Unió megreformálása helyett egy nyugatibb módon működő Magyarország képét adta a válaszóknak, akiknek egy jelentős része erre fogékony is volt. Ezek az ígéretek homályosak és természetesen betarthatatlanok (nem a 4 DK-s képviselő fogja átalakítani az EU intézményrendszerét, és nem két brüsszeli momentumos politikus fogja megváltoztatni a magyar politikai kultúrát), de a lényeg, hogy a választók egy csoportjának fontosak voltak, és hitelesen tudták képviselni ezt az adott pártok vezetői. Addig lesznek épp ezek a pártok sikeresek, amíg továbbra is képesek megtalálni és képviseli az adott választásnak megfelelő ügyet – ez pedig egyáltalán nem egyszerű feladat.

Rajnai Gergely

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7814878028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.07. 12:08:20

Nem teljesen értek egyet a posztban leírtakkal. Inkább azt mondanám, egy erős üzenet, erős vezető Kelet-Európában nyerő, nyugaton nem igazán. Főleg ha ez az erős üzenet egyetlen témát ölel föl. Erre az elmúlt 1-2 év több példát is hoz.

Hiába van elege a svédek elsöprő többségének a migránsokból, de az a párt, a Svéd Demokraták, amely csak erre a kérdésre koncentrál, nem tudott komoly áttörést elérni az utóbbi választásokon. Ugyan ez érvényes az AfD-re, a holland Szabadságpártra, és így tovább. A nyugati polgárnak szerintem kevés pusztán a migránsellenessség, még akkor is, ha azzal egyet ért. Azért kevés mert a "liberális demokrácia", a neoliberális gazdasági ámokfutás mélyrepülésben van. A végét járja. Ezért a nyugati polgár olyan párt, pártok mögé áll be nagy számban aki ezekre a kérdésekre is megpróbál választ adni. Lásd Salvini, Le Pen.

Ami Magyarországot illeti, nincs itt semmi látnivaló.

A liberós szavazó beállt a momentum, meg a dk mögé. Ez kb. 8-10%. A többi szavazó pedig elsősorban az mszp-től érkezett, és figyelmeztetett. De amint látszik, hiába. Az mszp oda fog kerülni, ahová már a gengszterváltáskor kerülnie kellet volna. A pöcegödörbe.

Miután nincs a láthatáron egy új baloldali párt, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz, így marad minden a régiben.

2019.06.07. 17:51:03

a jobboldal és a széljobb utálja a komcsi, libsi bagázst és az őket kiszolgáló konzi értelmiséget. se ők, se az ellentábor nem fogad el semmilyen harmadik utasságot, méltányos egyezséget. megalakult a "felelős értemiség" párt.
index.hu/belfold/2019/06/07/orban_mersekelt_jobboldali_ellenzeke_felelos_ertelmiseg_europai_unio_polgari_konzervativ_palinkas_jozsef/
és erre sanyi a kútfúró haverom azt mondja, hogy összeálltak a görbe orrúak. és ehhez hasonlók. tehát nem az a probléma, hogy csaba lászló ne lenne karizmatikus, hanem görbe az orra. sanyi szerint ezek mind libsik, közte néhány cigány. csak az ávós prolik szavaznának rájuk és a drogos buli buzik. de ezeknek ott van az apró-gyurcsány klán és fegyőr. nagyjából így egyszerűsödik le a közélet a kocsmában.

és ez ugye nem túl jó. mert ennél magasabbra kellene tenni a lécet. tessenek mondani alternatívát, amit elfogad sanyi a kútfúró. túl azon, hogy "náci". mert miért is? nem akarja a közéletben látni ezt az elitet? ehhez egy demokráciában tudtommal joga van. és csaba lászló mondhatja, hogy ő egy "világhírű" közgazdász és inkább tanít bécsben. ez esetben menjen bécsbe. és mondhatja, hogy az európa, mert ott nincsenek korrupt politikusok. aha. akik orosz prostituáltaknak eladnák a fél országot. tényleg? és csaba lászló miben különbözik tőlük? abban, hogy ő nyugati oligopóliumoknak adná el a fél országot, nem keleti oligarcháknak. és ő ezért nem kér prostituáltakat. hanem csak jól fizető állást. ettől "konzervatív". és ez most ezért ki kellene utazni bécsbe. ez lenne a "fasizmus"? nincs értelmes közélet, de ebben ugyanúgy felelős, a "felelős értelmiség" klub. az egyik oldalról ők teremtették ezt a világot és a kampány-tanácsadók. és ezt sanyi így foglalja össze: ide figyeljél komám. ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. így dőlnek el a dolgok.

alternatíva?

cavalry 2019.06.08. 14:15:05

@uniót erdéllyel: Nincs alternatíva, a választók 90%-a sík hülye, bármilyen baromságot bevesz. Ezzel nem is lenne baj, csak aki nyer az is hülye, így a dolog pont olyan, mint a Titanic, megy előre ameddig neki nem megy a jégjegynek, utána meg lehet siránkozni, csak nincs elég mentőcsónak és elmerül a picsába a sok barom. Na puff, nem kár érte. Aki épp elméjű az már kiment vagy majd kifog. Az ország eladás szép mese, csak mitől lesz nekem jó hogy több száz milliárdért csinálunk egy vasutat amin nem megy a vonat? Ha itt hagy minket Viktor az egész kártyavár összeomlik és akkor a maradék is elmegy mert nincs kedve fizetni a romeltakarítást. Bár a stadionokban lehet termelni krumplit, legalább nem fúj a szél - annyira.

morph on deer 2019.06.08. 16:23:18

@Quercus Maximus:
“A nyugati polgárnak szerintem kevés pusztán a migránsellenessség, még akkor is, ha azzal egyet ért. Azért kevés mert a "liberális demokrácia", a neoliberális gazdasági ámokfutás mélyrepülésben van.”

Kevés a migránsozás, de azért, mert pontosan tudja, hogy az élet másról (is) szól!
Attól ugyanis mem lesz senk annyira hülye, hogy akceptáljom olyan görénységeket, miszerint jön a migráns, így aztán építsünk több stadiont, mert az olyan talpig magyarosch dolog!
Igaz, hogy a valamire is használható focistáink többsége is migráns, de ezen az apró ellentmondáson már nem akadnak fenn a hívek, - az idomítás csodái!

Igen, Európában is probléma a migráció, de ott ez csak egy a problémák közül, és nem az egyetlen megoldandó kérdés!
Ott elvárják közben azt is, hogy legyen működőkèpes egészségügy, működjön az oktatás, lehessen megélni a fizetésekből és a nyugdíjakból, és ne hiábavaló, kivagyi szarságokra pazarolják az ország pénzét, főleg pedig ne a miniszterelnök hobbijára, családjának meg a haveri körének vagyonosítására!

Európában ennek a tolvaj bagázsnak már rég állami intézményekben lenne a helye, nem hivatalban!
Kinek börtönben, kinek a pszihiátrián, érdeme szerint...

Igen, ilyen egy(!)dimenziós programmal Európában is csak az egészen ..hmm.. egyszerű gondolkodású szavazókat lehet megszólítani, ideig-óráig.

morph on deer 2019.06.08. 16:39:59

@uniót erdéllyel:
“...ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy”

Aranyos. A gond csupán annyi, hogy Sanyinak ez a választás SEM áll rendelkezésére, ami igazán kár, ha belegondolunk.
Ahogy már az sem, hogy ki adjon el kit és kinek, merthogy ez a dilemma is “megoldódni” látszik.
Igen: őt, élősúlyban, a kormányfő, és tulajdonképpen bárkinek.
Ócóér...

Az pedig - hálisten - ugyancsak nem okoz fejtörét, hogy ki teszi zsebre az árát, hiszen ma már egészen kiterjedt azok köre, akik megtehetik, szerencsére...
A lényeg, hogy a családban maradjon, nem igaz?

cavalry 2019.06.09. 12:17:02

@uniót erdéllyel: Nem számít. Nem a trianonról kell nosztalgiázni, meg a migránsoktól rettegni. Eredmény és fejlődés nincs, ez a gond. Aki azt gondolja hogy milyen jók vagyunk az nézzen már utána (ja hogy nem tud). A szervezetlen gondolkodásra képtelen idiotizmus a fő probléma. Csak egy könnyű példa.*** Falun fával tüzelnek általában. Egy évre fel kell aprítani 5-10 m3 fát. Aprító hasító gépet nem tud megvenni a polgár meg egy embernek nem is éri meg. Az önkormányzat meg a közmunkással egész évben nyíratja a füvet, ami tök mindegy. Miért nem vesznek egy gépet és vágják fel a fát mindenkinek pénzért (olcsón). Csak. Utána megfagynak az öregek. Kaptak fát is néha, de becsapják őket az a fa nem tüzelőnek való vizes korhadt vacak, amin keres mindenki. Fát ültetni is értelmetlen mert ellopják. Idióta bolond nép ez aki hülyékre szavaz. Sajnos. Van olyan megoldásom (találmány), ami az összes fatüzelő embert mentesíteni a gondoktól 60 évre minimum. Lehetetlen bevinni a rendszerbe, mert nem akarja senki, nyilván üzleti érdeket is sértene.

cavalry 2019.06.11. 12:09:59

@uniót erdéllyel: Nem érdekelnek a politikai pártok. Érdektelenek, mert nem a népjólét a céljuk hanem csak a hatalom és a saját gazdagodásuk. Ha piaci alapon alkalmaznak valamit akkor nem érdekel kinek az érdekeit támogatja a folyamat - a kapitalizmus működése megismerhető. Ha engem sem érdekel a népjólét csak a profit, akkor eladom a komplett rendszert, és külföldi lesz a termék onnantól, és rendelheted az ebay oldalról. Az áfa stb. meg ki tudja hogy mozog majd, nyilván nincs TB és egyéb járulékok, tehát kb ezer milliárdokat veszíthet az állam. Ez már nem az én gondom, EU van, bármelyik EU vállalat felvásárolhatja a dolgot és csinál vele amit tud. Milka csokit is lehet nálunk venni, majd lehet ezt is. Kiszámoltam, kb 8-10 évente összesen egy éves állami költségvetési összegről van szó mondhatjuk úgy is hogy a költségvetés tizede évente, pár ezer milliárd a tét. Egyház meg ilyesmi nem játszik szerepet ebben,az a marketing része. Majd hirdetik a tévében mint a yoghurtot. :) . A fűtési költség évente a gázhoz hasonlítva a tizede, ha saját magad termeled az anyagot is, akkor 5000 Ft / év. (nem vicc). Ha az államot akarod bevonni a népjólét érdekében akkor egy biztos, infarktus t kapsz hamar. Egyébként országgyűlési képviselőknek ismertettem azt kb. négynek eddig. Na és. A probléma érzékenységük nulla, de érdekesnek találták és sok sikert kívántak - csináljam :) . Nem vagyok próféta és bús képű lovag sem, idealista sem. Az irracionális gondolkodókkal nem lehet mit kezdeni. Gyári hiba :) Az egész találmányi rendszer jogilag egy képtelenség, ha feltalálsz valamit ami jó a világnak akkor vagy te fizetsz sok sok pénzt a bejegyzésért majd a fenntartáslért és a jogi védelemért is, - a rendszer meg örül, és a te gondod az is hogy annyi bevétel legyen minimum ami a jogi képviselethez elég legyen - vagy nem történik semmi - vagy ellopják és nem kapsz semmit. Normális? Tök mindegy miről van szó.
süti beállítások módosítása