Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Kétféle konszenzus

2018. július 27. 08:46 - Méltányosság Központ

Az elmúlt időszakban a nemzetközi politikai híradások az amerikai-orosz kapcsolatok alakulásával voltak elfoglalva, Donald Trump és Vlagyimir Putyin Helsinkiben tartott sajtótájékoztatója okán. Ez önmagában nem is volna meglepő vagy érdekes, de Trump szavait olyan reakció fogadta hazájában, amilyenre ritkán van példa: politikai oldalakra tekintet nélkül gyakorlatilag minden politikus, újságíró, közszereplő mélységesen elítélte az amerikai elnök performanszát.

Számunkra mellékes kérdés, hogy az össznépi felháborodás megalapozott volt-e, avagy sem. Ez az eseménysorozat viszont kiválóan rávilágít arra, hogy a külpolitika az Egyesült Államokban legalább két szempontból egész más terület, mint Magyarországon. Egyrészt ez egy fontos kérdés, amivel foglalkozik a média és a választóközönség (még ha a belügyek jóval lényegesebbek is), másrészt pedig alapvetően a konszenzus terepe (hiszen a reakciók azonos irányúak). Mindkét szempontból sokat tanulhatunk az amerikai példából.

A külpolitika 1990 után teljesen háttérbe szorult a magyar közbeszédben; a választókat szinte egyáltalán nem érdekelte, hogy Magyarország miként kíván mozogni a nemzetközi térben. A politikusok ezt az igényt észlelték, és így nem is nagyon foglalkoztak ezzel a kérdéssel: elintézték azzal, hogy az euroatlanti rendszerbe szeretnénk integrálódni, jelentsen ez bármit. Csatlakozzunk a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, kövessük ezen szervezetek iránymutatásait, és akkor a külpolitikai programalkotással, döntéshozatallal nem kell bajlódni, lehet az ország belső problémáira fókuszálni.

hole-1072915_640.jpg

Ez a hozzáállás ahhoz vezetett, hogy amikor az Orbán-kormány felfedezte magának a külpolitikát, és önálló profillal lépett fel a nemzetközi színtéren (pl. paksi megállapodás, EU-ellenes kampány, stb.), az ellenzéki oldal erre gyakorlatilag nem tudott reagálni: a mai napig csak azt halljuk tőlük, hogy Magyarország nem úgy viselkedik, ahogy azt a Nyugat megkövetelné – anélkül, hogy arról részletesen beszélnének, hogy a Nyugat miért követeli meg épp ezt. Így nem is meglepő, hogy a választópolgárok komoly részének a kormány határozott külpolitikája volt meggyőzőbb a zavaros és az ország számára kevés viszonylagos sikert hozó (elmaradt az Európához való felzárkózás) nemzetközi passzivitással szemben.

Amerikában nem csak fontosak a külügyek (ez adódik az ország nemzetközi jelentőségéből is), hanem komoly egyetértés is övezi a legfontosabb külpolitikai kérdéseket. Természetesen folyamatosak a viták egyes konkrét lépésekkel kapcsolatban, de az amerikai külpolitika alapvető céljaiban és stílusában nincs komoly ellentét a fontosabb politikai erők és közirók között; a nemzeti érdek és a nemzeti karakter világos mindenki számára (mintha ezt törné most meg Trump, de nincs könnyű dolga). 2010 előtt Magyarországon is hasonló volt a helyzet, de a magyar konszenzus más jellegű volt, mint az amerikai: nem az alapvető értékek, célok és stílus tekintetében értettek egyet a felek, hanem abban, hogy ez a terület lényegtelen, és elegendő követni a Nyugat útmutatását. Aktív konszenzus helyett passzív konszenzus volt hazánkban.

A Fidesz bizonyos szempontból jól tette, hogy ezt a konszenzust felrúgta: a globalizált világban külpolitika nélkül elképzelhetetlen a politikai cselekvés. Magyarország szempontjából azonban nem előnyös, ha a külpolitikában nincs alapvető konszenzus, és a nemzetközi térben megosztott módon, egymást aláásva jelennek meg a magyar vélemények. Most éles ellentétek vannak a magyar külpolitika irányát illetően, ami tehát nem előnyös, de a viták sorozata eredményezhet egy, az amerikaihoz hasonló, aktív konszenzust a külpolitikában, ami sokat segíthet abban, hogy Magyarország sikeres legyen a XXI. század elkerülhetetlenül nemzetközi politikai terében.

Rajnai Gergely

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr714144787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.27. 09:40:54

Orbán korán megérezte az új szeleket a világban, a fősodrú liberális külpolitika bukását. Ez szerintem pozitívum.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.27. 09:42:13

Orbán korán megérezte az új szeleket a világban, a fősodrú liberális külpolitika bukását. Ez szerintem pozitívum.

nemecsekerno_007 2018.07.28. 14:39:34

Csak a külpolitikájuk elegendő egy újabb 2/3-hoz.

nemecsekerno_007 2018.07.28. 15:34:06

A "Merjünk kicsik lenni" szlogen után felüdülés a külpolitikánk.

Mondjuk az ellenzéknek sikerült a szlogent megvalósítani :)

2018.07.28. 16:44:17

Mivel Orbán Viktor nem érti a demokráciát, addig itt nem lesz konszenzus, amíg ők regnálnak.

2018.07.28. 16:51:14

@maxval balcán bircaman: Orbán Viktor a szabadság légkörét értette félre és azt hitte, az ő szabadsága mehet más emberek szabadságának rovására és soha senkinek nem kell róla számot adnia. Akik nem értik a szabadságot, ott egy rövid ideig megerősödik a diktatúra, ami a primitív, törtető egyes ember reakciója.

midnightcoder2 2018.07.28. 16:53:11

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Jelenleg a baloldalon a konszenzus azt jelenti, hogy nemet mondunk mindenre amit az Orbán mond. A balfékek egyetlen szerencséje, hogy Orbán túl hülye ahhoz, hogy azt mondja hogy nem ért egyet azzal, hogy a baloldali politikusok a Dunába ugorjanak. Egy ilyen kijelentéssel egy mozdulattal eltörölhetné a magyar baloldalt. Persze, ha nem lenne baloldali ellenzék, akkor túl sokáig ő sem maradna hatalmon.

midnightcoder2 2018.07.28. 16:54:17

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Olyan, hogy az egyik ember szabadsága nem megy a másik ember szabadságának a rovására csak a mesében van.

Laci A Lakli 2018.07.28. 16:59:38

Amíg a baloldali értelmiségi oldalon minden megszavaznak Magyarország ellen (lásd például: Tavares jelentés), vagy a határon túli magyarok ellen még a mai napig is néhol képesek kampányolni addig helyes, hogy nincs egyetértés és ez a fajta külpolitikai hozzáállás szimpla nemzetárulásnak felel meg a szememben. Emiatt is remélem, hogy minél hamarabb eltünnek a süllyesztőbe...

Gorbacsov homlokán a májfolt 2018.07.28. 17:15:40

Szerintem az a kurva nagy különbség az USA és egy kisebb ország - mondjuk Magyarország - külpolitikája között, hogy az előbbi az csinálja is, nem csak pofáz róla. Már úgy értem, hogy ha az USA be akar avatkozni egy tetszőleges ország politikájába, akkor odaküldi a hatodik flottát és beavatkzik. Van rá ereje. Ezzel szemben OV mit tud csinálni? Odaküldi Szijjártót, aki majd rosszalóan, összehúzott szemöldökkel néz?

midnightcoder2 2018.07.28. 17:18:23

Amúgy az amcsi külpolitika max. hellyel-közzel sikeres. Hacsak nem volt kimondottan céljuk Irakban elszabadítani a káoszt és létrehozni az ISIS-t, lángba borítani Szíriát, a gazdasági csőd és a káosz szélére sodorni Ukrajnát.
Az amcsik egyetlen igazi sikere a keleti blokk csődje volt 89-ben. Nem mintha az utána annyira jó lett volna nekik.

Pedig a sikeres külpolitikához ott van nekik a világ ma még legerősebb hadserege, és nem félnek bevetni. Jelenleg pedig sok mindennek nevezhetők, csak épp egységesnek nem. Az egyik oldalon ott van az elnökük, a másik oldalon pedig a baloldal, valamint az általuk megvásárolt jobboldali szenátorok, valamint a teljes média ami az amcsiknál szintén szinte 100%-ban a baloldal kezében van. Legalábbis az a része, amit innen látni.

Gorbacsov homlokán a májfolt 2018.07.28. 17:50:37

@midnightcoder2: +1

Én - külső szemlélőként - rohadtul nem nevezném sikeresnek az amcsi külpolitikát. Mindenhol csak szart és káoszt hagynak maguk után, ahol beavatkoznak.

No persze nekik ez azért siker, mert ahol háború és káosz marad a külpolitika ténykedése után - oda a fegyvergyártó cégeik el tudnak adni vasat!

Kivlov 2018.07.28. 18:26:08

Sikeres?
Belepofáznak mindenbe ha kell, ha nem.
Ilyen alapon nálunk sikeres az ellenzék. :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.28. 18:37:28

Az USA külpolitikájában az égvilágon semmi konszenzus nincs (,ha csak az nem, hogy az emberi jogokat mindenki fontosnak tartja). Az egyetlen dolog, ami miatt úgy tűnhet, hogy mindenki az elnökre figyel és csak arra. Hogy a többi mit mond, az senkit nem érdekel. De ettől még elég kemény viták folynak a szenátusban róla.

Magyarország nem abban különbözik, hogy itt nincs konszenzus, bezzeg ott van, hanem itt messze nem figyel mindenki a kormányra, mert tudják, hogy nagyjából felesleges.
Ennek nem csak az az oka, hogy Magyarország egy viszonylag kicsi súlyú szereplő, hanem az is, hogy a kormány harcias retorikája jól láthatóan kizárólag a belpolitikai show biznisz része. Amikor valami fontos szavazás van az EU-ban, akkor ez a harciasság elpárolog úgyse megy szembe az Európai Néppárt akaratával.
Illetve, a külföldi megfigyelők idővel megtanulták, hogy a kormány nem megbízható forrás. Ha képben akarnak lenni azzal, hogy mi történik valójában, akkor ma már nem hagyatkoznak a kormányzati forrásokra.

midnightcoder2 2018.07.28. 19:10:08

@Lord_Valdez: "ha csak az nem, hogy az emberi jogokat mindenki fontosnak tartja"
Feltéve, ha az azokat megsértő ország megtámadásával szert lehet tenni némi olajra. Ellenkező esetben pont leszarják, lásd Szaud-Arábia.

we dont want arabs here..So what 2018.07.28. 20:17:43

az USA minden csak nem sikeres a külpolitikában. A leggyűlöltebb országok egyike a bolygón. 3700 nukleáris robbanófej biztosítja a hatalmát és és a világ csendőrségre szervezett hadserege. Az USA drágáim, nem sikeres, hanem egy erőszakos bully.

Visceroid 2018.07.28. 20:55:34

"Ez a hozzáállás ahhoz vezetett, hogy amikor az Orbán-kormány felfedezte magának a külpolitikát, és önálló profillal lépett fel a nemzetközi színtéren"

Meg felfedezte a belpolitikát, és önálló profillal lépett fel a nemzeti színtéren. Meg felfedezte a politikát, és....

"elintézték azzal, hogy az euroatlanti rendszerbe szeretnénk integrálódni, jelentsen ez bármit. "

Hát igen. Végre valaki kimondta. A 89-2000 közötti politikai időszak erről szólt. Másoljuk le a nyugatot, erőszakoljuk rá a népre, nyomjuk bele a kerek formát a szögletes lyukba, ha kell erő árán is. Ezért tartunk most ott ahol. Hattalmas rés tánongott a "nemzeti" oldalon, Orbán csak kihasználta az alkalmat. Kihasználta és nyert. Őszintén, nem tudom megmondani, hogy ha Orbán nem hozza elő tüntetések formályában a magyarságtudatot, akkor az előjön-e valaha, főleg ilyen erőszakosan? És azt sem, hogy normálisabb formában fel lehetett volna-e dolgozni Trianon emlékét? Hiszen sok tíz év után a 90-es években nyílt először lehgetőség rá, hogy nylítan beszéljünk a nemzeti tragédiáról. Viszont sajnos az akkori politikusok "elintézték azzal, hogy az euroatlanti rendszerbe szeretnénk integrálódni, jelentsen ez bármit.", és ez majd megoldotta volna minden problémánkat. Rosszul taktikáztak, vesztettek. Sosem fogunk integrálódni az euroatlanti rendszerbe, "jelentsen ez bármit is".

Medgar 2018.07.28. 22:28:44

Egészen pontosan hol volt sikeres az USA külpolitikája az elmúlt pár évtizedben?

Pöff 2018.07.28. 22:34:43

sikeres pffff

Miben, a pusztításban? a káoszcsinálásban?
Ha valami nem tetszik nekik atommal meg háborúval fenyegetnek.

Greenphantom 2018.07.28. 22:54:06

Kedves Rajnai Gergely!
Azért ez a "komoly egyetértés" ez inkább hozzávetőleges konszenzus. És egy jó pár éve sem alapvető céljaiban sem stílusában nem igaz már. Gondoljunk csak az ajatollahnak írt levélre.
A méltányosságtól pontosabb elemzést várok!

Buenos Aires 2018.07.29. 07:40:00

A Deep State egységes, ez hozza magával a külpolitika konszenzusát. A hadiipari komplexum elemi érdeke, hogy fenntartsa annak látszatát, hogy a világ tele van ellenségekkel. Ha nincs éppen, mint a Varsói szerződés megszűnése után, akkor gyárt magának. Egy Trump nagyon kevés ahhoz, hogy fel tudjon lépni ez ellen.

midnightcoder2 2018.07.29. 09:05:12

@Buenos Aires: Itt a hadiipar a legkisebb tényező. Az amcsik igazi érdeke az olajipar. És Trump a legkevésbé sem az olajipar ellensége, ahogy Obama sem volt az. Az más kérdés, hogy ezen túl is van egy erős baloldali érdekcsoport akinek a média van a kezében, és ezek viszont Trump vesztét akarják, de ők csak másodhegedűsök az olajiparral szemben, ergo amíg Trump ezek érdekeit kiszolgálja, túl nagy baja nem lesz.

chepunk 2018.07.29. 09:06:14

Ez meg egy szar ország. Szar kormánnyal, szar álammal, szar népével...

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.29. 10:00:49

Hát a kiinduló gondolat nem iga. Magyarországon is konszenzus van a külpolitikában: sőt az amerikainál egyértelműbb: euroatlanti integráció. Ennyi a külpolitikánk. Az USA-nak azért van mozgástere. Nekünk ennyi. S mióta ez teljesült, teendőnk lényegében nincs is. Marad a footsal. Még a Jobbik is besorolt a maga nagy bölcsességében ebbe a mainstreambe. Nem az a külpolitika, hogy röhögünk Orbán nadrágján, mit vett fel egy csúcstalálkozóra. Abban lehet nincs konszenzus. Én pl. a rövid nadrágot tartom most megfelelő viseletnek. De megértem, hogy a Méltányosság máshogy gondolja, mint szakértő.

Bankersbox 2018.07.29. 10:05:45

Ennek az irasnak se fule se farka.

A ket orszagot nehez osszehasonlitani meret, lakossag gazdasagi potencial stb. alapon.

Jellemzoen az erosebb kutya b.szik.

Az USA, miota letrejott, gyakorlatilag mindig haboruzott valahol. Ugy konnyu, hogyha nem tetszik neki valami, pontosabban egyes erdekcsoportoknak nem tetszik, odakuldi a katonakat es rendezkedik.

Vagy diszkreten kinyir egyes utban allo politikusokat, vagy gazdasagilag leigaz orszagokat. Gondoljunk a 70-es 80-as evek kozep amerikajara, vagy a kozelmultban Venezuelara.

Erdekes az is, hogy jo par orszagot, ahol kaosz van, elkerulte. Pl. Szomalia, Zimbawbe stb. Valoszinuleg azert mert nincs annyi nyersanyag, amiert megerje.

Ha raguglizok pl. olajtartalekok, olajpala terkepere, majd arra, hogy hol vannak lokalis haboruk, gyanusan sok a korrelacio. De ez biztos veletlen egybeeses.

A baloldal es a libsik pislognak. Orban tenyleg egy g.ci, meg korrupt az egesz fidesz, de teny hogy rengeteg dolgot jol csinal. A nemzet tudatot nehez letorni.

Latjuk it chepunk hozzaszolot, hogy szarozza a magyar emberek. Na ezt csinaljak folyamatosan a belvarosi libsik is. Utana meg csodalkoznak, hogy lehuzzak oket a WC-n.

midnightcoder2 2018.07.29. 10:42:12

@chepunk: Itt az ideje tehát hogy keress magadnak egy fasza kis országot. Ott van mindjárt a kies Észak-Korea, ahol tökéletesen kiteljesedett a baloldali demokrácia.

antiinternáci 2018.07.29. 10:53:12

"Egészen pontosan hol volt sikeres az USA külpolitikája az elmúlt pár évtizedben?"

Például a Közel-Keleten. Sikeresen létrehozták az ISIS-t.

Bicepsz Elek77 2018.07.29. 11:30:11

Miert sikeres? 350 millio ember, hatalmas hadiipar, penz, kereskedelmi kapcsolatok, blokadepitesi kepesseg, szakciok kikenyszeritese all mogotte...

histar007 2018.07.29. 12:12:07

Indítunk onnan, hogy az USA kb bármit megtehet. Ha akar választásokban avatkozik, ha akar környezetet szennyez, ha akar fegyverkezik és ha akar akkor háborúzik. Pont ennyit tesz a legerősebb hatalom státusz. Bárki hasonlóval próbálkozik rögtön le is csap a bunkósbot.
Hosszú évekig fogjak meg nyilvánvaló orosz beavatkozást vizsgálni a választásba. Putyin is bevallotta, a lipsik meg nem értik. Ha az USA beavatkozását nézzük, a lista jóval hosszabb és nem merül ki néhány TV sportban meg Facebook hirdetésben.
Nekik lehet atomjuk, meg azoknak akiknek engedik. Bárki mást lecsavarnak, vagy minimum fenyegetik.
Az emberi jogok őrei, de a legtöbb államban van halálbüntetés és simán alkalmazzák is. Külföldön alapvetése, hogy csak azokkal tárgyalnak, ahol ezek rendben vannak, kivéve a nagyhatalmi érdeket, mert akkor le van szarva.

Ha Bogár Lászlónak igazat adunk, akkor van egy birodalmi és egy nemzetállami USA. Az előbbi hivatalosan nem létezik, de mégis élet jeleket mutat: jóformán lefedi a teljes külpolitikát, az erőszakszervezete a NATO a diplomácia meg a külügy amely gond nélkül beavatkozik barmely ország belügyeibe. Ami túlzottan vállalhatatlan azt NGO-ba szervez ki. A nemzetállami Amerika pedig fedezi a birodalom kiadásait, de a birodalom természetesen megtartja bevételeit (off-shore cégek, külföldi leányvállalatok). Amikor Trump ebbe bele akart nyúlni, nos azóta teljes össztűz zúdul rá.

Medgar 2018.07.29. 13:02:21

@histar007: Nincs olyan, hogy "nemzetállami" USA. Amire gondolsz, az a pénz- vagy tőkeállami USA, a pénznek pedig természetesen egységes külpolitikája van. Az egyszerű amerikai meg könnyes szemmel eregeti július negyedikén a tüzijátékot a himnuszra, utána megnézi a cnn-en hogy mennyire megvédte az országa a világbékét.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.29. 13:10:04

@midnightcoder2:

A közel-keleten leginkább kudarc mostanában. Moszkva kezdi átvenni a kezdeményezést a térségben..Van erről egy cikk is most az Indexen..

Jakab.gipsz 2018.07.29. 15:40:26

T. Gergő ! Egyetlen egy föld golyón nincs és nem létezhet kétféle konszenzus!

Ha már egyszer, méltányosságot emlegetsz mint probléma megoldó vezér fonalat, elébb talán elegendő lenne az a egyszerű logikai módszer, (olyannal, amivel egy ócska krimit szoktunk tanulmányozni), érzelmeinktől mentesen. Elegendő egy kérdést fel tenni, kinek áll az érdekében: az eredendően keresztény népeket össze ugrasztani ?

A naiv és hiszékeny keresztény fehér embereket a katolikus Európaiakat az ortodox Oroszokkal és a protestáns Amerikaiakkal, összeugrasztani, majd a mártírok vérével kufárkodni.

És már is rendelkezésünkre áll, a megtestesült gonosz a sátánfajzat Soros nyitott társadalmának a politikailag korrekt gender diktatúrájának a lényege, amely az idővel van összefüggésbe.

Ki határozza meg a felsorolt népek jövőjét és identitását azé a "hatalom", ez itt a kérdés.

Tehát a tét nem csekély !

Rábízhatjuk e a jövőnket egy mérhetetlenül aljas és erkölcstelen, ateista-zsidóra, erre a sátánfajzat Sorosra avagy inkább gondoljuk át a helyzetünket és kutassunk fel más lehetőséget, (asztalfiókok mélyén lapuló remek műveket).

midnightcoder2 2018.07.29. 16:48:24

@Jakab.gipsz: Soros nem sátánfajzat, csak egy elvakult hülye. Én egészen biztos vagyok abban, hogy jó szándékkal teszi amit csinál (ellensúlyozandó más dolgokat amiket szintén csinál), csak ugye azt is tudjuk, hogy hova vezet az az út, ami jó szándékkal van kikövezve.

midnightcoder2 2018.07.29. 16:50:32

@pina noir: Mert amikor nem Moszkva vette át a kezdeményezést, az milyen nagyon jó volt.
A Közel-Kelet legnagyobb rákfenéje a szunnita szélsőséges iszlám, aminek a Szaud-Arábia a motorja, azt pedig tudjuk, hogy ők kinek a szövetségesei.
süti beállítások módosítása