Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Kampányhajrá elé, április 8-án túl

2018. április 03. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXII. rész - Lakatos Júlia

A 2018-as választási kampány utolsó hetéhez értünk. Bizonyára sokan vannak, akik már várják, hogy véget érjen. Pedig épp ellenkezőleg, most fognak leginkább rákapcsolni a pártok, hogy biztosan mindenki elmenjen szavazni. Ugyanakkor a visszalépési láz és a kormányzati mozgósítás mellett, érdemes kicsit lassan túl is tekinteni a választásokon.

joint-dolls-3141751_640.jpg

Azért hoztuk létre választási sorozatunkat, hogy a magunk eszközeivel segítsünk eligazodni abban, hogy milyen szempontok szerint érdemes a kampányt követni. Mire érdemes figyelni, mit keressenek a választók. Habár ma még mindenkit csak az érdekel, hogy április 8-án ki nyer, számunkra fontos, hogy a választások után is tudjunk segíteni a politikai orientációban.

Csizmadia Ervin arról írt, hogy nem számít ki nyeri a választást, mert az alaphelyzet nem fog megváltozni egy esetleges pártcserétől. Alaphelyzet lévén az ország egyik fele nem fogadja el legitim kormányként a hatalmon lévőket. Korábban ez a protest szavazásban merült ki, mára azonban ennél már jóval bonyolultabb a helyzet. Nem utólag mondanak elutasító véleményt a kormánypártok véleményéről, hanem már a kezdetekben megkérdőjelezik alkalmasságukat, legitimitásukat. Pedig a megválasztott hatalom legitimitásának elfogadása a választásoknak az egyik legfontosabb eleme. Ekkor mondhatjuk el magunkról, hogy működőképes ország vagyunk. Azt a kifejezést, hogy fejlett, direkt nem használom, mert világszerte fordulnak el az úgynevezett fejlett országok ettől a korábban alapvetőnek hitt szokástól. Van is magyarázat arra, hogy miért.

Korábban a demokrácia egyenértékű volt a választásokkal. A békés hatalomátvétel szimbólumai, és garanciái voltak. Csakhogy közben megváltozott a világ. Amikor a valóságshow-k minden mozzanatára szavazhatunk, és a televíziós riportműsorok is éjjel nappal a véleményünket szondázzák, kicsit régimódivá vált, hogy az állampolgárok négy évente csak egyszer szavazhatnak, amikor is javarészt úgy érzik, hogy feleslegesen tették azt. Aktusuk következmények nélkül marad. Véleményük csak addig számít, amíg a kampány lefut, és a szavazófülkék békéjében beikszelték a kormányokat hatalomba segítő rubrikát. Utána rendszerint nincs szükség rájuk a következő választásokig. Az ebből fakadó frusztráció eredményezi a demokrácia kifáradásos tüneteit.

Ivan Krastev ezt a folyamatot a szerelem és a szex közötti kapcsolathoz hasonlítja.

A szex még nem szerelem, ahogy a választások még nem jelentik, hogy demokrácia van.

Ahhoz hogy jobban megértsük azt, hogy miért érik kihívások a demokráciát, jobban kell érteni a választásokat. Gondoljunk csak bele, egy olyan fajsúlyú kérdést, mint a Brexit egyetlen egy darab kötelező érvényű népszavazással döntöttek el. Korrigálási lehetőség nélkül, az állampolgárok mindenféle előképzettségére való tekintet nélkül. Gyakorlatilag a politikai döntéshozatalt az állampolgárok részére leredukáltuk egy kiszavazó show-vá.

Azzal, hogy elhalasztottuk a választási folyamat bővítését és modernizálását, az instabilitást és a politikai patthelyzeteket normalizáltuk szerte a világon. Egyre többször fordul elő, hogy a hagyományos választások nem képesek kormányképes többséget biztosítani. Nem azért, mert valami baj van a választókkal, vagy a pártokkal, egyszerűen a rendszer elavult. Nem igazán ad lehetőséget arra, hogy a választó formálja a közösségét, valóban beleszóljon a közügyekbe. Egy felgyorsult, decentralizált kommunikációjú világra kéne újra szabni a demokratikus döntéshozatalt, úgy, hogy az növelje a bizalmat a választási folyamat iránt, és ennek következtében a választási eredmény iránt.

questions-2110967_1920.jpg

David Van Reybrouck belga politológus számos javaslatot ad arra, hogyan lehetne bevonni az állampolgárokat a döntéshozatalba, akár sorsolással, képzésekkel és így tovább. Egy dologgal azonban nem számol, ami a magyar rendszerben létfontosságú. A korábbi balliberális ellenzék anno nem mérte fel, hogy az általa képviselt értékek nem feltétlenül találkoznak a társadalom többségével. A Fidesz ezzel szemben egy többségi irányú rendszerbe vitte el a kormányzást, és a választási rendszert, amelyben a választási felhatalmazására hivatkozva nem kifejezetten foglalkozik a kisebbség véleményével. Nem gondolja úgy, hogy egyeztetni kéne, vagy integrálni valamilyen formában a hivatalos álláspontól eltérő hangokat.

A Fidesz az erős kormányzásban hisz, ami egy legitim kormányzati forma, azonban nem feltétlenül eredményez jó kormányzást. Egy olyan többségi rendszer, ami nem tud mit kezdeni az ellenzékével, azon túl, hogy illegitimnek tekinti, nem tud jó kormányzást folytatni.

Jó kormányzást csak akkor tudna kialakítani, ha egy olyan pártokon átívelő társadalmi minimumot tudna létrehozni, mint amit megkísérelt a Nemzeti Együttműködési Rendszerrel. A NER azonban csak a saját táborán belül tud egységet teremteni, nem tud tiszteletet kiváltani azokból, akik nem tartoznak alá. A kormány pedig meg sem kísérel jobb alternatívát találni erre. Nem szempont, hogy megtörje a legitimációs válság ördögi körét. Pedig, ha komolyan foglalkoznánk mindazzal, ami miatt a választók egy jelentős része már nagyon várja a kampány végét, akkor pontosan erre lenne szükség. Arra, hogy megváltoztassuk az magyar politika alaphelyzetét. Ezt azonban csakis a választások újragondolásával, modernizációjával lehetne elérni.

Lakatos Júlia

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1413801106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztességes Természettudomány 2018.04.03. 20:56:56

Játsszunk egyszer egy olyat, hogy aki nem megy el szavazni, annak a morgását, ógását-mógását, panaszkodását egyszerűen nem vesszük figyelembe. Ez a mi társaságunkban működik!

- Jaj, már megint a ******** lop, csal, hazudik!
- És, voltál szavazni 2018-ban?
- Nem, mert ezekre minek?
- Akkor most szépen hallgass, mert nem érdekel a véleményed!

Mindenki menjen szavazni!
süti beállítások módosítása