Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Politikai véleményárfolyam - December

2014. január 16. 10:31 - Méltányosság Központ

A Méltányosság Politikaelemző Központ Véleményárfolyam projektje 2013 februárjában indult el, a hazai politikai szereplők internetes megítélését kutatva. Az azóta eltelt tíz hónap eredményeit összegezve megállapíthatóak bizonyos tendenciák. Ezeket vázoljuk fel röviden a választási év elején.

06.jpg

Fontos először is ránézni arra, mely csatornákon fejtenek ki véleményeket a magyar politikai szereplőkről. Amint az sejthető, a Facebook viszi a pálmát ezen a téren, de fölénye nem mindig elsöprő, a hírportálok cikkeinek és hozzászólásainak összessége gyakran utoléri ezt a platformot. Az egyéb csatornák (fórumok, blogok, twitter, google+) jelentősége azonban elenyésző.

1.csatorna.jpg

 

Az internetes magyar közvélekedésről számos tévhit kering, amelyeket a Véleményárfolyam igyekszik tényekkel megcáfolni. Először is általános vélekedés az, hogy a magyarok véleménye a politikai szereplőkről nagy általánosságban negatív, különösen ez igaz a fiatalokra (akik az internetet a legnagyobb arányban használják). Ehhez képest az adatok szerint a legtöbb interneten megfogalmazott vélemény semleges, a negatív megnyilvánulások száma pedig nem számottevően nagyobb a pozitívaknál

2.velemenyarany.jpg

Talán ennél is általánosabb tévhit az, hogy az interneten a Jobbik a legnépszerűbb magyar párt. Jóval ritkábban említik ugyanis az internetezők a szervezetet, mint akár a kimagaslóan leggyakrabban témát adó Fideszt, akár az MSZP-t, ráadásul a róluk szóló vélemények jóval negatívabbak, mint bármelyik másik fiatal párt (Együtt-PM, LMP, DK) esetében. A személyes népszerűség tekintetében még kevésbé sikerül jól teljesítenie a radikális jobboldali pártnak, mivel Vona Gábor alig előzi meg Schiffer Andrást említések számában, a többi pártvezér (Orbán Viktor, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila) pedig mind-mind jóval gyakrabban kerülnek be az internetes politikai diskurzusba.

3.vezetokespartok.jpg

A fiatal pártok esetében egy ismert vezető gyorsan ismertséget tud hozni a pártnak, azonban ez később teherré válhat, ha az adott vezető megítélése korlátot szab a párt népszerűségének. Ezzel a problémával küzd az Együtt-PM Bajnai Gordon, a Demokratikus Koalíció pedig Gyurcsány Ferenc esetében. Ügyes kommunikációval azonban le lehet vetkőzni a „vezér pártja” jelzőt, ezt bizonyítja a DK, amelyet mára már közel annyian említenek az interneten, mint Gyurcsányt, a párt megítélése pedig jóval pozitívabb, mint volt miniszterelnöké. Ezt Bajnaiéknak nem sikerült még elérniük.

4.dk-egyutt.jpg

A decemberi vizsgálatok eredményei remekül tükrözik az egész éves tendenciákat, de jelzik azt is, hogy a fajsúlyos politikai események rövid időre torzíthatják őket. Ilyen volt 2013 utolsó hónapjában a Kúria döntése a devizahitelesek ügyében, a NAV-botrány eszkalálódása, a harmadik rezsicsökkentés, a CBA feljelentése, vagy a belső pártviszályok felszínre kerülése. Ezek az események azonban hosszú távon kiegyensúlyozzák egymást, az előzőkben vázolt álalános tendenciák viszont sokatmondóak a választások előtt.

A vizualizációt és a módszertant a Neticle biztosítja.

Még többet megtudhatsz a Méltányosság honlapján!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr955760917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2014.01.16. 16:22:30

Egy dolog az, hogy hányan említik, és még egy az, hogy hányan értenek vele egyet!

Ha a facebook lájkokat nézzük, a Jobbik a legnépszerűbb párt, Vona Gábort népszerűségben pedig csak Orbán Viktor előzi meg.

Persze a lájk és a voks nem ugyanaz. Főleg, hogy van olyan ismerősöm, aki egyszerre lájkolja Orbánt és Gyurcsányt, van aki a Jobbikot és az Együtt2014-et...

Joci2800480 2014.01.16. 22:34:27

Jahh, de Vipera azt is nézd meg hogy a Mesterházy és a bajnai fizetősen veszi a lájkokat a szponzorációval. Úgyhogy erre sem lehet alapozni.

Brix 2014.01.16. 23:01:45

Ha Gyurcsány tőzsdei termék lenne, akkor most venném meg: a népszerűsége már felfelé jön a mélypontról.
A régi dolgait egyre többen elfelejtik, viszont, a baloldal legkarakteresebb figurája.
Orbánt most adnám el, ha tőzsdei tőzsdei termék lenne. Innen már csak lefelé fog menni, lassan kipukkan a rezsicsökkentést és a 4 millió munkahelyes hazug , szemfényvesztő politika...

Szúnyog 2014.01.17. 00:10:47

A lényeg inkább az, hogy a társadalom elenyésző töredéke, aki ebben az egész netes politizálásban részt vesz,így az egész nem több, mint politológusi maszturbálás.

2014.01.17. 00:10:55

@Brix: akkor rosszul spekulálnál. Fletó kimaxolta magát, de ennél följebb az életben nem fog menni, a 1-200 ezres rajongótábora stabil, de bővülésképtelen, ahhoz volt elég, hogy betrollkodja magát az összeborulásba, nem többre, ráadásul pont azért vették be, hogy a tuti bukás után ne tudjon a kihagyott megmentő szerepében tetszelegni, szóval együtt indul majd lefele az elvtársaival a választások után (ha kihagyják, akkor feljebb mehetett volna, de parlamenten kívül, partvonalról kiabálni meg gondolom nem kart négy évig). Orbán is a csúcs közelében van, egy kevés pluszt pont Fletó nagypályára emelése miatt tud fogni összeszedni.

Joci2800480 2014.01.17. 00:30:10

@shitgun: Én viszont úgy látom hogy ha most bukik a baloldali összeborulás, Gyurcsány mondhatja hogy látjátok látjátok... Ágaskodni fognak a miniszterelnöki ambíciói miután Mesterházit leváltotta.

honapos retek 2014.01.17. 06:18:08

A DK kedveltségének növekedése Gyurcsány sikere. A média az ATV kivételével ördögöt csinált belöle, terrorizálnak mindenkit aki Gyurcsányrol jot mer irni. Igy az emberek nagyrésze aki keveli öt hallgatni kenyszerül.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.17. 07:16:47

Csak elmebetegek szavaznak Gyurcsányra..

Az MSZMP KB intézte a vizsgáit:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Adót csalt:
www.gondola.hu/cikkek/46221

Közokiratot hamisított:
www.ma.hu/tart/rcikk/c/0/141091/1

Amellett hogy elkúrta, hazudott reggel délben meg este, és beazonosíthatatlan karhatalmistákkal veretett ellenzékieket.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.17. 13:04:33

@Brix:

"Ha Gyurcsány tőzsdei termék lenne, akkor most venném meg: a népszerűsége már felfelé jön a mélypontról."

Venni tuti nem vennék, de talán még el sem adnám. De 90 napra simán shortolnám is már a mai árán.

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.17. 13:07:13

@honapos retek:

El nem tudom képzelni, hogy Gyurcsány közönsége mikor lenne hangos, ha nem pont most. Kb ez a teteje, az szereti, aki most mondja, hogy szereti, aztán ennyi.
süti beállítások módosítása