Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Bohócforradalom

2011. június 17. 22:33 - Méltányosság

 

Amit a magamfajta társadalomlélektan iránt érdeklődő ember el szeretne mondani egy néhány perces televíziós beszélgetésben, azt a legkevésbé sem tudja elmondani, hiszen a riportert és a nézőket is az érdekli mi történt és mi várható, nem pedig az, hogy miért történt, és miért nem megmondható, hogy mi várható. A helyzet pedig van annyira izgalmas, hogy a miértekkel is foglalkozzunk.

Miért jutottunk el a bohócforradalomig? – Korábban is sejtettem a választ, de most, hogy a helyszínen is ott voltam, és közelről láthattam az arcokat, s hallhattam a beszédeket, a rá való reakciókat, még biztosabban állíthatom, hogy ezekkel az emberekkel el lehetett volna fogadtatni kiváltságaik csorbítását, de nem lehet elfogadtatni a stílust, ahogy semmibe vették őket. A bohócforradalom kifejezés is igen találó, nekem azt jelenti, és a szervezők is ezzel a szándékkal találták ki, hogy hülyének tartják őket, és így is bánnak velük.

Mi szükség van Magyarországon arra, hogy az aktuális hatalom rendre lenézze alulról jövő kritikusait?

Azt sem árt kihangsúlyozni, hogy kik voltak ezen a tüntetésen. Mert a közönség homogenitása megdöbbentő, különösen, ha politikailag olyan egymástól távol lévő csoportok hangját is hallja az ember, mint a Népszava újságért kampányolók (csekkeket osztogattak az „utolsó szabad újság” megmaradásáért), meg azok a motorosok, akiket a Gyurcsány-ellenes tüntetéseken láthattunk. Lengett az árpádsávos is, de senkit sem érdekelt.

A közös a tömegben a kétkezi, a társadalomban szorgalommal felemelkedni akaró, kispolgári miliő volt. A rendőr, a tűzoltó stb. épp egy állomás ebben a folyamatban. Igazából a szocialisták tudtak szót érteni ezzel a társadalmi réteggel, s igazából a Gyurcsány-kormány ezt a réteget veszítette el, s valóban többek közt ezért a kétharmad. A szervezők részéről telitalálatnak tartom a „visszamenőleg vonjuk vissza a Fidesztől a kétharmadot”, még akkor is, ha a konzervatív sajtóban – egyébként jogosan – figurázzák ki azokat, akik nem a Fideszre szavaztak, következésképp ebben a tüntetéses szavazósdis játékban ilyenformán nem is vonhatják vissza korábbi szavazatukat. A visszamenőleg visszavonjuk az igazságosság nevében, valóban erős kommunikációs játék, valamit kezdeni is kéne vele a hatalomnak, ha egyáltalán lehetséges. Telitalálat más is volt, például Orbán Viktor korábbi beszédeinek bevágása a szünetekben.

A tömeg rendelkezett néhány másik karakterrel is, ez pedig az életkori homogenitás, az öltözet, a testi adottságok. Nyilván a speciális helyzetből is adódott ez, hogy a fiatal rendőrök szolgálatban voltak, idősebb hajdani kollégáik, esetleg főnökeik az utcán. Majális hangulat volt? – kérdezte tőlem a riporter. Hát, végül is igen, a szociológiai jellemzők alapján talán, bár gyerekek nem voltak, és azt hiszem egy stadionból kiáramló szurkolói tömeg esetében sem gondol senki majális hangulatra. Szóval mégse.

Mit kezd egy ilyen közösség, ha szólásszabadságról, meg emberi jogokról beszélnek nekik a színpadról, mikor őket leginkább csak jogaik csorbulása miatti frusztrációjuk kiélésének módja, a bennük felhalmozódott keserűség és tanácstalanság érdekli? A frusztráció vagy tehetetlenségbe, vagy agresszióba szokott fordulni, s ugyanakkor olyan politikai talajt kereső emberek beszédeit hallgatták, mint az egy millióan a sajtószabadságért értelmiségi fiatalja, Seres Mária civil pártvezetőt (aki újságját szórva tudatta mindenkivel ők a legerősebb parlamenten kívüli párt), vagy magukat a tüntetés szervezőit, akik mint tudjuk szintén pártot alapítottak.

S bár a kormánykommunikáció – egyébként megint helytelenül – azt állítja, hogy az itt szónoklatot tartó szervezetek saját politikai pecsenyéjüket sütögetik, és nem az emberek érdekeit képviselik, ellenben a kormányzat az emberekért van, nemzeti konzultációstul mindenestül, én azt gondolom, épp ott tekinthetünk az eseményekre pozitívan, ahol pártosodást tapasztalhatunk, és azok a felszólalók zilálták szét a tüntetés üzenetét, akik magánfrusztrációik és orbángyűlöletük kiélésére használták a színpadot. Azokkal nem tud a kormány beszélni, de a szervezetekké jegecesedő képviselőkkel tudna, vagyis a nemzeti konzultáció egész kampánystratégiáját szerintem gyorsan módosítani kéne, mert minél falsabbá válik, annál több konfliktus jön létre, amit aztán már tényleg nem lehet kezelni.

Bohócmaskara ide vagy oda, ennek a tömegnek nem ment még a színjáték, de nem állítanám, hogy a közösségben ne lett volna humorérzék. Tudom, hogy a kormány szándéka a kriminalizálásuk, és a társadalom velük szembefordítása, azt is, hogy szakszervezetek sem találtak még egymásra, sőt épp az elhatárolódás és az osztódás felé tartanak, mert nem egyformán képzelik az érdekvédelmi stílust.

Amikor azt állítom, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni mit hoz a holnap, ilyenformán ez csak egy közhely, de ha kibonthatom, s kérdéseket tehetek fel…: A bohócforradalom beledől a saját kardjába, vagy épp zászlóvivővé válik? Mi lesz a középosztály és a kispolgárság egymáshoz való viszonya? Melyik követi majd a másikat, melyik lesz cselekvőképesebb, összefogottabb? Rájön-e a kormány arra, hogy fájdalmat nem a megszorításokkal, hanem a hozzáállásával okozhat, s hogy ennek megfelelő is lehet a reakció? Tudnak-e ezen változtatni, s egyáltalán akarnak-e?

A másnapi baloldali orgánumok a bohócforradalom kapcsán arról írnak, hogy erős üzenet ment a kormánynak. Én is azt mondtam a stúdióban, hogy minden bizonnyal meghallja a kormányzat az üzenetet, csakhogy szociálpszichológusként azt is tudom, hogy nagyon gyakran a kormányzatok nem hallják meg az alulról jövő üzeneteket. (Hogy egészen világos legyen, még egyszer kihangsúlyoznám, szerintem itt az üzenet nem az, hogy adjátok vissza a jogainkat, hanem az, hogy ne akarjatok eldobni mint egy rongyot, és oda sem figyelni ránk, bánjatok velünk emberként. Ez nagy különbség.) Nem vagyok benne biztos, hogy a valódi üzenet eljut. Nem hallják meg az üzenetet és nem csak azért, mert amikor a médiában lehetőségem van rá magam sem tudom elmondani, hanem mert legyen az akár egy amerikai elnök, hívjanak valakit Nixonnak, Bushnak, Gyurcsánynak vagy Orbánnak, a döntések ezekben a közegekben sajátos körökben járnak. (Itt most nem kifejtendő utakon, de sajátos tévutakon.)

Szóval hamisnak érzem most magam, amikor azt állítottam, hogy a józan ész alapján biztos meghallják az üzeneteket odafönn, valójában ennél sokkal szkeptikusabb voltam is, vagyok is.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr953246241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FürgeDiák 2011.06.18. 15:56:23

Van a vezető(hatalmi) osztály, a közép(ellenzéki) osztály és az alsó(munkás) osztály. Az alsó osztály elégedetlenségét a közép osztály arra használja, hogy helyett cseréljenek a haralmon lévőkkel. Ezt úgy érik el, hogy meg tévesztik az elégedetlenkedőket, hogy ők majd elhozzák az egyenlőséget. Nyilván ez sem most fog megvalósulni, amikor a szálak kevesebb ember kezében futnak össze, mint eddig valaha is:D Ne hagyjuk már magunkat félre vezetni... Pedig sajnos ez így megy már a "civilizáltvilág" kezdete óta.

Káposzta a fejem 2011.06.18. 17:25:09

@FürgeDiák Érdekes koncepció, talán nem is olyan nagy hülyeség :) Egyébként a cikkhez visszatérve: hát pont ezért bohócmutatvány az egész, aminek te is lefested a dolgot Központ. Egy meghatározatlan célért (a melósok, kisemberek politikai lekicsinylése most az ok?) meghatározatlan (teljesen vegyes tömeg?) embercsoport tiltakozása? Ilyen célok mögé lehetetlen sok embert állítani. vagy mit kéne tenni? Visszahozni Gyurcsányt? Nincs jelenleg alternatíva. Ha meg a konkrétumokat nézzük, akkor már a utolsó kormányváltás előtt régen nyilvánvaló volt, hogy túlzottan magasak a ország "szociális" és nyugdíjkiadásai, nem tarthatóak...reform kell. Ezt külföldi elemzők és magyar közgazdászok is egyöntetűen állították. Akkor mindenki egyetértett, még a végére az MSZP is. A magyar rendőr eddig 25 év szolgálat után nyugdíjba mehetett...akár 45 évesen is. Arra hivatkozva volt így, hogy a "rendőrélet milyen nehéz". Hát egyrészt szerintem mindenki élete lehet nehéz, meg könnyű, másrészt pl. a németek most mesélték, hogy őnáluk ilyen nincs, náluk 62 évesen megy nyugdíjba a rendőr is. Akkor biztos, hogy olyan piszok nagy baj, ha esetleg tényleg meg lenne ez reformálva, vagy pedig igenis el kell tartani akár 45 éves életerős faszikat (akik persze mellette válalkozna, dolgozak, de az egy más tészta), mert ez az ország gazdaságila erős kőszikla ? Egyébként meg persze, hogy súlyos érdekekket sért ez az új törvény, persze, hogy sokan tiltakozni fognak, de akkor sem vagyok biztos abban, hogy jogosan. Sajnos sok magyar van aki jobban szeret tüntetni, mint dolgozni, és még mindig azt hiszik, hogy majd a pénz ingyen megterem, de legalábbis majd más kitermeli helyettük, nekik a jól kiérdemelt nyugdíj az egy érinthetetlen juss. Én örülök, hogy nem kell eltartani ezután is akár 45-50 éves nyugdíjasokat is.

stirlitz1 2011.06.18. 18:15:30

Na persze, Németország... Többször beszéltem már német rendőrökkel, ott sem az erkölcsi, sem az anyagi megbecsülés nem mérhető az itthonihoz. Nálunk a járőr semmivel sem keres többet - sok esetben kevesebbet is - mint egy betanított munkás. Félreértés ne essék, sok szakma - fizikailag - megterhelőbb, mint a járőré, de nincs mögötte akkora büntetőjogi felelősség, mely nem elsősorban testileg veszi igénybe a rendőrt. Sajnos viszont a politikusok által oly sokat hangoztatott, és a Btk.ban is szereplő fokozott büntetőjogi védelem már a múlté (lásd a hivatalos személy elleni erőszak bűntettében (!) hozott fika ítéletek, vagy akár a semmisségi törvény), így a következő képlet alakult ki: fokozott fizikai és pszichikai követelmények (és terhelések), alacsony fizetés, mellé bónuszként a társadalom által - szintén a politikusok által gerjesztett - útálat. Ehhez jön még habként a tortán, hogy az egyedül megmaradt - jog által garantált - kedvezményünket is elveszik. Ha esetleg nem hallotta még, egy nagyon igaz rendőri mondás: "a rendőrnek két anyja van, egy édes, és egy szolgálati" Ha szolgálat közben a .........anyánkat emlegetik, az egyetlen, amit tenni tudunk, hogy azt a szolgálati anyánkra értjük, mert úgy kevésbé érezzük sérelmesnek, és így kisebb a stressz is. Ki lehetett olvasni a soraimból, hogy én is a gyűlölve le....rt rendőrök táborát gazgadítom, de azért hivatkoztam a járőrökre, mert - bár lévén bűnügyes - nagyon is átlátom, hogy a mai magyar "igazságosságnak" ők isszák legjobban a levét. Azt hiszem, hosszú lettem, de még egy, más szakmákra is igaz mondat: "Ki lehet próbálni". Nem tudom, a tisztelt kommentelő egy békés (tavaly júniusira gondolok) vasárnap reggel, kávéfőzéshez készülődve, kapta-e már fel a fejét a telefoncsörgésre, melyet felvéve tudatják az emberrel, hogy pakoljon, mert bizonytalan ideig az ország másik felén, a gátakon teljesít szolgálatot. A harmadik napon, felhívva a családomat, a szívem meghasadt, amikor az egyik (6 éves lányom) azt mondta, hogy apa, Te már valószínűleg soha nem jössz haza... Ennyit a rendőréletről, és még egyszer: Ki lehet próbálni, majd aztán beszélni.. Minden tiszteletem amúgy a kommentelőknek, senkit sem akartam megbántani.

Káposzta a fejem 2011.06.18. 18:53:23

Bocs, hogy ellent kell mondjak Stirlitz, de pont ezek a felsorol dolgok azok, ami miatt nem tudok azonosulni a tüntetőkkel. A felsorolt gondjaidat értem, habár mindenki egy kicsi saját magát hajlamos "túlsajnálni". Én úgy gondolom, hogy manapság nem kell rendőrnek vagy rendvédelmisnek lenni a stresszes nehéz élethez, elég egyszerű családanyányak lenni, és beosztani a havi pénzt, azon izgulni, hogy nem kapcsolják ki az áramot, vagy nem árverezik el a svájci hitel miatt a lakást a 3 gyerek feje felől, az is egy állati idegölő dolog. Na mindegy, ne söpörjük le az érveidet ilyen egyszerűen. Tulajdonképpen én elhiszem mind amit mondasz, és maximális szimpátiám, eddig minden oké. Megértem, hogy nem a teljesítménnyel arányos a fizetés és a megbecsülés és ez nem korrekt. Na de erre nem az a megoldás, hogy akkor menjünk hamarabb nyugdíjba ! Hogy akkor mi elviseljük ezt a stresszt, de ti meg tűrjétek, hogy hamarabb nyugdíjba megyünk. Ez hülyeség. Én nem tudom mi volt a történelmi oka, hogy így alakult, és ilyen nyugdíjrendszer alakult ki Magyarországon. (És akkor még a rokkantnyugdíjasokról szó sem esett, kb. arányaiban 10-szer annyian vannak mint Németországban). De ez egyszerűen nem tartható fenn tovább és valahogyan a helyére kell tenni. Valahogy ezt a kérdést rendezni kell, de biztos nem úgy, hogy kicsi fizetés, kicsi megbecsülés...korai nyugdíj. Egyébként meg azért nem kell úgy felfogni, mint ahogy mondod, hogy "gyűlölve le….rt rendőrök táborát gazgadítom", az gyűlöl általában aki ellen eljárnak, de az meg úgy van mindenhol a világon. A valóságban nem vagytok "gyűlölt" réteg ez biztos, normális ember nem így gondolkodik. Egyébként persze megértem a törvény igazságtalanságát is...pl. a visszamenőlegessége, meg az hogy mi van azzal aki most áll nyugdíj előtt. Kiderül, hogy mindez a sok szívás hiába volt és végül ugyanolyan sokáig kell dolgoznia mint akárki másnak? Hát ezért tűrt és viselt el eddig mindent? Ez nagyon frusztráló és vérforraló dolog lehet. De ez a nyugdíjrendszer akkor sem maradhat, mert belerokkan az ország. Nem bírja ki, mint Svédország vagy Amerika. Azt gyanítom, hogy sok sztrájk lesz itt még az elkövetkező években, amikor különféle változtatások különféle tömegek érdekeit fogja sérteni. Ezt a konfliktust kerülte el az MSZP az elmúlt években a reformok elodázásával. Bukás lett a vége. Most van konfliktus. Lehet hogy ennek is bukás lesz a vége.

FürgeDiák 2011.06.18. 19:20:15

Hát én nem emlékszem mikor anyáztam rendőrnek utoljára (vagy egyáltalán), pláne nem gyűlölöm őket! Bár tény, hogy vannak kirívó esetek, amikor fölöslegesen szigorú bűntetni akarás jelentkezik, DE lényegesen több a pozitív találkozások száma. Szóval, nem tudom miért hallani mindig, hogy fúj rendőrök, mert nekünk szerintem semmi bajunk nincs velük és ha mondjuk igazoltatnak legtöbbjünk nem köpné szemen a rendőrt, hogy hogy mersz megállítani. Szerintem a tekintélyel sincsenek nagy bajok! Pszichikailag megterhelő az is, amikor minden nap teljesíteni kell a gyárban, különben repülsz, nyilván máshogyan, mint egy focimeccset végig vigyázzni, évente kétszer. De ilyen hivatásban viszont jár a pszichológus, míg a gyárban nem. A lényeg, hogy szerintem legtöbbjünk tiszteli a rendőrök munkáját, de a megszorításokat nem csak ők kapják, lássuk már be, hogy összetartozunk! Az ilyen megosztó gondolkodás, hogy jaj kitoltak velem megyek az utcára, a legnagyobb hiba amit tehetünk.

Inside 2011.06.19. 07:32:10

Tiszteltek! Ha nagyon egyszerűsíteni akarunk, azt hiszem Zsolt Péter kezdi megközelíteni legjobban a kialakult helyzet fonákságát. Lássuk mire gondolok a rendőrök, a tűzoltók és a többi rendészeti, honvédségi szakterület esetében: "...még biztosabban állíthatom, hogy ezekkel az emberekkel el lehetett volna fogadtatni kiváltságaik csorbítását, de nem lehet elfogadtatni a stílust, ahogy semmibe vették őket." És ebben van a lényeg. Ismerve a rendvédelem belső viszonyait, odáig megyek, hogy "értő" kezek között, saját maguk alkották volna meg azokat a radikális szabályokat, amelyekkel ezt a területet hatékonyan meg lehetne reformálni. És nem, és nem! Most is, mint máskor, sokadszor, még a lehetőségét is elvették annak, hogy adhassanak! Elvették és elveszik a lehetőségét, hogy az ország, a munkahely, a szakma felemelkedéshez úgy járuljanak hozzá, hogy ők is adtak, lemondtak, áldozatot hoztak. Holott most is lemondanak, áldozatot hoznak, adnak! Már sokan leírták, hogy kik miről mondanak le, milyen áldozatot hoznak, mit adnak, ezeket nem is akarom ismételni Igaza van a kommentelőknek, "stirlitz1"-nek, "Káposzta a fejem"-nek, "FürgeDiák"-nak. Mindegyik hozzászólásban van túlzás is, de saját szemszögéből mindegyik igaz. De félre téve az indulatokat, kedves kommentelők, gondoljatok csak bele, elvenni az embertől azt a lehetőséget, hogy adhasson, hogy hozzájárulhasson, hogy résztvevője legyen a "nagy dolgoknak" és ne csak áldozata! Szóval valahol itt van az igazság a következő idézetben: "...gyakran a kormányzatok nem hallják meg az alulról jövő üzeneteket. (Hogy egészen világos legyen, még egyszer kihangsúlyoznám, szerintem itt az üzenet nem az, hogy adjátok vissza a jogainkat, hanem az, hogy ne akarjatok eldobni mint egy rongyot, és oda sem figyelni ránk, bánjatok velünk emberként." És lassan bekövetkezik az az állapot, hogy így még nem aláztak meg egy társadalmi csoportot - a cigányság kivételével - mint ami ezen a területen készülődik.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 13:04:20

@Inside: “...még biztosabban állíthatom, hogy ezekkel az emberekkel el lehetett volna fogadtatni kiváltságaik csorbítását, de nem lehet elfogadtatni a stílust, ahogy semmibe vették őket.” Igen, csakhogy ez egy kicsit szentimentális mondatnak tűnik, és légbőlkapottnak, egyáltalán nem passzol a ügyhöz. Ugyanis a kormány és a rendvédelmisek között a tárgyalások hónapok óta zajlanak. Nem mentek semmire egymással. Szó sincs arról, hogy a rendvédelmis szakszervezetek elfogadják a dolgokat, csak szépen kell mondani. És nem is hinném, hogy olyan szépen mondanák, gondolom röpködnek az indulatok a tárgyalóasztal mögött. Én egyébként nem tudom értelmezni a cikk azon részét, hogy "ne akarjatok eldobni, mint a rongyot", hiszen nem erről volt szó sosem. A Fidesz-kormány elkezdte alakítani a maga nyugdíjrendszerét, a rendvédelmiseken kezdte, és érdekeket sért, de alaposan. Közel 300,000 ember érintett a dologban. Egyáltalán nem durci-murci sértődözgetésről van szó, hanem komoly pénzekről, azok elvonásáról, ráadásul visszamenőlegesen (szerintem ezért alkotmányellenesen is) Inkább egy nagyon nagy szakmai bakiról van szó: a szakszervezetis vezető bírálóan nyilatkozott a sajtóban a méditörvényről, alkotmányról, és úgy általában a Fideszről, annak viselkedéséről, mentalitásáról. Ez pedig sajnos sajátosan ellenzéki viselkedés, aminek semmi értelme az adott esetben, teljesen szakszerűtlen az ürge. Nem is csodálható, ha semmire se ment, így nem lehet. A kormány nem veszi így komolyan, politikai "bohóckodásnak" tekintik a dolgot. Ez ugyanis nem valamiféle konkrét bírálat, hanem egyszerűen az ellenzék befolyása, politikai meglovagolása, kihasználása az eseményeknek. Viszont az ellenzék célja nem a rendvédelmisek megsegítése, hanem bármi ami Fidesz-ellenes, az jó lesz. Lásd FürgeDiák legelső hozzászólását. Mulatságos amit mond, és viccelődik persze tudom, de azért ott a mély népi bölcsesség abban a gondolatban, nem hülyeség az, ezért röhögtem rajta jót. Úgyhogy azt a szakszervezeti vezetőt aki a saját (anti-Fideszes) politikai meggyőződésének a hangoztatására használja az ügyet, már rég ki kellett volna rúgni. Ezek a tüntetések pedig abszolút céltalanok, értelmetlenek. Magyarázd már meg mi a céljuk? Hogy akkor most mindenkivel tudassuk, hogy a Fidesz milyen geci? Ez kit érdekel, még 3 évig kormányon vannak, ez van, ez a realitás. Különben meg kit raknának a kedves tüntetők a helyükre? Mindegy kit, csak továbbra is 45 évesen nyugdíjba lehessen menni, mert az "jár" ? Az lenne a jó kormány? Akkor pedig a Gyurcsány kormány szuper volt, mert az nem nyúlt hozzá a dolgokhoz, semmihez. Az egészségügyhöz hozzáfogott, de az első balhé után visszakozott. Az ország meg hitelekből, eladósodásból élte fel közben a jövőjét. Annak isszuk a levét még évekig, évtizedekig, meg még a kölkeink is, mi meg visszasírjuk Gyurcsányt, mert Orbán kegyetlen disznó?

kishollo 2011.06.19. 14:03:07

"Káposzta a fejem" A helyzet az, hogy a szakszervezeti vezetők azért harcolnak, hogy a már nyugállományban lévők jogait ne vegye el a kormány. A jövőbeni változtatásora nyitottak. Hogy szeretik-e a Fideszt vagy sem, magánügy. Szólás szabadság van, tehát elmondhatja a véleményét. Akinek nem inge, ne vegye (nem veszi) magára! A nagy társadalmi igazságérzet hevületében mindenki megfeletkezik arról, hogy társadalmi konszenzussal jött létre az a nyugdíjrendszer, amelyről most közel húsz év után kiderült, hogy nem finanszírozható. Semmilyen igazságosság nem fedezhető fel abban, hogy a társadalom hibás döntését azokon kérik számon, akiket maga a társadalom hozott ebbe helyzetbe.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 15:00:46

"Hogy szeretik-e a Fideszt vagy sem, magánügy. Szólás szabadság van, tehát elmondhatja a véleményét. Akinek nem inge, ne vegye (nem veszi) magára!" Tőlem aztán meg főleg elmondhatja, csak éppen nem fogják komolyan venni és éppen annyira hatékonyak lesznek a tárgyalások, mint amilyenek voltak. Nem az én kedvemért kellett volna mellőznie a magánvéleményét, hanem az emberekért akiket képvisel. Ez a dilettantizmus kimagaslóan magas foka, mit keres egy ilyen ember "vezető" helyen. Egyébként pedig nem egyedi eset, hogy szakszervezeti vezetők saját hírnevüket, politikai ambícióikat építgetik, amikor egyszer-egyszer 10 évente a média kereszttüzébe kerülnek, magasról leszarják az "ügyet", megbolondítja őket a közszereplés. Sajnos a szakszervezetek nagyon gagyi állapotban vannak, hatékony érdekképviseletet nem igazán kaphat ott senki. "hogy társadalmi konszenzussal jött létre az a nyugdíjrendszer..." Én nem hinném, hogy ilyesmi létezett ebben az esetben, nemhogy konszenzus nem volt társadalmi szinten, de a nem "rendvédelmis" emberek döntő többsége nem is tudja-tudta eddig róluk, hogy 25 év szolgálat után nyugdíjba lehet menni. Ez csak mostanában vált valamelyest ismert ténnyé. Vagy te úgy emlékszel, hogy téged, vagy valakit aki téged képviselt az ügyben, megkérdeztek arról milyen legyen a nyugdíjrendszer? Egyébként ebben nem is kell konszenzus, semmi gond azzal. Ez ugyanis nem népszavazás kérdése, nem a mi véleményünk számít, ez szakmai kérdés. Én nem értek hozzá, nem vagyok nyugdíjszakértő. Csak annyit fogok fel a dologból, hogy fejlett nyugati országokban sincs így, és a német rendőr vezető nyilatkozta, hogy ő ugyan nem érti a magyar kollégák "korai nyugdíj" követelményeit, mert náluk nincs így, náluk 62 évesen kell nyugdíjba menni, de elvileg azért persze hogy szolidárisak a magyarokkal. Másrészt nem a nagy "társadalmi igazságérzet" beszél belőlem, hanem józanság. Egyszerűen felfogom azt, hogy a nagy elosztórendszereket, mint nyugdíj, egészségügy, közalkalmazottak...rendbe kell tenni, át kell alakítani, mert lehúzzák a porba az országot az átláthatatlan, kusza, hatalmas pazarlással. Itt nincs helye ragaszkodni a múlthoz, csak akkor, ha folyamatosan tartani akarjuk a 20 év lemaradásunkat a nyugattól. A többség érdeke pedig nem ez.

FürgeDiák 2011.06.19. 15:25:18

Józan, objektív hozzáállás, ez már tetszik! Örülök, hogy ilyen témákról is van véleményed:) A parasztvakítás ellen meg mindenki vegye fel a napszemüvegét, erős napsütés várható a következő években...

cent 2011.06.19. 16:41:52

Csak egy kis adalék a korkedvezmények kialakulásához. Nem véletlenül találták ki anno ezeket a lehetőségeket, ugyanis ezekben a szakmákban, hivatásokban az átlagos életkor rendesen alatta van a pl. mai nők 81 férfiak 79 átlagának. Pl. a katonáknál a 63-64 év az átlag. Gyanítom, hogy a bányászok, rendőrök, sofőrök sem hozzák a nagy átlagot. Tehát valami kis időt persze ők is szeretnének nyugdíjasként is élni ami érthető. Persze van aki ezt sokallja, főleg mert biztosan csak ők tették kátyúba az ország szekerét. Nem a 45 éves nyugdíjas a jellemző a korkedvezményezetteknél. Vannak ilyenek, de ez a mindenkori miniszterek, kormányok sara akik aláírták a nyugállományba helyezési határozatukat. Ahelyett, hogy kialakítottak volna egy életpályamodellt a további időszakra. Akinek ez a lehetőség eljött, a törvény szerinti feltételei megvoltak és ezt választotta az a 65 %-át kapta a várható nyugdíjának. Ez lényegesen kevesebb mint amit 57 vagy azután kaphatna. Ez eddig biztosnak tünt ebben a változó világban.

Kis Márta 2011.06.19. 16:47:13

Nem tudom, jelent-e valakinek valamit az, hogy "szerzett jog", amelyeket sorra vesznek el (lásd nyugdíjügy, korkedvezényes nyugdíj, rokkantnyugdíj, magánnyugdíjpénztár, nyugdíjhoz való jog, elbocsátások indoklása stb.). Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy az előző kormány egészségügyi reformját a mostani kormánypártok akadályozták meg azzal a bizonyos népszavazással, nem törődve a társadalom érdekeivel. Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy az előző kormány idején is tüntettek a szakszervezetek a kormány ellen, "természetesen az akkori ellenzéki politika szócsöveiként". Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy van olyan nyugati ország, ahol a renvédelmiseknek van nyugdíjkedvezményük, és jelent-e valamit, hogy például Németországban nem lehet elbocsátani a rendőröket, kivéve, ha köztörvényes bűncselekményt követ el. Egy pályakezdő rendőr fizetése havi bruttó 3 000 ezer euró, ami családos embernél szinte azonos a nettó összeggel, egy rendőrségi igazgató 7 000 eurót keres. A nyugdíjuk az alapfizetés 71 százaléka, a 62 éves nyugdíjkorhatár pedig az egészséges rendőrökre vonatkozik. Az évi minimumszabadság 30 munkanap. (Utalva itt a "beszéltem egy német rendőrrel" hivatkozásra, meg a szolidáris német szakszervezetisre.) Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy nem igaz, hogy állandóan tárgyalnak az érdekvédelmi szervezetekkel, a szakmák képviselőivel. Össze sem hívják őket, csak ha már ég a ház. Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy az Alkotmány, a korkedvezményes nyugdíjak, az Alkotmánybíróság jogköre, tagjainak választása, az elosztórendszerek reformjai stb. társadalmi konszenzussal jöttek létre. (Igaz, hogy a kétharmados törvényeket nem szavazta meg az akkor még ellenzéki FIDESZ, így aztán nem is lett "társadalmi konszenzus". Lásd médiatörvény.) Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy visszamenőleges hatályú törvények civilizált országokban nem "szalonképesek". Nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy fogalma sincs senkinek a kormány nyugdíjelképzeléseiről, még a kormánytagoknak sem. Hogy a rendszer nem finanszírozható, az nem most derült ki, volt is már változtatás a rendszeren, de amikor igazán nem lesz finanszírozható, az 10-20 év múlva lesz, s az eddigi intézkedések nem megoldják, hanem még finanszírozhatatlanabbá teszik (nyugdíjpénztár). Ha jelent valakinek valamit, akkor könnyű átlátni, hogy itt nem csupán a rendvédelmisekről van szó, hanem a társadalmi konszenzus , az érdekvédelmi, szakmai szervezetek - ezáltal azok semmibevételéről,. akiket képviselnek; hogy csak a társadalmilag nem népszerű csoportoknak mentek eddig neki (szegények, cigányok, rendőrök, nyugdíjasok, bankok, multik), alapozva a gyűlölködésen kívül még az irigységre mint alapvető emberi tulajdonságra, hisz ezzel tovább fenn lehet tartani és fokozni a társadalmi megosztottságot. És nem tudom, jelent-e valakinek valamit, hogy oszd meg és uralkodj! Mert erről van szó és nem a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjáról.

baro70 2011.06.19. 17:54:51

Ezt az egyet tudjátok csak szajkózni, hogy nem akartok eltartani 40-45 éves "erős embereket"(káposzta a fejem)semmi mást nem tudtok, nem láttok bele egyik rendvédelmi testületbe sem. Jöttök itt a német rendőrökkel 3000 eurós kezdő fizetés természetes dolog, hogy nem akarnak elmenni, nálunk ez kb. 80-90000ft. És ez csak a fizetés hol van a többi az erkölcsi megbecsülés, stb. A szlovák rendőrök fizetése 900 euró. Miről beszélünk. Én 19 éve fegyveres testületnél dolgozom és (nem irodába) 110000ft. Csodálkoztok rajta, hogy aki tehette kihasználta a törvény adta lehetőségeket.19 év alatt nagyon sok hétvégét, ünnepnapot, (karácsonyt, szilvesztert, születés napot) kellett távol töltenem a családomtól, sőt nem lehettem ott amikor a gyerekeim születtek, ballagtak az iskolából, óvodából. De tudom ez titeket nem érdekel. Engem igen és ezért ha kell minden héten megyek és tüntetek addig ameddig ez a MOCSKOS TOLVAJ FIDESZ el nem takarodik a vezető politikai életből, és ezzel nem vagyok egyedül. Most csak kb. 30000 ezren voltunk, de legközelebb sokkal többen leszünk. (ÉS NEM BIZTOS, HOGY MINDIG ILYEN BÉKÉS LESZ A TÖMEG)

Káposzta a fejem 2011.06.19. 17:55:23

"Nem véletlenül találták ki anno ezeket a lehetőségeket..." Nem véletlen NEM találták ki anno ezeket a lehetőségeket Németországban, Svájcban, Svédországban, Amerikában és Japánban.( talán csak a bányászoknak van némi kedvezményük) Én inkább szeretnék már végre egy igazságtalan, geci, antidemokratikus jóléti társadalomban élni végre mint azok az országok amiket felsoroltam, nem pedig egy igazságos, demokratikus, emberséges Albániában. Rég nem ülök már fel az olyan propagandáknak amelyek szerint a rossz döntések racionálisan meg vannak magyarázva minden jó úgy ahogy van, mi nem tehetünk semmiről. Az meg, hogy egy rendőr átlagosan majdnem 20 évvel korábban meghal, mint az átlag, egyszerűen egy kacsa, egy butaság. Hol olvastad te ezt? Tudnál linkeket adni nekünk az szakmák szerinti várható élettartamról? Egyébként az általad említett számok inkább Németországra lehetnek jellemzőek. Érdekes, hogy abban az embertelen országban kb. 10 évvel magasabb a várható élettartam. M.o.-on 2010 adatok szerint a nők 77,9 a férfiak 70,1 évet remélhetnek, az átlag kb. 74% , a 81%...79%-hoz ez közel sincs. " Nem a 45 éves nyugdíjas a jellemző a korkedvezményezetteknél..." Ja tényleg nem az a jellemző de azért akad olyan is bőven. Az 50 év viszont teljesen megszokott dolog. Hát azért ne tekintsünk már el attól, hogy a nyugdíjasokat döntően a dolgozó, aktív rétegeknek kell eltartania és ez nagy terhet jelent. Ezt nem lehet elbagatellizálni.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 18:13:56

Drága Márta, a német rendőrök jobb életkörülményeit ne keverjük ide. Minden szakmára elmondható ugyanez, a német mérnök, a német pék, orvos...akárki 5-ször annyit keres mint egy magyar, és mind sokkal jobb körülmények között él és dolgozik. Ettől még nem lesz a magyar rendőr különösen hátrányos helyzetben. "társadalmi konszenzussal jöttek létre..." Miért ismétli ezt újra meg Ön is? Én éltem akkor, és figyeltem a történéseket. Nem volt semmiféle "társadalmi konszenzus"...legfeljebb néhány színre lépő párt, pancser és lelkes ífjú Fideszesek, MDF-esek, SZDSZ-esek. Mitől jelentenének ugyan a kerekasztal tárgyalások "társadalmi konszenzust". Ez csak egy jól hangzó közhely, amit puffogtatni lehet. Különben miért tér Őn vissza ahhoz a retorikához, hogy itt tulajdonképp senki nem hibás (vagy mindenki hibás), mert ez valamiféle "társadalmi akarat" volt. Engem egyébként ez is hidegen hagy. Ha hiba akkor ki kell javítani. "Mert erről van szó és nem a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjáról." Hát ezért nem ér semmit ez a tüntetés. Egy általános Fidesz-ellenes politikai idétlenkedés. Így nem lehet tárgyalni a rendvédelmisek érdekében. Az ellenzék beáldozta őket a saját pitiáner politikai érdekében. Kedves Márta csak azt felejti el hozzátenni, hogy "Gyurcsány Ferencet akarjuk vissza", és máris tiszta a kép.

Inside 2011.06.19. 18:23:17

Tisztelt "Kf"! Valóban, szentimentális megközelítése a kérdéskörnek, de a lényeget ez fejezi ki a legjobban. A lényeg pedig az, hogy semmibe nézik a végrehajtó állományt, amely alatt a rendészeti vezetőket is értem, azaz államtitkártól lefelé. Azt írod, hogy "...Ugyanis a kormány és a rendvédelmisek között a tárgyalások hónapok óta zajlanak..." Sajnos ezt csak a kormányzati kommunikáció állítja, de valójában érdemi egyeztetés sosem volt. Egyszerű diktátumok, kijelentések és szerep-cserék, amelyet a szakszervezetek nem akartak, akarnak elfogadni. Közben nyílt titok volt, hogy hónapok óta miniszteriális emberek dolgoznak valami anyagokon, amelynek véletlenül sem szabad az érintettek kezei közé kerülni. Írod, hogy "...Annak isszuk a levét még évekig, évtizedekig, meg még a kölkeink is, mi meg visszasírjuk Gyurcsányt, mert Orbán kegyetlen disznó?" Nem hiszem, hogy bárkit is találnál, aki Gyurcsányt akarja vissza sírni. De a jelenlegi kormányzóknak esélyük sem lett volna a kétharmadra, azok nélkül akiknek elegük lett az előzők regnálásából.

kishollo 2011.06.19. 18:37:18

"Káposzta a fejem" A rendvédelmis nyugdíjasokkal kapcsolatban a Kövér László házelnök mondta el az igazságot. Ha 2006-ban az elbukott sörpucs mellé áltak volna, ma nem lenne ez a problémájuk. Az összes többi duma, csak a nép hülyítése. Aki az iskolában tanulta az összeadást és a szorzást, az maga is kiszámolhatja, hogy az elmúlt húsz évben kifizetett nyugdíjak, összesen is csak egy igen pici hányada az államadósságnak. Ám ha az ország vezetőinek vagyonát adnánk össze, sokkal közelibb számot kapnánk. Ha az a negyvenezer nyugdíjas rendvédelmis élte volna fel azt a rengeteg pénzt, a Csányi Sanyika félék csak koldusok lennének mellettük. A nyugdíjrendszer azért fenntarhatatlan, mert a három és félmillió munkavállalóból kettő és félmillió nem a valós jövedelme után visel közterhet. Mert ugye négy órás minimálbérből lehet A-8-as Audit, vagy százmilliós ingatlanokat venni. Apropó Amerika. Az USA-ban húsz év szolgálat után nyugállományba vonulhat a rendőr, a nyugellátásának ötven százalékával. De neki nem tíltják, nem korlátozzák, hanem preferálják, hogy továbbra is dolgozzon a civil életben, ezzel gyarapítva az ország adóbevételeit.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 19:06:24

"Valóban, szentimentális megközelítése a kérdéskörnek, de a lényeget ez fejezi ki a legjobban" Én azt akartam kifejezni, hogy nem hiszek az ilyen romantikus sztorikban. Nem hiszem, hogy a szembenállást az okozza, amiről te beszélsz. (Mármint, hogy a rendvédelmisek tulajdonképp csak duzzognak mint a gyerek, mert nem vették elég komolyan őket) Itt igenis komoly érdeksérelmek vannak, és komoly összegekről van szó. Én nem tudom, hogy a tárgyalások hogyan zajlottak, e tekintetben a sajtóra vagyok hagyatkozva (általában az Indexet meg az Origót olvasom el, a Népszavát, Népszabadságot, Blikket, Magyar Nemzetet, KurucInfót mellőzöm). Mindenhol azt olvastam, hogy a felek tárgyalásban vannak, miközben a rendvédelmisek szakszervezeti vezetője egyik sajtótájékoztatóján elkezdett a médiatörvényről, az új alkotmányról, az alkotmánybíróság korlátozásáról, a Fidesz hatalom bebetonozásáról beszélni. Na ilyet nem lehet csinálni, az az ember egy idióta, ezzel fel is adta mindenféle megegyezés, komoly tárgyalás lehetőségét. Nem lehet egyes ellenzéki pártok szlogenjeit elővenni, ha a rendvédelmiseket akarja valaki képviselni, mert abban a pillanatban az illető nem lesz hiteles tárgyalópartner egy Fideszes számára. Ezután mondott Orbán valami cinikus megjegyzést a bohóckodással kapcsolatban, és lett a vége az, hogy a tüntetők akkor dafke "Bohócforradalommal" válaszoltak, most itt tartunk. Nem hinném, hogy bárki bármit nyerne a dolgon. Ezek a reformok be lesznek vezetve, a báb elnök aláír mindent, a rendvédelmisek meg valóban nem lehetnek semmire hatással, az idióta vezetőjöknek meg a ellenzéki pártoknak köszönhetően. Mehetnek bohócruhában tüntetni, de azzal senki nem nyer semmit. A valódi civil rendezvények, tárgyalások esetében (itt most politikai értelemben civilt kell érteni), ki kell zárni az MSZP-s, Jobbikos, LMP-s politikusokat, (úgy mint annak idején a médiatüntetés esetén volt), mert ezek csak cukkolnak, és a saját politikai pecsenyéjüket sütögetik. és többet ártanak, mint segítenek az ügynek. Ezért mondom azt, hogy aki pont a rendvédelmisek ügyét tartja a legalmasabbnak az általános Fidesz bírálatra és Fidesz-ellenes tüntetésre, az tulajdonképpen beáldozza őket. Az általános ellenzéki bírálattal ugyanis nem tud mit kezdeni egyik kormány se, azt benyeli és kész. Nincs miről tárgyalni, ha van sapka rajtuk az is baj, ha nincs az is. Ez mindig is így volt és lesz.

xeri 2011.06.19. 19:12:37

@Káposzta: "Hát azért ne tekintsünk már el attól, hogy a nyugdíjasokat döntően a dolgozó, aktív rétegeknek kell eltartania és ez nagy terhet jelent." És mit gondolsz, vajon az aktív rendőröket (katonákat/tűzoltókat/stb.) kinek kell eltartania? Nem mondom, hogy korkedvezményt mindenkinek a közszférában, de egy ennyire találó írás után kicsit bosszantó visszahallani a szokásos kormányzati demagógiát. Ha a fidesz nem kizárólag diktatórikus eszközöket használna, hanem néha ELŐTTE beszélne az érintettek képviselőivel, sokkal kevesebb embernek nyílna ki a bicska a zsebében nap mint nap, ahogy az ötletgyár újabb és újabb találmányait minden előzmény nélkül kapja a képébe. Törvénytelen? Kétharmadunk van, vazze, törvényt módosítunk. Alkotmányellenes? Sebaj, az alkotmánybíróság ezentúl foglalkozzon mással, de azért legyenek ott is a saját embereink. Közben végig az az érzésem, hogy valójában azért nem konzultálnak előtte, mert még ők sem tudják, hogy mit fognak tenni. Nincs koncepció, csak ötletek, de sokat ne vitatkozzunk róla, mert még kiderül, hogy gáz. Bezzeg arra van kapacitás, hogy Matolcsy- vagy Orbán-csomag helyett szegény Széllről nevezzék el a megszorító csomagot :) Abban persze igazad van, hogy jelenleg még nincs alternatíva. Visszatérve a témához, a németeket épp te hoztad fel példának, az pedig elég faramuci, hogy csak az egyik jellemzőjüket akarod összehasonlítani (nincs korkedvezmény) a magyarokkal, az összes többit (munkakörülmények, megbecsülés, fizetés) már nem, mert "minden szakmára elmondható ugyanez." Szerintem az összehasonlítás akkor korrekt, ha a német rendőrt a magyar rendőrhöz hasonlítod, és pont. Nyilván a németek is minden ottani szempontot mérlegelve döntenek, hogy rendőrnek mennek-e, mint ahogy a magyarok is ezt teszik a hazai viszonyok között.

Inside 2011.06.19. 19:15:57

Maradjunk még egy csipetet a blognál, annak mondandójánál. Ha egy fontos területet, már pedig a rendvédelem szerintem azok közé tartozik, meg akarnak (ne adj isten, akarunk) reformálni, mert azért lassan már odáig fejlődött a dolog (nyugdíj, munkafeltételek, életpálya modell), szerencsésebb megoldás, és demokratikusabb is, ha a munkavállalók érdekképviseleteivel valamilyen konszenzusos megoldást választva történik ez meg. A rendvédelmen belül is, mindenki előtt nyilvánvaló, már évek óta, hogy változtatni kell és reményteljes várakozások voltak, amikor olyan miniszter került az ágazat élére, aki jól ismeri a rendőrséget, akit jól ismernek a rendvédelemnél is. A remények, mint fentebb valahol már írtam, sokadszorra is csak remények maradtak, ahelyett kapott a társaság egy ultimátumot, egy diktátumot, egy olyan körítéssel, amely a társadalmi státuszát, ha lehet még mélyebbre nyomta, és szembe állította azokkal, akik közül "származik", és akikért próbál tenni és dolgozni, sokszor erőn felül, olyan körülmények között, amilyeneket biztosítanak neki. Ez a szembe állítás, ez a legyalulás, ez az ami sérelmes. Írja Káposzta a fejem, hogy "...Az ellenzék beáldozta őket a saját pitiáner politikai érdekében...". Erről szó sincs. Milyen ellenzék? Hol áldozta be őket? Az ellenzék csak meglovagolja, meg akarja lovagolni az eseményeket.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 19:27:46

"És mit gondolsz, vajon az aktív rendőröket (katonákat/tűzoltókat/stb.) kinek kell eltartania? " Én azt nem nevezném eltartásnak, hiszen megdolgoznak a pénzért. Attól függetlenül, hogy közalkalmazottak, és közpénzből kapják a fizetést azért durva dolog "eltartásnak" nevezni, amikor valaki megdolgozik a fizetésért. A nyugdíjasokat viszont a aktív réteg tartja el, akármilyen ok miatt mentek is nyugdíjba. Ebben semmi kormányzati demagógia nincs. A német rendőrökre visszatérve, ha ott nem jelent az embernek "túlzott igénybevételt" maga a rendőri szakma, akkor itt sem. Körülbelül hasonló munkakörük van ott is a rendőröknek, mint itt. Önmagában az az összehasonlítás, hogy 5-ször annyit keresnek, mint magyar kollégáik, nem jó érv. A német mérnökök is 5-szörösét keresik a magyarénak, akkor a mérnökök is kapjanak nyugdíjat 50 évesen? Meg mindenki?

chiliscsokolade 2011.06.19. 19:35:14

Erre válaszolok: "A szervezők részéről telitalálatnak tartom a „visszamenőleg vonjuk vissza a Fidesztől a kétharmadot”, még akkor is, ha a konzervatív sajtóban – egyébként jogosan – figurázzák ki azokat, akik nem a Fideszre szavaztak, következésképp ebben a tüntetéses szavazósdis játékban ilyenformán nem is vonhatják vissza korábbi szavazatukat." Ha már a Fidesz példát mutat csűrés-csavarásban (például a hetente azt jelenti, háromhetente) ne csodálkozzon, ha a szavazólapon nem a szavazat, hanem a bizalom visszavonása szerepelt.

chiliscsokolade 2011.06.19. 19:39:55

Székely Sándor a Civil Kontroll- Egymillióan a demokráciáért egyesület társelnökeként tartott szónoklatot. Az egyesületet alapításában részt vett az Egymillióan a sajtószabadságért csoport néhány tagja is. A tüntetés szervezői közül egyikük alapított pártot, másikuk nem. Illene alaposabban tájékozódni.

xeri 2011.06.19. 19:42:29

@Káposzta: "Én azt nem nevezném eltartásnak, hiszen megdolgoznak a pénzért. " Pedig, ha a költségvetést mint egyenletet nézed, abban az egész közszféra éppúgy a kiadási oldalon található, mint a nyugdíjasok, és mind a versenyszféra dolgozói által megtermelt javakból élnek. Az, hogy dolgoznak a pénzért, vagy nyugdíj címén kapják (jóval kevesebbet), ebben az esetben csak érzelmi kérdés, így könnyebb "élősködő gecinek" beállítani őket. De ettől a költségvetési hiány nem fog csökkenni, csak épp "nyugdíj" címszó alatt lesz kicsivel kevesebb az összeg. Szegény németeket meg hagyjuk békén, nekik jó ott, mi meg úgyis csak irigykedünk. Az én olvasatomban a magyar korkedvezmény (egyébként teljesen hibás módon) valamiféle bónuszként próbálta vonzóbbá tenni a rendfenntartó pályákat, de az már rég látszott, hogy tapasztalt öregek nélkül nem működik a rendszer. Durr, erre most már nem lesznek fiatalok sem :) Ha a korkedvezmény (fokozatos) megszüntetésével "megspórolt" hihetetlen összegből valami fizetésemelést varázsolnának kétharmados diktátoraink, és ezt az érintettekkel megbeszélnék, a végén még mindenki elégedett lenne. Azt mondod, hogy az emberek a pénzükért mennek az utcára, és ez valamelyest igaz is, de biztosan nem mennének, ha a jogaikról mosolyogva mondanának le, nem anyázva fosztanák meg őket.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 19:45:11

"Írja Káposzta a fejem, hogy “...Az ellenzék beáldozta őket a saját pitiáner politikai érdekében…”. Erről szó sincs. Milyen ellenzék? Hol áldozta be őket? Az ellenzék csak meglovagolja, meg akarja lovagolni az eseményeket." Hát pont azzal, hogy meglovagolja. Azzal, hogy egy ismert ellenzéki politikus az ügy mellé áll, azzal hogy megjelenik a tüntetésen, netalántán még beszédet is mond. Ezzel maga az ellenzék nyerhet valamit minimálisan, hiszen gyengíti a kormánypártot, viszont a rendvédelmisek célja elérhetetlenebbé, nehezebbé válik. Mit gondolsz véletlen buta ötlet volt csak, amikor télen a médiatüntetés szervezői kértek minden politikust, hogy tartsa magát távol, ha csak lehet, és a személye nem kívánatos a rendezvényen?

chiliscsokolade 2011.06.19. 19:48:37

Árok Kornél 2009-ben alapított pártot. A kísérlet elhalt. Tehát nem egy aktív párt vezetője.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 20:01:08

"Pedig, ha a költségvetést mint egyenletet nézed, abban az egész közszféra éppúgy a kiadási oldalon található, mint a nyugdíjasok, és mind a versenyszféra dolgozói által megtermelt javakból élnek" Szerintem egy picit kevered a dolgokat, ebbe felesleges belemenni. A dolgozókat lehet többféleképp csoportosítani, pédául produktív / nem produktív szakma, vagy közalkalmazott, magáncég alkalmazottja...stb. Ettől teljesen függetlenül eltartott embernek azt szokás mondani, aki a fizetéséért nem dolgozik meg. Ilyenek a nyugdíjasok, betegek..meg mit tudom én kik, akik nem csinálnak semmit csak felveszik a manit meg segélyt. Azok akik munkaviszonyban dolgoznak és ezért fizetést kapnak, azok nem eltartottak, tök mindegy hogy produktív(esztergályos) vagy improduktív, szolgáltató jellegű(tűzoltó) melót végeznek, és az is mindegy hogy ki az alkalmazó, az állam közpénzen vagy XY vállalkozó a magánvagyonból. Te egy kicsit úgy állítod be, mintha a közfoglalkoztatás egyben eltartás lenne (mivelhogy kiadási tétel a költségvetésben), illetve a közalkalmazottak nem termelnek javakat.(?) Nem értem a logikádat.

Inside 2011.06.19. 20:04:04

Mondod, "Nem hiszem, hogy a szembenállást az okozza, amiről te beszélsz. (Mármint, hogy a rendvédelmisek tulajdonképp csak duzzognak mint a gyerek, mert nem vették elég komolyan őket) Itt igenis komoly érdeksérelmek vannak, és komoly összegekről van szó.". Értem én ezt, és ha kifejtjük a szó mögötti valóságot, akkor jönnek azok a hozzászólások, amiket olvashatsz itt is. És igazság van azokban is. De azt is látni kell, hogy a "duzzogás", csak az utolsó csepp volt a pohárban jelen esetben. Amikor egy szakszervezeti vezetőnek erősen korlátozottak (törvények és az etikai szabályok által) az érdekérvényesítési lehetőségei, akkor minden lehetőséget megragad. Sosem volt jellemző erre az ágazatra a hőzöngés, lázadozás, tüntetés, de sokat változott az utóbbi években. Valóban, én is biztos vagyok benne, hogy ezek a változtatások be lesznek vezetve. De azt hiszem közös társadalmi érdek, hogy olyan szervezet szolgálja a biztonságunkat, amely tagjai nem állnak "harcba" sem a saját munkaadójukkal, sem a társadalommal, ahova ők is tartoznak. A sajtóban és különféle hírekben sokszor csak rövid híradások jelennek meg, egy-egy eseménnyel kapcsolatban. Azt már csak ritkán olvasni, hogy az összehívott egyeztetés tulajdonképpen csak egy egyoldalú tájékoztatás, és elvárás-csomag közlése, nem pedig érdemi munka színhelye volt. Azt is olvastam valahol (tán valamelyik szóvivő mondta), hogy a korai nyugdíjasok addig befizetett járulékai nem fedezik a nekik járó juttatásokat. Azt csak kevesen tudják, hogy minden korengedményes után, az aktuális nyugdíjkorhatárig a munkáltatója, előre befizeti a járulékokat.

Inside 2011.06.19. 20:38:50

@Káposzta a fejem Még egy szó: Mondod, “Nem hiszem, hogy a szembenállást az okozza, amiről te beszélsz. (Mármint, hogy a rendvédelmisek tulajdonképp csak duzzognak mint a gyerek, mert nem vették elég komolyan őket) Itt igenis komoly érdeksérelmek vannak, és komoly összegekről van szó.”. Amikor a "duzzogás", "magárahagyás" érzése tölti el az embert, felmerül a kérdés, hogy miért is ezzel az ágazattal kezdődött? És miért ilyen módon? Úgy beállítva, mintha a legnagyobb fekélyt találták volna meg az elfolyó pénzek esetében! A képviselők, a polgármesterek, a többi szakma szóba sem került jó darabig. Sajna nincs válaszom rá. A rendszer nem jó, változtatni kell az biztos. De tudva azt, hogy minden kormány, és ez alól a jelenlegi sem kivétel, arra használta ezt a rendszert, hogy a neki nem tetsző személyektől rövid úton megszabaduljon, elég nehéz a lojalitás keretein belül maradni. A miniszterelnöknek ez lenne az elvárása. Nehezen hihető, hogy nincs tudomása arról, hogy munkatársai is megtették, hogy választási lehetőséget sem hagytak, csak nyugdíjba küldték azokat akiknek a ehhez a "TÖRVÉNYES" feltételeik megvoltak. Még nincs egy fél éve sem. Hiába volt csak 48 éves, vagy 49.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 20:57:38

"látni kell, hogy a “duzzogás”, csak az utolsó csepp volt a pohárban jelen esetben" Talán félreértesz engem, de én éppenhogy a dolgot komolyabbnak tartom annál, minthogy egyszerűen önérzetükben megsértett emberek duzzogásáról lenne szó. A francokat, nagyon is el tudom képzelni, ahogy valakivel aki már évek óta kapja a nyugdíjat közlik hogy ezt most akár visszmenőlegesen is, korlátozzák, megvonják...stb. mit tudom én mit csinálnak vele. Én is szívrohamot kapnék az biztos. Nagyon durva dolog, ha elveszik a pénzed és a megélhetésed kockáztatják. Hogy megértsd a szakszervezeti képviselő felelősségét még utoljára modok egy példát, mert látom még mindig nem tiszta a véleményem. Ha választanod kell valakit, hogy képviselje az érdekeidet Orbán Viktorral történő vitádban, akkor kit választasz: Gyurcsány Ferencet vagy Kiss P. Gézát (egy ismeretlen, nem politikus személy) Nos annak ellenére, hogy Gyurcsány látszólag nagyon is melletted állna, ne válaszd őt !!! Orbán részére a legelfogadhatatlanabb vitapartner, személye ellenség. A legkisebb esélye neki van, hogy bármit elérjen az Orbánnal való vitában. Gyurcsány "segítsége" ilyen esetben egy "istencsapása", őrizkedj tőle. A cirkuszt persze megkapnád, de neked nem az kell, hanem jó egyezség. Ezzel analóg módon a Fideszes kormánnyal nem szabad MSZP-s jelszavakkal érvekkel, hadováló szakszervezetisnek vezetnie a tárgyalásokat. Az ellenzéki mentalitásnak és pózolásnak éppolyan kontraproduktív jellege van ilyen esetben, szinte garancia a sikertelenségre. Egy ilyen manusz nem tud elérni semmit, csak a cirkuszt csinálja az újságoknak, a rendvédelmisek meg jó rábasznak. Itt maradtak üres kézzel, megmondták nekik, hogy márpedig ez van, ha tetszik ha nem, és kész.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 21:08:18

"Úgy beállítva, mintha a legnagyobb fekélyt találták volna meg az elfolyó pénzek esetében!" Szerintem abszolút nem a legnagyobb fekély, inkább a kisebbek közül való, de tény, hogy nem igazán tartható fenn. Én szerintem a nyugdíjkorhatárral lesz még mahinálás, (úgy értem, úgy általában a mindenkinél felemelik) illetve a rokkantnyugdíjas dolgok is nagyon visszásak, rengeteg álrokkant él ma M.o.-on akik korrupciósan szerzett papírokkal visszaélnek a rendszerrel. (tényleg azt olvastam, hogy kb. 10-szer annyi rokkantnyugdíjasunk van mint máshol. Nonszensz) Ezek még sokkal igazságtalanabb dolgok, és talán még nehezebb megoldani. Bár nem vagyok egy nyugdíjszakértő.

Inside 2011.06.19. 21:12:50

Egyetértek azzal amit mondasz, de végig figyelve a folyamatot, sajna azt kell mondanom, hogy lehetettek volna bárkik az egyeztetések vezetői az eredmény ugyan ez lenne.

xeri 2011.06.19. 22:18:10

@Káposzta "Te egy kicsit úgy állítod be, mintha a közfoglalkoztatás egyben eltartás lenne (mivelhogy kiadási tétel a költségvetésben), illetve a közalkalmazottak nem termelnek javakat.(?) Nem értem a logikádat." Függetlenül attól, hogy ez egyébként így van (mármint, hogy az állam közfeladatokat lát el abból a pénzből, amit a nem-közfeladatot-ellátóktól beszed, tehát utóbbiak termelik meg az előbbiek fizetését is, magyarul eltartják őket, míg azok valóban nem termelnek javakat), csak arra akartam kilyukadni, hogy demagóg butaságnak tartom a korengedményes nyugdíjasokkal kapcsolatban, hogy mennyit fizet nekik az állam a semmiért. Pedig, ha tovább dolgoznának, még többet fizetne, így viszont munkát vállalhatnak mellette és adóznak, tehát az állam nettó jól jár :) Mégiscsak arra kell rájönnöm, hogy korai nyugdíjat minden közalkalmazottnak!!! Ha ehhez még igaz az is, hogy (Inside:) "minden korengedményes után, az aktuális nyugdíjkorhatárig a munkáltatója, előre befizeti a járulékokat.", akkor meg aztán végképp nem értem, hogy mi kivetnivaló lenne benne. Sajnos Orbán folyamatosan "harcban áll" valamivel, hát most többek között ezt az ellenséget találta ki.

Káposzta a fejem 2011.06.19. 23:02:11

" Mégiscsak arra kell rájönnöm, hogy korai nyugdíjat minden közalkalmazottnak!!!" Na, hát ezért nem kell erről nekünk vitáznunk. Még a végén kiderül, hogy tulajdonképpen fasza, ha nem dolgozunk hanem nyugdíjasok vagyunk, minél többen, minél korábban annál jobb. Hajrá, éljen a nyugdíjasok országa. Ezért utálom a politikusokat, mert mindenféle balfaszsággal képesek megetetni az embereket, a hatalom megszerzése érdekében. Bármivel...gátlástalanul.

tiwcsi007 2011.06.19. 23:18:14

@Káposzta a fejem! A nyolcvanas évek elején szereltem fel, s eszem ágában nem volt 2007-ben, hogy én nyugdíjba menjek, végeztem a feladatomat, mint járőrvezető, DE egy nap, többed magammal behívatott a parancsnokom, s azt kérdezte, hogy nem akartok elmenni nyugdíjba? Miért ellehet menni?,néztünk ösze, hisz nem is vagyunk még 57 évesek. Az nem baj, biztos van mindegyikőtöknek ilyen-olyan baja. Hát van, volt. Te mit tettél volna a helyünkben? Őszintén? Én kértem 3 nap gondolkodási időt, mert szeretem, a hivatásomnak tartom a rendőri szakmát, - amit ugye nem is olyan régen szakmásítottak - és amikor meghalok egyszer én akkor is rendőr leszek, mert ezt senki és semmi nem tudja belőlem kiölni.Azért kértem a 3 napot, hogy megbeszéljem a jelenlegi és az elvált -mert a rendőrök 94 %-a válik -családommal, szüleimmel, testvéremmel. Tanácsaikat meghallgatva, és több álmatlan éjszaka után arra döntöttem, hogy nyugdíjba megyek, s elkezdtem a FÜV eljárást. Senki sem gördített akadályt az utamba, sajnos találtak is egészségügyi problémát, amiről fogalmam sem volt, s a pszichológiai vizsgálatok is elszomorító eredményeket hoztak, így 50 %-os egészségkárosodási fokot kaptam, melyet a rendőrségi FÜV tovább fokozott, így összesen 55% lett. Jelen esetben ugyan teljesen mindegy lett volna,mert már akár 5% egészségkárosodással is "átengedték" a vizsgázót, csak menjenek az emberek nyugdíjba. Én nem mentem el dolgozni civilként, hanem viszem a háztartást az élettársam helyett, aki még aktív rendőrtiszt.Szeretett volna ő is nyugdíjba jönni, hogy együtt éljünk legalább jó pér évet, mert eddig hol én vittem a napot, hol ő, mert valaki mindig éjszakázott, a gyerekek sokat nem találkoztak velünk, de a neveltetésükön ez nem látszik meg,de meggondolta magát.Most ők is értetlenül állnak a jelen dolgok előtt, az öt gyerek közül már hárman szavaztak 2010-ben, s a FIDESZ-re szavaztak, s nem értik, hogy miért történnek ezek a dolgok,mert ezekről a dolgokról nem olvastak, vagy hallottak seholsem a választások előtt. Azt mondták, hogy soha többet nem mennek el szavazni. Ennyit erről. Szóval nem kéne úgy aggatni a körmeidet, mert amikor én felszereltem még a fasorban sem volt, hogy lesz ilyen 25 éves korkedvezményes nyugdíj. Azt csak 1996-ban hozták, s azt is többször módosították, hogy minél több rendvédelmistől megtudjanak szabadulni. És ebben kíválóann serénykedett az I.Orbán kabinet is, s ezért sem értem, hogy most így megaláznak minket és családjainkat. 2002-ben,amikor még szolgáltam Orbánék kormányzása alatt, akkor érdekes módon nem titulált Kádár-huszárnak. Miért? Miért lettem most,amikor már nyugger vagyok egyből Kádár-huszár, de hát könyörgöm a miniszterelnökünk is a Kádár rendszer alatt volt katona és végezte tanulmányait, akkor most ő mitől is nem Kádár-huszár, és én mitől is vagyok az? Ja, hogy én nem vagyok zsidó vallású?Lehet, hogy ez, de én bármikor és bárki előtt végig merek menni nappal, éjjel az utcán anélkül, hogy bárki is leköpne, vagy az kiabálná, hogy:takarodj!

JR 2011.06.19. 23:48:12

Kedves Káposzta a fejem! Sokáig gondolkodtam írjak e. A hozzászólásaid nagyon intelligensek, bár tartalmuk alapján nem ugyanazon az oldalon állunk. Persze szerintem nincsen baj ha valakik ütköztetik a véleményüket. Teljes mértékben egyetértek azzal amit írtál arról, hogy nem az nem megy ha mindenki nyugdíjas akar lenni. Ezt az országot a dolgozó emberek tartják el. Azért szeretnék megosztani veled néhány egyéb információt miért is tartom néhány esetben mégis indokoltnak a szolgálati nyugdíj intézményét. Minden egyenruhás (tisztelet a kivételnek) egy nagyon speciális területen dolgozik. Kevés kivétellel nincs "civil" megfelelője. (A biztonsági őrség nem az, azt bárki csinálhatja egy vagyonőrivel.) Ha valamely okból elveszti az állását (később részletezem), semmilyen vagy csak nagyon megalázó munkát kaphat. Mi az első kérdés egy állásinterjún ugye.... Az állást el lehet veszteni az évenkénti kötelező orvosi vizsgálat alkalmából, ahol egy egyszerű, a szolgálatot egyébként nem akadályozó (legalábbis szerintem) magas vérnyomás is elégséges indok. A másik a szintén kötelező fizikai felmérés, ami egy húzósabb testnevelés felmérést jelent. Nincs is ezzel semmi baj, az egyenruhás legyen fitt, ezért fizetik. Te milyen fittségi szintet vársz el, egy 60 éves embertől? Szerintem is kirívó, ha valaki a fizetésénél is több nyugdíjat kapott. Felteszem neked a kérdést kitől? Ki adta neki, mert, hogy senki nem tett pisztolyt azok fejéhez, akik adták az biztos. Ki engedte el a bajnokságot nyert kommandóst rokkant nyugdíjba? Az sem rendőr volt. Azt mondják a már nyugállományba vonult kollégák cirka 50 milliárd forinttal terhelik meg a költségvetést. Mennyibe került a völgyhíd, az alagút a síkságon, a MÁV, a BKV... Tudom - tudom nem ez a kormány volt. Nem is állítok ilyet. Dolgozunk cirka 90 ezer nettóért. Mikor felszereltem bizsergett a hátam mikor szólt a himnusz. Soha életemben nem fogadtam el egy fillért sem... Most meg mikor a páromat vittem orvoshoz és kint vártam, egyszerűen nem tudtam elmondani mivel foglalkozom, mert szabályosan fröcsögték a kint várakozók, hogy mit kellene velünk csinálni, ingyenélő, korrupt, dezertőr (ja tüntetésen sem voltam) bandával. Én elfogadom, hogy nekem már nem lesz nyugdíjam, mert kizárt dolog, hogy 65 éves koromig egészségesen eléljek, az is csoda lesz, ha megérem. A munkám továbbra is becsületesen fogom végezni, bármi történjék is. A hitem... Az már más... Nem mesélem el a rémálmokat... Hogy kb. 10 éve köszönetet sem kaptam semmiért (nem is az a lényeg)... Nem gyűlölök senkit. Ha majd értük jönnek én szólni fogok. (Gondolom ismered: Először a zsidókért jöttek, de nem szóltam, mert nem vagyok zsidó stb...)

Káposzta a fejem 2011.06.20. 00:12:48

Szia Tiwcsi. Szimpatikus ahogy elmondtad rövid történeted, köszönet érte, szerintem a többieknek is tanulságos. Azonban hidd el nem én testesítem meg az "ellenséget". A véleményem ezzel kapcsolatban lehet, hogy számodra kegyetlenül hangzik, de a mindenkori hatalmon lévő kormánytól függetlenül ez a nyugdíjrendszer úgy szar ahogy van. Ennek a dolognak a "rendvédelmis" kedvezmények része csak egy anomália a sok közül, de ugyanúgy korrigálásra szorul mint a többi gond. A nyugdíjrendszer (és TB és egészségügy, közalkalmazottak...stb) reformját már rég az előző kormánynak meg kellet volna kezdenie, vagy még az azt megelőzőnek. Egyébként az elbeszélésed alapján Neked is furcsán alakult a dolog, alaposan meglepődtél amikor szinte "tuszkoltak" a nyugdíjba. Gondolom sejted azért, hogy nem teljesen kaffa dolog. Mégis elismerem, te itt egy áldozat vagy a körülmények sodortak erre, nem éppen a te választásaid. Oké, és erre akkor most mit mondjak? Ez vajon alapja lehet annak, hogy egy fos, igazságtalan, pazarló nyugdíjrendszert tartson fel továbbra is az ország? Ne változtassunk rajta, vagy éppen csak ezt a rendvédelmis részt hagyjuk érintetlenül? És majd amikor a rokkantnyugdíjasok lesznek napirenden, akkor az ő panaszaik alapján, azon a részen sem kell változatani? Én úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat rendbe kell tenni, mégpedig a lehető legésszerűbb módon. Nem szabad, hogy a különféle mutyik és érdekek eltorzítsák az ilyen nagy elosztó rendszereket, mert azt meg az egész ország szívja meg, de hosszútávon. A Te félédet, pedig, aki igazán nem tehet arról, hogy szívatják, valamilyen módon kompenzálni kellene/kellett volna. Ezért szidom már itt régóta a szakszervezetis főnökeiteket, az ő működésük önző és abszolút dilettáns, ez akkor is nyilvánvaló, ha nem ismerem a tárgyalások részleteit, nem voltam ott. Nem tudom mit mondjak neked Tiwcsi. Látom, hogy megszívtad, és látom, hogy én sem vagyok biztonságban, meg rengetegen mások sem. Politikai középkor van M.o.-on, ahol elképesztő sötét dolgok is következmények nélkül megtörténhetnek, ezért nem csodálkozom ezeken a dolgokon. A nyugdíjrendszerrel, szociális rendszerekkel, egészségüggyel kapcsolatban mégis az a véleményem, hogy meg kell változtatni, át kell alakítani, fenntarthatóvá, és egy elfogadhatóan igazságos állapotba kell hozni, ez egy alapkérdés. Úgyhogy alapvetően itt jó irányba halad a kormány és nem érdekel, hogy Fideszes-e van MSZP-s, örülök, hogy végre nem a semmittevés zajlik éveken keresztül, miközben hitelekből finanszírozzuk a jövőnket és túlköltekezésünket. Abban meg csak reménykedem, hogy szakszerűek is az átalakítások, ezt én nem tudom megítélni, mert nem vagyok szakember, ezt nehogy számon kérd tőlem. A többi keserű megjegyzésed nem kommentálom, persze hogy nem vagy Kádár-huszár vagy zsidó, vagy egyéb ledegradált valami, ellenkezőleg egy nagyonis szimpatikus ismeretlen. De én nem is fogom szégyelleni magam Orbán miatt, ha ezt mondta, hát egy nagy paraszt tapló volt és kész.

Káposzta a fejem 2011.06.20. 00:58:34

Szia JR! Mostmár itt a beszélgetésekben eljutottunk odáig, hogy egy kicsit kényelmetlenül kezd érinteni az, ahogyan sokan panaszkodtok nekem, ezért leszögezem előre, hogy nem vagyok a Fideszeseknek senkije és nem is érdekel, ha megbuknak legközelebb vagy nem. Nem szeretem a politikusokat. Most valahogy itt ragadtam ezen a fórumon, és itt locsogok, de csakis addig megyek el a véleményekben, hogy ezeket a nagy elosztó rendszereket korszerűen, ésszerűen meg kell reformálni, emellett kitartok. Na mindegy mostmár úgy alakult, hogy egy kicsit rajtam adjátok ki a mérget, nem bánom, mert azért érdekes dolgokat olvasok itt. Jó hogy hozzászóltál JR, mert az ilyen dolgokat az ember nem olvashatja el az újságban, az hogy ti egymás közt beszélgettek a munkahelyen, vagy tüntetésen az egy dolog, hisz egymás közt vagytok, de így legalább mások a civilek,is látják, hallják első kézből, hogy hogy is történnek ezek a dolgok, hogyan is élitek meg ezt az egészet. Egyébként nem tudok sok mindent hozzátenni ahhoz amit mondasz, egyszerűen érdekes olvasni. Tiwcsi is kérdezi, hogy mit tettem volna a helyében, ha tőlem kérdezik a nyugdíjat. Nem tudom. Valószínű én is azt amit ő, nyugdíjba mentem volna mint ő. Nem tartom magam különbre, mint ti, és azt is látom, hogy nagyobb biztonságban sem vagyok. Ilyen dolgok velem is megesehetnek akár a közeljövőben, valamilyen más okok miatt. Ha az utolsó zsidós mondatot erre érted, akkor az találó. Annyit teszek még persze az egészhez hozzá, hogy ti meg azt hiszitek egy kicsit, hogy másnak nem szar. Na ti meg ebben tévedtek egy kicsit, a civilek, mi is szopunk hidd el.

Inside 2011.06.20. 08:15:55

Ne érezd magad kényelmetlenül, hanem értsd jól. Olyan ez is mint az indító blog, hogy vajon megértik-e az üzenetet... Azoknak szól, akik nem akarják meghallani, megérteni, és mindenkinek. Tudom megint azt mondod, hogy szentimentális a dolog, de ezek az emberek, ha kérik, az utolsó gatyájukat is odaadják. Ezt tették eddig is, nem hangosan, nem dicsekedve, gondolva, hogy akiknek kell, azok látják, tudják. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hétköznapi esetekről van szó, de amikor ez éveken, mondhatni évtizedeken keresztül megy, az azért egy kicsit fárasztó. Mik ezek a "tettek"? Az egyik a szabadidejét adja, mert túlórát nem számolhat el, ha elszámol nem kapja meg a pénzt érte, nem azért mert nem akarnák odaadni, hanem mert egyszerűen nincs. Ennek ellenére beül a járőrautóba, megy, intézkedik, kordont áll, állja a köpködést, esetleg lőnek rá (hál isten még nem olyan gyakran), vagy elütik, ha nem elég fürge a félre ugrással. A másik géppapírt vesz a Tesco-ba, patront a nyomtatóba, össze dobják a benzint az ügyintéző autóba, hogy tudjanak közlekedni, nyomozni. És még sok-sok más, "szóra sem érdemes" hasonló eset. És még annyira sem méltatja senki őket, hogy szól, figyeljetek, nagy a szar, tudjátok ti is. Valamit tenni kell, ez tovább nem tartható. Nem járja, hogy a rendőrségnél az átlagéletkor 35 év körül van! Nem jó, ha fiatalon nyugdíjba kívánkozik valaki! Nem jó ez a kialakult rendszer! Csináljunk valamit! És ki lehetett volna találni olyan megoldásokat, amelyet a kormányzat is, a társadalom is és a rendvédelmis is elfogad, lehet, hogy hasonló is lenne az erőszakolthoz, mert azért a variációs lehetőségek száma sajna korlátozott.

alabardos 2011.06.20. 15:48:08

Alapjában véve egyet kell értenem, úgy a bejegyzéssel, mint sok kommentelővel. Alapvetően a véleményem az, hogy a kormány a trambulinról vizelt (ismét) a medencébe (http://hatodikalabardos.freeblog.hu/archives/2011/06/17/Belepisalni_a_medencebe/) Ismét, mert a rendvédelmis megmozdulások nem csak a nyugdíjról szóltak. Csak a kormányzati kommunikációnak köszönhetően ez lett a jéghegy csúcsa. Ott ahol visszamenőleg, a munkavállalóra hátrányosan módosítanak jogszabályt, hiteltelen kiszámítható életpályáról beszélni! De a hamburger-adó sem az egészségügyről szól, csak egy fogyasztási adó bevezetéséről. A közmunkaprogram egyre inkább egy kényszermunka programra hajaz, vagy az állami rabszolgatartásra, mivel a közmunkások szerszámként adhatók és vehetők lesznek. Ez meg nem munkahelyet teremt, hanem megszüntet, mert a rabszolgát alkalmazni olcsóbb. És ehhez az út a bohócok lenyomásával kezdődik... akik most már nem a kedvezményeikért kell, hogy harcoljanak, hanem az egyenlő jogokért. Elvégre a kormányzati kommunikáció szerint nem különböznek más munkavállalóktól. Csak akkor miért vannak katonai bűncselekmények, parancs rendszer...?

Káposzta a fejem 2011.06.20. 16:26:14

" Olyan ez is mint az indító blog, hogy vajon megértik-e az üzenetet…" Nem, hát ezt továbbra sem értem, ez ilyen romantikázás vagy mi. Dehogy fog bármit is megérteni a kormány, a politika nem így működik, ilyeneket ne is gondolj. Na de mindegy mostmár, amúgy is késő.

Kis Márta 2011.06.20. 16:27:46

Kedves Alabárdos! Végre valaki, aki a lényeget is látja! A visszamenőlegesen hatályos törvények persze nemcsak a rendvédelmiseket sújtják, hanem a magánnyugdíj-pénztári (volt) tagokat, a törvények alapján kapott végkielégítések alanyait, a rokkantnyugdíjasokat, az alkotmánybírósági határozatokat stb. (Következmény: senki nem lehet biztos abban, hogy amit tegnap vagy ma törvényesen kap, csinál, azt holnap visszamenőleges hatállyal nem szüntetik meg!) A kormányzati kommunikáció nagyon "okos", mert arra alapoz, hogy az emberek irigylik, ha más többet keres, hamarabb mehet nyugdíjba, szociális segélyt kap, stb. Nosza, csináljunk mindenkiből egyenlő rabszolgát! Mi más ez, mint kőkemény szocializmus? Persze, még az sem, mert ott sem volt ilyen "egyenlősdi", s legalább a látszatra ügyeltek!

alabardos 2011.06.20. 16:38:32

Az a baj, hogy 2008. tavasza óta foglalkozom a témával (akkor kezdte a fidesz közeli média feszegetni a témát), és egészen mostanáig nem értettem meg mi a valós cél. Eleinte egyszerű bosszúnak tűnt, vagy a választók etetésének. No meg elemi butaságnak. Sajnos nem az. Kőkeményen épül a vazallusi rendszer, és egy olyan rendszer, ahol az sem biztos, ami megtörtént.

Kis Márta 2011.06.20. 16:45:08

Én "más" eredményre jutottam: szerintem bosszú is, a választók etetése is, elemi butaság is, a cél viszont valóban a vazallusi rendszer kiépítése. És mire felébrednek aZemberek - tudod, akik a fülkeforradalmat csinálták, s felhatalmazták őket MINDENre - már visszafordíthatatlan lesz. Az unokáink sem fogják látni, mi az a demokrácia.

alabardos 2011.06.20. 16:54:06

Jut eszembe a demokráciáról, Marokkóban népszavazás lesz az új alkotmányról...

Kis Márta 2011.06.20. 17:14:41

A népszavazás intézménye csak addig volt fontos a FIDESZ-KDNPnek, amíg ellenzékben voltak. Ma már félnek tőle, ezért aztán az új alkotmányban ezt a jogot is csorbítják, s most meg kikiáltják, hogy a "nemzeti konzultáció" (magyarul a bugyuta kérdésekkel kiküldött levelek) helyettesíti. Csakhogy a népszavazás titkos, eredménye, következménye egzakt, a leveleket meg ki megkapja, ki nem, a válaszok számát és milyenségét a világon senki nem ellenőrzi, az eredménynek pedig semmiféle következménye nincs.

Inside 2011.06.20. 23:21:03

Ó, nem gondoltam a kormányra, csak rád, esetleg azokra még, akik kíváncsiak egyáltalán. Azt hiszem én is, sajnos igazad van abban, hogy "Dehogy fog bármit is megérteni a kormány, a politika nem így működik, ilyeneket ne is gondolj. Na de mindegy mostmár, amúgy is késő." Nos "jóccakát" minden reménykedőnek!
süti beállítások módosítása