Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

(Ál)szakértők kultusza

2018. március 26. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XIV. rész - Lakatos Júlia

Utazom a taxiban a televízióba, a sofőr kérdezget a pártokról, majd rákérdez kire szavazzon? Hát aki szimpatikusabb! De mégis? Mondjam meg neki, ő arra szavaz, akit én mondok. Ez csak egy történet a sokból, de tudom, nem vagyok ezzel egyedül a kollégák közül.

hole-862959_1920.jpg

Elemzőként az évek során sokféle kampányt élünk meg. Van olyan, amikor magunk is izgalommal kísérjük végig az eseményeket, hogy ugyan mi lesz, van, amikor alig várjuk, hogy túl legyünk rajta. Nem mondom, hogy ez az eset Ceglédi Zoltán és Lakner Zoltán kapcsán, de érdemes megnézni a velük készült videót, amelyben a szakértői kultusz árnyoldalairól beszélnek.

Azért beszélek árnyoldalról, mert amikor az ellenzék birkanépnek nézi a Fidesz szavazókat, ellenben kétségbeesetten keresi, hogy valaki mondja meg kire szavazzon, ott valami nagyon félrement a tekintetben, hogy mit várunk az elemzőktől, mi a szakértők feladata egy kampányban. Egyáltalán felveti a kérdést, hogy tudjuk-e még egyáltalán, hogy mi az hogy kampány?

Választási projektünkben mi is írtunk arról, hogy egyre több szervezet van, amely szavazásra buzdít, vagy megpróbál segíteni annak eldöntésében, hogy kire szavazzunk. Természetesen leírtuk akkor is, hogy lehetnek ezek mögött is politikai vagy egyéb szándékok, de ez is jobb, mint a semmi. Önmagában nem rossz, hogy léteznek, még azok is legitimek, amelyek valamely politikai érdek mentén cselekszenek. Akkor van probléma, ha szem elől tévesztjük, hogy ezek a „segédeszközök” is a kampány részei. Jó játék összehasonlítani az eredményeiket, de egyik se tudja megmondani a tutit. Nem csak azért, mert számos kérdést nem tud mérlegelni egy ilyen kérdőív, hanem azért sem, mert ahogyan arra a már idézett videóban az elemző kollégák rámutattak, nagyon is rátelepedtek ezekre az eszközökre a pártok, sok esetben a kampánymunkát helyettesítendően.

Nem támaszkodhatunk kizárólag ezekre, ahogyan nem várhatjuk el azt sem, hogy majd az elemző megmondja kire szavazzunk. Egy politikai kampány elviekben arról szól, hogy a pártok versenyeznek a választók kegyeiért a meggyőzés különböző eszközeivel, igyekezvén mindenkinek a maga szintjén bemutatni, hogy politikai programjuk milyen változást hozna életükbe, ha ők lennének kormányon.

Viszont, ha az egyetlen szempont a kampányban, hogy elmozdítsák a jelenlegi kormányt, akkor semmi szükség a pártok közötti versenyre, meggyőzésre.

Az Orbánt leváltani kívánó szavazókat sikerrel kondicionálták az ellenzéki pártok arra, hogy semmi más ne számítson, mint az összefogás. Ahogy Rajnai Gergely kollégám írta, „...mára elérték, hogy a közönséget ne is érdekeljék a társadalom legfontosabb kérdései, hanem csak azzal foglalkozzanak, hogy ki képes ellenállni Orbán Viktornak.” Ezért a felhajtás a visszalépések terén, illetve a kampány a pártok részéről, hogy tetszik-nem tetszik, egyéniben mindenki álljon be a sorba, hozzon áldozatot a közösségért, és szavazzon a legesélyesebb jelöltre. Ez azonban sokkal inkább a pártok egyéni érdekeit szolgálja, mint a választókét.

A napokban a Cambridge Analytica botrány kapcsán idézték be újra azt az internettel kapcsolatban sokszor hangoztatott mondatot, hogy, ha valami ingyen van, akkor nem felhasználó vagy, hanem maga a termék. Érdemes elgondolkodni ezen, amikor kizárólag valamely pártválasztó honlap segítségére bízzuk magunkat. Ha nem támasztunk elvárásokat a jelöltek felé azon túl, hogy váltsák le Orbánt, hogyan várjuk el, hogy hatalomra kerülve elégedettek legyünk velük? Gondolják végig milyen értékek fontosak számukra, és próbálják meg összehasonlítani azzal, hogy a körzetükben lévő jelöltek milyen ígéretekkel kampányolnak. Nézzenek meg kampányvideókat, menjenek el kampányrendezvényekre. Győződjenek meg saját szemükkel, hogy szimpatikus-e a jelölt. Legyenek saját szakértőik!

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5613780254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.27. 14:19:26

Taktikailag szavazok körzetem azon jelöltjére, aki a leghatékonyabban lesz képes leváltani a ballibeket.

Netuddki. 2018.03.27. 14:33:14

"Az Orbánt leváltani kívánó szavazókat sikerrel kondicionálták az ellenzéki pártok arra, hogy semmi más ne számítson, mint az összefogás."

Ha elemzőnek tartod magad, hogyan tudtad ezt a mondatot leírni?
Ugyanis a valóság az, hogy az ellenzéki pártok felé a szavazók ELVÁRÁSA az összefogás. Mert akinek van egy csöpp esze, az tisztában van vele, hogy a fidesz 2014 előtt óriási hendikepet adott saját magának, amikor átírta a választási törvényt. Amit 2 pártra írtak nem egy plusz sok pártra. Több párt esetén, a fideszt nem lehet eltávolítani, a saját kis droidseregével és a választási csalásaival. Így lehetséges, hogy a választók kevesebb mint 1/4-ével, is "nyerni" tud a tolvaj maffia.

És el is érkeztünk a lényeghez. A fidesz kormány megszüntette Magyarországon a demokráciát és a jogállamot, miközben eddig még beláthatatlan erkölcsi károkat okoz az országnak. Micsoda dolog az, hogy egy állítólag demokratikusan választott kormányt NEM LEHET ELSZÁMOLTATNI, mire költötték az összes magyar adófizető pénzét?

Először ezt az agyament helyzetet KELL MEGSZÜNTETNI! Aztán, ha visszaállítottuk a demokráciát, jogállamot, mindenki megkapta méltó büntetését, aki megérdemli, lehet szó a továbbiakról. Immár a tolvaj maffia és maffiózók nélkül.

krisanty 2018.03.27. 14:57:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: itt is első vagy ? jól nyomod .. honnan váltanád le a ballibjeidet ?? ez zavaros .. tudod a ballibek a fiatalok .. és az idő csak egy irányba megy ... nem kell tovább magyarázni ugye ? a cikk amúgy jó .. el kell távolitani ezt a kormányt , mert nem a lakosság érdekeit szolgálja .. nem kell valami oriási koncepció , vagy jövőkép , vagy mesterterv ... dehogyis .. egyszerűen a jelenben és a valóságban kellene élni .. azzal amink van .. nem pedig eladni a lakosságot alacsony hozzáadottértékü munkákra , világbajnok adókkal .. a sokat szidott multik meg alig adóznak és lehetőségük van azt a keveset is közvetlenül a fociba önteni .. ez szerinted a magyar emberek érdeke .. mások szerint meg nem .. főleg azok gondolják igy akik itt élnek és esetleg nem eltartottak ..

Kivlov 2018.03.27. 15:12:36

@Netuddki.:
"...a fidesz 2014 előtt óriási hendikepet adott saját magának, amikor átírta a választási törvényt..."

Ez nem így van. A fityisz hendikeppje az, hogy a szavazatok 40-45%-át fixen behúzza! Ezzel a régi rendszerben is oktatna, meg más rendszerekben is. Ez óriási fölény. Főleg úgy, hogy a vele szemközti póluson nincs egy hasonló gyűjtő párt, hanem sok útkeresgélő rétegpárt van.

krisanty 2018.03.27. 15:22:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ez csak definició kérdése .. de a lényeg .. a fiatalok semmit sem látnak a fideszben .. meg sem próbálja megszólitani őket a fidesz .. és ez baj

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.03.27. 15:50:42

@Netuddki.: @Kivlov: csak kötözködés képp, az ellenzék hendikepje a fityisz 40-45%-os szavazóbázisa, ez amúgy a szó jelentéséből adódik.

Soxor leírtam már, de valszleg még néhányszor le fogom írni, hogy választási törvénytől függetlenül le lehet váltani a fityiszt, de ehhez kell egy olyan ellenzéki erő, amelyik képes elvonni a fityiszt szavazóbázisának jelentős részét, és képes a ballibeket is felsorakoztatni maga mögött. Erre a jelenlegi ellenzék egyetlen tagja sem képes, vagy azért mert ideológiailag nem szalonképes (pl:Jobbik) vagy mert politikailag vállalhatatlanok lettek 2006 miatt (pl:Maszop, DK), vagy azért mert "észrevehetőségük" marginális.

Lehet meglepetést szerezni az összefogás nevű izével, de tudomásul kell venni, hogy az ilyen összefogás nem lesz tartós, mert sem a pártok érdekeit, sem a pártok megélhetési politikusait nem fogja kiszolgálni, az ilyen kormány eredményessége a nullához lesz közeli.

Csak akkor lehet igazi kormányváltásról beszélni, ha lesz egy olyan ellenzéki párt amelynek legalább akkora szavazó bázisa van, mint most a fityisznek. Igaz ehhez kell egy politikai konszolidáció, amit akadályoznak a jelenlegi ellenzéki pártok káderei, de ezek előbb vagy utóbb pártostul mennek a lecsóba. Lehet, hogy még ehhez kell 8-12 év is sajnos :-(

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.27. 16:02:44

@krisanty:

A lényeg: ne szóíltsák meg őket a ballibek, ez a legfontosabb.

Dr.oid 2018.03.27. 16:05:32

Esetleg a szavazásoktól eddig távolmaradókat is aktivizál6ja, hogy legalább csak a poén kedvéért elmenjenek szavazni, hogy a FIDESZ kizárólag listán juthasson be az országgyűlésbe. :)

s 2018.03.27. 16:12:59

Az írás számon kéri az ellenzéken, hogy csak orbán leváltása a cél. Vajon miért nem kéri számon orbánon, hogy neki viszont csak a hatalomban maradás a cél?

Emmett Brown 2018.03.27. 17:07:25

@Kivlov: ha egyéniben lenne második forduló, akkor nem csak a 40-45% elsődleges preferenciája érvényesülne, hanem az 55-60% másodlagosa is. Azaz kiderülne hogy van-e kormányváltási szándék.

MACISAJT 2018.03.27. 17:35:59

Lassan, max még 11 nap és eljön az igazság pillanata.

Momentum eddig tartott. A Belvárosi ficsurok és fapinák,Csurka " apák és fiúk" forgatókönyvének megtestesítői. Mire voltak jók? Egy (olimpiai) hekkelésre.
Utána meg azt hitték, az a száz-kétszáz ezer stabil magyargyűlölő , mindaz ami az szdsz lényege is volt, az megszaporodott és az már az övék. Közben lófaszt, azok ugyanannyian vannak és oszlanak a dk,együtt, párbeszéd,lmp,mszp (és most "taktikai átszavazások okán, jobbik) között.

Együtt& Juhász.- törülköző bepillangozott.

Párbeszéd: az 1% árnyékminiszterelnök bukása után ős is a "Liberálisok" sorsára jutnak.

MSZP- bevállalták a 10%-os küszöböt. Most aztán izgulhatnak hogy megugorják-e.
Mondjuk,a történelem igazságot szolgáltatna ha kiesnének, már csak a múltjuk miatt,
de a 2002-es kormányváltás is pl. csak úgy jött létre hogy Csurka MIÉP--je 4,37%) illetve Kupa (ál)Centrum pártja( 3,9%) elvittek a semmibe 800 ezer szavazatot, zömében a jobboldalról.

És persze kérdés: mi lesz április 8 után azokkal az operettnácikkal, akibe eddig Simicska beletolta mindenét? Mert négy év ellenzékiség már nem éri meg , így is anyagi teljesítőképességeinek határait feszegeti.

LMP? Maradhatott volna stabil váltópart, ehelyett a Szélek beleálltak a Soros vonalba. Kár.
De ezt sem hiszem hogy maradna.

Szóval, vágjuk a centit: már csak 11 nap .

ben2 2018.03.27. 17:41:35

@s:

Egy kormánypártnak mégis mi más célja lenne egy választáson, mint kormányon maradni?
Az ellenzék viszont nem kormányváltást akar, hanem csak kormánybuktatást, mert a váltáshoz azt is meg kellene mondaniuk, hogy mégis mire váltanának.
Ha ugyanis elvárják a Jobbiktól, hogy Budapesten lépjen vissza a baloldal javára, vagy hogy a baloldal lépjen vissza a Jobbik javára, akkor azt is hozzá kellene tenniük, hogy a választások után milyen együttműködésre számítanak a Jobbik és a baloldal között és milyen kormányprogram megvalósítását várják ettől az együttműködéstől.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.27. 17:42:12

@MACISAJT:

Ha szerencsénk lesz, Simicska eladja az Indexet április 8. után, így nem lesznek már csak ballib blogok a címlapon.

ben2 2018.03.27. 17:45:20

@Magánvéleményem:

Valójában lehet többesélyes is a választás, ha pl. három vagy négy nagyjából egyenlő méretű szavazótábor küzd egymás ellen. Ehhez az kellene, hogy a Fidesz szavazótáborából mondjuk 1 millió választó fele-fele arányban a baloldalhoz és a jobbikhoz vándoroljon.
Tehát még az sem igaz, hogy a választási rendszert két szereplőre írták.

Kivlov 2018.03.27. 17:58:06

@Magánvéleményem:
Összefogás csak papíron létezne. Mivel hiába mondaná pl a jobbik a szavazinak, h szavazzatok a maszopos jelöltre, azok jó része beintene.

Kivlov 2018.03.27. 18:00:03

@Emmett Brown:
Érdekes. Ojrópa nagy részében csak 1 forduló van, mégis működik a rendszer. Ahogy működik itt is.
Felesleges a zellenzéknek vagy bárkinek a választási rendszert, meg mást hibáztatni.
Magukba kéne nézni, miért tartanak ott, ahol. Ha nem képesek rájönni, kis tanácsadói díjért, elmagyarázom nekik. :D

burgener 2018.03.27. 18:15:19

@Kivlov: Mit magyarázol el? hogy egy raklap cinikus kormánypárti faszra kell szavazni,mert azt mondták önmagukról, hogy ők a magyarok? b.meg...

Emmett Brown 2018.03.27. 18:19:02

@Kivlov: nem érdekel Európa nagy része. Az érdekel ami itt van. Az egy forduló borzasztóan torzít itthon, ráadásul gyakorlatilag megöli az érdemi kampányt (ahol minden párt előáll egy programmal), mert az egyezkedés megy (hiszen rá vannak kényszerítve). Arról nem is beszélve, hogy egy párt akár 35%os támogatottságal (nem teljes népesség, hanem a szavazók 35%-a) kormányt alakíthat egyedül egy 20%os egy 15%os és két 10%os ellenében, ami teljességgel nonszensz.

Kivlov 2018.03.27. 19:01:21

@Emmett Brown:
Program? Te meg elhinnéd bárkinek is, hogy tenyleg azt csinálná kormányon, amit szavazás előtt ígér?
Naiv vagy. :D

midnightcoder2 2018.03.27. 19:04:47

Ha valaki le akarja váltani Orbánt, akkor csak a Jobbikra szavazhat. Mert hogy a baloldal saját magával sem tud megegyezni. Még ha a Jobbik és a baloldal együtt le is tudná győzni Orbánt, és még ha valami csoda folytán kormányt is tudnának alakítani, ez nagyon-nagyon működésképtelen, és rövid életű kormány lenne, és utánuk a nép sikítva szavazná vissza Orbánékat. Az egyetlen működőképes alternatíva, ha balról is mindenki a Jobbikra szavaz, így _esetleg_ van esélye Orbánék leváltásának.

midnightcoder2 2018.03.27. 19:06:28

@Kivlov: Jogos, de azért elég szánalmas, hogy még csak meg sem próbálják. Egyedül a Jobbiknál látok valamit, hogy legalább próbálnak valami pozitív dolgot ígérni.

Kivlov 2018.03.27. 19:17:33

@midnightcoder2:
Ígérni mind tud. Realitás alapja meg kb. nulla a nagyjának.

Emmett Brown 2018.03.27. 19:17:54

@Kivlov: az mellékes hogy mit hiszek el. Ami most megy az nem normális európai mércével nézve.

Ezek szerint nem a Fideszre kell szavazni, mert azt ígérik hogy nem lesznek migrik. Tehát hazudnak, és lesznek?

rasztaszív 2018.03.27. 19:22:43

@midnightcoder2: nem kell kormányoznia az ellenzéknek.ha megvan a többség,a parlamentből is le lehet bontani a ner-t.

Kivlov 2018.03.28. 07:10:56

@Emmett Brown:
Nem normális ami most megy?
Ha visszatérne a maszopszadeszgyurcsany bagázs meg rosszabb lenne. Már bizonyították "hozzáértésüket."

Emmett Brown 2018.03.28. 07:47:58

@Kivlov: igen teljességgel abnormális hogy a kormánypárt Don Quijote módjára harcol Soros meg a migrik ellen, és semmi másról nem képesek beszélni.

És nem, nem lehetne rosszabb ennél a stílusnál/hangulatnál ami most van. Te tényleg elhiszed, hogy első dolguk lenne lebontani a karámot, és betelepíteni egy valag embert laktanyákba meg üres önkormányzati lakásokba?

Kivlov 2018.03.28. 09:10:06

@Emmett Brown:
Nem. Én azt hiszel el, hogy a nemzetközi zs tőke valagát fenyesitenék, ahogy korábban is tették. És sz*rnának a magyarokra.
Osztogatnának az eltartottaknak a dolgozók kárára. Szetqrnák a gazdasagot. Sohatöbbé...

Emmett Brown 2018.03.28. 09:31:22

@Kivlov: én meg azt hiszem el, hogy ha marad a jelenlegi garnitúra, akkor a ruszkik valaga lesz tovább fényesítve, és továbbra is marad az aljas, némi alappal rendelkező, ámde brutálisan felnagyított propaganda.

Kivlov 2018.03.28. 09:45:34

@Emmett Brown:
óvodás dolog ez, amit a ruszkik kapcsán az EU is művel. Pláne hogy nem veszik észre hogy csak mgukat szívatják az embargóval meg hasonló f*sságokkal. A pénznek nincs szaga, tökmindegy putyintól jöne- vagy a yenkiktől.

s 2018.03.28. 11:21:48

@ben2: "Egy kormánypártnak mégis mi más célja lenne egy választáson, mint kormányon maradni?"
Ez épp olyan terméketlen gondolat, mint kormányra kerülést akarni, csak azért hogy mi legyünk hatalmon. A hatalom ugyanis nem cél, hanem eszköz. Egy ország jobbá tételének eszköze.
A válaszod nagy vonalakban visszaigazolja a szavazók ostobaságát. Ennek a mérhetetlen butaságnak köszönhetjük, hogy egy rablóhorda harmadik alkalommal fog nyerni egymás után program nélkül. Mert nem csak az ellenzéki oldalról hiányzik a program, nincsen az a fidesznek sem. Amikor számonkérésről beszélnek sokan, akkor gyakran elfeledkeznek arról, hogy azt soha nem az ellenzék csinálja. Azt a polgárok csinálják, az ellenzék csak végrehajtja a polgári akaratot. Magyarországon nincsen polgári réteg. Alattvalók vannak, akik nem fognak soha semmit számon kérni, mert a hatalom megvásárolja a hűségüket. Kérdés, hogy ezt meddig lehet megtenni és mi lesz azzal a romhalmazzal, ami ezek után megmarad abból, amit egykor Magyarországnak neveztek.
süti beállítások módosítása