Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Hogyan beszéljünk a demokráciáról?

2023. február 13. 08:30 - Méltányosság Központ

Evidenciának tűnhet, hogy a demokráciákat támogatni kell ahhoz, hogy fejlődjenek, vagy megőrízzék optimális állapotukat. A 2022-es év fejleményei élesen rávilágítanak arra, hogy nagyon nem mindegy, milyen módon gondolkodunk a demokráciák fejlesztéséről. A “pénz, fegyver, paripa” biztosítása ugyanis még nem biztos, hogy elegendő a demokráciák egészségének megőrzéséhez.

Tovább
6 komment

V4-ek ambíciótlanul és visszaszorulóban

2023. február 06. 09:13 - Méltányosság Központ

Az orosz-ukrán háború, az erre válaszként adott EU-s szankciók, és a konfliktusból fakadó gazdasági hatások árnyékában csak pár pillanat jutott a Visegrádi Együttműködésnek. Miért bénult meg, és kaphat-e még új lendületet?

Tovább
1 komment

Pillanatkép a tragédia előtt – Hervey-ék

2023. január 30. 08:13 - Méltányosság Központ

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben az auschwitzi koncentrációs tábor fölszabadulásának napját, január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. De ki gondolt arra a 20. század elején, hogy 6 millió embert pusztítanak el Európa közepén? A Hervey házaspár, akik megtestesítették a közhelyesen elgondolt asszimilált, jó módú, művelt zsidó polgárt, biztosan nem sejtették, mi vár az unokáikra.

Tovább
Szólj hozzá!

Kultúrharc a filmvásznon

2023. január 09. 07:30 - Méltányosság Központ

Bár az Aranybulla sorozat megjelenése az év végi szimbolikus elcsendesedéshez volt igazítva, a visszhangja mégis hangossá tette az újév elejét. Még most is sorra jelennek meg a méltató, és kritikus értékelések, amelyek legfőbb értéke elemző szemmel, hogy tökéletesen leírják a folytatódó kultúrharc, egyben a kurrens magyar politikai diskurzus jellegét.

Tovább
5 komment

Az orbáni külpolitika egy keserű pirulája

2022. december 19. 11:37 - Méltányosság Központ

A magyar külpolitika történelmi hagyományai alapján mindig is gyakorlatias és a pragmatikus volt. Mégha ezt valamilyen missziós tudattal próbálták is a mindenkori kormányok alátámasztani. Miért lehet ez mégis keserű mások számára?

Tovább
6 komment
süti beállítások módosítása