Méltányosság

Magyar politika történelmi és nemzetközi kontextusban

Kormányzásra várva

2024. június 19. 08:30 - Méltányosság Központ

Az EP és az önkormányzati választásokat követően lassan visszatérnek a csatatér után állva maradt szereplők a régi kerékvágásba. Az ellenzéki oldalon tapasztalt földrengést a kormányzó Fidesz is megérezte. Mit tanulhatnak e szereplők az eltelt időszakból és az átmenetből?

Tovább
Szólj hozzá!

Garfield születésnapja jön! Egy politizáló macska élete

2024. június 03. 09:00 - Méltányosság Központ

1978-ban alkotta meg Jim Davis a csibészes mosolyú, narancssárga alapon fekete csíkos, szarkasztikus humorú, csínytevő cica, a nagyapja jellemvonásairól mintázott Garfield figuráját. 1982-ben a macsekot megválasztották a legjobb képregényhősnek. 1990-ben a három képből álló Garfield-képsorok elérkeztek Magyarországra. Mit tud Garfield, hogy mai napig megunhatatlan? Ennek járok utána az alábbi bejegyzésben.

Tovább
Szólj hozzá!

A konszenzusos demokrácia nehézsége

2024. május 27. 14:08 - Méltányosság Központ

Magyarország miatt átalakulhat az EU döntéshozatali mechanizmusa, legalábbis egy vitán többen ránk hivatkozva javasolták a többségi döntéshozatalt. Zsolt Péter blogbejegyzése a konszenzusos döntéshozatal nehézségeiről.

Tovább
1 komment

Vigyázó szemetek Dél-Afrikára vessétek

2024. május 20. 11:29 - Méltányosság Központ

Dél-Afrikában jövő héten választanak. Ez elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, elvégre a világ másik felén, egy teljesen másik társadalomban tartják, nekünk meg itt a nyakunkon az EP-választás és az önkormányzati választás. Ráadásul Dél-Afrikában 1994 óta mindig ugyanaz a párt, a ’90-es években Nelson Mandela által fémjelzett Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyer, tehát még nem is egy igazán változatos politikai küzdelem eseményéről beszélünk. Közelebbről megnézve azonban a magyar politikai helyzet megértéséhez is sokat hozzátehet, ha megértjük a dél-afrikai eseményeket.

Tovább
Szólj hozzá!

Macron szuverenitásharca

2024. május 06. 08:30 - Méltányosság Központ

Hét évvel a híres beszéde után Emmanuel Macron visszatért a Sorbonne-ra, hogy Európa jövőjéről beszéljen. Harcias fellépése részben a választási kampánynak szólt, fontos azonban az aktualitásokon túlmenően is foglalkozni egy ennyire fajsúlyos beszéddel.

Tovább
Szólj hozzá!

Közép-Európa 20 éve az EU-ban

2024. május 01. 10:12 - Méltányosság Központ

Generációk számára május elseje elsősorban a munka és a munkások ünnepe, ám egyúttal a közép-európai országok visszatérése az európai gazdasági és politikai körforgásba, Európa újraegyesülése. Mit adott és mit nem az Európai Unió a visegrádi országoknak?

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása