Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mi a szociáldemokrácia?

2024. február 26. 14:14 - Méltányosság Központ

Bár meghirdette a volt miniszterelnök a polgári szociáldemokrácia programját, de egyelőre ebben nem túl sok a tartalmi elem, annál több a totális rendszerkritika. Csizmadia Ervin bejegyzése.

evertekelo.jpg

Meglehet, valamennyi ideológia kapcsán feltehetnénk a címbéli kérdést, merthogy a mai időkben egyre nehezebb megállapítani egy-egy pártról, hogy az általa vallott ideológia valójában mit tartalmaz. Minden párt mond mindent, mindennek az ellenkezőjét is, és nagyon ritkán tisztázza ideológiai karakterét.

De most nem az összes pártról és az összes ideológiáról szeretnénk egészen rövid vázlatot adni, hanem egyetlen pártról, a DK-ról és ennek ideológiájáról, a szociáldemokráciáról. Tesszük ezt azért, mert a dolognak aktualitása van: Gyurcsány Ferenc szombaton tartotta évértékelőjét.

Az első az, hogy az évértékelő műfaját Orbán Viktor mellett szinte kizárólag Gyurcsány Ferenc műveli, és nagyjából hasonló is beszédeinek koreográfiája, mint a miniszterelnöké. Mindketten átfogó értékelést adnak, ha teljesen más előjellel is. Amikor Orbán az eredményeket sorolja, Gyurcsány a kudarcok lajstromát adja. Mindketten végeláthatatlanul.

Ebben a mostani beszédben sem történt ez másként, legfeljebb a hangnem lett még radikálisabb. Azt tudtuk eddig is, hogy a DK nem kormány-, hanem rendszerellenzék, de a miniszterelnök személyét illető ilyen jelzőhalmozással talán korábban nem találkoztunk. Gyurcsány Ferenc becstelennek nevezete a miniszterelnököt, és hallottuk még e kifejezés számos szinonimáját. Meg persze azt is mondta a kegyelmi ügy kapcsán, hogy Orbán morálisan végérvényesen megbukott.

A beszéd végén – mindössze az utolsó öt percben – került azonban csak szóba, hogy a párt szociáldemokrata programot ajánl a magyar társadalomnak. Erősen figyeltünk, de nem feltételen derült ki a beszédből, mi is ennek a programnak a tartalma. Pedig jó lenne, ha akár a DK, akár más kormányra készülő párt többet foglalkozna eszmei karakterének kialakításával. Érteni véljük persze, hogy mindent felülír, hogy Orbánnak mennie kell, de azért van itt egy másik szempont is, igaz, erről régebben írtunk. De tartjuk. Ahogy nem minden arany, ami fénylik, nem is minden Orbán, ami (kormány)politika.

Szóval a szociáldemokrata program egyelőre még eléggé körvonalazatlan. Persze, erre lehetne mondani, hogy a Fidesznek még ilyen programja sincs, de ebben a kis blogban most nem összehasonlítjuk a programokat, hanem csak Gyurcsány és szociáldemokrácia világnézetét firtatjuk. A sokat emlegetett víziót például. Lesz újra középosztályos baloldaliság? Ne feledjük, ilyen már volt, amikor Gyurcsány miniszterelnökként meghirdette a polgári baloldal blairista politikáját.

Apropó, polgári baloldal!

Több mint meghökkentő, hogy a magyar nyilvánosság meghökkent, amikor januárban Gyurcsány újra elővette ezt a fogalmat. Nos, emlékezzünk csak: úgy 2000-től kezdődően Gyurcsány Ferenc mást se csinált, mint a polgári közép programját építette. Igaz ugyan, hogy ez a politika 2006 után lebénult, és Őszöd után semmi esélye nem volt a megvalósítására. De most – már ha tényleg kormányozni akar – érdemes lenne valóban leporolnia, és beavatnia a magyar társadalom döntően persze ellenzéki részét, mit is jelent ma mindez.

Az se lenne érdektelen, ha elmondaná: miben revideálja a polgári baloldal korábbi politikáját. Szóval úgy egyáltalán. Ha már egyszer meghirdeti a szociáldemokrata jövőt, mondjon róla valamit.

Csizmadia Ervin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr818339875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása