Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A szabadság múzsái

2022. november 28. 08:32 - Méltányosság Központ

1989 körül mindenki (a Fidesz az elsők között) kiállt a szabadságért és a szabad emberek országáért. Manapság itt jár-e még köztünk a szabadság múzsája? Csizmadia Ervin blogbejegyzése.

muzsa2.jpg

Az a feladatunk, hogy most, a diktatúra bomlása idején, elgondoljunk egy szabad társadalmat, amelyben szabad emberek élnek” – olvashatjuk a Fidesz 1989 októberében kiadott programjában, és nincs okunk vitatkozni ezzel a megállapítással. A rendszerváltás időszakában persze nem csak a Fidesz mondott nagyon szépeket a szabadságról, hanem szinte mindenki. A szabadság volt azoknak az éveknek az egyik fő jelszava, hogy aztán pár év múltán ez a szép fogalom feledésbe merüljön, és a mai napig legfeljebb emlékfoszlányokban jöjjön elő.

Pedig akkoriban nagyjából együtt volt a demokratikus átmenet két eleme: az intézményi és az emberi oldal. Az előbbi azt jelentette, hogy a diktatúra porladó intézményei helyébe létre kell hozni új intézményeket, és ezek egy idő után szokásszerűvé és rutinszerűvé válnak. Az utóbbi pedig azt, hogy a kádári alattvalók tömege helyett megjelenik a társadalom, a szabad emberek tagolt tömege, és ezzel a demokrácia intézményes fejlődése mellé létrejönnek az állampolgári alapok is.

Hagyjuk most, hogyan alakult az intézmények fejlődése, s nézzük csak azt, hogy a szabadság érzése mennyire járja át a mai magyar társadalmat. Az első, ami feltűnik, hogy a szabadságnak semmiféle közösen elfogadott jelentése nem jött létre. A liberálisok számára nincs becsesebb az egyéni szabadságnál, és ők nyilvánvalóan úgy látják: a 2010 óta permanens Orbán-rezsimben az egyéni szabadságnak hűlt helye van. A kormányoldal erre a dimenzióra valóban nem túlságosan érzékeny, mert számára sokkal lényegesebb a kollektív szabadság, a nemzet szabadsága. Ám utaljunk csak vissza az 1989-es Fidesz-idézetre: abban szabad társadalom és szabad egyének kölcsönösen feltételezik egymást. Akkor valószínűleg nem csak a Fidesz gondolta azt, hogy az egyik érték nem zárja ki a másikat. Ma épp ellenkezőleg: senki nem gondolja azt, hogy a két érték egyenértékű. Vagy-vagy. 

A második pedig az, hogy (mint a fentebbi idézetben olvassuk) el kell gondolnunk egy szabad társadalmat. A szabadság nem csak egy jól hangzó szlogen, hanem egy megvalósítható terv. Ha nem valósult meg, nem volt jó a terv – ilyen egyszerű. Ehhez képest mit látunk jó ideje? Ha van is terv, az nem a szabadságról, hanem mindenféle részletkérdésről szól. Úgy mondanám: szakpolitikákról, amelyek persze fontosak. De nem helyettesíthetik a legfontosabbat. Ma azonban e tervek másfelé húznak. Ársapkák és benzinárak. Infláció és fűtési limitek. Tudjuk persze, hogy háború van, és ilyenkor hallgatnak a szabadság-múzsák. De fájó: hallgattak akkor is, amikor nem volt háború. Túl hamar elhallgattak, és átadták a helyüket a napi szintű tervezésnek. Márpedig az 1989-es Fidesz helyesen mondta: elgondolás nélkül nem lesz szabad társadalom.

Gondoljuk csak el, hányszor változott a magyar pártrendszer az elmúlt 32 évben. A rendszerváltó pártok egy része az enyészeté. Számos hullámban új pártok jöttek, de egy se volt köztük, amely azzal a szlogennel kampányolt volna, hogy szabadságot. Pedig valahol itt lehet a kutya elásva:

egy rendszerváltáskori terv, vágy, koncepció félbetörött, hogy ne mondjam: kizökkent a szabadság ideje.

Nem mondom, hogy ó borzalom, de senki nem jött, hogy helyre tolja azt.

Csizmadia Ervin

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1417989286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.11.28. 14:51:02

Kedves Csizmadia Ervin!

Akkor most már tudjuk mi is az a "szabadság, de nem tudjuk mi az a "rezsin" ..... lásd "Orbán-rezsim"

"Rezsim jelentése: Elnyomó kormányzat egy országban. Egy szűk érdekcsoport kezében levő hatalom, amely nem tartja tiszteletben az emberi szabadságjogokat, nem veszi figyelembe az ellenzéki pártok javaslatait, illetve korlátozza azok működését, érvényesülését."

Na, akkor nézzük mi igaz ebből az Orbán-rezsimre......

MEDVE1978 2022.11.29. 09:28:16

A szabadság a mai világrendben egyre inkább anyagi gazdagsággá változik. Minimális kivétel van a világban ezalól, leginkább a néhány arab olajmonarchia meg mondjuk Szingapúr, ahol van pénz, de nincs szabadság.
A magyar is szabadságot akar: ahhoz, hogy külföldre menjen és megnézze, nyaraljon (ezt a pénz tette és teszi lehetővé), hogy értelmes, egészséges tanulmányokat, majd munkát válasszon (ez is pénzfüggő), ehessen, ihasson, kulturálisan és anyagi javakban fogyaszhasson, amit akar (pénzügyileg determinált).
Vannak olyan országok, amelyek viszonylagosan szabadok, sőt lehet, hogy szabadabbak vagy demokratikusabbak nálunk (mondjuk India, Tunézia vagy Sierra Leone > www.democracymatrix.com/ranking), ugyanakkor sohasem cserélnénk a polgáraikkal, mert ott a szabadság sok esetben egyenlő ahhoz, hogy jogod van éhen halni.
A szabadság önmagában egy elégtelen cél. Szabad lehetsz mondjuk Argentínában, de nyomorgással telnek majd a napjaid, hacsak nem vagy a felső 1% tagja.
süti beállítások módosítása