Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

15 éve a méltányos politikaelemzésért

2022. november 14. 10:30 - Méltányosság Központ

A Méltányosság Politikaelemző Központ idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, s ezen alkalomból október 27-én tartottunk is egy jubileumi rendezvényt az AranyTízben. Hogyan telt el az elmúlt több mint egy évtized a Méltányosság számára?

birthday-1835443_960_720.jpg

Amikor 2007-ben létrejött a Méltányosság Politikaelemző Központ Csizmadia Ervin vezetésével, nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint referenciaponttá válni a hazai politikai gondolkodásban. Mindezt azonban nem az ekkortájt egyre erősödő jobb és bal-liberális szekértábori logika mentén, hanem sajátos és méltányos meglátásokkal, a magyar történelem és nemzetközi tapasztalatok nyújtotta inspirációval igyekeztünk kiépíteni. 2022-re állíthatjuk, hogy ez a szándékunk egyértelműen megvalósult. 15 év alatt létrejött egy közösség, egy csapat, amely témák és stílus tekintetében homlokegyenest mást képvisel, mint amit egyik vagy másik politikai oldal iránt elkötelezett képviselői. És nem titkolt örömünkre, egyre többen figyelnek fel írásainkra szinte minden oldalról. Ráadásul egyre nagyobb az ún. gyurcsányozáson és orbánozáson túli mondanivaló iránti igény.

A Méltányosságnál egyaránt inspirálódunk a magyar politikatörténetből és a nemzetközi trendekből, valamint különböző nyugati intézetek és gondolkodók írásaiból. Mert meglátásunk szerint nem lehet kizárólag önmagában értelmezni a hazai társadalmi, gazdasági és politikai helyzetet, miközben egy globalizált világ, azon belül is az Európai Unió része vagyunk. Évente megannyi izgalmas külföldi publikáció születik, amelyeknek van mondanivalójuk a magyar közeg számára, csupán fel kell azokat fedeznünk és haza kell hoznunk. Szerintünk a 2008-as világgazdasági válság vízválasztóként hatott a politikaelemzésre: ekkor kezdett Nyugaton egyre általánosabbá válni a liberális demokráciák helyzetének kritikusabb értelmezése. Míg Magyarországon e trend csak a 2010-es parlamenti választást követően kapott nagyobb figyelmet, ahogy a Fidesz elkezdte saját elképzelései mentén formálni a hazai politikát, gazdaságot, kultúrát és társadalmat. Mindezen folyamatnak, megannyi publikációt szenteltünk az elmúlt években: kezdve A magyar jobboldal természetrajzától, majd A magyar politikafejlődés logikáján át egészen legújabb tanulmánykötetünking az Uralkodó pártig.

Mivel Magyarországon (szemben más szomszédos vagy EU-s országokkal) a politikai pártok képviselői így vagy úgy, de elzárkóznak a rendszeres és nyilvános vitáktól az ominózus 2006-os miniszterelnöki vita óta, így az elemzők és közgondolkodók kényszeredetten kerültek a politikusok helyébe. A kialakult szekértáborok évek óta folytatnak kvázi gladiátor harcot egy 2007 óta jelentősen átalakult mediális környezetben. Félreértés ne essék, nincs azzal semmi gond, ha valaki elemzőként egyik vagy másik oldalt erősíti, ez a világ nyugati részében is teljesen természetes. Ahogy az is, hogy ha vannak e logikán kívül álló szereplők is. A Méltányosság számára pedig sosem az volt az elemzői szerep lényege, hogy a mindenkori magyar kormányt vagy az ellenzéket igazoljuk, vagy megcáfoljuk. Netán a napi politikai szlogeneket (manapság főleg Facebook bejegyzéseket) kommentáljuk, amelynek üzenetére két nap vagy két hét múlva már úgysem fognak emlékezni. Ezzel szemben, intézetünk egy átfogó, aktuális trendeket vizsgáló, a hazai és a nemzetközi környezetet értelmező, a történelemből is merítő, méltányos megközelítést alkalmaz. Megalakulásunk óta nem titkolt céllal a hazai politikai közbeszédet igyekszünk befolyásolni. Olyan témákat és meglátásokat hoztunk be elsők között, mint a társadalmi kohézió, az állampolgári nevelés vagy épp az ellenzéki előválasztás. Mindezzel intézetünk a hazai politikából és társadalomból égetően hiányzó jellemzőkre irányította rá a figyelmet, amelyek nélkül Magyarország számára oly régóta követett Nyugat nem emelkedhetett volna fel az elmúlt kétszáz évben.

15 év után vajon mit tartogat a jövő a Méltányosság számára? Reméljük sok, régi és új elemzőink által kiválóan megírt és évek múlva is releváns publikációt, ahogy izgalmas médiaszerepléseket és konferenciákat is. Ám megfordítva is igaz a kérdés: mit tartogat a Méltányosság a jövő számára? Megannyi új termékeny és méltányos gondolatot, amelyek befolyással lesznek a magyar politikai gondolkodásra és közbeszédre. Célunk töretlen:

továbbra is meg akarjuk érteni a politika világát és ebben elhelyezni Magyarországot.

Hangácsi István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5817978150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása