Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az Orbán-recept

2022. május 23. 09:55 - Méltányosság Központ

2016-ban, amikor az ellenzéki előválasztás mellett érveltem, a politikai innováció egy lehetséges eszközeként, azzal a címmel tettem, hogy “Felejtsék el Orbán Viktort!”. Azaz az előválasztást ne Orbán legyőzésének eszközeként tekintsék, hanem lehetőségként arra, hogy saját véleményt alakítsanak ki a következő évtizedek legfontosabb hazai és nemzetközi vonatkozású kérdéseiről, és ezt egymással versengve megvitassák.

dandelion-1311718_960_720.jpg

“A legfőbb különbség álláspontunkban a Republikon Intézet és a PM javaslatához képest, hogy a mi elképzelésünkben a baloldal nem az ellenfél által határozza meg önmagát, hanem saját helyzetére reflektálva, megújulása érdekében tesz egy önálló kezdeményezést.” – írtam akkor.

Az elemzés megjelenése óta eltelt hat év, és az ellenzék még mindig Orbán Viktor személyéből kiindulva határozza meg önmagát. Mindeközben Orbán Viktor immáron ötödször megválasztott miniszterelnökként adta át a napokban a liberálisok legyőzésének titkát a CPAC konzervatív konferencián. S hogy mi is ez a titok? Többek között az, hogy “aki az ellenfél szabályai szerint játszik, az bizonyosan veszíteni fog.” Eme információmorzsát értelemszerűen nem az ellenzéknek szánta, hanem saját konzervatív közössége nemzetközi tagjainak. Azonban, ha szabadfelhasználásúnak nevezett receptjét tényleg szabadfelhasználásúnak tekintjük, akkor könnyedén érthetjük úgy is, hogy az ellenzéknek saját szabályai szerint kellene politizálnia, nem folyamatosan az Orbán-kormányra reagálnia. S hogy mi kell ehhez? Ezt is elmondta. Elemezniük kell politikai ellenfeleiket, hogy megértsék észjárásukat, és jobb alternatívát tudjanak kínálni.

Beszédében Orbán Viktor nem először hivatkozott arra, hogy a Fidesz kormányzásával az is jól jár, aki nem rájuk szavaz. Ha egy párt, vagy pártszövetség sokévnyi ellenzéki politizálást követően hatalomra szeretne kerülni, pontosan erre kell ajánlatot tennie. Olyasvalamire, ami miatt nem csak saját törzsszavazóinak, hanem az ország egészének jobban megérné őket választani. Hiába lépett előre az ellenzék az összefogás terén, ez utóbbira nem volt válasza. A választási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy még azok közül is sokan a Fideszre szavaznak, akik nem értenek egyet Orbán Viktor politikájával. Ezt nem lehet pusztán a médiahelyzettel, az erőforrások egyenlőtlenségével, vagy a megfélemlítéssel magyarázni. Valami miatt számottevő réteg érzi azt, hogy jobban jár, ha a regnáló kormány hatalmon marad.

Vessünk egy pillantást hát a miniszterelnök magyarázatára. Állításának lényege, hogy nem lehet öntörvényűség nélkül győzni a politikában. Aki nem képes vállalni az ezzel járó konfliktusokat, kirekesztést, nem fog tudni győzni. A Fidesz nem csak hogy vállalja a pária-szerepet, hanem egyenesen ebből építkezik. Az ellenzék azért nem tud ezzel a stratégiával szemben hatékonyan fellépni, mert nem érti, hogy a kormánypárt pontosan arra játszik, hogy beletolja a bal-liberális ellenzéket a folyton kellemetlenkedő pedellus, vagy házmester szerepbe. Emellett könnyű a rendszer ellen lázadó politikai fenegyereket játszani. “Leplezd le ellenfeled!” – mondta Orbán Viktor. A Fidesz előre megmondja, hogy az ellenzék pontosan miért és miként fogja kritizálni, az ellenzék pedig óramű pontossággal meg is teszi, úgy ahogy megjósolják, észre se véve, hogy valójában nem saját szabályai szerint játszanak, hanem újra meg újra belesétálnak a Fidesz által kreált csapdahelyzetekbe.

Az, hogy az ellenzék nem képes más szabályok szerint játszani, többek között abból is ered, hogy  nagyon kevés “saját fejlesztésű” kezdeményezése van. Legtöbbször vagy a Fideszre reagál, vagy valamilyen nemzetközi mintát adaptál. Az előválasztás egy ritka sikeres példa az utóbbira. Megszervezésével egy kis ideig képes volt kilépni az ellenzék a Fidesz orbitjából és átvenni az irányítást a róla kialakított kép felett. Ilyenekre kell gondolni, amikor a saját szabályok szerinti politizálásról beszélünk.

A külföldi minták adaptálása azonban messze nem elég a sikerhez. Társulnia kell önálló, saját tapasztalatokon nyugvó felfedezésekkel is a hazai politikai közegről. Ha a Fidesz sikerének oka az, hogy állítólag jobban ismeri a szavazói preferenciákat, lehet, hogy az ellenzéknek is több energiát kellene fektetnie azok megismerésére, és megértésére. Előfordulhat, hogy olyan összefüggéseket fedeznek fel a magyar társadalomról, amit a Fidesz eddig még nem. Mindez visszavezet az elemzés hiányához. Az ellenzék csak a liberális demokrácia és a jogállamiság szemszögéből képes tekinteni a Fideszre, nem képes belehelyezkedni a kormánypárt perspektívájába. Így viszont képtelenek “leleplezni” az Orbán-rendszert, mert nem képesek megfejteni annak “észjárását”. Ahhoz, hogy ezt megtegyék tényleg el kell felejteniük Orbán Viktort. Elvégre még a miniszterelnök is ezt tanácsolja!

Ameddig az ellenzék nem képes Orbán Viktor helyett arra fókuszálni, hogy mi az, ami miatt vonzóvá válik a választók számára, mi az amit csak ő tud, és amit fel tud kínálni akár a Fidesz szavazók számára is, addig Orbán Viktor továbbra is győzelmi tapasztalatairól fog beszámolni a különböző nemzetközi konferenciákon.

Egyszerűen azért, mert jobban átlátják saját játékszabályaikat, és képesek előrejelezni ellenfeleik lépéseit.  

Lakatos Júlia                 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8217838013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.05.23. 21:44:51

Kedves Júlia!

Ennyi jótanácsot azért nem kéne adni a ballibsiknek!!!!!!!!
(persze úgysem értenek meg belőle semennyit.....)

tiltsál ki te gyökér 2022.05.24. 00:07:28

"Ha a Fidesz sikerének oka az, hogy állítólag jobban ismeri a szavazói preferenciákat, lehet, hogy az ellenzéknek is több energiát kellene fektetnie azok megismerésére, és megértésére."
MICSODA? Hogy az ellenzék ismerje meg a szavazók preferenciáit, meg igényeiket? Hát ne üljünk már fordítva a lovon! Akkor abból mégis hogyan lehetne multikulti meg nyitott társadalom, meg minden ilyen földi jó?
Megkérdezed az átlagembert, hogy akar-e buziházasságot meg betelepített arabokat, meg transzgyerekeket meg rohadt drága gázt akkor még azt mondja, hogy nem.
Mondja meg rendesen a felvilágosult liberális elit, hogy mit akarjon a nép. ahogy eddig, és kész.

chrisred 2022.05.24. 06:13:19

Így van. Magyarországon a választók többsége a kádárizmus szabályait ismeri, az győz, aki leginkább biztosítani tudja a Kádár-kori életvitel feltételeit. Ezt Orbán a saját kárán megtanulta a 2000-es években, elsősorban Gyurcsánytól.

Ekrü 2022.05.24. 07:37:24

" Ha a Fidesz sikerének oka az, hogy állítólag jobban ismeri a szavazói preferenciákat, lehet, hogy az ellenzéknek is több energiát kellene fektetnie azok megismerésére, és megértésére."- A baj az ,hogy az ellenzék nem megismerni,hanem kioktatni majd átnevelni akarja a választókat.Annyira el van telve önnön igazától,hogy eszébe sem jut, hogy a választók akaratával foglalkozzon.Úgy tekint a szavazókra, mint bugyuta kisgyermekekre akiknek majd ők megmondják a tutit, azt mikor szembejön velük a valóság,akkor csak nagy kerek szemekkel néznek bele a világba, majd a legegyszerűbb magyarázathoz menekülnek,miszerint mindenki hülye, csak ők maguk a helikopter.
"Az előválasztás egy ritka sikeres példa az utóbbira."- Én azért nem nevezném sikernek azt amikor valaki még a saját maga által létrehozott és a saját oldalának rendezett választást sem tudja megnyerni. Mi ugyan remekül szórakoztunk,de ha jól emlékszem pont az előválasztás hozta MZP-t az ellenzék nyakára. :)))))

ulpius66 2022.05.24. 10:52:27

Az még hagyján hogy a cikk írója segíti a ballibsiket.....

KEDVES KOMMENTELŐK!

LEGALÁBB TI NE ŐKET SEGÍTSÉTEK MÁR!
(én sem azért kommentelgetek, hogy a gyurcsányinak vagy az MSZP-nek könnyebb legyen....)

konrada 2022.05.24. 11:40:47

@ulpius66: Ugyan már! Csak nem feltételezed róluk, hogy hallgatnak az ilyen fityeszfasiszta tanácsokra, mikor ők a küldetések???

birkamenet 2022.05.24. 12:22:16

@tiltsál ki te gyökér:

Még szerencse bulgár birka, hogy nektek a kétmillió birkának csak annyi preferenciája van, hogy Soros, migráncs, libero. Még 10 deka disznóhús négyévente a választáskor.
Na meg Putyin farka

birkamenet 2022.05.24. 12:26:45

@Ekrü:

Tényleg nem lehet kétmillió cseléd genetikájú birkából még egyetlen egy darab polgárt se csinálni. Se agyváltó műtéttel, se átnevelő táborokkal.

Jozef Pockna 2022.05.24. 12:31:55

A ellenzeknek akkor lesz nagy hangja ha olyan tagokat szervalnak maguk kore akikkel nem tud mit kezdeni a fityesz... es akkor kell igazan nyugodtnak maradni mikor a fityesz elkezd mocskolodni sztorikat gyartani. Ha egy ellenzeki part ugy indul hogy tenyleg ki akarja szurni gyurcsan baknai es a hozzajuk kapcsolhato delegaciot akkor valszeg mar labdaba rughatnak kicsit a fityesz mellett valszeg azert mert ez egy ismeretlen terulet lesz a viktyornak is... ha annyit elernek nincs 2/3 onnantol kezdve lehet az orszagnak jovoje...

birkamenet 2022.05.24. 12:40:49

De legalább 12 év múlva teljesen világos lett, hogy ez a parlamenti ellenzék senkinek sem kell. Se külön külön, se egyben.

Illetve még azt se látják ezek az idióták, hogy sorozatban verik meg őket a Lukasenkoi módszerekkel.

A NER maffia csak akkor lesz leváltva, ha a vidékre eljön egy új mozgalom, amelyik nem engedi, hogy a fidess megvásárolja vagy zsarolja őket és beszántják a körzeteket, hogy jobban ismerjék őket, mint a körzeti orvost.

citrix 2022.05.24. 14:42:52

40 év (nemzeti)szocializmus. Ezt kérte a nép, ezt is kapja.

Randy Marsch 2022.05.24. 14:53:08

@birkamenet: hát ha a polgár az valami olyasmi, mint te, akkor én inkább nem akarok az lenni

pragmatika2 2022.05.24. 16:37:52

@chrisred:

"Magyarországon a választók többsége a kádárizmus szabályait ismeri, az győz, aki leginkább biztosítani tudja a Kádár-kori életvitel feltételeit."

Na, ez az egyik baromság, amit az ellenzék még mindig tol, és aminek semmi alapja.
Először is, a kádári nosztalgiából pont hogy a ballib oldal profitált 2 évtizeden keresztül. A 94-es 2002-es, 2006-os választási győzelmüket simán betudhatják ennek, na meg persze a médiafölényüknek. Nem véletlen, a fővárosban Angyalföld, Csepel, vidéken a bányászvárosok, masszív MSZP-s szavazói bázist jelentettek, legalábbis 2010-ig.

30 év telt el a rendszerváltás óta ember. Azóta már rég felnőtt egy új nemzedék, amihez ha hozzávesszük azokat is, akik 90-ben még nem voltak nagykorúak, akkor ma már nem a kádári munkásréteg van többségben. A szavazati arányok eltolódása is mintha ezt IS tükrözné.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.24. 18:43:52

A blogger most olyasmire jött rá, ami minden min. átlagos értelmi képességű ember előtt kezdettől fogva ismert volt. Ez persze egyben kiábrándító diagnózis az ellenzéki politikusokról is. :)

chrisred 2022.05.24. 18:48:29

@pragmatika2: "Először is, a kádári nosztalgiából pont hogy a ballib oldal profitált 2 évtizeden keresztül. A 94-es 2002-es, 2006-os választási győzelmüket simán betudhatják ennek, na meg persze a médiafölényüknek."

Dyslexia? Pont azt írtam, hogy a ballibektől vették át.

A másikkal meg az a helyzet, hogy pont azok szavaznak a Fideszre (meg a DK-ra), akik abban a korban szocializálódtak. A negyven alattiak szavazatai teljesen megoszlanak, lakóhely és társadalmi helyzet alapján.

MEDVE1978 2022.05.25. 13:23:35

@pragmatika2: Bocs, ez eléggé logikátlan részeiben. Annyi valószínűleg igaz, hogy a 94-es és 2002-es választást ténylegesen a kádári visszakacsintás nyerte meg. 2006 más tészta, az én véleményem szerint akkor már 2002-2006 közötti életszívonal emelkedést honorálták a szavazók (ahogy egyébként most 2022-ben is, csak most a FIDESZ felé).

A felnőtt új nemzedék egyébként nem változtat azon, hogy a magyar preferencia gyakorlatilag a 80-as évek light Kádár korszaka. Nem véletlen, hogy ez egy aranykorként él a magyar köztudatban. Ugyanis még megvolt az a mesterséges létbiztonság, ami a szocialista időszakot jellemezte Magyarországon. Teljes foglalkoztatottság, mindenkinek lakhatás biztosítása, hétvégi ház a középosztály széles rétegeinek stb. De ugyanakkor ott volt már a GMK, amivel szépen lehetett a kötelező munka mellett keresni, egy másodlagos belső piac, aztán az évtized második felében már Ausztria is hívogatott a Gorenjékkel és Grundigokkal, azokat is be lehetett hozni. Egyszerűsítve létbiztonság, párosítva gazdagodási lehetőséggel. Mi nem azt akarjuk, mint az angolszászok és az amik, ahol irtó gazdag lehetsz, de hajléktalan is. A magyar társadalom preferenciája bel- és külpolitikailag is továbbra is ez. Akkoriban a saját rendszerünkből kikacsintgattunk a másik felé, üzleteltünk vele, lavíroztunk. Most is ugyanez a lakosság elvárása. Üzleteljünk, hozzuk ki a legjobbat, ne akadjunk fenn ideológiai baromságokon.

MEDVE1978 2022.05.25. 13:47:56

"Ameddig az ellenzék nem képes Orbán Viktor helyett arra fókuszálni, hogy mi az, ami miatt vonzóvá válik a választók számára, mi az amit csak ő tud, és amit fel tud kínálni akár a Fidesz szavazók számára is, addig Orbán Viktor továbbra is győzelmi tapasztalatairól fog beszámolni a különböző nemzetközi konferenciákon."

Ez egy nagyon érdekes kijelentés, cincálom egy kicsit. Úgy gondolom, hogy az ellenzék kb. 1,5 millió szavazó esetében gyakorlatilag semmit nem tud csinálni, amitől vonzóvá válhat. Ez egy elég heterogén társaság, de közös jellemzőjük, hogy többnyire zárt véleménybuborékban élnek vagy befagyott a pártpreferenciájuk. Ez különbözhet a jómódú győri polgártól, az államszocialista korszakban nagy érdeksérelmet szenvedett kispolgáron (aki elhiszi, hogy a FIDESZ antikommunista) át egészen a zsákfaluban élő cigányig.

Marad még 1,5 millió, akiknél tehetne valamit, de milyen esetben. Ez az érdekesebb része, ugyanis ők addig nem szólíthatók meg, amíg a FIDESZ érezhetően életszínvonal-növekedést tud produkálni. Márpedig 2010-2022 közötti időszakban be tudott ilyet mutatni. Magyarul FIDESZ kormány lesz, amíg a nép jólét növekedést tapasztal, ez biztos. Ez független egyes kisebbségi csoportok sérelmeitől (pedagógusok, romák, szexuális kisebbségek stb.), biztosan nem fognak emiatt sokan szavazni az ellenzékre. A FIDESZ tehát visszaesések esetében lesz leváltható, de akkor sem lesz ez könnyű, mert az ellenzéknek lényegében hitelesen az előző hozzászólásban rögzített késő kádárkori alternatívát kell beígérnie.

Az Orbánra fókuszálás azért is érdekes, mert az ellenzék nem véletlenül "szagolja a vért", amikor Orbánt kritizálja. A FIDESZ ugyanis egy nagyon erősen hierarchizált társaság, közelít a személyi kultuszhoz. 2010-2014 között dolgoztam állami területen, nagyon gyakori volt a nemzeti érdekre hivatkozás, ha valamit át akartak tolni a rendszereken, a nemzeti érdeket pedig Orbán Viktor határozta meg. Máig emlékszem, hogy volt megbeszélés, ahol a hivatalnok gyakorlati nehézségek felemlegetésére úgy válaszolt, hogy Önök most szembe akarnak menni a nemzeti érdekkel? A mai NER-t Orbán személye egyesíti és az, hogy mindenki megbízik abban, hogy vezénylő tábornok úr jófele vezényel. Nélküle a FIDESZ szétesne, mert különböző érdekcsoportokat egyesít (a polgárosodottabb FIDESZ-eseket, akikhez Navracsics, Palkovics stb.) áll közel, a plebset mondjuk Rezsiszilárddal, a vidéki keményfejűeket Lázár Jánossal stb. Ezek az emberek nem feltétlenül szeretik egymást, Orbán pedig a kilencvenes évek óta tett azért, hogy alternatíva nélkülivé tegye önmagát (egy a tábor, egy a zászló, egy a vezénylő tábornok), így nincs kinevelt utód sem. Egy Orbán nélküli FIDESZ veszítene, mert nincs benne olyan személyiség, aki képes lenne ezt a szerteágazó pártot integrálni. Ennek ellenére kontraproduktív Orbán bírálása, mert a törzsi logika alapján nem elérhető a támadásokkal. Egy FIDESZ-esnek végső soron nem sokat jelent, ha Viktor bunkó, korrupt stb., mert ő a megfelelő személy az ország irányítására. A jelenlegi médiatúlsúlyban és demokratikus kultúrában nem lehetséges a személyét támadva leváltani.
süti beállítások módosítása