Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Foci és politikai siker

2021. június 21. 09:27 - Méltányosság Központ

Ha jól megy egy fociválogatottnak, az a kormánynak vagy az ellenzéknek kedvez? Ezt a kérdést vizsgálta meg Rajnai Gergely blogbejegyzésében.

soccer-3036180_1280.jpg

Zajlik a labdarúgó Európa-bajnokság, az ország focilázban ég, és a politika sem maradhat ki a buliból: Orbán Viktor már napokkal a kezdés előtt határozott véleményét fejezte ki a magyar kerettel kapcsolatban, Fekete-Győr András a torna apropóján videót készített a Momentum sportpolitikai álláspontjáról, a kormánypárti média is megragadta a lehetőséget, hogy lejárassa az ellenzéki politikusokat a focirajongó választók előtt. Nem kérdés tehát, hogy Magyarországon a futball politikai kérdéssé vált az elmúlt tíz évben, köszönhetően annak, hogy a kormány prioritásként kezeli a sport támogatását. A magyar csapatok sikereit a Fidesz saját sikereiként kezeli, míg a kudarcokat az ellenzék tűzi zászlajára: lám, a kormány feleslegesen támogat egy sikertelen ágazatot, hasznosabb célokra is fordíthatná a közpénzt.

Vajon máshol is így van ez? A focit másutt is átszövi a politika? Erre a kérdésre próbálok választ keresni ebben a bejegyzésben egy játékos vizsgálattal. Ha elfogadjuk, hogy egy ország válogatottjának sikerét a választók a kormány sikeres sportpolitikájának tudják be, és elég sok szavazónak fontos kérdés a labdarúgó-válogatott szereplése, feltételezhetjük, hogy a nagy nemzetközi tornákon jól szereplő válogatottak országaiban a kormányok az adott torna után joggal számíthatnak arra, hogy a focisiker farvizén újraválasztják őket, a kudarc hatására pedig elveszíthetik a következő választást.

Ezt a kérdést vizsgálom most meg két módon. Az első kizárólag a sikert vizsgálja: a nagy tornákat (Európa-bajnokság, világbajnokság) közvetlenül követő (legfeljebb egy évvel a torna után megtartott) választáson az aktuális világ- vagy Európa-bajnok országában újraválasztották-e a kormányt, vagy sem. Például Spanyolország 2010-ben világbajnok lett, az ezt követő választáson pedig a szocialista kormány megbukott, tehát ez az eset a kiinduló feltételezéssel ellentétes eredményt hozott.

Összesen kilenc vizsgálható eset volt a II. világháború óta (a többi győztesnél nem volt demokratikus választás a torna utáni évben), és a kép meglehetősen vegyes: hat alkalommal választották újra a győztes csapat országában a kormány, három alkalommal pedig nem, tehát általános következtetések az adatok alapján ne vonhatók le. Ami viszont különösen érdekes, hogy Németországban háromból háromszor is újraválasztás történt egy-egy trófea elhódítása után (1972-ben, 1980-ban és 1990-ben). Ha ezt összekapcsolva azzal a ténnyel, hogy az 1954-es világbajnoki döntő meglepetésszerű megnyerése a mieink ellen Nyugat-Németország egyik első sikerélménye volt a II. világháború megpróbáltatásai után, és nagyban hozzájárult a német identitás újbóli megerősödéséhez, elmondhatjuk, hogy a foci a (nyugat)németeknél is közvetve vagy közvetlenül politikai kérdés, még ha más formában is, mint minálunk.

A közelmúltat kicsit alaposabban is megvizsgálva azt is megnéztem, hogy az előző Európa-bajnokság után meg lehetett-e figyelni azt, hogy a várakozásokon felül teljesítő csapatok országaiban a kormányokat újraválasztották, a kudarcosan szereplő válogatottak esetében viszont az ellenzék lett sikeres. Ehhez a torna előtti fogadási esélyeket vettem alapul, és a fogadóirodák előzetes rangsorát vetettem össze a végeredménnyel. Ez alapján sikeresnek tudhatta magát Portugália, Észak-Írország, Izland, Magyarország, Írország, Wales és Szlovákia, kudarcot vallott viszont Horvátország, Anglia, Spanyolország, Belgium, Ausztria és Svédország; a többi csapat a várakozásoknak megfelelően szerepelt. A választásokat megnézve meglepő eredményre jutunk, ugyanis a várt hatás fordítottját tapasztaljuk: a jól teljesítő válogatottak országaiban (Észak-Írország és Izland) a kormányok megbuktak az Eb-sikert követően, míg a várakozásokat alulmúló csapatok (Horvátország, Anglia, Spanyolország) nemzeti választásain újraválasztották a regnáló kabinetet.

Az előző Európa-bajnokság után tapasztaltak alapján tehát aki a magyar válogatott Eb-szereplése alapján próbálja megjósolni a 2022-es választás eredményét, könnyen tévedhet. A történelmi adatokból viszont arra következtethetünk, hogy a német kereszténydemokraták szinte biztosra vehetik a sikert a következő kancellárválasztáson, ha a Nationalelf lép Európa trónjára. Természetesen ez a gyors és felületes elemzés inkább csak játék, mint a politikai előrejelzés egy potenciális új módszere, hiszen még ott is, ahol a labdarúgás politikai töltettel bír, számos sokkal fontosabb szempont dönti el a választások kimenetelét, de érdekes volt megnézni, hogy a válogatottak teljesíténye hogy befolyásolja a szavazók viselkedését.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3116599952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.21. 10:45:04

A ballibek vesztes hekyzetben vannak fociügyben. Már a magyar kijutás az EB-re gyásznap volt számukra.

lobaszopiatej 2021.06.21. 15:27:07

" az ország focilázban ég"

Te kiről beszélsz?
Mesterségesen felfújt szarság az egész, alig várja az ember hogy vége legyen, és ismét lehessen közlekedni.
Gombfoci klub mellé kaphatnának helyet a kultúrházban, annyit ér az egész!

2021.06.22. 10:38:55

A fideszeseken kívül mindenki win win helyzetben van !
Ha győz a csapat, akkor örülnek, ha kikap akkor még örülnek hogy orbánnak szar !

ulpius66 2021.06.22. 10:53:02

@h.kovacs:

Miért jó a mazochistának?

Mert ami ROSSZ, AZ NEKI JÓ!

Ami jó, az NEKI ROSSZ.........TEHÁT JÓ!!!!

Szalay Miklós 2021.06.22. 18:03:40

Egy nem szokványos elemzés a profi sport társadalmi szerepérõl, pozitívumairól, negatívumairól:

egyvilag.hu/korabbiuzenetek/PT106_2021-02-18.shtml#sport

Benne azt, hogy a diktatúrák, autokratikus rendszerek, vezetők általában kiemelt figyelmet szentelnek a sportnak.

pragmatika 2021.06.22. 18:49:09

@Szalay Miklós:

"a diktatúrák, autokratikus rendszerek, vezetők általában kiemelt figyelmet szentelnek a sportnak. "

Az nem zavar, hogy az első szervezett sportviadalok épp a görög demokráciák termékei ?

nemecsekerno_007 2021.06.22. 18:57:47

Látom elég jól körbejárjátok ezt a témát is :)))))))))

Lehetetlen alak ez a Patás, hogy mindenki róla beszél :))))))))

CSOKKI MÁLNA 2021.06.22. 19:43:40

Ha azt mondom 5-10 évvel ezelőtt, hogy kijutunk egy EB-re, ahol megnyerjük a csoportunkat, majd a következő EB-n is ott leszünk, amelyen majd a portugálokkal és a franciákkal meccselünk majd az új Puskásban, csak gúnyosan nevetett volna a sok libernyák.:D

CSOKKI MÁLNA 2021.06.22. 19:44:57

@lobaszopiatej: De a homokegyenlősdi ugye mindenkit fellelkesít.

occam borotvája 2021.06.22. 20:10:15

@lobaszopiatej: Most egy buzinak magyarázzam hogy az illatos punci a létező legjobb dolog a világon.
Minek?

occam borotvája 2021.06.22. 20:11:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Meg minden Fartóró Artúró oldalán. Meg mögötte. Szorosan. Szarosan. :-)

zia77 2021.06.22. 20:53:27

Elég érdekes elemzés, és Európában elsősorban a focira vonatkozik. Az aranycsapat esetén, akik sok támogatást is kaptak az akkori kormányzattól, azt mondták, hogy sikerei széles körben feledtetni tudják az akkori állapotok egy részét. Ez nem volt egészen igaz, de a foci mindenütt téma, a kevés siker témája volt. A VB döntő elvesztése pedig csaknem forradalmat eredményezett. '56 után beszélték, hogy az elvesztett döntő hozzájárult a forradalmi hangulathoz, és annak kitöréséhez. Nem volt más sikerélnény. 1989.-ben a német újraegyesítés idején a SAT1 és más német adók is gyakran bejátszották a német válogatott harmadik góljáról szóló közvetítést.

HaD 2021.06.23. 11:50:37

Náci recept...hitler mestert meg göbels oktatta hogy hogyan kell(ene) a népnemzeti kebleket dagasztani kis olimpiával stb...stb..ja és göbels meg amcsi zsidó pr technikáira alapozta a kis gondolatait na meg a jó öreg dán zsidóra hanussenre...a nemzeti öntudat pátyolgatása pontosan azt a játszóteret biztosítja a manipulativ politikus(bünözö) bandának amivel meg lehet fogni a csöcseléket....kia fsza csávó??kinek a fsza hosszabb ??kinek a trágyakupaca nagyobb a tanya elött...attitüd:)....a szerencsejáték a sport versenyek no meg a jó öreg vallás mindíg is tuti nyerö volt azok kezében akik a saját közösségüket "le akarták nyügözni"...
süti beállítások módosítása