Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A fehér munkásosztály lázadása

2020. július 20. 13:59 - Méltányosság Központ

Az elmúlt hetek Amerikában zajló tüntetései kapcsán sokszor elhangzik, hogy végre hangosan hallatja a hangját és szólal fel az érdekei mellett egy elnyomott kisebbség. Donald Trump 2016-os megválasztása kapcsán azonban még egy másik elnyomott csoport segélykiáltásától volt hangos a média, amikor a választás eredményére próbáltak magyarázatot találni.

people-850097_1920.jpg

Az amerikai fehér munkásosztály számára a 2016-os elnökválasztás jelentette azt az utolsó fórumot, ahol még hallathatják a hangjukat és jelezhetik, hogy ők még mindig léteznek ebben az országban a hétköznapi láthatatlanságuk ellenére. Néhány évtizedet vissza kell mennünk az időben ahhoz, hogy megértsük miért is alakult ki ez a helyzet mára és ennek a történelmi folyamatnak a megvizsgálása a mai helyzet kapcsán is tartogathat megfontolandó tanulságokat.

Az 1960-as években viharos változásoknak lehettek szemtanúi az amerikai kortársak: a vietnámi háború, Kennedy elnök meggyilkolása, a szexuális forradalom, a polgárjogi törvény elfogadása, Johnson elnök Great Society koncepciója, majd 1968-ban a „csendes többség” által pajzsra emelt Richard Nixon beköltözése a Fehér Házba egy teljesen átalakult Amerikát eredményezett. Ezt a forradalmi évtizedet nem követhette más, mint a kiábrándulás (ld. Tom Wolfe Me Decade fogalmát) és a hagyományos értékeket védők (ld. Phyllis Schlafly küzdelme az Equal Rights Amendment ellen) ellentámadása. Ezen ellentámadások közül az egyik legfontosabb az 1970. május 8-án bekövetkezett „Hard Hat Riot”, az a nap, amely szimbolikus kezdete a fehér munkásosztály jobbratolódásának az amerikai politikában. Az incidens során fehér építőipari munkások - akik egy jelentős része szolgált a vietnámi háborúban – erőszakkal léptek fel a háborúellenes jelszavakat skandáló tüntetőkkel szemben. Ami utólag nézve kifejezetten érdekessé teszi ezt az eseményt, hogy a rendőrség soraiban is főként a munkásokhoz hasonló hátterű embereket találunk, akik a beszámolók szerint még szimpatizáltak is a tüntetők ellen fellépőkkel. A mai, a rendőrség feloszlatását követelő hangok éppen azért is lehetnek problémásak, mert csak elmélyítik a már ekkor is tapasztalt szakadékot a tüntetők és a rendőrök között, így az egyetlen reakció az ellentámadás lesz (ld. a Thin Blue Line kifejezést). Ráadásul a rendőrség kötelékében szolgálni az egyik utolsó olyan munkalehetőség egy főiskolai végzettséggel nem rendelkező fehér számára, ahol megkaphatja azt a fizetést és a saját közösségében való megbecsültséget, amelyre nagyon nagy igény mutatkozik ebben a társadalmi csoportban.

amer.jpg

A republikánusok ezen események hatására Nixon vezetésével jól ismerték fel, hogy az osztályok közötti konfliktust fel lehet oldani a fehér közép- és munkásosztály szövetségével a rassz mentén. Erre ad jó példát az 1970-es Joe című film, amelyben egy lecsúszott fehér munkás és egy gazdag középosztálybeli köt barátságot egymással, mivel a köztük lévő ordító különbségeket elmossa az új, modern világ elleni közös gyűlöletük. Ezek előtt az emberek előtt lényegében egy nagy cél lebeg: visszaállítani azt a hagyományos amerikai életformát, amelyet gyermekkoruk óta ismernek (ennek gyökerei már a XIX. században is megjelentek, amikor a szédületes gyorsaságú iparosítás sodorta végveszélybe a hagyományos közösségeket). Az amerikai kisember mítosza is ekkor erősödik fel újra, ezek azok az emberek, akiknek nem hallják meg a hangját Washingtonban. A korabeli New Yorkban ez még azzal is kiegészül, hogy a fehér kisemberek egyre inkább kiszorulnak a városból, miközben a bűnözés az egeket verdesi (erre reflektál az 1974-es Bosszúvágy című film is). Visszatérve napjainkhoz, a mostani identitáspolitikának is az az egyik alapja, hogy engem és a csoportomat a többségi társadalom nem ismer el, sőt kifejezetten lenéz, ez pedig nagyon komoly dühöt és frusztráltságot válthat ki. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nagy tömegek hajlandóak akár a saját gazdasági érdekeik ellen szavazni (ld. Fukuyama példáját a Brexittel kapcsolatban) az identitásuk védelme nevében. Hiszen ahogyan W. E. B. Du Bois amerikai történész 1935-ös munkájában megállapította: nem minden jövedelmet készpénzben állapítanak meg, a nyilvános megbecsülés, elismertség és a „fehérséggel” együtt járó privilégiumok legalább ilyen fontosak. A Trumpra szavazó fehér munkások ma is úgy érzik (ahogyan Nixon egykori szavazói is), hogy a társadalom kivetette őket magából (ld. white trash fogalma vagy basket of deplorables Hillary Clinton megfogalmazásában), a médiában pedig méltatlan módon mutatják be őket, miközben a kisebbségeket egyre inkább csak pozitív színben lehet ábrázolni a botrányok elkerülésének az érdekében.

Mindemellett Trump sikerében legalább olyan fontos tényező volt, hogy szakított a korábbi republikánus ortodoxiával a gazdaság területén (a szabadkereskedelem és a bevándorlás teljes elutasítása, a munkahelyek visszahozásának ígérete az Egyesült Államokba), ezzel pedig a gazdaság területén is vonzó alternatívaként tudott fellépni a fehér munkásosztálybeli szavazók előtt. Az előző republikánus adminisztrációk ugyanis jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy miközben a dolgozók termelékenysége megkétszereződött, addig a bérek lényegében a 70-es évek vége óta stagnálnak, a gazdasági növekedés túlnyomó része a leggazdagabbaknál csapódik le. Márpedig a fehér munkás- és középosztály körében a sokra becsült „férfiasság” legfontosabb mérőszáma továbbra is a fizetés nagysága.  A 2016-os „Make America Great Again” szlogen pontosan ezekre a régmúltra visszavezethető vágyakra reflektált, ahogy a már említett Joe című film 1970-es plakátján is láthatjuk ennek a korai megfogalmazását („Keep America Beautiful”).

Végezetül arról is szót kell ejtenünk, hogy legalább ilyen fontos eleme a fehér munkásság identitásának az egyenes beszéd, a problémák világos megnevezése akár vulgáris módon is, ahogyan Trump teszi. Erre a fajta világos, könnyen érthető világmagyarázatra nagyon nagy igény mutatkozik ebben a körben és ez csak növekedni fog az elkövetkező időszakban, ahogyan a világ komplexitása egyre tovább nő. Azért is nagyon fontos ezekre a tényezőkre felhívni a figyelmet, mert

ha a járvány félrekezelése miatt Donald Trump még el is veszítené az idei elnökválasztást, a fenti kérdések továbbra is relevánsak maradnak majd és megoldatlanságuk hosszú távon egy mostanihoz hasonló társadalmi robbanással fenyeget az Egyesült Államokban, csak ezúttal az elfeledett fehér munkásosztály részéről.

Vermes Ádám

 

 

 

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7016038932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.21. 07:41:40

Ahogy amúgy egyébként a BLM is rasszista, csak a másik irányból. Mert ha George Floyd történetesen fehér, és úgy öli meg a rendőr, akkor kb. le se szarta volna senki a dolgot, a csávó nem attól vált fontossá hogy meghalt, hanem attól hogy fekete és meghalt.

Sir Galahad 2020.07.21. 08:56:17

Sok tekintetben helytálló az elemzés, hiányzik azonban belőle a koronavírus hatásainak felmérése. Trump sajnos rosszul kezelte a válságot. Kérdés, hogy a második hullámról el tudja-e hitetni, hogy a blm tüntetések miatt erősödött fel.

midnightcoder2 2020.07.21. 10:36:50

Amúgy Trump bácsi alapvetően jól ismerte fel a problémát (munkahelyek Kínába, Indiába vándorlása) csak ezt 30 évvel korábban kellett volna megállítani itt is, és Európában is. Ma már ez kontraproduktív, a Kína elleni hadjárata szvsz jóval többet ártott az amcsiknak mint használt, és ez hosszabb távon még inkább így lesz.

Nancsibacsi 2020.07.21. 16:32:38

@midnightcoder2: Nem fogja ezt USA hosszú távig bírni.

midnightcoder2 2020.07.21. 16:39:45

@Nancsibacsi: Mint legerősebb hatalom szerintem sem, és amikor ezt elveszti, az fájni fog. Kérdés, hogy vajon sikerül-e az új helyzetet viszonylag békésen elfogadnia, mint anno a Szovjetuniónak.

nemecsekerno_007 2020.07.21. 18:48:40

Egész jó elemzés. Az egyik probléma, amit a járvány kihozott az, hogy a pénz értéke a papíréval egyenlő amire nyomtatták. Ha nincs befektetve és nem fogyasztanak a népek, akkor kb. semmit sem ér. Ez az anyagi javak értékválsága. Vicces helyzet, by the way :)))

nemecsekerno_007 2020.07.21. 18:49:36

@midnightcoder2: Jaja, nagy kérdés, hogy kezelik a saját hanyatlásukat.

VT Man 2020.07.21. 18:53:13

@midnightcoder2:
"munkahelyek Kínába, Indiába vándorlása"

Kínáról sok szó esett, de mi van Indiával? Oda is lesz Trump embargó és harc?

Amit írnak a cikkek, abból az jön ki, hogy Trump szereti Indiát. De mi a különbség? Csak annyi, hogy a kínaiak már gazdagok és maguk fejlesztenek és gyártanak termékeket amit exportálnak, az indiaiak pedig csórók és maximum a call center és supportos munkát veszélyezetik?

tatárfejű kutya 2020.07.21. 18:58:45

@nemecsekerno_007: szerintem háborúkkal. Óriási hadianyag van a kezükben az arra épülő hadiiparral, amit nemigen fognak hagyni elrozsdálni. Ha gazdaságilag nem is, de a hadfelszerelésüket tekintve még nagyon sokáig a világ legerősebb állama maradnak.

nemecsekerno_007 2020.07.21. 19:03:53

@tatárfejű kutya: Lehet, nem tudom. Talán nem bolondulnak meg teljesen.

LebensraumamOsten 2020.07.21. 19:11:25

A mihaszna élősködni próbáló fehér bűzborzok.Lázadnak, mert már dolgozni kell nekik a megélhetésért. Nem tartják el őket mások, mint a számukra régi szép időkben. Mint a ratyi debil britek. Azoknak is büdös a munka. De jól élni azt akarnak.

tatárfejű kutya 2020.07.21. 19:59:08

@VT Man:

"de mi van Indiával"

1-2 hete voltak villongások a Kínai-India határon, amiben kb 20 indiai katona meg is halt. Nekem egyből az volt az érzésem, hogy az USA simán be fog állni India mögé és úgy próbálja majd Kínát sakkban tartani, ha már gazdaságilag nem tudja vagy csak nagy áldozatok árán.
Lehet, hogy már ez az egész kardcsörte is az USA által szervezett/támogatott akció volt, hogy megmutassa a kínaiaknak, hogy a seggetekben is bármikor kirobbanthatunk bármilyen háborút. (CIA-akció)

tatárfejű kutya 2020.07.21. 20:05:00

@LebensraumamOsten:

"Mint a ratyi debil britek. Azoknak is büdös a munka. De jól élni azt akarnak."

A Briteknél is ugyanaz van, mint ami nálunk még csak nemrég kezdődött az ukrán kölcsönzött munkaerővel, csak persze sokkal nagyobb mértékben és sokkal "színesebb" külföldi nációval...

Van munkalehetőség szartig, csak abból tisztességesen nagyon nehéz megélni. Azért jönnek hozzánk az ukránok...számukra meg mi magyarok vagyunk a "naplopó-ratyik", hiszen nekik kell azt a munkát elvégezni, amire idehaza nem találnak hazai munkaerőt.

Nyilván angliában is, ami van munkalehetőség az kb minimálbért és a hónaptól-hónapig tartó küszködést jelenti, ami nem egy nagy perspektíva, lássuk be;)

midnightcoder2 2020.07.21. 20:06:12

@VT Man: Trump bácsi csak a fizikai melóst látja. Pedig szvsz az amcsiknál van egy rakás olyan ember is akiktől az indiai call centeresek és más kiszervezett belépő szintű fehérgalléros munkások vették el a melót.

midnightcoder2 2020.07.21. 20:14:51

@LebensraumamOsten: Ott a probléma, hogy nemigen van nekik megélhetés. Pontosabban ott a gond, hogy a globális munkaerőpiacon a 8 elemis amcsi Joe pont ugyanazt a teljesítményt tudja produkálni mint a hasonló végzettségű indiai Kumar. Viszont ő jóval olcsóbban meg tudja ezt tenni, mert neki a költségei is jóval alacsonyabbak mint Joe-nak, a lakhatástól a rezsin át a kajáig. Ennek hatására Joe sokkal kevesebb álláslehetőségből tud válogatni, és persze a bérek is a béka segge alatt vannak Joe költségeihez képest.

midnightcoder2 2020.07.21. 20:20:17

@tatárfejű kutya: Az odautazó pakiknak és kelet-európaiaknak is addig éri ez meg, amíg 10-en laknak egy disznóólban és leértékelt kutyakaját esznek. Akkor az ottani legalja munkáért kapott kabátgombot simán félre tudják rakni, és odahaza császárok belőle. És ezt tudják a munkaadók is, ezért aztán szívesen veszik fel a pakit vagy a kelet-európait ócsóért. De ha ugyanabból a pénzből ott normálisan akarnál élni, akkor már nem biztos hogy annyira rohannál krumplit szedni.

tatárfejű kutya 2020.07.21. 20:36:55

@midnightcoder2: ez egyértelmű! Mihelyst elkezd a csóró kelet-európai cselzi meccsre és pubba járni hétvégente, már egy fillére sem marad. Ők azok, akik több éves külföldi munka után se tudnak gyakorlatilag semmit sem felmutatni amikor hazajönnek...max egy jobbkormányos 10 éves BMW-t. Nagyon sok ilyen van, aki megpróbál a kezdeti spártai életmódján lazítani, és megy a levesbe az egész addigi célja, aztán gyakorlatilag mindegy lenne neki, ha itthon Pesten vagy egy nyugat-magyarországi nagyvárosban élne albérletben.

nincs1agy 2020.07.21. 22:29:56

Trump a fehér, hetero melós utolsó esélye..

mgdé 2020.07.22. 01:18:09

@nincs1agy:

:D

Erdogan meg a kurdoké ...

Sanders - akár kedveljük, akár nem -, minden valószínűség szerint tényszerűen többet próbált volna tenni / tett volna az ő érdekükben - is -, mint ez a dumafranci.

HaCS 2020.07.22. 01:46:21

Néhány fontos dolgot még hozzá lehetne fűzni.

Talán a legfontosabb, hogy az 50-es, 60-as években a hihetetlen amerikai fejlődés, amit azóta is visszasír a "fehér munkásosztály" egy kártyavárra épült. A (szinte) ingyen olajra. Olcsó energia, olcsó üzemanyag, és a (műanyagok térhódítása miatt) háztartásokban hirtelen tömegesen elérhető, addig luxusnak számító eszközök sokasága jellemezte ezt az "aranykort", nyilván az ezzel járó iparral, ipari munkahelyekkel. Mindeközben a vezetők is elhitték, hogy ez mindig így lesz, és dézsából öntötték a pénzt az űrprogramba, Vietnamba.
Aztán kiderült, hogy az olaj nincs is annyira ingyen, és az amerikai gazdaságnak, és társadalomnak meg kellett ismerkednie a hatékonyság fogalmával. Ezt a csapást azóta sem heverték ki a "fehér munkásosztály" tagjai. Az amerikai általános közoktatás állapotából ítélve nem is fogják.

Mellékes körülmény, de nagy különbség, hogy a 60-as évek végének tüntetései, ill. tüntetésellenes megmozdulásai, vagyis a munkásosztály ún. jobbratolódása sokkal inkább szólt a vietnami háborúról, a háborúellenes mozgalmakról, ill. az ő erőszakos megmozdulásaikról, mint a (fekete) polgárjogi mozgalmakról. Bár a polgárjogi mozgalmak is beálltak a háborúellenes kontextusba, de ezek a történések nem a bőrszínről szóltak. Mint ahogyan a Joe sem. A polgárjogi törvényt már 64-ben kiadta Johnson.
Ilyesformán a mostani eseményekkel nem összehasonlítható, az "engem és a csoportomat a többségi társadalom nem ismer el, sőt kifejezetten lenéz, ez pedig nagyon komoly dühöt és frusztráltságot válthat ki" kitétel az akkoriakra így nem érvényes.

A rendőrségről, ill. a kívánt(?!) reformokról:
Nem túl közismert tény, hogy az USA-ban a seriffeket (helyi, ill. megyei rendőrfőnököket) az alkotmány szerint közvetlenül választják, és közvetlenül a választóknak is tartoznak a legfőbb felelősséggel. (Itt felhívnám a figyelmet, hogy az amerikai alkotmányt eddig kevesebbszer módosították, mint a mi alaptörvényünket.) Hogy hogyan oszlanak el a jogkörök a seriffhivatalok, és az állami (ill. szövetségi) rendvédelmi szervek között, az államonként eltér, de sok helyen a seriff a törvény legnagyobb hatalmú embere. És bizony akadnak olyan helyek abban az országban, ahol a választópolgároknak az a seriff imponál, aki szó nélkül lelövi a marhatolvajt, vagy akinek az emberei a bolti tolvaj nyakán térdelnek. Nyilván vannak szabályok, de azok csak akkor számítanak, ha ki is derülnek. A gyenge kezű seriffet viszont biztosan leváltják. És erre sem a kormányzónak, sem a kongresszusnak nincs igazán ráhatása, nem lehet csak úgy "felülről" megreformálni.

Utoljára, de nem utolsó sorban.
"Erre a fajta világos, könnyen érthető világmagyarázatra nagyon nagy igény mutatkozik ebben a körben és ez csak növekedni fog az elkövetkező időszakban, ahogyan a világ komplexitása egyre tovább nő."

A világ komplex, bonyolult, mindig is az volt. (Legfeljebb egyre többet ért belőle az emberiség érdeklődőbb része.) Aki mást állít, az simán hazudik. Igény persze van ezekre a hazugságokra, mint ahogyan a kokainra, meg a gyerekpornóra is. Itt akkor el is érkeztünk ahhoz, mi különbözteti meg az opportunista karrierpolitikusokat az államférfiaktól.

Exploiter 2020.07.22. 07:21:17

A fehér középosztály problémái elég egyértelműek.
Az életszínvonaluk csökken, ez egy dolog.
A másik, hogy a blm frankón megmutatta a jövőjüket.
Magukat szopatták be, az tény, de attól még az elég világnak probléma lesz, ami ott történik.

midnightcoder2 2020.07.22. 08:20:48

@HaCS: "Talán a legfontosabb, hogy az 50-es, 60-as években a hihetetlen amerikai fejlődés, amit azóta is visszasír a "fehér munkásosztály" egy kártyavárra épült. A (szinte) ingyen olajra."

Nem. A problémájuk nem a drága olaj - az ma is elég olcsó nekik, ráadásul az Pl. Kínában sem drágább - hanem a munkaerőpiac globalizációja, ahol azért a pénzért amiért ő odahaza meg tud venni egy hamburgert, Vietnámban egy hétig eldogozik egy falu, és minden nap végén sorbanállnak és megköszönik hogy ma sem lőtted le őket. Ezért aztán a béketábor összeomlása után az összes amcsi (és európai) cég szépen vitte az ipara nagy részét Kínába majd Vietnamba, a szolgáltatásokat pedig Indiába. És amennyivel jobb lett ettől az átlag kínainak, indiainak, pont annyival lett szarabb az átlag amcsinak és európainak. Persze, valamennyire ezt ellensúlyozta a technológiai fejlődés amit a 70-es évek óta fejlődő IT okozott, de az Nyugat-Európában sem volt elég még a szinten tartáshoz sem, nem hogy a fejlődéshez. Ma az európai vagy amcsi polgár semmivel sem dolgozik kevesebbet mint 30 éve, semmivel sem jobb a kajája, a lakhatása, a nyugdíjkorhatára pedig szépen nő.

midnightcoder2 2020.07.22. 08:22:35

@Exploiter: Igazából csak annyi történik, hogy a civilizáció súlypontja áthelyeződik az USA-ból és Európából Ázsiába. Mint anno voltak az egyiptomiak, majd a görögök, majd a rómaiak. Ma mi vagyunk az egyiptomiak, az amcsik a görögök, a rómaiak meg jönnek fel.

Ad Dio 2020.07.22. 08:30:12

Okos cikk. Még ha néhány fontos témára "vak" is.

tatárfejű kutya 2020.07.22. 08:53:30

A legnagyobb probléma a szabadjára engedett mlultunacionális cégek uralma. Bármit megtehetnek, bárhova elvihetik a termelést, leszarva az arra épült várost és régiót. Felzabálják az emberek életét az állandó semmit sem kímélő profit hajszolásával.
Ezt az egész szabadkereskedelmet el kellene felejteni lassan és vámokat vetni ki, az Únión kívül érkező árukra. Ezzel kikényszeríteni az európai ipar visszatelepülését a kontinensre. Az USA-val és Oroszországgal megkötni valamiféle kölcsönös szabadkereskedelmi egyezményt, a világ többi részének pedig csak vámokkal biztosítani az európai piacokhoz való hozzáférést. Ehhez nyilván újra kellene szervezni és építeni az európai ipart, de ebben a modellben szerintem már úgysem mehet tovább ez a világpiíci rendszer, ahogy eddig ment. Egyszerűen már akkorák a jövedelmi különbségek, hogy robbanásközeli állapotban van az egész nyugati civilizáció.

kewcheg 2020.07.22. 09:02:17

Ne tudom, miért van, de a felforgatás kb. meg is áll a hajdani Dél határainál, Baltimore(Washington)-tól délebbre, neadjisten a mélydélen vagy Texasban semmit nem nagyon hallani hogy csinálnák a fesztivált, csak ezekben az amúgy is szutyok Baltimore-Philadelphia tengelyen, Északnyugaton Seattle még annyira NY cityben sem, úgyhogy eléggé látható, hogy ha a nehezedő körülmények miatt szakadás lesz, akkor az milyen vonalak mentén fog történni, még arra lennék kíváncsi hogy a kőgazdag de ultraliberó Kalifornia hova fog kerülni, a maga sokmillió rattyantjával, drogosával, de ugyanakkor a rendet, biztonságot igénylő nagypolgáraival....

kvadrillio 2020.07.22. 09:38:01

HELLER ÁGNES NAGYATÉKA ????????

HMMMM......VOLTAK NEKI JÓ FILOZÓFIAI GONDOLATAI ...(=MEG ROSSZABBAK IS...), MINT MINDEN FILOZÓFUSNAK.
MOST NEKI IS KELL EGY INTÉZET, AMI FÖLNAGYÍTJA A ZÉRDEMEIT ??? EZ TÉLLEG NAGYON HIÁNYZIK A MAGYAR NÉPNEK ???!!!

HA VAN FILOZÓFUS AKIRE EMLÉXEM MAJD, AZ TGM.

nincs1agy 2020.07.22. 10:18:50

@mgdé: Sanders nem foglalkozott azzal, hogy a termelést visszavigye az USA-ba. Ennyi..Sanders egy szélsőbalos idióta. Uralma alatt a genderidiotizmus és a mániákus antirasszizmus csúcsra járatódott volna. Kb. azt művelte volna kormányra kerülve, ami most az utcán zajlik..

midnightcoder2 2020.07.22. 10:19:35

@tatárfejű kutya: Ezzel ugyanaz a baj, mint az amcsiknál. 30 évvel korábban ennek lett volna esélye. Ma kb. a KGST felújítása lenne.

arthurthedent 2020.07.22. 10:27:09

@HaCS: "Talán a legfontosabb, hogy az 50-es, 60-as években a hihetetlen amerikai fejlődés, amit azóta is visszasír a "fehér munkásosztály" egy kártyavárra épült. "

Amerika 45-re rommá bombázta a németeket, a japánokat, fél európát, a németek meg rommá bombázták az oroszokat. Könnyű úgy fejlődni, hogy nem marad konkurenciád.

frikazojd · http://kocs.ma 2020.07.22. 10:52:02

mostmár angliában is bizonyíték van rá, hogy ruszkik által pénzelt nácik hangoskodnak. ennyi az egész.

midnightcoder2 2020.07.22. 10:59:02

@frikazojd: Mármint a ruszkik által pénzelet fekete nácik döntögetik a szobrokat azon a kontinensen ahol semmi keresnivalójuk, black lives matter-t kiabálva ? Ez a Putyin egyre leleményesebb!

midnightcoder2 2020.07.22. 11:03:40

@arthurthedent: Na ja. És azóta is kb. a világ csendőrének hálás szerepéből élnek. Amúgy a BLM-et skandáló roppant progresszív feketék is, akik amúgy ha a csúnya gonosz rabszolgatartók nem hozzák el az afrikai piacról anno a dédnagypapát, akkor ma jó eséllyel egy gumicsónakban ülnek valahol a Földközi-tengeren és megpróbálnak valahogy legalább Európába elevickélni valahogy. Az amcsi állampolgárság pedig kb. olyan távolságba lenne nekik, mint a lottó ötös.

arthurthedent 2020.07.22. 12:14:43

@midnightcoder2: "el az afrikai piacról anno a dédnagypapát, akkor ma jó eséllyel egy gumicsónakban ülnek valahol"

Vagy mondjuk délafrikában éldegélnek illegálisan egy bádoghordóban. :( Oda is beszökdosnek és azon keseregnek, hogy most milyen rossz is nekik... de mondjuk arról még nem hallottam, hogy visszaszökdösnének a nyomor elől. :(

A fehérek elnyomják a feketéket, ez igaz. Az is, hogy a feketék aztán tényleg elnyomják a feketéket.

mgdé 2020.07.22. 13:16:56

@nincs1agy:

Trumpot egyáltalán nem érdeklik a te fehér, hetero munkásaid.
Magasról sz@rik rájuk, csak a szavazataik kellenek neki.

Sanders egészségügyi és oktatási elképzelései - ha egyáltalán ebből valamit módja lett volna megvalósítani elnökként - a társadalom alsó felében, ill. veszélyhelyzetben levőknek - így a fehér, hetero munkásoknak is - valamelyest segített volna. Nem a fehér hetero munkások kiemelt helyzetbe kerülésükön - az a hajó valószínűleg már végleg elment -, hanem a lejjebb csúszásuk következményei enyhítésén.

Hogy egyéb "balos" intézkedései milyen helyzetbe hozták volna az USA-t, jobba vagy rosszabba mint Trump hőbörgései, azt meg már nem fogjuk megtudni. (S nem mondom, hogy biztosan jobbak lettek volna.) De: az acélipar és tsai helyébe lépő új nemzetgazdasági ágazatokba meg tanulással lehet(ne) utat találni a fehér, hetero munkások újabb nemzedékeinek - jé, Sanders -, nem pedig még több és még újabb acélgyárakkal. Azok termékeit kinek fogja eladni? Kínának? S milyen áron?

Habár: Rendőr, katona, gárdista, kiemelt biztonsági őr, stb. persze lehet az új nemzedékből, az is egy út.
Hogy - ha azt az utat választják - több, "feltétlenül államhű", s véletlenül épp fehér, hetero rendőr kelljen, s élhessen meg viszonylag jól nem-termelőként, arra akár jó ürügy is a mostani cécó.
(De ahhoz több adóbevétel is kellene ám. Republikánusként adót emelni? Szép kilátás, mondhatom. :D
Vagy, visszatérnek a spártaiak vaspénzéhez, s a hűséges fehér, hetero "hopliták" cserébe a társadalmi visszaemelkedésükért nem keveset engednek az anyagi elvárásaikből.)

nincs1agy 2020.07.22. 13:59:31

@mgdé: Sanders elképzelései látszat megoldások. A fehér melós problémájára az ad megoldást, hogyha visszakerül a gyártás jó része az USA-ba, nem pedig Sanders szélsőbalos hülyeségei..

midnightcoder2 2020.07.22. 14:20:28

@mgdé: Szerinted az amcsi mérnök vagy programozó mennyire versenyképes bér/tudás szempontjából hosszabb távon a kínaival ? Annak tudatában persze, hogy a kicsi kínaiak mostanság elég sok pénzt tettek az oktatásba, és gyerekből is nagyobb a felhozatal, ergo jobb eséllyel lesz egy második Einstein kínai mint amcsi. Különösen annak fényében, hogy az átlag ázsiai IQ magasabb mint az átlag fehér IQ, és ez utóbbi is magasabb mint a néger. Ergo az oktatással sem biztos hogy annyira sokra mennek.

mgdé 2020.07.22. 16:08:14

@midnightcoder2:

Pedig anyahajóval is és drónnal is könnyebb és jövedelmezőbb világcsendőrködni, mint kőbunkóval.
Azaz, a jobb állásokhoz kell némi tanulás.

De ezt te úgysem érted, te leragadtál és lemaradtál az assemlynél. :P

mgdé 2020.07.22. 16:13:15

@nincs1agy:

Sorold már fel légy szíves Trump eddigi tényleges sikereit.
Milyen lényegi, a középjövőre nézve is fontos gyártás/ág került is VISSZA csakis neki köszönhetően az USA-ba?

Akkor mitől is, miért is jobb a dumafranci?

midnightcoder2 2020.07.22. 17:44:35

@mgdé: Szerintem a világcsendőrködésnek is vége lesz lassacskán. Én nem azt mondtam, hogy hülye ötlet az oktatás, csak azt, hogy eddig a képzettebb emberek a nyugati világban kevésbé voltak kitéve a munkaerő globalizálódásának árnyoldalainak, de ez 10-20 éven belül megváltozhat. Plusz, ebbe belejátszhat a mesterséges intelligencia előretörése, ami egy rakás melóhelyet megszüntet majd ezen a területen is. Akár olyanokat is, amiket ma nem gondolnánk, Pl. művészekét, jogászokét, orvosokét.

mgdé 2020.07.22. 21:30:00

@nincs1agy:

2.000 munkahely az USA-ban? Az komoly ...
Valamint: Majd ha el is tudják adni az otthon gyártott megnövekedett számú autót, majd akkor lesz ez siker.

mgdé 2020.07.22. 21:34:23

@nincs1agy:

Ez nem éppen a lecsúszó fehér munkásosztály új munkahelye. Adatközpont, stb. ...
Hanem a már valamennyire tanultaké. Visszatértünk a kiindulóponthoz. :)

mgdé 2020.07.22. 21:37:17

@nincs1agy:

Regisztrációhoz kötött - bocs, de emiatt még nem regisztrálok.

nincs1agy 2020.07.22. 22:19:26

@mgdé: Ha azt szeretnék, hogy a számukra kedvező folyamatok folytatódjanak, Trumpra szavaznak, és nem a gender és bevándorlónyaló demokratákra.

nincs1agy 2020.07.22. 22:20:20

@mgdé:

"Trump nem a levegőbe beszél - elkezdte a gyárak hazatelepítését Ázsiából"

Ennyit még te is olvashattál..

nincs1agy 2020.07.22. 22:23:26

@mgdé: A 30 milliárd dolláros USA beli Apple beruházás harmada fordítódik erre..

mgdé 2020.07.22. 23:43:45

@nincs1agy:

Aha. Pontosan mire is?
Biztos vagy benne, hogy ezekben vasipari munkásokat és bányászokat fognak foglalkoztatni tízezresével?

Álmodozz nyugodtan, Trump is csak egy dumafranci, aki nem fordítja vissza az idő folyását, ellenben jól jár a protestáló/álmodozó hívők szavazataival. A saját hatalma és a családja pénze érdekli, meg az osztályáé, nem a "fehér melós".

Ha a Kína - USA rivalizálás alakulásában remélnél neki némi valós szerepet, némi eltérést egy demokrata elnökhöz képest, több esélyed lenne ...

mgdé 2020.07.22. 23:46:57

@nincs1agy:

Nem mondod? Vannak saját gyárai Ázsiában?
Lám-lám, hát ő is csak egy profitéhes, szívtelen, a szolidaritást hírből sem ismerő tőkés getzee ... ?

nincs1agy 2020.07.23. 09:39:24

@mgdé: A fehér melós nemcsak vasipari munkás vagy bányász. Persze nyilván szted akadémikusok rakják össze az iphonokat Kínában.( Meg afgán agysebészek..:)

nincs1agy 2020.07.23. 09:41:39

@mgdé: Jó játszani a hülyét? Az idézetben nem az szerepel, hogy Trump elkezdte gyárAi hazatelepítését Ázsiából. A tények makacs dolgok.

mgdé 2020.07.23. 12:04:00

@nincs1agy:

A hülyét te játszod. (Dumafranci mint emberbarát. :D)
Az, hogy Trumpot valóban érdekli az USA első számú nagyhatalmi státusza megőrzése, megerősítése, s ezért tenni akar, gazdaságilag is, az egyértelmű, azt senki nem vitatta. A fehér proli viszont nem érdekli, az számára csak eszköz. Ha érdekelné, tett volna konkrétan értük érdemben. (Hogy amúgy rasszista-e vagy sem, az ebben csak árnyalat.)

A nem_saját gyárai hazatelepítését meg ŐŐŐ nem kezdhette el, lévén azok NEM az övéi, azaz nem rendelkezik felettük. Az ott még nem a NER, se nem Vlagyimir Vlagyimirovics Oroszországa. A tények makacs dolgok. (Az idézett újságíród meg tanuljon meg pontosan fogalmazni.)

mgdé 2020.07.23. 12:08:26

@nincs1agy:

Jééé, csak nem iphone-övezetnek hívják azt a vidéket, ahol a fehér melósok Trumpra szavaztak?

mgdé 2020.07.23. 17:39:47

@nincs1agy:

(Amúgy szerinted a kecskeméti Mercedes, a debreceni BMW gyárban tényleg a még munkaképes korú, képzett ózdi kohászok, salgótarjáni üvegesek, tatabányai és komlói bányászok - az amcsi fehér melósaid magyar megfelelői - dolgoznak/fognak majd dolgozni?)

nincs1agy 2020.07.23. 20:14:09

@mgdé: Hiába vergődsz, elkezdte hazatelepíteni az ipart, mégha erről nem nagyon akarsz tudomást venni, akkor is így van. Márpedig ekkor lesz munkahelye a fehér melósnak..Hogyha nem Trump nyer novemberben. ez a folyamat leáll és ismét előtérbe kerül elnöki szinten a mániákus antirasszizmus és genderidiotizmus, és a kontraproduktív demokráciaexport

nincs1agy 2020.07.23. 20:36:08

@mgdé: Lehet, hogy a bányász vagy a fémkohász nem fog elmenni telefont összerakni, de a felesége igen.

nincs1agy 2020.07.23. 20:37:21

@mgdé: " azaz nem rendelkezik felettük."

Viszont olyan feltételeket teremt, hogy hazatelepüljenek.Nagyon helyesen.

mgdé 2020.07.23. 22:50:06

@nincs1agy:

Az nagyon jó, ősi génekből fakadóan helyes idea egy magyar férfiembernek, hogy majd a felesége tartja el.
Már bocs, de nem vagy te véletlenül afféle propagandista?
süti beállítások módosítása