Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A cselekvés exportja

2019. július 15. 09:30 - Méltányosság Központ

Tombol a nyár, ami a politikában uborkaszezont jelent. Magyarországon azonban nem szabadságolhatják magukat a politikusok, mert a közelgő önkormányzati választásokra is fel kell készülniük.

chess-1483735_640.jpg

A színfalak előtt és mögött egyaránt zajlanak a küzdelmek mind pártokon és oldalakon belül, min pártok és oldalak között, igaz, a nyár miatt ezek a küzdelmek is látszólag takaréklángon égnek. A pozícióharcok mellett azonban arra is lehetőséget ad ez a kis idő az éles kampány megkezdésééig, hogy a politikusok a lehetséges stratégiáikat próbálják ki – mi működik és mi nem. Az egyik legfontosabb és legnehezebb pedig azt a stratégiát megtalálni, amin keresztül egy politikus vagy egy párt aktívnak és cselekvőnek tűnik. A passzív szereplők, rendelkezzenek bármekkora szakértelemmel vagy legyen bármilyen szimpatikus is a személyiségük, hosszútávon háttérbe szorulnak a politikában. Ráadásul nem elegendő cselekvőnek lenni, cselekvőnek is kell látszani. Ehhez pedig megfelelő stratégiát kell választani.

Az ellenzéki pártoknak különösen fontos cselekvőnek látszani. Egyrészt azért mert, többen vannak, és az ellenzéki oldalon folyó belső versenyben nagy előny, ha egy szereplő aktívnak tud látszani a választók szemében. Másrészt pedig azért, mert az ellenzéknek általában reaktív szerep jut a politikában – a kormány tesz valamit, az ellenzék pedig erre reagál valamiképpen. Nem tudnak új intézkedéseket bevezetni, terveik, ígéreteik üresen hatnak, amíg nincsenek olyan helyzetben, hogy átültessék őket a gyakorlatba. A magyar ellenzéket különösen érinti ez a probléma, hiszen 9 éve egyikük sem volt kormányzati pozícióban, és még az sem merült fel ezen időszak alatt, hogy bármelyikük esetleg koalíciós tagként legalább részben befolyásolja a politika irányát.

arrows-1229845_640.jpg

Az ellenzék próbálkozik is cselekvőképesnek tűnni. Erre volt kísérlet a budapesti előválasztás, amely valóban lehetőséget adott arra, hogy az ellenzék alakítsa a politikai napirendet. A kísérlet több problémája ellenére sikeres volt, egy kicsit megmozdította az ellenzéki tábort, és ezen felbuzdulva újabb előválasztások következnek (pl. Ferencvárosban). Az előválasztás azonban természeténél fogva rendkívül belterjes, és valóban cselekvésnek mutatkozhat az elkötelezett ellenzéki szavazók számára, a választók nagyobb rétegét nem könnyű ezen a módon megszólítani, ráadásul csak időszakosan (választások előtt) alkalmazható stratégia.

Éppen ezért látunk olyan próbálkozásokat is, amikor a pártok nem a belső ügyeikkel, hanem az „átlagemberek” problémáival kapcsolatban próbálnak cselekvőképesnek tűnni. Az MSZP két képviselője például a napokban a Suzuki dolgozóinak munkakörülményeit próbálták javítani akciójukkal, amit nem koronázott siker. Ez a stratégia csak akkor működik, ha a pártnak van konkrét terve arra, hogy elérjen valamilyen eredményt - jelen formájában – a probléma tematizálásán kívül – csak arra jó, hogy éppen arra irányítsa a figyelmet, hogy mennyire képtelen a cselekvésre a párt. Nincs olyan pozícióban, hogy egy cég vezetői szóba álljanak vele, így saját gyengeségét helyezi előtérbe – inkább tűnik erőtlennek és passzívnak, mintsem cselekvőképesnek.

thought-2123970_640.jpg

Hasonlóan kilátástalanok az egymást követő parlamenti performanszok is. Az Országgyűlés összetétele miatt a kormánypártokon kívül másnak nincs valós beleszólása abba, hogy milyen törvényeket fogadnak el, az ellenzéknek tehát nincs tere valós parlamenti tevékenységre. Ezzel szemben az Európai Parlament összetétel olyan, hogy még a kis pártok szava is döntő lehet egy-egy kérdésben. Ezt használták ki az ellenzéki pártok, amikor megkísérelték megakadályozni azt, hogy a Fidesz alelnököt adjon néhány szakbizottságnak az EP-ben. Az akció bizonyos bizottságokban sikeres volt, más esetekben kevésbé, de a lényeges elem, hogy az ellenzéki pártok cselekvőképesnek tűntek: képesek voltak kisebb-nagyobb szövetségeket építeni, és bizonyos harcokat megnyerni – közvetve a Fidesszel szemben. Az európai intézményekben van erre lehetőség, így itt több sikerrel kecsegtet a cselekvéssel próbálkozni, mint az Országgyűlésben.

Miután a cselekvés akkor igazán érdekes, ha van tétje, vannak ellenérdekelt, politikai súllyal bíró felek, ezért érdekes módon a kormánypártnak sem megfelelő terep a magyar parlament cselekvőképességének demonstrálására. Természetesen néhány intézkedéssel lehet tematizálni a közbeszédet, de a parlamenti és kormányzati tevékenység (éppen az ellenzék cselekvőképtelensége miatt) általában nem elég intenzív ahhoz, hogy aktívnak tűnhessen a Fidesz a választók előtt. Így a Fidesz is külföldre kényszerül: egyebek mellett az európai intézményekben kell cselekvőképesnek tűnnie a választók előtt, itthon már túl kicsi ehhez a tét és az ellenállás (nem véletlen, hogy az Európai Bizottság új elnökének megválasztását magyar és régiós sikerként tálalja a kormányközeli média).

Miután a hazai térben sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem tud igazán cselekvőképesnek tűnni, ezért az a helyzet állt elő, hogy mindketten külföldre (leginkább az európai színtérre) exportálják a magyar belpolitikai csatározásokat. Ez több szempontból is problematikus lehet. Egyrészt a magyar választók (a többi európai polgárhoz hasonlóan) a belpolitikai intézményeket és eseményeket sokkal szorosabban figyelik és sokkal könnyebben tudják értelmezni, mint a nemzetközi politika fejleményeit, ezért az exportált csatározásokat sem fogják tudni úgy befogadni, mintha azok itthon történtek volna. Másrészt pedig Brüsszelben nem csak magyar politikusok ülnek, sőt – nagy többségben más nemzetiségűek, akik saját nemzeti vagy ideológiai érdekeiket próbálják érvényesíteni, és egyáltalán nem érdekli őket a magyar belpolitika. Egy ilyen terepen egész másképp szükséges manőverezni, mint hazai környezetben kellene; nem ez a legalkalmasabb helyszín a belpolitikai játszmák lefolytatására, ráadásul a belső viták a magyar érdekek érvényesítését is nehezíthetik az európai arénában. Az elmúlt kilenc év magyar politikai helyzete viszont arra kényszerítette a hazai szereplőket, hogy egyre inkább ezt az alkalmatlan helyszínt válasszák csatáik lefolytatására, és a közeljövőben is arra lehet számítani, hogy gyakoriak lesznek a magyar belpolitikai konfliktusok az európai intézményekben.

Rajnai Gergely

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314946722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez is egy vélemény 2019.07.16. 09:09:58

Hát igen..

A ballibek történelmi hagyományokat követve, idegen hatalmaknak szolgálják ki az országot, mert itthon csak elkúrni tudnak, így esélytelenek a demokratikus választások megnyerésére.

2019.07.16. 10:23:56

Magyarországon a politikai küzdőtér szintet lépet.

Miután a magukat ellenzéknek nevező liberális politikai hulladék kezdi megérteni, hogy sem darabonként, sem csomagban nincs rá igény, mert 2010 legfontosabb üzenete az volt, hogy ezeket soha többet, így most megpróbál az eju szintjén érvényesülni. Valószínűleg azért, mert ott azért vannak hasonszőrűek gazdagon.

Az apokalipszis lovasa 2019.07.16. 11:42:29

"Egyrészt a magyar választók (a többi európai polgárhoz hasonlóan) a belpolitikai intézményeket és eseményeket sokkal szorosabban figyelik és sokkal könnyebben tudják értelmezni, "

...másrészt nettó árulásként értelmezik, ha valaki a fészkébe szar/spicli/árulkodik, azaz a "belső" problémáit egy "külső" téren akarja rendezni, idegen érdekek és hatalmak bevonásával. De mindegy, ha ilyen hülye az ellenzék, akkor hajrá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.16. 12:03:56

Az ellenzék, hála Istennek, képtelen elszakadni a ballib agytröszt szabványától. Így semmi esélye a nép szavazatára.

MEDVE1978 2019.07.16. 12:36:02

Az előnye, hogy az ellenzék - kivéve a Jobbik - jóval erősebb, mert támogatni fogja a szociáldemokrata, a zöld, a kommunista és a liberális frakció is. A hátránya az, hogy ezzel Orbán mellett Magyarországot is ütik. Korábban nem volt olyan, hogy a francia-német tengellyel szemben valaki hatékony ellenpontot tudott képezni, most érdekérvényesítési szövetségként a Visegrádi országok több ügyben is összehangoltan tudnak fellépni. Az ellenzéki pozíciók szükségszerűen ezzel szemben épülnek fel, ami egyes esetekben nyilván kontraproduktív, mert szembe mehet az ország érdekeivel, illetve a másik probléma, hogy folyamatosan rá lehet nyomni az idegenszívű hazaáruló bélyeget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.16. 12:57:43

@MEDVE1978:

A hagyományos magyar ellenzékiség a ballib, más nevén urbánus, más nevén nyugatpártiak. Lényegük tehát az, hogy a nyugat mellett vannak mindig.

nemecsekerno_007 2019.07.16. 13:23:14

Az itthoni frusztrációiakat az EP-ben próbálják kompenzálni...

Blogolo Blogi 2019.07.16. 13:26:03

Realisan nezve a fideszbirkak legutobbi diadalat, tisztan latszik, hogy Viktor milyen merhetetlen modon elszamitotta magat, ahogy egy dakota mondas tartja: tovig kapta be a sajat farkat.
Mulatsagos nezni, hogy az altala "tamogatott" Ursula von der Leyen mennyire ellentetes elveket vall Viktorral a legfontosabb kerdesekben, mint migracio, EU integracio, kornyezetvedelem. A legnevetsegesebb megis az volt, hogy nem sajat fajtaja, hanem epp az osellenseg, Dacian Cioloș, a liberális-integrációpárti frakció vezetője hianyolja a kozep-kelet europai jelenletet azokbol a bizottsagokbol, amelyet a kis geci elvesztett ahogy a fakardjaval hadonaszott harc kozben.
Az ellenzek pedig valoban jol teszi, ha elkezd ellenzekkent viselkedni vegre es keresztbetesz mindazon ugyeknek, amelyek nem hasznaljak a magyar emberek javat.

Minden ballib bérretteg 2019.07.16. 13:46:00

@Blogolo Blogi:
Én a helyedben nem csak a ballib hírhamisítók baromságait olvasnám, mert ugyanúgy átbaszod magad, ahogy teszed 10 éve.

www.origo.hu/nagyvilag/20190716-ursula-von-der-leyen-tobbet-kell-tenni-az-illegalis-bevandorlas-ellen.html
Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen
Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen

Minden ballib bérretteg 2019.07.16. 14:01:08

@Blogolo Blogi:

Az is beszédes, hogy a magyar kormányt leginkább szívató szoc demek ágálnak Von der Leyen kinevezése ellen.

ideaintezet.blog.hu/2019/07/15/nemet_nagykoalicios_perpatvar_szocialdemokrata_nem_ursula_von_der_leyenre
A német szocdemek európai képviselői, illetve a belga szociáldemokraták már bejelentették, hogy kedden nem szavaznak von der Leyenre.

Blogolo Blogi 2019.07.16. 14:58:27

@Minden ballib bérretteg: "Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen"
Mintha Viktor az EU valasztasok tetjet ugy fogalmazta volna meg, hogy a bevandorlast tamogato erok helyett a bevandorlast elutasito politikai eroknek kell gyozniuk. Marpedig Ursula jelolt egyertelmu hitet tett a bevandorlas mellett, meg migranst is fogadott a kerojaban. Ez mondjuk keresztenyhez melto cselekedet volt, nem ugy Viktore meg Salvinie, akik buszken olik a tengerbe szegeny kis migriket. Ahelyett, hogy 4 ev alatt megoldottak volna ezt a problemat, csak tovabbiakat generaltak. Raadasul Viktor odaig alacsonyodott, hogy Salvinivel szemben maga engedi be az olcso migransokat az orszagba, keresztbeteve a magyar bernovekedesi almoknak. Sajnatos, hogy ilyen rosszul alakul az orszag sorsa.

Blogolo Blogi 2019.07.16. 15:01:42

@Minden ballib bérretteg: "Az is beszédes, hogy a magyar kormányt leginkább szívató szoc demek ágálnak Von der Leyen kinevezése ellen."
Hat igen, lassan nehez lesz olyan europai politikai csoportot megnevezni, aki ne szopatna telibe Viktort. Sajnalatos, hogy a sok diadal ellenere idaig jutott a kis geci.

Minden ballib bérretteg 2019.07.16. 15:17:39

@Blogolo Blogi:

Ne légy már hülye. El kéne olvasni amit belinkeltem neked. Nem a bevándorlás mellett tett hitet, hanem éppenhogy az illegális migráció megállítása mellett tett hitet.
Az más kérdés, hogy a szolidaritást is képviseli, azokkal szemben, ami az ideérkezetteket illeti, ami mindenkinek szíve joga.
Minden ország eldöntheti hogy kér-e belőlük, és mennyit fogad be, ahogy minden ember is eldöntheti szabadon.
A Fidesz a kényszer kvóták ellen van csupán, nagyon helyesen.

Nem tudom egyébként milyen lesz, azt se hogy megválasztják-e. Viszont sokat röhögök azon, ahogy elhitetsz magaddal olyan axiómákat amik hírből se léteztek soha. :DDD

Blogolo Blogi 2019.07.16. 15:28:56

@Minden ballib bérretteg: "El kéne olvasni amit belinkeltem neked"
Origo olvasadara nem fecserlek energiat, neked is ikabb a Dormogo Domotort ajanlom helyette, abban legalabb van kifesto resz is.
Visszaterve az altalad feszegetett, de vegig nem vitt problemakorre: azokkal a migrikkel mi lesz szerinted, akiket kiment a tengerbol? Majd mindet befogadja o, vagy a szolidaritas jegyeben par darab Felcsuton kot majd ki?
Nem letezo axioma nem letezik. Vagy azt ugy hivjak, hogy tevedes. Draga Baratom, terjunk vissza erre a dologra ugy ev vege fele. Szerintem nagyot fogsz lepodni, hogy merre fordul az EU, kerdes, hogy vele fordulunk-e mi is magyarok vagy Viktor mas utat akar kijelolni.

Brix 2019.07.16. 15:43:13

A konklúzióval nem èrtek egyet, hiszen èppen az EU nyomására állították le a közigazgatási bíróságok felállítását. Ha minden olyan itthoni ügy , amely támadás a demokrácia ellen- ( ami persze csak a nevèben demokrácia már , de mègis ragaszkodnánk intèzmènyeihez, pl. : a hatalmi ágak szètválasztása, független bíróságok,stb..) az EU elè kerül, akkor talán mèg meg lehet vèdeni a megtámadottakat. A valós politikai frontok most Magyarországon:
-a civil szfèra elleni támadás, az pènzeik minden eszközzel blokkolása, ( EU- szinten is.., norvèg pènzek..)
- a tudományos autonómia megszüntetèse- MTA
-közigazgatási bíróságok jövőbeli bevezetèse
-Újrainduló ASZ -viszgálat ès várható büntetèsek az ellenzèknek...
- Megkezdődnek a koncepciós próbaperek, az olyan ellenzèki szereplőkkel szemben , akik belepiszkáltak Orbán családi ügyeibe( Pharaon prof")
Nagyon fontos , hogy az ellenzèki politikusok pontosan lássák , hogy milyen területeken kell odafigyelni az orbáni rendszerre ès kivinni az EU elè, ha tovább akarják növelni a már eddig sem kicsi autoriter jellegű hatalmukat...
Amit sokan vártak, hogy Orbánèk konszolidálják a rendszert, vagy valahol megállnak a hatalom erőszakos növelèsèben , nem következett be, innentől kezdve politikai háború jön , nincs mese...Minden megengedett! A leghatèkonyabb politikai eszköz: folyamatosan diszkreditálni a rendszert ,európai szinten...

alöksz róz 2019.07.16. 16:45:32

@Blogolo Blogi: te kb olyan vagy a fórumon, mint mr busta a gengszterzenében :D

Blogolo Blogi 2019.07.16. 18:45:50

"23 országból 200-nál több civil szervezet tiltakozik a Fidesz bizottsági alelnökjelöltje ellen"

Csunya europai lakosok, megint bantjak Viktort, pedig nagyon megnyerte am az EU valasztast (is), joggal varna az egyszeri fideszbirka, hogy oriasi befolyasa legyen az EU donteshozatali mechanizmusaban. Dehat az istennek nem jon ossze. Legalabb Petike elkuldhetne mar mindenkit a verbe, sok kulfoldi majom ugyebar.
Hol egy civil itt, hol egy liberalfasisztabolseviksorosugynok ott..... jajjjjjjh, nincs nekunk szerencsenk.

2019.07.17. 13:07:57

@Brix:

Már megint hülyeségeket beszélsz, szokás szerint.

Kezdjük azzal, ami már százszor a szátokba lett rágva. Nincs olyan, hogy "liberális demokrácia", nincs olyan, hogy európai érték. Viszont Magyarországon demokrácia van, igaz olyan, amely nektek libbantaknak nem tetszik.
Az eju számos országában van közigazgatási bíróság, az eju számos országában kormányzati irányítás alá tartoznak a bíróságok.
Nem tudok olyan országról, ahol a kutatás az akadémia irányítása alá tartozna.
Az nem civil szféra, amit külföldről fizetnek.
Magyarországon médiaellenzék van. Mire kéne ennek a politikai hulladék bandának fölhívni a figyelmét? Ezek azt böfögik vissza, amit a liberofasiszta hulladékportálokon, mint a zindex, vagy a sorosrlék 444-en olvasnak. Saját,önálló gondolatuk nincs. Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt, a zindex.

Háború? A háborúhoz katonák kellenek kicsihuszár. Látsz ilyeneket a libbat oldalon? Mert én csak szánalmas, megvetendő hülyéket látok.

Blogolo Blogi 2019.07.17. 13:49:33

Szegeny Hidvegit meg vedemebe vette a cof!
Nem tom ki lehetett az a muzgomocsing, aki a kifejezett tiltas ellenere onhatalmulag megis ugy dontott, hogy ha mar hidvegi ugyis elesett, egy tamogato levelet azert megiscsak kuldeni kell, ha masert nem, legalabb a sajat elkotelezettsegenek bizonysagakent.
Civilkent kiallni bizonyos politikusok mellett, yepppp, igazi elbaszott fideszgyoker logika.
süti beállítások módosítása