Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Érteni egy választási eredményt

2018. május 14. 12:37 - Méltányosság Központ

Azt mondja Gyurcsány Ferenc Rónai Egon: Húzós című műsorában, hogy egyelőre ő nem érti a választási eredményt. Épp ezért egyelőre gondolkodik, s majd talán június végére ír valamit arról, hogy mire jutott. Ezt aztán a pártjában megvitatják s ebből talán szeptemberre összeáll valami.

Akárkinek akármi is a véleménye Gyurcsány Ferencről, önmagában elismerésre méltó, hogy a DK vezetője beismeri: nem érti az eredményt, ami kissé kitágítva annyit tesz, hogy nem érti a Fideszt, nem érti a kormányzást, nem érti a választók döntését.

Az már kevéssé elismerésre méltó, hogy nyolc (összességében tizenkét) év Fidesz-kormányzás után mondja mindezt. Ugyanis egy ellenzéki politikusnak két alapkötelessége van:

  1. Minél alaposabban kiismerni és megérteni kormányzati ellenfeleit;
  2. Ennek alapján dolgozni ki nyerőnek vélt ellenzéki stratégiáját.

Ha az első kötelességét – bármily okból – nem tudja teljesíteni, vajon hogyan várható el, hogy a másodikat teljesítse? Talán éppen itt van a kutya elásva.

A teljes magyar ellenzék hosszú évek óta olyannak mutatja magát, mint amely nem gondolja, hogy érteni kellene ellenfelét. Mi vagyunk a demokraták – ők az autokraták. Slussz. Az ellenzék úgy akar kormányt váltani, diktatúrát leépíteni, új világot felépíteni, hogy egyszerűen csak megtagadja a fennállót, mondván: az (demokratikus) szóra sem érdemes. Ezzel viszont az ellenzék nem csak a fennállót tagadja, hanem azt a kapcsolatot, ami a kormányzókhoz fűzi.

No, persze itt ne arra gondoljon az olvasó, hogy mindegyik ellenzéki pártban ott vannak (mint azt olvashatjuk nap, mint nap) a Fidesz kollaboránsai. Hanem arra, hogy kormány és ellenzéke együttesen adják ki a politikai mezőnyt, egymásra vannak utalva, egymásra kell figyelniük, nem mondhatják egymásra, hogy „kösz, ezekből mi nem kérünk”.

Illetve mondhatják, de akkor az lesz mindig, mint most. Ha az ellenzék nagy ívben tesz a kormánypártokra, s a legenyhébb szava az rá, hogy „ezek mind tőrőlmetszett nacionalisták”, akkor ezzel tényleg csak azt árulja el, hogy semmit sem ért a helyzetből, sőt: a politikából nem ért sokat. Mert még ha netán azt is gondolja, hogy ellenfelei nacionalisták, úgy kell viselkednie, mint ahogy magával egyenrangú ellenfelekkel illik. Szakadatlan figyelnie kell és elemeznie kell azt, akit le akar győzni.

Gyurcsány Ferenc most azt mondja: ő nem érti. Ez kezdetnek nem rossz, mert legalább ott rejlik benne az, hogy érteni akarja. Ha azonban szabad mondanunk: az értési folyamatban ne csak arra figyeljen majd, hogy az ellenzék hol hibázta el. Legyen szeme annak észrevételére is, hogy a kormány hol csinálta jól. Pokoli nehéz lesz, mert az ellenzék szerint sehol nem csinálta jól. Mégis. Ez az igazi próba. Találjon legalább egy-két pontot, ott cövekeljen le karót, tegyen rá szalagot vagy bármilyen jelet, s jegyezze meg azt a napot.

Ha így tesz, többet ér el, mintha kilométeres dolgozatban beszélne a „demokratikus ellenzék” által elkövetett hibákról és a szövetségkötés új lehetőségeiről.  

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1613928108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.15. 14:12:38

Az emberek már rég leváltották volna a Fideszt, ha nem Gyurcsány és az MSZP az alternatíva.

Amíg az elkúrókat alatti életüket vetik össze számszerűen, gazdaságilag, a Fidesz alattival, addig a Fidesznek nincs félnivalója.

Félnivalója csak olyantól van, akiben van potenciál, hogy jobban csinálja, és kevesebbet lop. Az elkúrók nem ilyenek.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.15. 14:21:32

Nincs olyan h ellenzek, ez a ballipsik fantaziaja csak.

A ballipsik nem fognak levaltani soha senkit hisz vagy 20 eve nem ertik hogy mi van.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.05.15. 14:40:51

Diktatúra? Visszajött Gyurcsány?

high up! 2018.05.15. 14:42:05

Mit nem lehet érteni az eredményen? A 15 évesek a PISA teszten, a nép meg a választáson mutatja meg, hogy Birkanisztánban tömeges méretü funkcionális analfabetizmus van. Tulöajdonképpen ezen kívül már lassan nincs is semmi.
Ha valaki 1990-ben azt mondja, hogy Kádárisztán 30 év múlva utoléri Kádárisztánt, azt hülyének nézték volna.
És láss csodát, a magyarja megcsinálta! Egyedül Európában!

FOLYTASSUK!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.15. 14:42:21

Nagyon fontos, hogy Gyurcsány eléljen makkegészségesen 90 éves koráig, s ha lehet, halála napjáig aktívan politizáljon.

Ez ugyanis még 30-35 biztos évet jelentene a magyar népnek, mely alatt nem kell majd tartani a ballibek hatalomra kerülésétől.

Szóval ha esetleg elfogynának Gyurcsány összeharácsolt milliárdjai, javaslom, a magyar állam hozzon létre egy speciális alapot, mely finanszírozná Gyurcsány egészségügyi ellátását a lehető legmagasabb színvonalon a világ legjobb orvosai által!

Kivlov 2018.05.15. 15:06:31

Ferkó vagy 10-12 éve nem értik, hogy miért utálja őt mindenki másnál jobban min. 4-4,5 millió ember...

s 2018.05.15. 15:09:13

Nagy gyerek vagy te, blogger! Ide figyelj! Abból hogy nincsen ellenzék nem következik az, hogy kormány viszont van. Az az igazság, hogy egyik sem létezik, de ez a felületes szemlélőnek nem tűnik fel. Szép lassan mindenki rá fog jönni, hogy az orbán alatti jólét a világgazdaság kegyelmi állapotának köszönhető. A matolcsy most még örül, hogy egy telibebaszott euró 317 forintba kerül, mert ez neki személy szerint megfelel, hiszen ezzel tud egy raklap pénzt kirabolni a nemzeti bankból. Amikor azonban égésgyorsítóval körbeöntözik a rózsadombi villáját és rágyújtják azt a kibaszott viskót, akkor az elszenesedett arcán a mosoly már nem lesz teljes mértékben őszinte. Tehát türelem. Kivárjuk szépen azt, amit ki kell várni, aztán még a végén az is lehet, hogy lesz itt valamikor egy normális ország. Vagy nem.

s 2018.05.15. 15:10:12

@Kivlov: Ezzel orbán is így van. :-)

Ad Dio 2018.05.15. 15:22:14

Ez hamar lekerült az indexről...

Kivlov 2018.05.15. 15:29:53

@s:
Muhahaha. Csak "kár", hogy rá szavaz 2,8M ember, ferkóra meg 300e :D :D :D

s 2018.05.15. 15:40:21

@Kivlov: " Csak "kár", hogy rá szavaz 2,8M ember"
Valóban kár. Az, hogy mekkora kár is ez valójában, majd idővel kiderül. Egyébként ő maga sem érti a választási eredményt, tehát a gyurcsótány nincsen teljesen egyedül ezzel az eredmény nem értéssel. Mindez kiderült a választások utáni elmebeteg arckifejezéséből. Sejtette, hogy a magyarok nagyrészt hülyék, de hogy ennyire, arra a legszebb álmában sem mert gondolni. Kapott felhatalmazást még egy menetre, hogy kifoszthassa az országot a haverjaival. Persze ebbe belerondíthat sok egyéb, tőle - és Magyarországtól - független körülmény.

Kivlov 2018.05.15. 15:43:09

@s:
kár a f*szt.
ki más lett volna alkalmas és képes egy ország vezetésére a lehetséges alternatívák közül???

s 2018.05.15. 15:50:30

@Kivlov: Miért? Akik most ott vannak, azok alkalmasak?

Kivlov 2018.05.15. 16:35:43

@s:
A többihez képest "nem kicsit...nagyon..."

s 2018.05.15. 16:50:28

@Kivlov: A másokhoz való hasonlítgatás tévutakra visz. A szarhoz képest talán a fos is jobb ízű, bár én nem enném meg egyiket sem.
A leírtakból láthatod, hogy mit gondolok gyurcsótányról és a többi "ellenzéki" politikusról. De azt is láthatod, hogy mit gondolok orbánról és rendszeréről. Nem a jobbat akarom, hanem a jót. Ezek közül egyik sem az.

felső határ nincs 2018.05.15. 17:12:57

@s: "A másokhoz való hasonlítgatás tévutakra visz. A szarhoz képest talán a fos is jobb ízű"

A lippsik is ebben biztak, hogy a zemberek mar reg elfelejtettek a baromsagaikat, erre talaltak ki ezt a kommunikacios trukkot.

Nemigen mukodott.

s 2018.05.15. 17:23:44

@felső határ nincs: Te olyanokról beszélsz, akik sehol sincsenek már évek óta. Én pedig olyanokról, akiknek a szarrá vált életeteket köszönhetitek, ha a világban vége lesz a monetáris lazítás divatjának, ami egyébként elkezdődött.

felső határ nincs 2018.05.15. 17:34:40

@s: S mitol valna szarra?

Mas orszagokban nem ugyanaz lesz?

s 2018.05.15. 17:44:47

@felső határ nincs: Nem. Nem pörgetik túl a hitelezést olyan eszetlenül, mint a matolcsy. Az előző hitelezési hullámot a deviza árfolyam elmozdulás miatt szopták meg sokan. Ezt a mostanit meg a kamatok elszállása miatt fogják. Vagy esetleg komolyan elhitted, hogy a jegybanki alapkamatot a béka segge alatt lehet tartani, amikor kezd kimenni a divatból a pénzszórás helikopterről? Ezek az idióták még mindig azt gondolják, hogy a szarrá baszott versenyképességünk helyett elég lesz ez is a talpon maradáshoz. Ez egy kurva nagy tévedés, aki ennek bedől, annál nagyobb barom nem létezik a Földön.

felső határ nincs 2018.05.15. 17:56:16

@s: Matolcsy eddig nem kicsit jobban kezelte a valsagot mint az Eurozona, szimpla teny.

Pont Magyarorszag az a hely Europaban ahol az orszagok 80%-aval ellentetben kisebb az allamadossag GDP aranyosan, mint 2009ben, es az is foleg belfoldi tulajdonban van.

Moin Moin 2018.05.15. 20:15:28

Attól tartok a tisztelt szerző sem érti(akarja érteni a helyzetet. Azt várja el "az ellenzéktől" (kik is azok?), hogy "dolgozzon ki nyerő stratégiát", ám a helyzet az, hogy az eltorzult magyar választói értékrendben és egy minden erőforrást a birtokában tartó és végtelenül gátlástalan és populista kormányerővel szemben ez koránt sem egyszerű feladat, különösen akkor, ha egy politikai erő komolyan veszi a feladatát és adekvát (közhasznú, a nép hosszú távú valódi érdekeire alapozó) politikát akar folytatni és elfogadtatni a választókkal is - egy oylan néppel, amelynek jelentős többsége egyfelől megdöbbentően tájékozatlan/félretájékozott, másfelől történelmi traumák és abszolút nempolgáriság determinálták a szocializációját és a társadalmi stratégiáit.

Szóval, kedves szerző, ne tégy úgy, mintha csupán "az ellenzék" és vezetői képességein múlna, hogy le tudja-e győzni a Fideszt, képes-e "nyerő stratégiát" kidolgozni! Nem, a helyzet sokkal rosszabb és reménytelenebb... Attól kell tartanom, hogy "padlót fogás" [komoly és a társadalom zömét nagyon negatívan érintő trauma] nélkül nem lesz lehetséges sem a Fidesz leváltása, sem egy adekvát(abb) és közhasznú(bb) politikai programot képviselő erő hatalomra jutása. Ez egyfelől akár évtizedekig is várathat magára: addig nem lesz "egy nagy" trauma, hanem stagnálás és szinte észrevétlen leszakadás lesz az EU-partnerországoktól - afféle "lassan melegített víz a békák alatt". (Orbán utalt erre, persze kifordítva és végzeteln cizizmussal!) Másfelől még egy trauma után sem biztos, hogy épeszű társadalmi válasz fog születni - ilyenre ui. a magyarság saját történelméből nem ismeretes példa. Mert: minél tovább tart a stressz és a társadalom foylamatos traumatizálódása, annál inkább távolodik el az emberi viselkedés (egyéni és csoportszinten is) a racionalitástól...

Kivlov 2018.05.16. 08:25:56

@s:
Az a baj, hogy ezzel nem mész semmire.
Mivel a palettán voltak az adott jelentkezők és kész. Amik közül bőven orbán volt a (mondjuk így) legkisebbik rossz.
Ha neked ez, ezek nem jók, csinálj jobbat...

s 2018.05.16. 11:05:48

@Kivlov: "Mivel a palettán voltak az adott jelentkezők és kész."
Leírtad a hiba lényegét. Nem a választással volt igazán baj, hanem a jelöltekkel. Az eredő probléma az, hogy a mai magyar társadalomban ez a szint elfogadható. Mert el van fogadva, ez tény. Senki nem háborodott fel komolyan azon, hogy csak ezekből lehet választani. Kimondom, mert ki kell mondanom: veletek, ennek az országnak a lakóival van a baj. Akik nem vagytok képesek átlátni a folyamatokat, nem értitek az összefüggéseket, hagyjátok, hogy a nyakatokra telepedett élősködők cinikusan végül mindenetekből kifosszanak és reményetek se maradjon, de még a gyerekeiteknek, sőt az unokáitoknak sem egy normálisabb és hasznosabb életre.
Ez a tiketbaszki ország. Mindent visszaad ez az egyetlen írás, ez az egyetlen szó.

s 2018.05.16. 11:07:14

@Moin Moin: Van erre egy mondás. Az okos más kárán tanul, a hülye a magáén sem.

s 2018.05.16. 11:08:40

@felső határ nincs: Euró mennyi forint? Köszike.

Kivlov 2018.05.16. 11:23:00

@s:
Én is kimondom: ha nem tetszenek ezek az alternatívák miért nem csinál jobbakat a nép? Mert mindenki mástól várja a megoldást minden ügyben ebben az országban, ez a gond. Mástól várja, mást hibáztat, felelősséget viselni senki nem akar. Ez a lényeg.

Übüpapa 2018.05.28. 18:39:42

@Kivlov: A nép (?) több okból nem csinál jobb pártot, jobb alternatívát. Bár már nincsenek osztályok, de vannak bizonyos megnevezhető rétegek: mélyszegénységben élők (cigányság egyes csoportjai, munkanélküliek, max. 8 általánost végzettek, közmunkások stb., akik többszörösen is átfedhetik egymást), kisfalvakban élők, akik a polgármesterhez igazodnak, hiszen sok minden függ tőle, kisvárosokban sem sokkal jobb a helyzet. A nagyobb városokban némileg más a helyzet, de ott sincs óriási és szélessávú munka kínálat. Márpedig az értelmiségieknek, közalkalmazottaknak szintén jobb befogniuk a szájukat, mert könnyen az utcán találják magukat. Ha nem maguk miatt aggódnak, akkor a gyerekeiket féltik a megbélyegzéstől. Ha kiderül, hogy a szülő "liberális", baloldali, az ma már szitokszónak számít.
Eközben az értelmiség krémje, a fiatal és tehetséges, idegen nyelvet is beszélő emberek már külföldön élnek, nem szólva a jó szakmunkásokról. Ebben a helyzetben mégis kitől várjuk, hogy bármit szervezzen, hogy az idegeit tönkre téve a politikával próbálkozzon.
Az ellenzéki pártoknak lényegesen kevesebb pénzük volt, és lesz a kampányokra. Nem tudnak vidékre eljutni, sem az ottani embereket meggyőzni, hálózatot építeni. És óriásplakát kampányt sem igazán tudnak indítani a Fidesz ellen, hiszen a kamu vagy igaz oldalak (?) már halálra rémítették az embereket a migránsokkal. (Különösen a fekete, muszlim kannibálokkal, akik megerőszakolják az asszonyokat?!)
Jelenleg apátia van, mert úgy tűnik, hogy csupán az alulművelt embereket kell mozgósítani, akár a pirézek, Soros, az Ensz, stb. ellen. A határon túli magyarok, ukránok mozgósítására már nem is lett volna szükség, hiszen a vállalkozók, azok, akik a nagyvállalkozók alvállalkozói, akik ezeknek a munkásai, mind érdekeltek a Fidesz megrendeléseiben, létében. Aztán még ott a nyugdíjasok nagy létszámú tábora, akik közül sokan elalélnak az Erzsébet utalványtól, meg az élelmiszercsomagtól (mi van benne? a krumplin kívül). A demokráciát nem is ismerő tömegek mit hiányolnának? A szocializmus idején még alacsonyabb színvonalú volt az egészségügy, és az oktatás sem volt valami csoda. Mondjuk voltak óvodák, bölcsődék, iskolák, de 10%-a a diákoknak juthatott be a felsőfokú oktatásba. Ma csak a gazdagok taníttathatják külföldön a gyerekeiket, vagy adhatják fizetős alapítványi iskolába, óvodába. A jó egészségügyi ellátás is csupán egy szűk réteg számára elérhető a magánkórházakban.

Übüpapa 2018.05.28. 18:46:34

@Moin Moin: Nagyon jó leírása a helyzetnek! Kár, hogy nem előbb olvasom a hozzászólást. Nem irkáltam volna annyit.

Kivlov 2018.05.29. 08:15:42

@Übüpapa:
akkor meg szájukat evésre, nem pedig hisztizésre...
süti beállítások módosítása