Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A tiltakozások kora

2018. május 04. 10:00 - Méltányosság Központ

A mostani magyarországi tüntetések kapcsán eszünkbe juthat az, amit Francis Fukuyama írt arról, hogy az Egyesült Államokban a bíróságok és a választott képviselők, valamint az alulról szerveződő, politikabefolyásolási igénnyel fellépő társadalmi mozgalmak mindinkább kihívást intéznek a végrehajtó hatalommal szemben.

crowd-1294991_640.png

Fukuyama arra figyelmeztet, hogy a 20. század során a szövetségi kormányzat korlátozásának céljával a bíróságok és választott képviselők beléptek a végrehajtó hatalom terrénumába. A különböző kisebbségek polgárjogi célkitűzéseit a bíróságok megerősítették, gondoljunk csak az 1954-es Brown kontra iskolaszék-ügyre, amelyben a Legfelsőbb Bíróság deklarálta a szegregáció alkotmányellenességét, felülvizsgálva a testület 1896-os döntését. A kisebbségek ügyében hozott döntések aztán későbbiekben precedensként szolgáltak más tagállamok bírósági döntései számára.

A polgárjogi mozgalmak természetesen a filmvásznon is győzelmet arattak. Mivel azonban a nézők a látványos jeleneteket kedvelik, a filmesek inkább az utcai tüntetésekre, és ezek kényszerítő hatására helyezték a hangsúlyt. Elvégre az akciók sokkal látványosabbak a moziban, mint bírósági tárgyalások és döntések!

A Forrest Gump című 1994-es filmdráma egy szellemileg fogyatékossággal élő, tiszta szívű és bátor – Vietnamot megjárt – déli fiatalember, az amerikai popkultúra sztereotip Vidéki Kisemberének megtestesítője szemével mutatja be az amerikai történelem 1957 és 1981 közötti sorsfordító eseményeit. A „Mély Dél”-ről, Alabamából érkező Forrest tanúja lesz a fekete polgárjogi mozgalmak első eredményeinek, harcol Vietnamban, háborús hősként kitüntetik, találkozik Kennedy, Johnson és Nixon elnökökkel, valamint hippikkel és a Fekete Párducokkal.

Forrest nem fog fel semmit az események jelentőségéből. Tiszta szíve és alapvető naivitása megakadályozzák abban, hogy cinikusan szemlélje a világot és a társadalmat, ugyanakkor képtelen felmérni az események történelmi súlyát. Egyetlen vágya, hogy együtt legyen szerelmével, Jennyvel. Amikor véletlenül belekeveredik a vietnami háborút ellenző tömegtüntetésbe, a hippi szervezők erőszakosan besorolják az alkalmi szónokok közé. Forrest rácsodálkozik a főszónokra, „aki az amerikai zászlót vette magára”, és előszeretettel használ „k betűs” szavakat, az amerikai kormánnyal, politikusokkal és hadsereggel kapcsolatban. Forrestet a mikrofon elé lökdösik, ám egy rendőr szabotázsakciója miatt a közönség nem hallja a szavait. Amikor rég nem látott szerelmével, Jennyvel egymás nyakába borulnak, a háborúellenes tömeg üdvrivalgásban tör ki. A két szerelmes találkozása minden háborúellenes politikai retorikánál hűebben kifejezi a tüntetés célját, az emberség megőrzését.

A vietnami veterán szerelme révén eljut a Fekete Párducok főhadiszállására, akik az akkor fennálló amerikai rendszer ellen nem szavakkal, hanem átütőbb erejű érvekkel – konkrétan gépfegyverrel – akarnak érvényt szerezni a jogegyenlőségnek. Ez a szervezet azért alakult, hogy megvédelmezze a feketéket a rasszista (vagy általuk már eleve annak gondolt) fehér rendőröktől. A déli születésű, fehér Forrestet, annak ellenére, hogy legjobb barátja Vietnamban egy fekete katonatársa volt, szocializációjában egy világ választja el a baloldali afroamerikai melósgyerekek és diákok forradalmi mozgalmától. Nem is képes értelmezni, amikor a Fekete Párduc-vezér hosszan sorolja neki az afroamerikaiak sérelmeit.

A 60-as évek nagy tömegmozgalmait is „elfújta a szél”. Az egykori balos forradalmár civilek jó részét beszippantotta a politika, és kénytelenek voltak nyakkendőt ölteni, hivatásszerűen politizálni (leginkább a Demokrata Pártban, vagy kis zöld, újbaloldali pártokban). A 60-as évek tiltakozásai átformálták az amerikai társadalmat, de a várt forradalom – ezúttal is – elmaradt. A valódi győztesek a Forresthez hasonló nagyvárosi és vidéki kisemberek, akik megélik a történelmet, és nem feltétlenül kívánják irányítani.

Paár Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3013889102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.04. 14:23:22

EZ a mostani cucc nem valódi társadalmi elégedetlenség, hanem egy külföldről pénzelt és irányított hecckampány.
2006-ban igazi tüntetések voltak.

Most azt se tudják mi a cél, és kit állítsanak az élre. Mert még nem mondták meg nekik.
süti beállítások módosítása