Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mélymúlt és mélyjelen

2018. március 16. 09:56 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - IX. rész - Csizmadia Ervin

Nemsokára hozzászólok majd a Replika című társadalomtudományi folyóirat-vitájához, amely a „Mi a magyar” kérdése körül forog. Ilyen címmel 1939-ben jelent meg kötet, amelyben a korszak nagy nevei írtak, többek között Babits Mihály is. Március 15-e kapcsán különösen érdekes az említett folyóirat vitaindítóját író tudós következtetése: a „nemzeti habitus a mélymúltból származik”.

clock-613842_1280.jpg

Első látásra meghökkenhetünk a „mélymúlt” kifejezésen (Németh László beszélt „híg”- és „mély”- magyarokról – és mennyire nem szoktuk szeretni az ilyen kategóriákat). Erre most itt van egy tudós, aki bedobja a „mélymúlt” kifejezést. Elgondolkodtató.

Hallgatom az ünnepi beszédeket. Orbán Viktor ünnepi szónoklatából (nem túlzok) egy szót sem ért, aki e mélymúltat nem veszi figyelembe. Gondoljunk bármit a magyar miniszterelnökről (nevezzék, akik szeretik az ilyen kategóriákat, zsarnoknak), a múlttal való szoros szimbiózisát nem célszerű elfelednünk. Az egész kormányoldal e mélymúlt kifejeződése. Sőt megkockáztatnám: a kormány népszerűsége azért nem apad, mert éppen ezt fejezi ki.

Ám hiába van jelen ez a mélymúlt hosszú évek óta, az ellenzék tegnapi szónokai mintha egyáltalán nem értenék. Ők nyakig a jelenben élnek, és úgy akarják leváltani Orbánt, hogy az orbánizmusban jelen lévő „nemzeti habitust” zárójelbe teszik.

Engem viszont – mint választót – érdekelne, mit gondolnak erről. Kormányra kerülésük esetén mit kezdenek ezzel? Hogyan akarják átfazonírozni a „nemzeti habitust”?

De érdekelne még valami.

Pár nappal ezelőtt azt írtam: március 15-ei jelszóként Európát tenném meg. Nos, nézzük csak. Orbán Viktor miniszterelnök hozta a formáját: „mélymúltas” felfogásából logikusan következik, hogy ma épp az a helyzet, mint 1848-ban, amikor két világ állt egymással szemben. Közönsége abszolút érti ezt a könnyen kódolható dichotómiát, „Gyuri bácsi” hazaküldése csak hab a tortán, vagy – hogy stílszerűen képzavaros legyek: bokréta Kossuth kalapján.

De mit mond Európáról az önmagát nyugatosnak mondó ellenzék? Nagyon figyeltem a beszédeket, de talán kétszer-háromszor hangzott el bennük az Európa szó. Akkor is úgy, hogy a szónokokban van „európai szolidaritás”. Ez bizony édeskevés. Elismerem persze, hogy az ellenzék nem feltétlen attól nyer (ha nyer), mert gazdagon elemzi az európai helyzetet, hanem attól, hogy vezetői vasárnap este 5-re elmennek Gyurcsány Ferenchez.

De azért mégis. Ha már elutasítják a „mélymúltat”, vegyék komolyabban a „mélyjelent”, és beszéljenek arról, mit gondolnak Európáról, vagy ha tetszik: a globális folyamatokról. Engem például érdekelne. Azért, mert Orbán azt mondja Európáról, amit, az ellenzék téved, ha Európa témáját – mint magától értetődőt - kiveszi a kampányból és szinte nem mond róla semmit.

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7913742890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2018.03.17. 16:26:37

Ha én beszédet tartottam volna 15-ln, én sem beszéltem volna különösebben Európáról. Mert minden rendben Európával kapcsolatban, a magyarok zöme oda akar tartozni, így hát szót sem érdemel az egész. A problémáink helyben keresendők.
"hogy az orbánizmusban jelen lévő „nemzeti habitust” "

Ez csak felszín. Az orbánizmusban nincs semmi tartalom a hatalom megtartásán kívül. Az egy üres kifejezés, ezen túlmenően. Ha Orbánnak a hatalom megtartásában összeurópai érdek segítene, azonnal elvetné a nemzeti habitusát.

A szélkakas az szélkakas.

Joaquin 2018.03.17. 16:33:40

Mondjuk megprobalhattad volna megmagyarazni hogy mi az a melymult, mert ez igy intellektualis maszturbacionak hangzik: "en tudom mi az ezert ertem ti meg neeeem"

Ennek a bejegyzesnek igy mi ertelme? Az egyetlen amit ertelmezni tudok az hogy az egesz ellenzeket megprobalod te is Gyurcsanyra tolni mint az megy a partsajtoban egy ideje:
"Elismerem persze, hogy az ellenzék nem feltétlen attól nyer (ha nyer), mert gazdagon elemzi az európai helyzetet, hanem attól, hogy vezetői vasárnap este 5-re elmennek Gyurcsány Ferenchez"

Propagandabol jeles?

Lexa56 2018.03.17. 17:07:11

Az a kérdés, hogy hová vezet a mélymúlt? Az elmúlt 8 év világosan megmutatta: az állampárti reflexek feléledéséhez, erősödő diktatúrához. Lehet érteni, de szeretni azt nem kell, ha ilyen következményekkel jár.

2018.03.17. 17:13:13

@Hidvégi Mihály: "Mert minden rendben Európával kapcsolatban" - ezt azért elég sokan máshogy látják, még azok közül is, akik oda akarnak tartozni...

G66 2018.03.17. 17:42:49

Szintén nem értem, hogy mit kell érteni a "mélymúlt" alatt.

Egyébként a jelenlegi helyzetben már nem a pártpolitikai hovatartozás és a különböző ideológiai elköteleződés ami dönteni fog. Nemhiába nem jön elő ezzel a jelenlegi hatalom, hiszen a soraiban már volt minden világnézet és annak az ellenkezője is (lásd : a kezdetek pl. MISZOT vagy korábbi liberális fidesz, stb)

Mondhatjuk, változott a világ - ez igaz is, hiszen csak a változás örök, ezért nem is kell pl. annyira mélyen a múltba mélyedni, hogy megzavarjon kik is voltak Soros korábbi finanszírozottai. Ez már akkor is gondot jelentett az akkori hatalomnak ( katt ide : youtu.be/4xGrl-JJpi8, aztán ide : youtu.be/4Zw4_fxdhoQ)

Szerintem ezeket akár el felejthetjük és nem kell se libsizni, komcsizni, zsidózni, az elmúlt nyolc évet megelőző nyolc évet emlegetni. A mai 20-25 évesek azt sem tudják miről beszél aki ezekkel jön elő. Azt kell eldönteni, hogy jól van-e így ahogy van, kell-e változtatni rajta?
Ha van ami nem tetszik, akkor vajon kell-e erről visszajelzést adni az általunk megbízott\választott vezetőinknek, vagy csak kussoljunk, félve a beígért retorzióktól.

Szerintem akiket az emberek ( választópolgárok ) valaha is hatalommal ruháztak fel és megbízták az érdekeik képviseletével azok a cselekedeteikről időről időre számot kell adjanak. A kérdésekre valaszolniuk kell, a bizalommal valamint a rájuk bízott anyagi és erkölcsi értékekkel el kell tudniuk számolni.
Ennyi és nem is kell ez túlbonyolítani!!

Egyébként nekem az se lenne baj ha marad a fidesz, csak kapnának már az agyukhoz......na erre nincs sok esély :(

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2018.03.17. 17:54:23

Az ujjam hüvelykszorítóban.
A lábam a NER kutyák marcangolják.
A szemem fidesznyik keselyűk vájkálják.
És olvasom filozófikus írásod.
1. Kiszabadítom az ujjam.
2. Lerúgom a kutyákat a lábamról.
3. Elzavarom a keselyűket.
4. Most már megbeszélhetjük a mélymúlt és mélyjelen approximális összefüggéseit.

Boar. 2018.03.17. 17:56:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző: A mai oroszországból kérünk? Hány négyzetkilométert? És mit fog szólni ehhez Putyin?

2018.03.17. 18:25:36

@villamos alóli kacaj nem mindig őszinte: a mélyjövőről kell beszélni.
Lesz-e őszinte fideszmagyarország, vagy jön a káosz?
Nem kell a múltba révedni.
Orbán sem teszi, a jövővel fenyegetőzik.

2018.03.17. 18:26:36

@Boar.: a birkának is kijár másfél méter agyagos orosz föld.

Boar. 2018.03.17. 18:27:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: A termőföld egyre nagyobb érték, ne szennyezzük...

Pelso.. 2018.03.17. 19:36:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyeIemző:
kérünk, ugyan kik?
Bírnék ezzel kapcsolatban egy közvélemény kutatást.
Addig is, példamutatóan mehetnél előre.

Jakab.gipsz 2018.03.17. 20:06:55

A magyarság mély-múltja, színtiszta matematika és logika, ezért nehéz szavakba önteni, olyan matek amit manapság még igen kevesen érthetnek meg, talán még Lovász Lászlónak is, amíg nincs elmagyarázva neki.

room_101 2018.03.17. 20:33:02

A mélymúltból eredő nemzeti habitus szerint a tolvajlás nem bűn, csak akkor hiba, ha elügyetlenkeded, és észreveszik. Bűnös viszont az a meglopott, aki nem átall halálhíre ellenére visszatérni, és pofátlanul visszakövetelni, ami az övé volt.
Ugyanígy a mélymúltból ered a kocsmai stílus, a bunkóság, és az ügyek "okosba" elintézése.

room_101 2018.03.17. 20:35:52

Birca pedig azért nem kér Európából, mert ott fentieket nem nézik jó szemmel. Ruszkiföldön viszont annál inkább.

Larry Silverstein 2018.03.17. 23:02:28

a bezzegeuropaban az elmult 2 évben minden egyes kormányt lecseréltek

Orbánt meg simán újraválasztják, lehet hogy 2/3dal

hát ennyire vannak rendben a dolgok bezzegeuropaban

2018.03.17. 23:41:02

@Boar.: Szibériában nem elfér?

2018.03.17. 23:41:33

@Larry Silverstein: semmit nem mondtál ezzel.

2018.03.17. 23:44:00

@Jakab.gipsz: magyarul ez hogy van?
Nem lehet érteni, mit akarsz, mert legalább két módon értelmezhető.
Kéne neked egy logopédus. Vagy egy orosz-magyar fordítóprogram, mert a google szar.

2018.03.17. 23:46:32

@Jakab.gipsz: Ja, azt mondják, a magyarság a nyelv ápolásával kezdődik. Neked ez nem megy. Neked a mélymagyarságból a mélység van meg. Magyar, na az nem megy.

Boar. 2018.03.18. 00:00:50

@room_101: Ez a cigány virtus.
Ha megkérded őket, miért van a Joke börtönben, soha nem azért, mert lopott, rabolt, gyilkolt stb. hanem mert "megbukott". Addig rendben van, ha lop, rabol, gyilkol, az simán belefér a napi ritmusba. Ha lebukik, hát istenem, leüli...

Pelso.. 2018.03.18. 06:09:25

@Larry Silverstein: Amatőrök ezek ott ezek Európában.
Legalább annyi közpénzt kellett volna pártkampányra költeniük és min. akkora aktivítással, mint bezzegmagyarországon.
Még egy farkasflórijuk sincs, s utalványosztásban sincs gyakorlatuk, nem tudják ezek, mi a jó a népnek.
süti beállítások módosítása