Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Könyv a magyar populistákról

2014. augusztus 21. 09:30 - Méltányosság Politikaelemző Központ

Nem, ne Torgyán Józsefre asszociáljon az olvasó, főleg pedig ne a magyar politikai élet bármelyik mai szereplőjére! Az utóbbi években a populizmus kedvelt kifejezése lett a médiáknak, anélkül, hogy tisztáznák, mit is értenek alatta.

Rosszmájúan mondhatjuk, hogy a politológusok mindent populizmusnak neveznek, amiről nem tudják megmondani, micsoda. Papp István történész-levéltáros létére feladta a leckét: a populizmus első elfogulatlan értelmezését az ő könyve (A magyar népi mozgalom története 1920-1990) első fejezetében olvastam.

A Méltányosság Politikaelemző Központ sokat ír arról, hogy a magyar társadalom és politika rögzült magatartási mintái miként befolyásolják napjaink közéleti folyamatait. Ma már többé-kevésbé mindenki elfogadja, hogy Magyarország rendszerváltás utáni évtizedei értelmezhetetlenek az 1867-1945 közötti időszak nélkül, és az államszocializmus intermezzója után „a múlt visszatért” (persze nem olyan erőszakoltan és sarkosan, ahogyan a mai ellenzék gondolja). A történész (és a politológus) a jelenből teszi fel a kérdéseit: azért fordul a múlthoz, hogy általa jobban megértse a jelent. Nem csoda, hogy a történészi monográfiák között elsöprő többséggel képviseltetik magukat a 20. század történelmével foglalkozók.

népi.jpgA mű egyik erénye a globális szemléletmód: a magyar népi mozgalmat nem önmagában, hanem a nemzetközi összefüggésekben ábrázolja. A monográfia bemutatja a népi írók mozgalmával rokon európai, sőt észak- és dél-amerikai eszmei (populista) irányzatokat. Ezek nélkül értelmezhetetlen lenne a népiek Finnország iránti rajongása, vagy akár a kapitalizmus és szocializmus közötti „harmadik út” igenlése (ez sem őseredeti magyar találmány).

Papp könyve tipikus példája annak, amit „megértő” történetírásnak neveznék. A szerző nem mentegeti a népiek hibáit, az általuk (is) elkövetett bűnöket, így nem fest angyalszárnyakat például az antiszemita Szabó Dezső, a nyilassá lett Erdélyi József vagy a kommunistabarát társutas Veres Péter és Darvas József vállára, de nem is ragaszt ördögszarvakat a homlokukra. Nincs könyvének egyetlen „hőse” sem, akivel ne lenne méltányos, akiben valami jót ne fedezne fel, miközben éppolyan megértő a népiek politikai ellenfeleivel szemben is. A szerző élesen bemutatja, hol és miként hibáztak a népiek, de azt is, milyen problémákat vetettek fel, amelyek ma, a 21. század elején éppúgy aktuálisak, mint az 1930-as években (falusi szegénység, leszakadó peremvidékek, egyenlőtlen művelődési viszonyok, a kisebbségi magyarság helyzete stb.).

Az eddigiekből is érzékelhető, hogy A magyar népi mozgalom története 1920-1990 megkerülhetetlen mű, akár a népi mozgalom, akár a populizmus történetének kutatásában. Témájához mérten abszolút olvasóbarát, ezért nyári olvasmánynak is ajánlom.

Paár Ádám

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr546620953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2014.10.22. 22:14:37

Hiánypótló mű! Ha úgy negyven évvel ezelőtt született volna meg - tudom, képtelenség - tisztábban láthattuk volna a 20. századi magyar történelem folyamatait, s a rendszerváltozáskor jobban tudtuk volna, hogy milyen lépésnek mi a buktatója. Természetesen a hiányérzet nem csak a népi mozgalom történetére vonatkozik. Ezzel persze senkit nem akartam lebeszélni a kötet tanulmányozásáról. Ellenkezőleg! A magyar közélet iránt érdeklődők polcán a helye. #
süti beállítások módosítása