Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Szókimondó

2014. február 12. 09:30 - Méltányosság Központ

Kevés olyan ütős üzenettel bíró zenei szerzeménnyel találkozhatunk itthon, amely kiválóan jellemzi a magyar történelem- és társadalomfejlődés megkérgesedett közgondolkodását, mint a Kozmosztól „Az Okosak Földje“. Vajon miért tekinthetőek különlegesnek a magyar közhelyek, vagy csak nekünk számítanak annak? Valószínűleg minden nemzet rendelkezik a saját közösségére vonatkozó egyedi klisékkel, hiszen ezek mondhatni a természetes emberi leegyszerűsítő gondolkodásból fakadnak. Az egyén hajlamos felosztva szemlélni a világot: feketék-fehérek, jók-rosszak, bűnösök-ártatlanok – ezáltal gátakat szabva a racionális gondolkodásnak. Azonban semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek gondoljuk.

A magyar sörrel nem koccint, sírva vigad, csavaros észjárású, lovas nemzet és a világon mindent a magyarok találtak fel. Már a családi tűzhelynél magunkba szippantjuk e közhelyeket, gyakran nem keresve rájuk a választ, csak elfogadva a tényeket, mert elődeink is így tettek. Mindezek a történelmi és társadalmi sérelmeink feldolgozásának is egy sajátos vetületét képzik, ugyanakkor láthatóan nem segítik elő azok megértését, hanem inkább megerősítik szubjektív jellegüket. Tipikus példája a dal szerint: „az országban, ahol mindenről más tehet, a bankok, a zsidók, az IMF, a melegek, balhé van, de sosincs felelős, mindenki megússza, van jog, csak nem erős”.

Vajon a rendszerváltás óta ez a felfogás mennyire vert gyökeret és hatja át a jelen magyar társadalmat? A Kozmosz dalszövege bőven szolgál példákkal, de tanulsággal is: „mi vagyunk magunk a probléma”. Az önbeismeréssel és a múlttal való elfogulatlan szembenézéssel, jó úton indulhatunk el a hazai társadalmi és politikai közbeszéd közhelyes berögződéseinek feloldásáig. A mindenkori kormány maximum példát mutathat, már ha érdekében áll. A sikert csakis egyénileg lehet elérni. Ezáltal Magyarország nem csak átvitt és negatív értelemben lenne „Az Okosak Földje“, hanem ténylegesen is.

 

Egy időre véget ért videó ajánlónk és értékelőnk, ám az év folyamán még jelentkezünk, csak úgy, mint a Hall of Mém-el! Blogsorozatunkban a 2013-as év válogatott hazai és külföldi, politikai töltetű, vicces vagy elgondolkodtató videóból válogattunk. Ismerve az internet népét, 2014-ben is bőven akadnak majd ajánlásra és elemzésre alkalmas videók, amelyekből mi magyarok is sokat tanulhatunk.

Hangácsi István

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr775810595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása