Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A bajor sör földjén

2013. szeptember 21. 09:11 - Méltányosság Központ

Paár Ádám

Szeptember 15-én rendezték meg a bajor tartományi választást. Bajorországban kisebb izgalom övezi a választásokat, mint össznémet szinten, hiszen a magyar történelemből is jól ismert Wittelsbachok földjén, Erzsébet királyné („Sissi”) hazájában 1946 óta hagyományosan a jobbközép CDU regionális testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) adja a tartományi miniszterelnököt. A választáson tizenkét párt mérettette meg magát, és az induló szervezetek lefedték a teljes palettát, a szélsőjobbtól (Nemzeti Demokrata Párt) a szélsőbalig (Linke). Azonban valójában csak két párt: a jobbközép, konzervatív CSU és a balközép, szociáldemokrata irányultságú SPD között folyt a nemes versengés. A közvélemény-kutató intézetek kísérteties pontossággal találták el a végeredményt a két nagy pártot illetően: 45-48% közé tették a CSU eredményét, az SPD prognosztizált eredményei pedig 16-21% között szóródtak a különböző intézeteknél (hogy a CSU viszi el a leggazdagabb német tartományt, az nem is volt kétséges). Ezzel szemben a CSU a Landtag-helyek 47,7, az SPD 20,6%-át zsebelte be.

nemetbajor.jpg                                           Horst Seehofer                           Christian Ude

A Zöldek, akiket az SPD természetes szövetségeseinek tekint, minden közvélemény-kutatói várakozáson alul szerepeltek (8,6%), míg az FDP-nek 3,3%-nyi voks jutott. Ugyanakkor a főváros, München legmódosabb városrészében, München-Schwabingban, amelyik impozáns egyetemeiről, valamint nagyvilági és értelmiségi atmoszférájáról híres (rengeteg író lakott itt), a liberálisok 8,2%-ot szereztek, vagyis majdnem sikerült megduplázniuk a tartományi eredményt. A baloldali rendszerkritikus, sokak által tévesen kommunistának minősített Linke, ahogyan várható volt, nem volt képes labdába rúgni, meg kellett elégednie 2,1%-os eredménnyel, ami kevés az üdvösséghez. A Kalózpárt is hoppon maradt, 2%-ával jócskán elmaradt a sok közvélemény-kutató által prognosztizált 5-7%-tól.

A CSU, és jelöltje, Horst Seehofer számára az egyetlen valódi ellenfelet az SPD, és a szociáldemokrata jelölt, a volt müncheni polgármester, az újságíró és ügyvéd végzettségű Christian Ude jelentette, akit 1993 óta négyszer választottak polgármesterré, méghozzá legutóbb kétharmados többséggel. Kellemes többségre támaszkodva igazgatta a fővárost egy vörös-zöld koalíció élén.

Ude karaktere eltér magyarországi baloldali társaitól: rendszeresen bajor népviseletben jelenik meg a nyilvánosságban, és fellépett politikai kabarékban is. Mint a bajor Oktoberfest állandó szereplője, rendszeresen ő nyújtotta át az első korsót a tartományi vezetőnek, vagyis az éppen regnáló politikai rivális keresztényszocialista politikusnak (Edmund Stoibert és Günther Becksteint „fogyasztotta el” Seehofer előtt). Egy olyan közösségben, amelyben az egyének önként alárendelik magukat a hagyományoknak, és azokat elválasztják a napi ügyektől, ebből nincsen probléma. Azonban Ude idővel megunta a polgármesteri és évente egyszer esedékes „pohárnoki” szerepet, és ringbe szállt – kevés eséllyel, hiszen a szociáldemokraták hagyományosan csak Münchenben erősek. A választás leginkább egy Seehofer-Ude párviadalról szólt, amelyhez a többi erő statisztált. Münchenen kívül a szociáldemokraták néhány északi körzetben (Hof, Wunsiedel, Coburg) érték el legjobb eredményüket, a természetes szövetségesnek számító Zöldek legerősebb bástyájának pedig Freising bizonyult (18,9%).

Összegzésképpen elmondható, hogy Bajorország ezúttal sem szavazott a változásra. Igaz, miért is fordult volna el a bajor átlagpolgár a jól bevált CSU-tól? Elvégre tartományuk sereghajtó a munkanélküliségi rátát illetően a maga 3,8%-ával, megelőzve a „Németország kertjének” nevezett Baden-Württemberget (4,2%), nem beszélve az észak- és keletnémet területekről (pl. Mecklenburg-Vorpommern: 10,7, Bréma: 11,10, Berlin: 10,70%). Az infláció mértéke csak kicsivel haladja meg a német átlagot (2,2%), viszont az egy főre jutó GDP magasabb (2012-ben 36 865 euró, szemben a német 32 281 euróval).

Seehofer székét semmi nem fenyegette. Ude kétségkívül szimpatikus volt a bajor átlagemberek számára, azonban itt is tanulság, hogy a politikában az emberi viszonyulásnak, a szimpátiának csekély szerepe van. Magyarországra nézve is tanulságos az a felmérés, amelyet a választás előtt készítettek, és amelyben aziránt érdeklődtek, mit gondol az átlagos bajor a jelöltekről. A válaszolóknak el kellett dönteniük, hogy a négy személyiségjegy – vezetői képesség, szimpátia, emberközeliség, szavahihetőség – közül melyik illik a két esélyes jelöltre. Minő meglepő, a vezetői képességben Seehofer, a másik háromban Ude lett a befutó. És valóban, az nyerte meg a választást, akit az emberek jobb vezetőnek gondoltak! Ez is azt bizonyítja, hogy a választók alapvetően a jó fellépésű, határozott, keménykötésű, a felelősségtől vissza nem riadó vezető imázsát honorálják. Emberként Ude többeknek volt szimpatikus, ámde ez kevésnek bizonyult (hiába bizonyított Ude vezetőként München élén). A politikában más szabályok érvényesek, mint a hétköznapokban.

Az emberek a profizmusra szavaznak, ez esetben pedig a profizmus Seehofer nevével és karakterével kapcsolódott össze. Mindazonáltal Ude rögtön gratulált a győztesnek. Nem küldött az éterbe sértődött üzeneteket, nem beszélt csalásról, nem ígért utcai akciókat – és persze, fel sem merül, hogy a CSU visszaélne többségével. A felek megtanultak bízni egymásban. Működik a jól begyakorolt német (bocsánat, bajor) politikai kultúra. Már csupán ezért sem árt tekintetünket Münchenre vetni.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr915526904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2013.09.21. 20:26:56

Könnyű nekik, jelen pillanatban a "Vezetői képesség, szimpátia, emberközeliség, szavahihetőség" kvartettből egyetlen egy sem húzható rá egyetlen egy politikusra sem nálunk, sem kormánypárti, sem ellenzéki színekben.
Ja, és még valamit tudnak. Attól, hogy valaki politikailag másik oldalon áll, még nem feltétlenül büdössegű tetü-ként van elkönyvelve, mint ahogy nálunk folynak a dolgok. Barátságok, családok nem esnek szét két-három hagymázas őrül miatt (persze az ő politikusaik nem azok, megint csak könnyű nekik). a fidesznek ennek az állapotnak a megteremtése a legnagyobb, soha el nem évülő és megbocsáthatatlan bűne. Az előre vivő kooperáció helyett a megosztottság, következésképp a egy helyben toporgás országává váltunk.

vasgyuszi 2013.09.21. 21:37:39

"a volt müncheni polgármester, az újságíró és ügyvéd végzettségű Christian Ude"

LOL, ennek azért fuss neki még egyszer...

Minek ír valaki, ha alapvető tényekkel nincsen tisztában???
Grrr...

Csak hogy lásd, kivel van dolgod:
"Geboren am 26. Oktober 1947 in München. Verheiratet mit der Fotografin Edith von Welser-Ude.
Abitur am Oskar-von-Miller-Gymnasium 1967, anschließend Volontär und Redaktionsmitglied der Süddeutschen Zeitung und Studium der Rechtswissenschaften.

Von 1978 bis 1990 selbstständiger Rechtsanwalt. Herausgeber von Sachbüchern über Stadtentwicklung, Wohnungspolitik und kommunale Daseinsvorsorge.
Verfasser einiger satirischer Bücher wie 'Chefsache', 'Stadtradeln', 'Mein Pinselohrschwein und andere große Tiere'.

Am 2. Mai 1990 Wahl zum zweiten Bürgermeister, seit 12. September 1993 Münchner Oberbürgermeister.
Am 13. Juni 1999 mit 61,2%, am 3. März 2002 mit 64,5% und am 2. März 2008 mit 66,8% wiedergewählt.
..."

Németül tudsz legalább? Elárulom, a lényeg az utolsó mondatban rejtőzik ;)

Larry Silverstein 2013.09.21. 21:50:37

Először fogalmam nem volt ezt a posztot minek írták.

Aztán az utolsó bekezdésben ez is kiderült.

Gerardus A. Lodewijk 2013.09.21. 22:35:55

@vasgyuszi: Bizony. Ráadásul a Volontär nem végzettség, hanem képzettség, és a Rechtsanwalt sem végzettség, hanem képesítés. Jogász, az a végzettsége.

Gerardus A. Lodewijk 2013.09.21. 22:41:19

@szerző: "fel sem merül, hogy a CSU visszaélne többségével"
Ez nagyon vicces, rég nevettem ekkorát!

Larry Silverstein 2013.09.21. 22:48:34

@Gerardus A. Lodewijk: Mármint hogy az mszp-szdsz kárára nem élnek vissza(LoL) a többségükkel a CSU-ban.

Ami 100% komoly. Sőt cáfolhatatlan. Hüpp.
süti beállítások módosítása