Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Telisárga ország

2011. július 16. 00:03 - Méltányosság

 

Az ember hajlamos arra, hogy személyes élményeit általánosítsa, kiterjessze, néhány epizódból sommás véleményt mondjon. Lehet, most én is el fogom követni ezt a hibát. Mi köze tehát annak a rendeletnek, hogy a teli sárgán való áthajtásért 50e Ft-ot kell fizetni az ország állapotához? Talán semmi, de talán mégis sok a párhuzam, ez is a demokratikus döntéshozatal hiányának problémájáról, valamint a praktikus és rendteremtő kormányzás veszélyeiről szól.

Röviden a történet: áthajtván a sárgán kaptunk egy csekket, melyből megtudtam, hogy teli sárgán való áthajtásért fizetni kell, ha piroson mentünk volna át 100e Ft lenne a büntetés, szóval még örülhetünk, mert a fényképen látszik, hogy mire befordul az autó már a sárga is átvált.

Ahogy azt néhány fórumon való méltatlankodásból meg lehet tudni, a büntetési gyakorlat abszurd, mert balesethez vezet, vagy ahogy egy kamionos mondja betarthatatlan, mert ő amikor zöldben indul el, kamionja vége nem egyszer már pirosban van. A büntetési akciók 2009-től léteznek, kormányfelettiek tehát. A rendőrség például 2009-ben már jogi fejtegetésbe is kezdett, de ennek a linkje azóta nem él. A büntetésben a ravasz az, hogy nem szabálysértésként, hanem közigazgatási bírságként küldik. Hivatkoznak itt kreszre meg más jogszabályra, de a lényeg az, hogy ezek csak dokumentumjátékok, a kreszhivatkozás sántít, amit elég jól alátámaszt, hogy 1975-ös, büntetni meg ezt csak mostanában kezdték. Mostantól fogva fizetni kell és kész, fellebbezni nem érdemes, a rendőrség méltányosságot nem gyakorolhat.

Technikailag az egész elképzelés hibás, mert ha az ember féktávon belül nem tud megállni, akkor az oktatók szerint is át kell menni a sárgán, másképp hátulról egy satufékezésbe bárki beleszaladhat. (Velem már majdnem meg is történt, mert az utóbbi időben ki tudja miért, de félek a sárgától.). Hivatkozhatnék továbbá lányomra is, aki sok idegesítő kérdés után, melyből az tűnt ki nem érti az egészet azt a javaslatot tette, hogy villogjon a zöld a sárga előtt. Nos, ami egy 10 éves gyereknek megoldható, s ami a kreszoktatók számára világosan agyrém, az nem világos a politikusok számára. Telisárga országunk első jellemzője tehát az, hogy politikusaink idióták?

Hátha valami mélyebb értelme van ennek az egésznek, és nem közelekedési- hanem politikai szakértőkre tartozik. Ezért is bátorkodom… Nyilván a kresz pontosítása maga után vonna egy szakmai vitát, abból a büntethetőségnél feltétellé válna a szabálytalankodó mögött halad-e autó – egyébként a mai kresz azt mondja ez esetben nem kell megállni -, valamint az is feltétellé válna, hogy a sárga váltásakor épp mennyivel haladtunk. Büntetés csak akkor volna kiszabható, ha sebességmérés is kíséri, hiszen 20km/óráról nyilván meg lehet állni néhány méteren belül, de ha 50-nel megyünk és 5 cm-re vagyunk a vonaltól amikor sárgára vált, akkor nem. Most nem kíséri sebesség mérés a teli sárgán való áthaladást, de hát látjuk, hogy nem a józanész diktál. Telisárga országunk második jellemzője, hogy a szakértőket politikusaink nem veszik igénybe a rendeletalkotáskor (ez a médiatörvény alkotása során is feltűnt), mire a területek szakértői megharagszanak, és így létrejön a csipkerózsika effektus, amiről majd legközelebb fogok írni.

A cél tehát egyre világosabb, ha az emberi butaságot és arroganciát kizárjuk (ne zárjuk azért ki teljesen), akkor a pénzbehajtás. Példánkban lehet ezért a közigazgatási birság, és nem a szabálysértési eljárás. Az új kormány őszinteségi pillanatában azt is közölte, hogy a büntetésekből származó bevételt betervezik a rendőrség költségvetésébe. Nálunk mindig is úgy volt, hogy a kis rendőröknek valamennyi pénzt össze kellett szedni, de hogy ezt így a szemünkbe is vágják, ez új. Telisárga országunk harmadik jellemzője a pimaszság, negyedikként pedig – bocsássuk előre - a pragmatikusság.

Ez utóbbi a legaggasztóbb. Pragmatikusság okán váltott Bush Amerikája a személyiségi jogokat korlátozó országgá. Ott a terrorizmus volt a hivatkozás, itt a pénztelenség. S mint akik értik az idők szavát be is fizettük szépen az 50 ezer Ft-ot.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr403246229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toronto 2011.07.16. 15:20:10

A tisztelt cikkíró nagyon jól látja, ez így, ahogy van, őrültség. Ezek szerint az a biztos, ha már akkor megállunk, amikor még zöld van. Ha már büntetnek a sárgán áthaladásért, akkor egyáltalán egyáltalán minek a sárga szín? Legyenek két színű lámpák. Nem bánom, büntessenek, de akkor legyen számláló MINDEN lámpán. A döntéshozóknak szervezni kellene egy ausztriai túrát (úgy látszik még a felelős személyek sosem jártak sehol külföldön), ott villog a zöld, mielőtt átvált. Mi van a kiegészítő lámpákkal? Azok egyszer csak váltanak és kész, onnantól 100ezer... Ott is hasznos lenne a villogás. Na a magyar csak a marhaságokat veszi át nyugatról, a jó példát nem. Egyáltalán, ki a felelős ezekért a dolgokért?

pp 2011.07.16. 18:02:00

Pont elveszik a sárga lámpa értelme. Eddig ha sárgát láttunk, szabadon eldönthettük, átférünk-e még, vagy már inkább lassítunk. Nem kell itt túlbonyolítani kiegészítő számlálókkal, meg egyéb okosságokkal. Be kell látni, hogy ez megint valami pénznyerési ügyesség a karhatalom részéről. Az sincs kizárva, hogy ennek kiszámított folyománya lesz az a bizonyos visszaszámláló szerkezet, de az ugye pénzbe kerül, ezzel viszont valaki megint csak jól jár, mert rengeteg adóforintot el lehet benne észrevétlenül süllyeszteni. Azt meg végképp nem értem, miért kell az embereket ennyire hülyére venni és ilyen idióta szabályokat lenyomni a torkukon. Megállok én ha van időm reagálni, de satuzni nem fogok egy kereszteződés közepén. Ennek tükrében ha egy sárgán áthajtásért megbüntet a lesben álló törvényszolga, valakinek erősen csuklani fog a jó édes anyja.

paszmazo 2011.07.16. 19:54:35

"Telisárga országunk első jellemzője tehát az, hogy politikusaink idióták?" Igen. Egyre többen veszik észre.

Peth%C5%91%20Ferenc 2011.07.16. 19:57:15

Azok után,hogy épp az imént volt a hírekben szó róla,hogy egy fiatal babakocsit toló párt aki építési munkák miatt kénytelen volt átmenni az utca egyik oldaláról a másikra a rendőr 20 ezer forintra büntetett meg,holott Ő is látta mi a helyzet-szóval ilyen hírek után már nem is csodálkozom az 50 ezres csekken.Megy a pénzbeszedés ezerrel! Mert a sok újonnan kitalált adónak chips stb stb is csak egy értelme van:pénzbeszedés!

CharlesWithers 2011.07.16. 23:27:21

Két oldala van a kérdésnek: Egyrészt sárgán áthajtásért büntetni szerintem csak akkor lehetne, ha bizonyítani tudják, hogy meg tudtam volna állni biztonságosan, és nem nekem kell bizonyítanom, hogy nem tudtam volna Másik oldalról, Magyarországon népszokás a sárgába gázt adni, különösen Budapesten, tehát sokan úgy gyorsítanak bele a sárgába, hogy eleve tudják, hogy csak a pirosba fognak átérni. Ezt próbálják meg valahogy megakadályozni, nem biztos, hogy jól. Sokat megoldana az Ausztriából ismert pislogó zöld jelzés, tehát ami figyelmeztet, hogy nemsokára sárga jön, de semmilyen tilalom nem kapcsolódik hozzá. Különösen a BKV-sofőröknek lenne hasznos, akik az autósok által folytatott gyakorlat ellentettjét szokták csinálni, már a zöldben lassítanak, amikor tudják, hogy sárga lesz.
süti beállítások módosítása