Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A szexéhes bíboros ….aki Itália ura lehetett volna

2014. július 03. 09:31 - Méltányosság Központ

A reneszánsz Itália egyik legismertebb családját, a Borgiákat, rengeteg történet övezi - némelyik csak rosszmájú pletyka, másokban igazság is rejlik. Az azonban biztos, hogy mind a mai napig emlegetik tetteiket, mert ravaszságuk és befolyásuk megannyi ellenfelükben irigységet szült, alapot adva a lejárató kampányokhoz. Vajon rászolgáltak-e a korabeli szaftos mendemondákra? Politika és erotika - mindent a hatalomért!

Lucrezia bátyja, Cesare Borgia egyike volt azoknak a condottiere-knek (zsoldosvezérek), akik ekkor keresztül-kasul harcoltak Itáliában. Már tizenévesen püspök és bíboros volt, de, mint általában a kor főpapjai, ő is gyakran fogott kardot. Nem is ez volt a baj Cesare-val, hanem az, hogy harciasságával erőszakos jellem párosult. Féltékeny volt bátyjára, Giovanni Borgiára, akit apja a katonai pályára szánt. Állítólag ezért gyilkolta meg (valójában ennek nem lett volna sok értelme, hiszen abban a korban a főpapok is vértet öltöttek, és nyeregbe szálltak, és a csatában nem áldásokat, hanem vágásokat osztogattak – egy másik pápa, II. Gyula például személyesen vezette seregét, de a mohácsi csatában elesett hét főpap példája is mutatja, hogy a kor egyháznagyjai aktívan részt vettek a csatákban).

Melone-Cesare-Borgia-BR600.jpgCesare a Pápai Állam haduraként hadjáratot vezetett Közép-Itáliába. A pápafi szerelmi étvágya féktelen volt. Feleségül vette III. János navarrai király húgát, de továbbra is szemet vetett más nőkre. A nászéjszaka örömét egyébként elrontotta, hogy Cesare ajzószer helyett véletlenül hashajtót vett be. Erre mondják, hogy kínos! Igaz, a francia király azt hitte, hogy Cesare nyolcszor közösült feleségével egy éjszaka alatt, és gratulált Cesare-nak, mondván, ő maga annakidején csak „négyszer tört lándzsát”. Ebből is kitűnik, hogy Cesare-nak, mai szóval, jó volt a píárja, amennyiben nem a becsületről, hanem a szerelemről volt szó (a politikai píár-ról meg Niccoló Machiavelli gondoskodott, aki róla mintázta a jó fejedelmet).

Egy törvényes, és tizenegy törvénytelen gyermeket hagyott maga után. Attól sem riadt vissza, hogy szeretőt raboljon magának, ráadásul férjes asszonyt, az urbinói hercegné udvarhölgye, Dorothea Caracciolo személyében. A férj, egy velencei condottiere hat év múlva, Cesare 1507-es halála után látta viszont hitvesét, aki állítólag egy vagy két gyermeket szült a pápafinak. Cesare a paráznaság bűnét az arcán viselte: korán kiütköztek rajta a szifilisz tünetei, amelyik spanyol és francia katonák (és szeretőik) révén eljutott Itáliába. Ettől kezdve fekete maszkot viselt, amelyik személyét még rejtelmesebbé tette, és hírét növelte.

Ilyen élet mellett minden hitványságot elhittek Cesare-ről, azt is, hogy saját húgával, Lucreziával közösült, sőt meggyanúsították, hogy bátyját azért gyilkolta meg, mert riválisa volt a Lucrezia kezéért folytatott küzdelemben (a másik elmélet, mint láttuk, a katonai siker miatti féltékenykedés volt). A mendemonda azzal színezi VI. Sándor pápa és Cesare halálát, hogy tévedésből az egymásnak szánt méregpohárból ittak, így mindkettő abban bűnhődött, amiben vétkeztek hatalmuk csúcsán. Ez azonban nem igaz. Cesare négy évvel később halt meg, Viana ostromakor, egy kisebb összecsapásban.

Búcsúzzunk tőle méltón, Jacopo Sannazaro epigrammájával (amelyért Cesare kivágatta volna költőnk nyelvét, ahogyan különben szokása volt):

„Vagy cézár, vagy semmi, mondod, Borgia. De Cézár voltál már eleget. Holnap semmi leszel.”
(fordította Faludy György).

Paár Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr226469673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.03. 11:23:28

Manapság méltó utódja foglalja el a római püspök székét, csak a mai utód perverzebb nála.

gezira 2014.07.03. 16:35:57

hu.wikipedia.org/wiki/Borgi%C3%A1k_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)

Jeremy Irons-szal a főszerepben. (Nem Cesare, hanem VI. Sándor)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.07.03. 19:41:31

@maxval, a gondolkodó birca:

Az első bejegyzés semmiféle indoklást nem fűz a jellemzéshez, tehát magyarázatnak is használhatatlan. ("Én viszont nem Orbánra akarok kitérni, hanem Francisco Conchita Buziglio Borgia Wurstra, aki jelenleg abnormális módon Róma püspöki székében celebkedik. A hasonlat ebből a szempontból mellbevágó a Szovjetúnió és a Vatikán között. A katolicizmusban nemcsak szigorú hierarchia van (ezzel önmagában semmi gond), de az élen egy teljhatalmú, kontroll nélküli személy van, aki ráadásul még tévedhetetlen is (hitbéli kérdésekben).

Most egy hozzá nem értő, végletesen primitív, alpári alak került a római pápa székébe. A katolicizmus pedig védtelen vele szemben. Kérdés: meddig rombolhat még Conchita Borgia? Nincs ami megállítsa.")

A másodikból legalább kiderül, hogy mi a problémád vele, és, hogy ennek mi a forrása.

Ebből az alábbi cikkből tájékozódva alapvetően egyetértek Ferenc pápával, aki nagyon helyesen elítélte az ún. melegházasság intézményét, ugyanakkor külön tudja választani az intézményt és az egyes embereket. Az, hogy valaki homoszexuális, nagyrészt nem az emberi szándékon, hanem a genetikán és hormonokon múlik, innentől kezdve ez egy olyan adottság, amit elég ritka esetben lehet megváltoztatni, ellenben lehet nem gyakorolni. Valakit pedig nem lehet elítélni azért, mert valamilyennek született vagy nem született, ellenben lehetőleg segíteni kell neki abban, hogy jó emberként élhessen. Ha valaki ezzel együtt keresi Istent, az szerintem sem kellene, hogy elítélendő legyen.

">>Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?<< – mondta Ferenc pápa vatikáni újságíróknak hétfőn a BBC szerint, miután visszatért a riói katolikus ifjúsági világtalálkozóról. A pápa azt mondta, a homoszexuális papoknak meg kell bocsátani, és el kell feledni a bűneiket.

>>A katolikus egyház katekizmusa világosan elmagyarázza ezt<< – mondta Ferenc pápa. >>Azt írja, a melegeket nem szabad kirekeszteni, hanem intergálni kell őket a társadalomba<< – mutatott rá az egyházfő, aki hozzátette, nem az a baj, ha valaki homoszexuális, hanem az, ha valaki emellett kampányol, éppúgy, mint ha valaki a kapzsi emberek, a politikai oldalak, vagy a szabadkőművesek mellett kampányol."

hvg.hu/vilag/20130729_Ferenc_papa_Ki_vagyok_en_hogy_megiteljem

2014.07.11. 09:18:30

Csak szólok nektek, mindennapos trendizésből mindennel, de főleg ilyesmikkel is a RK klérust ekéző kedves fiúk-lányok: ugyan vessetek már akár csak egy futó pillantást is a spanyolból olaszosított Borgiák eredeti nemzetiségi és vallási hátterére, etnikai gyökereire, s mindjárt minden világos lesz, akár a fényes Nap ... :)

Nem komázom a pápistákat, lévén protestáns vagyok, de amit a 21. században is művelnek a lejáratásukra, ahol már rengeteg háttérinfó is a rendelkezésére áll, a másodperc törtrészén belül bárkinek, ott már én is besokallok.

Luther mondott valamit az élete végén, (s talán pont ezért is lett vége), s egyre inkább látom, hogy ebben volt az igazság, s tkp. ezzel zárta le a kört, ez a tartás és ellentartás volt benne az, amiért az egészet elkezdte, meglátván, hogy a bizonyos illetőség okán vallásilag is érintettek, akik bejutottak, mit is tettek a századok során az egyetemes kereszténységgel, nem gondolva persze arra, hogy előbb-utóbb az ő egyházára is sor kerül ...
süti beállítások módosítása