Méltányosság

Magyar politika történelmi és nemzetközi kontextusban

Mit képviselnek a képviselők?

2021. szeptember 20. 10:32 - Méltányosság Központ

Miben gondolnak mást a politikáról az ellenzéki pártok vezetői és képvseilőjelöltjei? Erre a kérdésre keres választ Rajnai Gergely blogbejegyzése.

pexels-miguel-a-padri_an-194094.jpg

Az előválasztási viták egyik legérdekesebb része, hogy a képviselőjelölti vitákon olyan politikusok is komoly nyilvánossághoz jutnak, akik egyébként csak pártvezetőik árnyékában, ritkán, rövid ideig és csak specifikus ügyekben szólalnak meg. Többet tudhatunk meg arról, hogy a „mezei” politikusok mit is gondolnak arról, mi is egy politikus dolga, és közvetve az is kiderül, hogy mit gondolnak a képviselet fogalmáról. Ami a legérdekesebb, hogy úgy tűnik, egészen mást, mint pártvezetőik.

A képviseletnek sok elméleti megközelítése létezik, de itt röviden hármat különböztetnénk meg. Az első modell szerint a képviselő egy ideológiát, illetve az azt a gyakorlatban reprezentáló pártot képviseli. A párt kialakít egy programot, egy nézetrendszert, és miután a választók leginkább a pártlogók alapján hozzák meg döntéseiket, a párthoz és annak programjához kell hűnek lennie a képviselőnek is, így tudja a legmegfelelőbben megjeleníteni a választói akaratot.

A második elképzelés alapján a parlamenti képviselőket azért választják meg, mert őket tartják a kínálatból a legalkalmasabbnak az ország ügyeinek rendezésére, így a képviselők a nemzet egészét képviselik; minden választó érdeke és akarata szemük előtt kell lebegjen minden döntésük során. Amennyiben úgy gondolják, hogy az ország érdeke nem egyezik annak a pártnak a nézeteivel, amelynek tagjaként megválasztották őket, akkor a párthűséget felülírva a legjobb saját belátásuk szerint kell voksolniuk.

Végül a harmadik modell alapján a helyben megválasztott képviselők az őket megválasztó körzet polgárait kell képviseljék, az ő érdekeik mentén kell politizáljanak. Nem számít, hogy a pártjuk egyetért-e a helyi igényekkel, és az sem, hogy a helyi igények kielégítése kedvez-e az ország egészének, a képviselő csak a saját körzetével kell foglalkozzon.

A magyar nyilvánosságban eddig szinte kizárólag az első két képviselettípusnak megfelelően viselkedtek és kommunikáltak a politikusok. Az ellenzéki pártvezetők országos jelentőségű problémákról beszélnek, pártok és országos politikusok közötti eltérésekre hívják fel a figyelmet, a helyi ügyeket és ellentéteket is országos vagy pártszintű problémák konkrét manifesztációjaként értelmezik. Például a Hadházy-Tóth küzdelmet Zuglóban rendszerint a 2010 előtti és utáni politikusok közötti kontraszt kirajzolására használja a Momentum, nem a zuglói helyi ügyek szempontjából közelíti meg a kérdést.

Ezzel szemben a képviselőjelöltek vitája szinte teljes mértékben a helyi problémákról, azok megoldásáról, és a körzet polgárainak képviseletéről szól. A jelöltek túlnyomó többsége önkormányzati tapasztalattal és/vagy helyi civil háttérrel bír, és ezzel is próbálja igazolni az alkalmasságát. Ezek alapján úgy tűnik, hogy ők sokkal inkább a harmadik, helyhez kötődő képviseleti modellt vallják magukénak, és nem az egész ország ügyeivel kívánnak foglalkozni, ráadásul nem is egy pártlogó segítségével próbálnak nyerni (legtöbbjük esetében kizárólag a viták alapján nehéz is megmondani, melyik párthoz tartozik), nem is egy konkrét ideológiához szeretnének kapcsolódni.

Lehetséges, hogy ilyen képviselők már most is bőséggel ülnek az Országgyűlésben, csak az ő hangjuk nem hallatszik olyan messzire, mint az országos politikai ügyekkel foglalkozó kollégáiké, de ezek a viták mindenképpen felszínre hozták ezt a gondolkodást.

Úgy tűnik, hogy nagyon sok „mezei” politikus egészen másképp közelíti meg a képviselet kérdését, mint vezetőik. Az, hogy ezt most láthatjuk, ugyan egyelőre nyílt konfliktusokhoz nem vezet, de a későbbiekben a megválasztott képviselők és pártjaik közötti ellentéteket akár magyarázhatja is, így érdemes ebből a szempontból is figyelni a mostani nyilvános vitákat.

Ez jól mutatja, hogy több ilyen esemény mennyi új szempontot tud behozni a politika iránt érdeklődők számára.

Rajnai Gergely

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4316693708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11 Favágó 2021.09.20. 17:54:37

talán először Szél Berni és Hadházy kispajtásokról kellene kideríteni.
Őket párt vitte be, de nincs pártjuk, nincs körzetük. Cska nagy pofájuk

gigabursch 2021.09.20. 21:09:32

Amíg a képviselők visszahívása nem lehetséges, addig a java vállalhatatlan.

jozsef_78 2021.09.21. 07:10:09

@gigabursch:
szeka.blog.hu/2021/09/03/kinossa_valt_a_fidesz_szamara_a_fudan_egyetem_ugye_de_nehez_lesz_szabadulnia_tole?full_commentlist=1#c40889898

"végképp leszoktat mindenkit arról, hogy ilyen baromságokkal töltse az idejét."

amikor a mongolFidióta selejt arról értekezik, hogy értelmetlen időtöltés a népszavazás, közben meg egész nap itt veri a nyálát, olyan baromságokkal tölti az idét, hogy a blog.hu-t telehányja, telefingja, teleböfögi a baromságaival.

nekem jó, ha nem mész el népszavazni, csak arról ne ugassál már, hogy mi az időpocséklás, amikor az egész életed az. egy genetikai selejt kínlódása az életed.

okoskodóknak: ezt a kommentet egy script küldte, nem én basztam el az időmet azzal, hogy ennek az idióta nácinak verjem a fejébe, hogy milyen idióta.

jozsef_78 2021.09.21. 07:25:56

@gigabursch: szeka.blog.hu/2021/06/03/egy_jelentes_amely_fontos_volt_ugyan_de_idokozben_tullepett_rajta_a_tortenelem?full_commentlist=1#c40689346

a tömegygilkos Orbán rendőrei verték és könnygázozták figyelmeztetés nélkül, rendszám (azonosító) nélkül az engedélyezett tüntetőket 2ö19-ben, te hazug Fideszgeci!

ataszjelenti.blog.hu/2019/08/27/serti-az-emberi-meltosagot-ha-a-rendorok-figyelmeztetes-nelkul-alkalmaznak-konnygazt

jozsef_78 2021.09.21. 07:34:08

@11 Favágó:

szeka.blog.hu/2021/06/03/egy_jelentes_amely_fontos_volt_ugyan_de_idokozben_tullepett_rajta_a_tortenelem?full_commentlist=1#c40690278

a szavazás lebonyolításakor megkérdezték az illetékes Európa Parlamenti szervet. most hartározott a bíróság is. de a mongolFidióta balkáni paraszt akkor is azt hiszi, hogy mindenki szembemegy az autópályán. pont emiatt a paranoiás elmebetegség miatt bukott Trump, emiatt került Orbán az EP szemétdombjára a néppártból.

folytathatjátok, csak Orbán a végén úgyis a grazi gumiszobába kerül. meg te is. mert elembetegek vagytok.

Dugulj el, te kis favágó, és takarodj vissza az erdőbe, dolgozzál, a favágásnál nem csinálhatsz nagy kárt, legfeljebb magadban, te kis 4 elemis faparaszt mongolfidióta!

11 Favágó 2021.09.21. 22:59:17

@jozsef_78: figyelj te húgyagyú buzeráns anyaszomorító! Ha már az EU rugalmasan terrorizáló szavazatszámlálása jutott eszedbe.
Szerinted Szar Dzsentíni jelentés szerint demokratikus a senkit nem képviselő képviselő, a párt nélküli pártlistás, vagy a küszöb alatti pártok számára kegyelemfrakciót alkotó (egyébként másik párt listáján, támogatásával bejutó) képviselő? Vagy egyáltalán morálisan mia lószart gondolsz erről?
süti beállítások módosítása